2022. 05. 21. szombat
Konstantin
: 385 Ft   : 364 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Nyilvánosak a tervezett agrártámogatási összegek – A gazdák életére nagy hatással lesz a következő években

2022. 03. 13., 08:20

A közelmúlt agrárfórumairól szóló tudósításaink (Kiskőrös, Solt-Révbérpuszta) és a felkért előadók egyik központi témája a magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv volt, amely a hivatalos bizottsági jóváhagyást követően, uniós határozat formájában 2022 második félévében jelenhet meg. Az agrártárca arra számít, hogy a benyújtott magyar terv kisebb-nagyobb változtatásokon a tárgyalásokon ugyan áteshet, azonban alapvetően a benyújtott anyag kerül jóváhagyásra.

Magyarország az elsők között nyújtotta be az Európai Bizottsághoz a Közös Agrárpolitika (KAP) Stratégiai Tervét. A következő hónapokban kétoldalú tárgyalások zajlanak a dokumentum végleges tartalmáról. A hivatalos bizottsági jóváhagyást kihirdető uniós határozat 2022 második félévében jelenhet meg - adott tájékoztatást az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Feldman Zsolt elmondta: az Agrárminisztérium 2021. december 30-án nyújtotta be az Európai Bizottsághoz a magyar KAP Stratégiai Tervet. A Stratégiai Terv tartalmát összetett szempontrendszer alapján – amelyben kifejezetten hangsúlyos az Európai Zöld Megállapodás és a környezeti célkitűzésekhez való hozzájárulás kérdése – az Európai Bizottság értékeli és hagyja jóvá.

A dokumentumot szakmai szervezetek és műhelyek, civil szervezetek bevonásával, a magyar érdekek mentén alkotta meg a szaktárca, két és fél éves előkészítést követően. Úgy állították össze, hogy annak segítségével a magyar vidék és agrárium kihasználhassa gazdasági lehetőségeit, a magyarok biztonságos élelmiszerellátása mellett magasabb szintű életszínvonalat, megélhetést, anyagi- és létbiztonságot teremtsen a mezőgazdaságban, az élelmiszer-előállításban és a kapcsolódó gazdasági ágazatokban dolgozóknak.

A hivatalos bizottsági jóváhagyást kihirdető uniós határozat 2022 második félévében jelenhet meg a magyar tervről – Fotó: Pixabay

 

Az államtitkár elmondása szerint az Európai Bizottsággal lefolytatandó kétoldalú tárgyalások minden bizonnyal számos kérdést felvetnek, illetve kisebb-nagyobb tartalmi változtatásokra is szükség lehet a konszenzushoz. Ezzel együtt arra biztatjuk a gazdatársadalmat és a munkájukat segítő szakmai szervezeteket, tanácsadókat, hogy a benyújtott Stratégiai Terv alapján tekintsék át saját üzemeik tevékenységét, fejlesztési elképzeléseit. Az elkövetkező hónapokban – többek között a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és tagszervezetei közreműködésével – széles körű tájékoztatást nyújtunk majd az új KAP 2023-as előkészítéseként – fogalmazott Feldman Zsolt.

A felkészülés legalább két szakaszban történhet – jelezte az államtitkár: most, az idei első félévben a benyújtott Stratégiai Terv alapján, majd a második félévben a jóváhagyott szöveg szerinti esetleges módosításokkal. A 2023. évi éles induláshoz szükséges nemzeti jogszabályok előkészítése, valamint a végrehajtásban közreműködő intézmények felkészítése megkezdődött, ütemesen haladnak és 2022. év végéig lezárulnak.

A Stratégiai Terv ITT érhető el, amelyben az összes támogatási konstrukció esetében megtalálhatóak a hozzárendelt összegek is. Néhány részlet a tervből:

Így változnak a közvetlen kifizetések

A fenntarthatóságot elősegítő alapszintű jövedelemtámogatást területi megkülönböztetés nélkül tervezik bevezetni, és a II. pillérből történő átcsoportosításnak, valamint a támogatható terület agrár- ökológiai kiterjesztésének köszönhetően úgy alakították ki, hogy a hektáronkénti 58 ezer forint a kis és közepes gazdálkodók számára az ország egész területén hozzájáruljon a jövedelembiztonsághoz.

A közvetlen kifizetések kis- és középméretű gazdaságok irányába történő átcsoportosítását 2023-tól azzal segítik elő, hogy az újraelosztó jövedelemtámogatást (redisztribúció, CRISS) alkalmazzák a korábban alkalmazott mezőgazdasági kistermelőknek nyújtott támogatás, valamint a degresszió és capping alkalmazása helyett. Ennek oka elsősorban az uniós szabályok változása, amely nem tette lehetővé a korábban alkalmazott beavatkozások tovább vitelét. Ugyanakkor nem élnek a csökkentés lehetőségével, így az újraelosztó támogatást (CRISS) a kötelező arányban, közvetlen támogatás 10%-ának mértékéig, öt év alatt összesen 242 milliárd forint értékben tervezik alkalmazni. Így a jelenlegi időszakhoz képest sokkal erőteljesebb jövedelem átcsoportosítás irányul majd a kis- és közepes méretű gazdaságok felé, pontosan 10%, szemben a 2020-as 3%-nál alacsonyabb értékkel. Ezt úgy tervezik elérni, hogy az első 10 hektár esetében plusz 20 ezer forint, az első 10 és 300 hektár esetében plusz 10 ezer forint jár a termelőknek, a jelenlegi támogatás-elvonási határ, azaz 1200 hektáros birtokméret felett pedig nem jár újraelosztó támogatás. Ezzel a legkisebb 10 hektáros gazdálkodók esetében 34%-kal, a közepes családi gazdálkodókra jellemző 300 hektár esetében pedig 18%-kal nő a területalapú támogatás a BISS értékén felül.

A fiatal gazdáknak nyújtott I. pillér szerinti támogatás esetében a támogatás mértékének több mint duplájára (25,2 ezerről 57,4 ezer forintra), valamint a területi korlát több mint háromszorosára (90-ről 300 hektárra) növelésének célja a birtok és adópolitikában is kiemelt szerepet játszó 300 hektáros kis- közepes családi gazdaságok támogatása. Továbbá lehetővé kívánják tenni, hogy a 2023 előtt induló fiatal mezőgazdasági termelők teljes mértékben kihasználhassák az ötéves támogatási időszakot. Tehát például egy 2021-ben indult fiatal termelő egészen 2025-ig igényelheti ezt a típusú többlettámogatást az egységes kérelemben annak ellenére, hogy a jelenlegi KAP-ciklus 2022. december 31-én lezárul.

Az agro-ökológiai program (AÖP) végrehajtását oly módon dolgozták ki, hogy az előírások lehetővé tegyék a kis és közepes méretű gazdaságok részvételét is, amellyel így akár évente további 29,5 ezer forinttal növelhetik hektáronként a területalapú támogatásukat.

További részletek a Stratégiai Tervben olvashatóak.Forrás: agrárinform.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 18., 07:59
Hatalmas tömeget vonzott május 14-én, szombaton az Érsekkertben megtartott veterán járművek találkozója, a „bőregértől” az amerikai országúti cirkálóig mindenféle gépcsodát láthatott az érdeklődő közönség.
2022. 05. 16., 08:03
Két év kényszerszünet után ebben a tanévben végre újra a hagyományos keretek között rendezhette ballagási ünnepségét a Kalocsai Szent István Gimnázium is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 20., 17:11
GyIÖK: Sajnos Alee lebetegedett, ezért este az USNK duó fog koncertet tartani a Csilás Parkban. Még >>>
2022. 05. 20., 13:16
Két megkülönböztető jelzést használó rendőrautó ütközött össze az 5301-es úton, Kiskőrösnél. Még >>>
2022. 05. 20., 09:43
A sértettek nem sejtették, hogy a férfi az összes kölcsönkért pénzt azonnal szerencsejátékokra költi, kevés sikerrel: elbukott mindent. Még >>>
2022. 05. 19., 18:03
Nem maradunk idén fecskék nélkül: a kalocsai városházán már javában csinosítják, építgetik a fészkeiket. Fészkenként, évente 4-5 utód várható, de CSOK-ot - talán kellő jövedelem híján - nem igényelnek. Nézzék meg rövid videónkon, hogyan csinálják! Még >>>
2022. 05. 19., 17:47
A Kalocsai Közétkeztetési Intézmény hirdeti a pályázatot. Még >>>
2022. 05. 19., 11:02
Az agár sisakoskosbor a legkorábban nyíló és leggyakoribb orchideánk, megyénkben sokfelé találkozhatunk vele. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés