2022. 05. 24. kedd
Eliza, Eszter
: 383 Ft   : 358 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Átadtak a Klebelsberg Központ új központi székházát Baján – „Az elmúlt évtizedek legnagyobb iskolafejlesztési programja zajlik ma Magyarországon”

Zsiga Ferenc  |  2018. 09. 28., 11:10

Az országban és a három országgyűlési választókerületben soha nem fordítottak annyi pénzt oktatásfejlesztésre, mint jelenleg – mondta Marsi Márta, a Klebelsberg Központ elnökhelyettese a Bajai Tankerületi Központ új székházának átadásán. Kiemelte, csak Baján közel 1,4 milliárd forintot fordítottak az iskolákra és az oktatás színvonalának emelésére, a vidéki iskolák esetében az épületeket, valamint a számítástechnikai eszközöket tekintve 2,5 milliárd forintot fordítottak arra, hogy a gyerekek megfelelő körülmények között tanulhassanak.

A Klebelsberg Központ Bajai Tankerülete új székházának szeptember 27-i ünnepélyes átadásán szinte tapintani lehetett, ahogy az ott dolgozók, örömében osztozik a közel százfőnyi, három járás és a társ iskolák vezető pedagógusaiból, a közélet meghatározó személyiségeiből álló közönség.

A vendégek, köztük a kalocsai intézményvezetők jelenlétükkel is kifejezték: számukra is ünnep, hogy miközben a saját intézményeik sorra megújulnak, a korábbi rossz munkafeltételek mellett végig jól teljesítő Bajai Tankerületi Központ is rangjához és jelentőségéhez méltó épületbe került.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)

A Bajai Tankerületi Központ három járás, a kalocsai, a bácsalmási és a bajai tankerültet foglalja magába, 44 iskola fenntartását és működését biztosítja, ezekben 1046 pedagógus mintegy 9550 diák oktatását és nevelését végzi. Az intézmények között általános iskolák és gimnáziumok, egységes gyógypedagógiai és módszertani intézmények és alapfokú művészeti iskolák vannak.

Zsigó Róbert államtitkár, a Bajai választókörzet országgyűlési képviselője ünnepi beszédében rámutatott:

az elmúlt évtizedek legnagyobb iskolafejlesztési programja zajlik ma Magyarországon. 


Baján a tanévnyitó napján adták át a 150 millió forintból megújult III. Béla Gimnáziumot, ami három éven belül már a második 150 milliód fejlesztés a gimnáziumban. Emellett a Sugovica Általános Iskolában 58 millió, a Szentistváni- és az Újvárosi Általános Iskolában 35-35 millió, a Gyakorló Általános Iskolában 57 millió forintból történtek fejlesztések.

Ez csak Baján, a Tankerületi Központhoz tartozó intézmények esetén 335 millió forintot jelent. A Bányai Szakképző Iskola 110 milliós, a főiskola 930 milliós fejlesztésével együtt, csak Baján közel 1,4 milliárd forintot fordítottak az iskolákra és az oktatás színvonalának emelésére.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)

A vidéki iskolákat, például a dusnokit is ide sorolva, a választókörzetben mind az épületeket, mind például számítástechnikai eszközöket tekintve 2,5 milliárd forintot fordítottak arra, hogy a gyerekek megfelelő körülmények között tanuljanak, az ott dolgozók oktatási feltételei javuljanak.

A képviselő köszönetét és elismerését fejezte ki a tankerület igazgatójának és valamennyi dolgozójának, hogy az építkezés, költözés ellenére úgy látták el feladatukat, hogy a kormány által biztosított forrásokat megfelelő hatékonysággal tudták felhasználni.

A képviselő megköszönte Fercsák Róbert polgármesternek és az önkormányzatnak azt a segítő közreműködést, amellyel előmozdították, hogy ezek a nagy léptékű tervek megvalósuljanak.

Az országgyűlési képviselő idézte a bajai polgármestert, aki a képviselő-testülettel együtt azt az álláspontot képviseli: fontos a városnak, a három körzetnek, hogy a jövő generációinak kiművelt emberfői megfelelő körülmények közül kerüljenek ki az iskolákból. 

Marsi Márta, a Klebelsberg Központ elnökhelyettese ünnepi beszédében elmondta: Az országban és a három országgyűlési választókerületben soha nem fordítottak annyi pénzt oktatásfejlesztésre, mint ami jelenleg zajlik. Ez a hazai, és az uniós forrásokat egyaránt jelenti.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)
 

A fejlesztések megvalósításában kiemelkedő szerepe van a tankerületi központoknak. Ám hogy ez a munka előremutatóan és hatékonyan folyjék, fontos az egymás tiszteletben tartása, segítése, és hogy a tankerületi központok partnerként tekintsenek az iskolákra, a Klebelsberg Központ pedig a tankerületi központokra.

Ennek a közös munkának, gondolkodásnak szép és jelentős állomása a Bajai Tankerületi Központ új székházának átadása. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) mind szakmai, mind anyagi támogatással segítette a bajai központ létrehozását. A megvalósult cél az volt, hogy a munkatársak jól érezzék magukat az épületben, hogy az eddigi jó szakmai munkának immár a tárgyi feltételeit is biztosítsák.

Sárosi Magdolna, a Bajai Tankerületi Központ vezetője miután megköszönte a fejlesztésben résztvevők munkáját, egy kis visszatekintést tett az elmúlt tíz esztendőre. Mint elmondta: 2016 júniusában óriási kihívás előtt állt, amikor a KLIK kalocsai, bajai és bácsalmási tankerületének irányítását átvette.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)

A három választókörzet intézményeinek egységes irányítását, fenntartását úgy kellett összehangolni, hogy eleinte nem rendelkeztek megfelelő számú munkatárssal és munkafeltételekkel. Kezdetben a munkatársak száma 9 fő volt, ma már 27-en dolgoznak a tankerületi központban.

A feladatok száma szinte hónapról hónapra bővült, például az iskolák átvétele az önkormányzatoktól, a gazdálkodási feladatok ellátása, valamint annak összehangolása, hogy a számos uniós pályázati lehetőséget kihasználják, az intézmények számára egységes szakmai iránymutatást adjanak. 

A Bajai Tankerületi Központ közel 1500 fő felett gyakorolja a munkáltatói jogokat, 33 településen 44 iskolában, 9550 tanuló és 1046 pedagógus munkáját segíti. 

Ehhez a megfelelő képzettségű, elkötelezett munkatársak mellett immár a jó infrastrukturális feltételek is adottak. Az igazgató felelevenítette, hogy jelenleg a tankerületi központ immár a harmadik, most végleges helyén működik, mert az előző kettőt rövid időn belül kinőtték.

A jelenlegi, Kenderes utcában lévő épületet több mint 10 éve nem használták, erősen elhanyagolt állapotban volt, a bejáráskor áldatlan állapotokkal szembesültek, de már akkor látták, milyen lehetőségeket rejt az épület, és hogyan szeretnék felújítani.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)

A jelenleg csak Baján 17 iskolában zajló infrastrukturális beruházások mellett 2018 januárjában a jelenlegi helyszínen is megkezdődhettek a felújítási munkálatok. Az épület adottságaiból adódóan plusz költségek is felmerültek, de ezt is sikeresen megoldották. 

A megújult épületbe fél éve költöztek, itt a kormánytisztviselők már szakterületük szerint elkülönülten, jó munkafeltételek mellett tudják végezni a feladatukat. 

Az igazgató megköszönte a bajai képviselő, államtitkár, Font Sándor és Bányai Gábor országgyűlési képviselők támogatását, és segítését ahhoz, hogy a beruházás megvalósulhasson. 

A tankerületi központ személyi feltételei mellett az infrastrukturális háttár is adott, így még nagyobb figyelmet tudnak fordítani a hozzájuk tartozó intézményekre, mely közös munkát elsősorban a gyermekekért, a pedagógusokért, és a szülőkért végzik.

Üdítő színfoltja volt a rendezvénynek, amikor a Sugovica Sportiskolai Általános Iskola 4. osztályos tanulói arról beszéltek műsorokban, hogy ők miért szeretnek iskolába járni. A bajai Szentistváni Általános Iskola kétszázéves múltra visszatekintő szerb-horvát, ma már csak horvát nyelvű oktatásában résztvevő, a nemzetiségi hagyományokat hűen ápoló diákjai harmonika kíséret mellett horvát népdalokat adtak elő. A fellépők sorát a Bajai Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola rézfúvósainak tanárukkal közös előadása zárta.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 21., 08:52
Katonai tiszteletadás mellett, katonazenekar közreműködésével és a Dózsa György technikum rendészeti szakos tanulóinak részvételével tartották meg a magyar hősökről, a magyar honvédelem daliás időszakairól és fájdalmas veszteségeiről és Kalocsa katonavárosi múltáról való megemlékezést a honvédelmi nap keretében.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 24., 08:24
Vasárnap délután kérték a mentők gyors segítségét, ahhoz a 45 év körüli férfihez, aki biciklizés közben lett rosszul Kecskeméten. Még >>>
2022. 05. 23., 18:45
A nagy többséggel megválasztott öt Fidesz-KDNP-s képviselő a főpásztornál tett látgatást. Még >>>
2022. 05. 23., 10:20
A 70 éves doktornő pénzért állított ki hivatalos igazolást a sóoldatot kapó betegeknek, így megkaphatták a védettségi igazolványt. Még >>>
2022. 05. 22., 19:07
Nyárias, de változékony idő lesz a jövő héten. Még >>>
2022. 05. 22., 10:15
Belgiumban három majomhimlő által fertőzött embert vettek nyilvántartásba. Emellett már Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Portugáliában, Olaszországban, Svédországban, Franciaországban, sőt a szomszédos Szlovákiában és Ausztriában is megjelent a vírus. Még >>>
2022. 05. 21., 11:34
A 49 éves férfi elkövető élettársa az eladás során működött közre, neki fizették a vételárat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés