2022. 07. 07. csütörtök
Appolónia
: 410 Ft   : 400 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Bács-Kiskun Megyei hivatásos és önkormányzati tűzoltók versenye Baján

Zsiga Ferenc  |  2022. 06. 10., 11:44

Baja adott otthont a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltó szakmai versenyének, mely a XIII. Országos Tűzoltó Szakmai Verseny területi selejtezője volt. A megmérettetésen hat hivatásos és hat önkormányzati tűzoltó-parancsnokság versenycsapata mérte össze tűzoltási és műszaki mentési szakmai tudását. A versenyszámok összetettek voltak, a tűzoltók mindennapi munkavégzéséhez kapcsolódó feladatokra épültek, valós és életszerű helyzeteknek megfelelően.

Dr. Farkasinszki Lóránt tűzoltó ezredes, megyei igazgató köszöntötte az állományt és megnyitotta a versenyt. A megnyitót követően minden csapat sorszámot húzott és kezdetét vette a megmérettetés. A versenyzők elméleti tudásukról tesztlap kitöltésével adtak számot. A riasztási feladat végrehajtását követően a csapatok egy közlekedési baleset helyszínére érkeztek, majd ezt követte a vezetéstechnikai pálya, melynek teljesítése után a csapatok megérkeztek a tűzoltási feladathoz.

A komplex versenyfeladatok teljesítése nagy figyelmet és biztos szakmai tudást igényelt, hiszen a baleseti és a tűzeseti állomáshelyeken is összehangoltan kellett azokat végrehajtani. A feltételezések szerint - a berendezett helyszíneken – buszbalesetben érintett sérülteket, gépjármű roncsai közé szorult, valamint lángoló épületben rekedt embereket kellett kimenteni a kollégáknak. Az életmentési feladatokkal párhuzamosan a műszaki mentési pályán eltávolították az egyik járműre dőlt fát, áramtalanították és átvizsgálták a járműveket, és roncsdarabolással lehetővé tették a sérültek kiszabadítását. A tűzoltási terepen is elsődleges feladat volt az emberi élet mentése. A tűzzel érintett, füsttel telített, zárt épületet a tűzoltók védősugár védelme mellett átvizsgálták segítségre szoruló, bennrekedt embert keresve. Az oltási munkálatok közben talált gázpalackot biztonságos helyre vitték, és azt visszahűtötték, valamint megakadályozták a lángok továbbterjedését, majd eloltották a tüzet. A résztvevők ezt a feladatot egy füst szimulációs kiképző konténerben hajtották végre, veszélyes anyag jelenlétében.

A Bajai Országos Közforgalmú Kikötőműködtető Kft. támogatásával sikerült megtalálni, a nagy területet igénylő feladat-végrehajtáshoz az ideális helyszínt.

Minden tűzoltóság a legjobbjait küldte, az erős mezőnyben szoros volt a küzdelem. 


A verseny dobogósai:
A hivatásos tűzoltó-parancsnokságok csapat eredményei

I. helyezést ért el a Bajai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság csapata

II. helyezést ért el a Kiskőrösi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság csapata

III. helyezést ért el a Kiskunhalasi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság csapata

Az önkormányzati tűzoltó-parancsnokságok csapat eredményei

I. helyezést ért el a Tiszakécskei Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság csapata

II. helyezést ért el a Bácsalmási Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság csapata

III. helyezést ért el a Kerekegyházi Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság csapata

Közlekedésbiztonsági versenyszám I. helyezését Kopári Martin László tűzoltó zászlós, a Bajai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság gépjárművezetője nyerte el.

Forrás: bacs.katasztrofavedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 07. 03., 08:34
Kalocsán Jézus Szíve ünnepéhez kapcsolódóan tartották meg a város főbúcsúját június 26-án, vasárnap. Az ünnepen Berta Tibor tábori püspök mutatott be szentmisét a Nagyboldogasszony-főszékesegyházban.
2022. 07. 02., 12:47
Az új utcabútorok napelemes energiaforrással működnek, mobiltelefonok töltésére alkalmasak, illetve környezetükben Wi-Fi szolgáltatást nyújtanak és meteorológiai adatokat is szolgáltatnak. Az okospadok ingyenesen használhatóak, ahogyan a bevezetés időszakában a térnek a malom melletti hídnál lévő sarkánál felállított töltőállomás is.
2022. 06. 29., 15:40
Amíg szüleik a vizsgálatokon vettek részt, a gyerekek ugrálóvárban hancúrozhattak, és az összes résztvevőt egy tál babgulyásra is megvendégelte az egészségnapon a Kalocsa Város Cigány Nemzetiségi Önkormányzata, akiknek hívására hétfőn városunkba érkezett a Nemzeti Népegészségügyi Központ egészségügyi szűrőbusza.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 07. 06., 11:04
2022. július 5-én Jenei Zoltán országos kórházfőigazgató adta át a megbízást dr. Gondos Miklósnak a kecskeméti kórházban. Még >>>
2022. 07. 05., 18:03
A Dunától keletre fordulhat elő elvétve zápor, zivatar. Még >>>
2022. 07. 05., 15:04
A politikus a kórházba kerülés után vakbél műtéten esett át. Még >>>
2022. 07. 05., 14:54
2022. július 07-től 18-ig a víz minőségének romlásával, időszakos vízhiánnyal és nyomás csökkenéssel kell számolni Kalocsán és valamennyi környező településen. Még >>>
2022. 07. 05., 10:15
A horvát kormány célja, hogy biztosítsa az állampolgárok életszínvonalát és az energiaellátás biztonságát, továbbá a bevételeket a turisztikai szezonban. Még >>>
2022. 07. 04., 15:22
Itt az ideje, hogy felálljon egy önálló határvadász testület, ami kizárólag a határvédelemmel foglalkozik! Magyarország biztonságából nem engedhetünk- fogalmazott Kocsis Máté Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK