2022. 07. 03.
Kornél, Soma
: 399 Ft   : 381 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Megnyílt a Magyar Gulág című vándorkiállítás Baján

Zsiga Ferenc  |  2022. 03. 22., 13:06

Zsigó Róbert, a bajai választókerület országgyűlési képviselője, Nyirati Klára, Baja város polgármestere és Dr. Bank Barbara, a Nemzeti Emlékbizottság tagja a Bácskai Kultúrpalotában március 21-én nyitotta meg a Nemzeti Emlékbizottság Magyar Gulág című vándorkiállítását. A tárlat április 5-ig ingyenesen látogatható. A zömében középiskolás diákokból és tanáraikból álló közönség előtt mondott beszédekből kiviláglott: a Nemzeti Emlékezetbizottság által gondozott kiállítás célja, hogy hitelesen, a történelmi tényeknek megfelelően mutassa be azokat a kényszermunkatáborokat, amelyet a politikai rendőrség 1950-ben hozott létre. A kiállítás nem csak emléket állít, hanem tisztelgés is a diktatúra éveinek áldozatai emléke előtt. Az eseményre szerkesztőségünk is meghívást kapott, amelynek eleget tettünk, így a földrajzi távolság ellenére helyszíni tudósítás formájában tájékoztathatjuk olvasóinkat.

Zsigó Róbert beszédében kiemelte:

Ha meg akarjuk érteni az ember lényegét, mindenek előtt a múltjával kell tisztában lennünk (…)A múltunk hozzánk tartozik. Nem olyan szembetűnő, de mégis kikerülhetetlenül hatással van személyiségünkre. Így van ez személyes történelmünkkel és azzal a történelmi örökséggel is, amely nemzetté kovácsol bennünket (…) A kommunisták, élükön Rákosi Mátyással és Kádár Jánossal, bűntetteik eredményeként félelemmel telt meg hazánk légköre (…). Ebben az időszakban mindenki tartott valamitől. Félt a rendszer bosszújától, a beszélgetésektől. Volt, aki a kérdésektől, volt, aki a válaszoktól. Féltek a megérkező fekete autótól… Nem véletlen a szállóige, ami úgy hangzik: Érted jöttünk elvtárs, nem ellened.”

Képgaléria megtekintése (10 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírekA történelem egyik legfontosabb tanulsága, hogy akkor is a miénk, ha nem vagyunk rá túl büszkék. Ebben az esetben egy dolgot tehetünk: tanuljunk belőle minél többet, hogy szörnyűségei soha ne ismétlődjenek meg. Hogy ne kelljen félnünk, se gyerekeinknek, se unokáinknak."– húzta alá beszédében Zsigó Róbert. 


Nyirati Klára polgármester a közönséget alkotó diákokra utalva „rendhagyó történelemórának” nevezte a megnyitót, és az azt követő programot, kiemelve:

…Jó okot adott a tábor létrehozására az az eszme, hogy azokat az embereket, akik felelősek a zsidók üldözéséért meg kell büntetni. Mindannyian tudjuk, hogy ez csak kifogás volt. Az akkori magyar világot a szovjet rendszer uralta. A Gulághoz hasonlóan Magyarországon is létrehozták a recski haláltábort, ahova olyanok is bekerültek, akiknek semmi közük nem volt a II. világháborúban elkövetett bűnökhöz (…) Bekerült akkor fiatal és idős, költő, művész, hétköznapi átlagember."– fogalmazott a polgármester, aki szerint a múlt idéző kiállítás célja, ami a mai generációknak kötelessége, hogy a bemutatott borzalom, jogtiprás soha többé ne ismétlődhessen meg.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


Dr. Bank Barbara felhívta a figyelmet:

A Nemzeti Emlékbizottság létrehozott egy honlapot, amelyen a kiállítás anyaga mellett a Mi, a rendszer ellenségei című, 15 perces kisfilm is megtekinthető. Mint elhangzott: készülőben van egy Olvasókönyv is, ami ezekben a témákban összegyűjti a visszaemlékezéseket mind az internálásról, a kényszerlakhelyre hurcolásról és a kitelepítésekről is, hogy minél gazdagabban tudjanak a pedagógusok tanítani, hiszen amiről nem beszélünk az nincs. Ezért kell beszélnünk róla, meg kell magyarázni mindenkinek, hogy mi is történt abban az időszakban, hogy többet soha ilyen ne legyen, és az emberek ne féljenek. Mert a félelem nagyon rossz dolgokat tud elővenni emberekből. És hogy lehet az, hogy egy tábori őr folyamatosan kínoz egy ártatlan embert, hogy lehet az, hogy emberek halnak meg ártatlanul, és máig nem tudják a családtagok, hogy hol vannak elhantolva?"– kérdezte Dr. Bank Barbara, mintegy nyomatékosítva, felhívva a figyelmet a tárlat tablóin látható képekre.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


Az ünnepélyes megnyitót történészek - köztük Dr. Bank Barbara – kerekasztal beszélgetése, majd a Versszínház előadása követte.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 06. 29., 15:40
Amíg szüleik a vizsgálatokon vettek részt, a gyerekek ugrálóvárban hancúrozhattak, és az összes résztvevőt egy tál babgulyásra is megvendégelte az egészségnapon a Kalocsa Város Cigány Nemzetiségi Önkormányzata, akiknek hívására hétfőn városunkba érkezett a Nemzeti Népegészségügyi Központ egészségügyi szűrőbusza.
2022. 06. 29., 10:00
A tetszetős, a falukép szempontjából is jelentős épületet kívül-belül augusztus 13-án, a szombati falunap alkalmából tartott nyílt napon tekinthetik meg az érdeklődők.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 07. 02., 14:39
Helyi információk szerint afgánok és pakisztániak csaptak össze szombat hajnalban a magyar határ közelében a szerbiai Szabadkánál. A lövöldözésben ketten meghaltak, többen súlyosan megsérültek, egy 16 éves lány válságos állapotban van. Még >>>
2022. 07. 01., 14:19
A hőség veszélye miatt péntekre Budapestre, valamint Pest, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyére adta ki a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat. Még >>>
2022. 07. 01., 11:28
A kalocsai Szent Kereszt Kórház főorvosa, önkormányzati képviselő a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége és a Nagycsaládosok Debreceni Egyesülete novellaíró pályázatán korcsoportja második helyezést ért el. A Parlamentben vehette át jutalmát tegnap. Még >>>
2022. 07. 01., 09:41
Az Országos Atomenergia Hivatal a talán legfontosabb biztonsági elem létesítésére adott engedélyt – adta hírül tegnap videós bejelentkezésében Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki ma az új erőművi blokkokat építő Roszatom vezetőivel tárgyal Isztambulban. Még >>>
2022. 06. 30., 13:14
A köztisztviselők és kormánytisztviselők napján is rendes nyitvatartási időben várják az ügyfeleket. Még >>>
2022. 06. 30., 13:02
2022. július 1-jén pénteken - a Magyar Egészségügy Napja miatt - a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház telephelyein (Kecskeméten, Kalocsán, Kiskunfélegyházán) a járóbeteg szakrendelés szünetel. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK