2022. 01. 22. szombat
Artúr, Vince
: 357 Ft   : 315 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Összesen 24 évet kapott a bajai díler testvérpár

2019. 01. 08., 16:07

Két testvért jogerősen összesen 24 év szabadságvesztésre ítélt kedden a Szegedi Ítélőtábla. A bajai Ny. fivérek marihuánát és speed port árultak, emellett herbál, kristály és kézigránát fantázianevű dizájnerdrogokkal is kereskedtek 2012-2014 között.

A per során a bíróság megállapította: Ny. Sándor 2012-től kábítószerek terjesztéséből, eladásából élt, majd 2013-tól kezdve már dizájnerdrogokat is terített Baján és környékén. Állandó vevőköre alakult ki, a helyi drogfogyasztók körében általánosan ismertté vált, telefonszámát a vevők egymásnak adták át - írta a Baon.


Forrás: Hraskó István

A férfi 2013 novemberében rendőrkézre, majd előzetes letartóztatásba került, és egészen 2014 február elejéig rács mögött is volt. Ekkor 28 éves bátyja, Ny. András vette át az „üzletet” és folytatta a drogkereskedelmet. A fiatalabb testvér szabadulása után már ketten árulták a drogokat.

Az anyagokat a fiatalabb vádlott szerezte be, a megrendeléseket és a szállításokat mindketten végezték.

A vád szerint a vevők közül három az elkövetéskor fiatalkorú volt. A Kecskeméti Törvényszéken tartott tárgyaláson kiderült: az Ny. fivérek marihuánát és speed port árultak, valamint herbál és kristály fantázianevű, új pszichoaktív anyagnak minősülő dizájnerdrogokkal kereskedtek, de adtak el MDMA-t tartalmazó “kézigránát” tablettát is.

Ny. Sándor 2014. szeptember 12-én ismét lebukott, amikor Baján egy futárszolgálattól átvett egy csomagot. Ezt ismeretlen személy Budapesten egy könyváruházban adta fel. A dobozban közel 800 gramm pentedron por, és 251 darab kézigránát tabletta volt gondosan bezacskózva. A rendőrök tetten érték a fiatalabb vádlottat, akinek viszont egy BMW-vel sikerült elmenekülni a helyszínről. Bácsbokodig jutott, ott egy egy nádasban rejtőzött el, útközben, Baja külterületén pedig kidobta a csomagot az autóból. A rendőrök azonban elfogták és a dobozt is lefoglalták. Ugyanezen a napon a nyomozók a két testvér bajai, Oroszlán utcai albérletében porokat, növényi anyagokat és 230 darab tablettát, valamint 820 ezer forint készpénzt és a drogok méréséhez, csomagolásához szükséges eszközöket találtak.

A fiatalabb Ny. Sándor ellen egyébként több eljárás is zajlott drogos „ügyei miatt”.

Egy ízben vállalta a függőséget gyógyító kezeléseken, megelőző felvilágosításon való részvételét, emiatt egy ízben elhalasztottak ellene egy vádemelést. Aztán kiderült, hogy nem vett részt a kezeléseken, így nem kerülhette el a bíróság előtti felelősségre vonást. A vádlottak vásárlói egyébként megrovásban részesültek.

Érdekesség, hogy a Kecskeméti Törvényszéken kétszer tárgyalták az ügyet. Az első alkalommal hozott ítéletet viszont egy éve hatályon kívül helyezte a Szegedi Ítélőtábla, és törvényszéket új eljárás lebonyolítására kötelezte, mert olyan bíró is tárgyalt az ügyben, aki korábban nyomozati bíróként kapcsolódott be. Ez pedig abszolút kizárási okot jelentett, amit másodfokú bíróság nem orvosolhatott.

Második nekifutásra a törvényszék áprilisban Ny. Sándort 14 év, Ny. Andrást pedig 10 év fegyházra ítélte. Az ítélet ellen mindkét fél fellebbezett: az ügyész súlyosabb büntetést indítványozott a vádlottaknak, akik pedig az ítélet hatályon kívül helyezését kérték, vagy részbeni felmentést, illetve a büntetés enyhítését.

A táblabíróság viszont helybenhagyta az elsőfokú döntést, annyit változtatott rajta, hogy Ny. Andrásnak nem fegyházban, hanem börtönben kell letöltenie a 10 évet. Mint elhangzott, a Kecskeméti Törvényszék szigorú, de az elkövetett cselekményhez és a vádlottak társadalomra veszélyességéhez mérten arányos büntetést szabott ki, annak sem lényeges enyhítése, sem lényeges súlyosítása nem indokolt. A döntés jogerős.

Forrás: Baon

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 01. 19., 14:00
Indulnak a választási előkészületek. A kampány hivatalosan a február közepén kezdődik, ám az eseményre nem csak a pártoknak és a választóknak, hanem a lebonyolító szerveknek is föl kell készülniük. A kalocsai Választási Iroda felhívást tett közzé a szavazatszámláló bizottságokba való jelentkezésre.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 22., 12:58
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) új honlapjára hasonlító, minden bizonnyal adathalászatra létrehozott „csaló portál” jelent meg az interneten – figyelmeztetett tegnapi közleményében a hivatal. Még >>>
2022. 01. 21., 16:19
Ahogy azt már a kormány bejelentette, az átoltottság további növelése és a járvány újabb hullámai elleni védekezés érdekében február 15-től oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány. Még >>>
2022. 01. 21., 12:10
Ahogy Európában is egyre több tapasztalat gyűlik össze az omikronról, Németország vezető virológusa is korrigálni látszik álláspontját. Szerinte már ki lehet jelenteni, hogy ez a variáns általában kevésbé súlyos megbetegedést okoz, mint elődei. Még >>>
2022. 01. 21., 09:57
2021 májusában a Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ közreműködésével Kalocsa is csatlakozott a Digitális Jólét Programhoz, melynek célja az volt, hogy a kalocsai önkormányzat területén minél magasabb szintű okos városfejlesztések valósulhassanak meg - írja dr. Filvig Géza közösségi bejegyzésében. Még >>>
2022. 01. 21., 09:16
Várhatóan 2022. 01. 26-ig a Tomori Pál utca gallyazási munkálatai folytatódnak. Még >>>
2022. 01. 20., 18:02
Gyopáros Alpár kormánybiztos úr már második alkalommal érkezett körzetünkbe annak érdekében, hogy a vezetése alatt álló Magyar Falu Programról személyesen tájékoztassa településeink polgármestereit. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés