2017. 09. 23. szombat
Tekla
: 310 Ft   : 258 Ft Benzin: 364 Ft/l   Dízel: 351 Ft/l   Írjon nekünk

Újkőkori szakik műhelye és szarmata településrész is előkerült az ásatásokon

2017. 05. 15., 11:47

Több évszázaddal, illetve több ezer évvel ezelőtti telepek nyomainál helyszíneltek a Türr István Múzeum szakemberei az elmúlt hetekben. Andrási Réka régész és Sultis László régésztechnikus helyszínelőként vallathatta a felszín alól előbukkanó múltat.

A bajai Türr István Múzeum területéhez tartozó, félmilliárd forintnál kisebb, ám földmunkákkal járó beruházások esetén régészeti megfigyelésre nyílik lehetőségük a szakembereknek. Mostanában Vaskút, Sükösd, ­Érsekcsanád határában, illetve a bajai Parti utcában láttak napvilágot egykor lakott települések részletei. A vaskúti halmok közvetlen szomszédságában – egy szemestermény-szárító kialakításához kapcsolódva – 180 centiméter mélyen fémművességre utaló jelenséget, egy salakkal teli gödörrészletet, illetve 220 centis mélységben több ezer éves, újkőkori árkot sikerült meg­figyelniük. Keletkezési idejük a Kr. e. 6. évezred közepétől a Kr. e. 4300 körüli időkre tehető.

A gödörben a salakmaradványok vas- és ezüsttartalmúak, melyek az anyagvizsgálatok során derültek ki. A pontos keltezésük a datáló értékű leletek hiánya miatt még nem egyértelmű. Az újkőkori árokrészletben pedig számos állatcsont, illetve a kora neolitikumra jellemző, nagyobb kerámiatöredék látott nap­világot.

Sükösd külterületén szarmata településrészletet sikerült dokumentálni. A szarmaták a Kr. u. 1. században jelentek meg a Dunától keletre eső területeken, a Kárpát-medencében, s egészen a 4–5. századig jelentősek voltak ezen a vidéken. Ez időben uralták a Dunántúlt, Pannónia provincia területét a rómaiak, akik a szarmatákkal több alkalommal szövetkeztek, de háborúztak is. A földmunkálatok során egykor tárolásra szolgáló gödröket, a települést övező árkok részleteit sikerült megfigyelni. Az egyik árokrészletből egy szép őrlőkőtöredék is előkerült. A műszeres kutatás során egy 4. század közepére keltezhető, Constantinus-dinasztia korabeli érmét is találtak a szakemberek.

Baján, a Parti utcában, a Bagolyvár szomszédságában épülő társasháznál csupán egy 40-50 centiméter széles árokban tudtak a múzeum munkatársai vizsgálódni, viszont még ilyen kis területen is kerülhetnek elő régészeti leletek. Itt a földmunkálatok a nyilvántartott, középkori városmag területén zajlottak, egy késő középkori gödör részletét lelték fel, benne számos kerámiával és állatcsonttal.

Az utóbbi napokban Érsekcsanádon dolgoztak a régészek. Ez a beruházás azért is különleges, mert a tavaly előkerült vályogtemplom közelében zajlott a munka. Árpád-kori és bronzkori településnyomokat sikerült dokumentálni, továbbá 12. századi, magyar uralkodók érméi, veretek, illetve egy buzogánytöredék is előkerült. Egy harmadik korszak nyomát is felfedezhették, egy jellegzetes szarmata ruhakapcsoló tű, úgynevezett fibula is előbukkant, mely minden bizonnyal egy kisgyermek ruháját kapcsolhatta össze.

Forrás: baon.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

2017. 09. 07., 13:07
Kitalálta, ki az? Aki ismeri őt, meg fogja nézni ezt a filmet. A többiek, ha rákattintanak Tóth Dani legújabb rövidfilmjére, meg fognak lepődni, nem csak a világszínvonalú, egyedi szemléletű szobrokon. A filmben nyilatkozik régi mestere, a rajztanár Kiss István is, akinek megláthatjuk a fejfáját is. Nem vicc! Pedig nem is ő a főszereplő. Hanem Farkas Tibor, aki 4:15-nél, csak úgy visszakézből elkapja a babakocsit is. De a lényeg nem ez, hanem… Ám ezt mondja el ő maga!

Még több friss hír

2017-09-21 17:28:07
A demencia Európa szerte több mint 7 millió, Magyarországon nagyjából 250 ezer embert és környezetüket érinti nap mint nap. A betegség súlyos terhet ró nemcsak a betegekre, hanem családjukra is, amelyre a Magyar Telekom rendhagyó módon, egy önálló kisfilmmel hívja fel a figyelmet.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 09. 22., 22:00
Kirándulást ne tervezz délutánra, vagy vigyél magaddal esernyőt is! Viszont szerencsére a piacra mehetsz reggel, még eső előtt. Még >>>
2017. 09. 22., 14:02
Még a múlt hétvégi viharban szakadt le ennek a fának az ága. Valószínűleg azért nem takarították el, mert alig lehet észrevenni. Még >>>
2017. 09. 21., 20:54
2019-re négysávos lesz az 54-es főút kecskeméti szakasza. Még >>>
2017. 09. 21., 18:00
A 40 éves kecskeméti nő 2017. szeptember 16-án ismeretlen helyre távozott lakásából. Azóta életjelet nem adott magáról, jelenlegi tartózkodási helye ismeretlen. Ha látta, hívja a rendőrséget! Még >>>
2017. 09. 21., 13:39
Egy országos programsorozathoz, az Ars Sacra Fesztiválhoz csatlakozva Nyitott Templomok Napját tartott a Kalocsai Református Egyházközség szeptember 16- án, szombaton Hunyadi utcai templomukban. Még >>>
2017. 09. 20., 09:01
Szabó Gyula is fényképezőgépet ragadott és megörökítette nekünk a kalocsai Dunát alkonyat idején. Köszönjük! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-09-18 21:21:12
 3 Nyugdíjas szavazóknak múmia jelőlt. Jó választás, gratula!

Pénteken Botka László országjáró kampányának keretében jelöltbemutató utcafórumot tartott az MSZP a sétálóutcában. A párt miniszterelnök-jelöltje Angeli Gabriella támogatására biztatott. Angeli a Fidesz intézkedéseit bíráló, győzelem esetén népszerű intézkedések sorát ígérő beszédet mondott, majd másnap a párt országos rendezvényén is bemutatkozott.

 kisbéta
 2017-09-15 07:26:37
 5 Igen , követeljük, hogy számoljon el a Kalocsa-Kom pénzzel !!!!!!! Az a baj , hogy a sok seggnyalói csak a vastagon szedett részt olva...

Kinyóné Lakatos Melinda kérdésére válaszolt a napirendek lezárulta után dr. Bálint József polgármester, hírbe hozva egy kalocsai szövetkezetet és súlyos gyanút lebegtetve az előző városvezetéshez köthető magánszemélyek vonatkozásában.

 MrSmith
 2017-09-08 11:01:24
 5 "Most egy proli kerékpárútra lehet kiteríteni majd a törülközőket? A kisgyerekek veszélyben lesznek a száguldó kerékpárosoktól? " Alaira...

Az elnyert forrásból megújul a már meglévő, de nagyon elhasználódott, töredezett kerékpárút a település és az üdülőterület közt, és egy teljesen új kerékpárutat is kiépítenének, amely a korábban rebesgetett tervektől eltérően a tavat nem kerüli meg. Az első utcától haladna a kilencedik utcáig, végig a parton, majd tovább az erdőbe egy vargabetű erejéig. Sok fát ki akarnak vágni. Állítólag az üdülőtulajdonosok kérték.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

A brit védelmi miniszter, Michael Fellon a napokban arról számolt be, hogy kollégájával, Khalid bin Mohammad Al-Attaiyah katari védelmi miniszterrel, szándéknyilatkozatot írtak alá 24 darab Eurofighter Typhoon eladásáról.
Az idén hetedik alkalommal rendezték meg az ostravai NATO napok egyik kiemelkedő eseményét, a Mi-17-es nemzetközi szimulátor versenyt.
A napokban, 2017. szeptember 14-én megérkezett Izraelbe a soron következő 2 F-35A Lighting II (Adir) típusú ötödik generációs vadászrepülőgép a Nevatim légibázisra.
A Brazil Légierő tervek szerint 2017 októberében-novemberében veheti majd át az utolsó 2, az Embraer Defense and Security által modernizált F-5FM Tiger II típusú vadászrepülőgépeit – írja a Jane’s Defence Weekly.