2022. 05. 16. hétfő
Botond, Mózes
: 385 Ft   : 369 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Hagyományőrző farsangi fánkparádé és asszonyfarsang Kalocsán

Zsiga Ferenc  |  2022. 02. 03., 18:34

A farsang legjellegzetesebb étele, a kalocsai pántlikás fánk és a városban, a környékbeli falvakban még pár évtizede is megtartott asszonyfarsang áll annak a rendezvénynek a középpontjában, amelyet Farsangi Fánkparádé és Mulatság néven február 12-én, szombaton ingyenes fánkkóstolással egybekötve rendez az Összefogás a Nemzetért Egyesület a Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ (KIK), valamint a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület bevonásával. A régi, autentikus, a nagyszülők, dédszülők által őrzött pántlikás fánk receptúrája szerint készülő 1200, lekvárral és porcukorral ízesített fánk első tucatjait először szombaton 10 órakor a Búzapiac téri piac közönségének kínálják kóstolásra.

A fő program sodorvonalában 15 órától az érsekkerti Platán Rendezvényközpont és környéke ad helyet a várhatóan a vonzáskörzet településeiről is érkező, többnyire az ottani hagyományos viseletbe öltözött szórakozni vágyóknak. Az eseményről február 3-án délelőtt a KIK székházában Pálfai Károly, az Összefogás a Nemzetért Egyesület elnöke, Zsikó Zoltán, a KIK igazgatója és dr. Kovács Istvánné Sztakó Éva, a Hagyományőrző Egyesület elnöke adott tájékoztatást a sajtó munkatársainak.


Forrás: KALOhírek


Aki a kalocsai pántlikás farsangi fánk elkészítésének csínjára - bínjára kíváncsi, az egy az erről készült kisfilm segítségével maga is betekintést nyerhet a pontos, lépésről lépésre ismertetett receptúrába és a fánksütés kulisszatitkaiba. A szóban forgó fánkokat 20 asszony, mintegy 40 kiló lisztből süti, és gondolva az ételérzékenységben szenvedőkre, a fánkok egy részét növényi tejjel készítik.


A KIK 2022. évi első sajtótájékoztatójának résztvevőit, a közreműködőket Zsikó Zoltán, a KIK igazgatója köszöntötte, majd az alkalomból adódóan rövid mérleget vont az elmúlt év kulturális eseményiről, amelyet összességébe mind az elnyert pályázati források, mind a megvalósított kulturális események tekintetében sikeresnek értékelt. 


Forrás: KALOhírek


Dr. Kovács Istvánné Sztakó Éva
, a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület elnöke elmondta:


az eseményt népszerűsítő plakáton látható, látványában is szép, ínycsiklandó pántlikás fánkokról készült fotók a próbasütés alkalmával készültek, amelyre a hagyományőrző asszonyok magukkal hozták a dédszüleiktől, szüleiktől örökölt recepteket. Ezek a receptek abban is egybecsengtek például, hogy a fánkot a jó íz és a jó állag elérése érdekében fél rész zsír és fél rész olaj keverékében kell kisütni.”Az elnök emlékeztetett,

a farsangi mulatságok, a farsangi időszak legnépszerűbb étele a fánk volt, és régebben, de még alig pár évtizede is valamennyi településen élő hagyományként rendezték meg az asszonyfarsangokat, amelyen a lányok és asszonyok a generációs különbségek ellenére együtt szórakoztak, elvileg a férfinép kizárásával. Azért elvileg, mert a vállalkozóbb kedvű férfiak ilyenkor asszonyruhába öltöztek, kendőt kötöttek a fejükre, és így próbálták becsempészni magukat az asszonyok közé, ami természetesen nem sikerülhetett. Mégis szívesen látott vendégek voltak, egészen a bál végéig. Az elnök szerint a hagyományőrzők között még se szeri, se száma az ilyen emlékeknek, így számukra külön öröm, hogy mindezt feleleveníthetik és ezt a szép szokást megmutathatják, átadhatják a felnövekvő nemzedékeknek.”


Forrás: KALOhírek


Sztakó Éva szólt arról is, hogy a fánkkészítés már szombaton kora reggel, a dagasztással elkezdődik, az elsők között kisütött, lekvárral, porcukorral ízesített fánkokat a Búzapiac téri piac közönsége 10 órától kóstolhatja meg.
Ezzel népszerűsíteni is szeretnék a délutáni programot, hogy a Hagyományőrzők Házában kisütött fánknak, de a Platán Rendezvényközpont körüli, tehát szabadtéren megrendezett eseménynek minél nagyobb közönsége legyen.


Az elnök szerint lesz is, hiszen a környékbeli hagyományőrző néptánccsoportok, egyesületek tagjai azt ígérték, hogy egy részük az ottani népviseletbe öltözve érkezik a fánkparádéra, és az azt követő asszonyfarsangra.

Sztakó Éva mindenkinek figyelmébe ajánlotta a fánkkészítésről készült kisfilmet, amelyen az egyesület asszony tagjai mutatják meg, hogyan kell az „eredeti” kalocsai pántlikás fánkot készíteni.
Hogy Kalocsán mitől pántlikás a fánk, arról szólva az elnök elmondta:

akkor jó, szemnek is tetszetős a fánk, amikor úgy sütik ki, hogy a kész fánkot egy világosabb színű pántlika futja körbe. Egyes tájakon ezt szalagnak, Kalocsán és környékén pántlikának nevezik, így a szalagos fánk és a pántlikás fánk gyakorlatilag csak elnevezésében különbözik."Pálfai Károly, az Összefogás a Nemzetért Egyesület elnöke elöljáróban megköszönte a KIK-nek és Zsikó Zoltánnak, valamint a Hagyományőrző Egyesületnek, hogy házigazdái lesznek a rendezvénynek.
Mint elhangzott, az Összefogás a Nemzetért Egyesület 2019-ben alakult, éppen a pandémia előtti időszakban, így a legfontosabb tevékenységét, a hagyományőrző események, rendezvények szervezését nem kellő mértékben tudták megvalósítani.


Forrás: KALOhírek


A kalocsai Fánkparádé és Mulatság lesz az első olyan program, amit teljes egészében meg tudnak rendezni a Bethlen Gábor Alapítvány és a Magyar Falu Program pályázatán elnyert közel 2 millió forintból. A cél a helyi közösségek hagyományőrző tevékenységének bemutatása, és a közösségi integráció. Az egyesület fontosnak tartja, hogy azt a hidat próbálják meg életben tartani, ami az idősebb generációk őrizte nemzeti örökség és a fiatalabb generációk között van. Ezért a jövőben is több olyan programot terveznek, és olyan online edukációs (oktató/nevelő) filmeket készítenek, amelyekkel a hagyományokat fogják bemutatni. Az egyesület elsősorban azokat a tradíciókat szeretné népszerűsíteni, amelyek ugyan benne vannak a köztudatban, de az apróbb részletek, amelyek következtében az ilyen programok színesebbek, érdekesebbek lehetnek, feledésbe merülnek. Ezért is készült e rendezvény kapcsán is egy hagyományőrző kisfilm az eredeti pántlikás fánk receptúrájáról, készítésének bemutatásáról. A film végén Sztakó Éva és egyesületi tagtársai közösen emlékeznek vissza arra, hogyan is zajlott egykor az asszonyfarsang, milyenek voltak a farsangolási szokások.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 12., 08:00
Az új paksi blokkok reaktorépülete számos különleges építészeti megoldást vonultat fel a speciális alapozástól a robusztusság biztosításán keresztül a beton minőségééig – hangzott el a Paks II. Zrt. Tudásmenedzsment Akadémiája áprilisi előadásán. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 16., 17:30
A projekten dolgozó szakemberek úgy szeretnék végezni munkájukat, hogy a legkevesebb fennakadást okozzák a lakóknak. Még >>>
2022. 05. 16., 09:14
Eddig 10 százalékkal többen ajánlották fel adójuk egyszázalékát, mint tavaly ugyanilyenkor. Még >>>
2022. 05. 15., 17:57
Durrdefektet kapott, majd felborult egy tűzoltóautó a Borsod-Abaúj -Zemplén megyei Nagybarcán, amikor egy lakástűzhöz vonult Lénárddarócra. Még >>>
2022. 05. 15., 14:51
Baleset történt az 51-es főúton vasárnap délután. Még >>>
2022. 05. 15., 14:15
Az éves kiképzési tervnek megfelelően hétfőtől repüléseket hajtanak végre a kecskeméti pilóták az ország több városa felett. Még >>>
2022. 05. 15., 09:04
A rejtett városban talán a rómaiak elől bujkáló korai keresztények húzták meg magukat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés