2023. 03. 28. kedd
Gedeon, Johanna
: 385 Ft   : 356 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Kalocsai siker a kecskeméti XIII. Hungarikum Fesztiválon – Videóval!

Zsiga Ferenc  |  2021. 08. 22., 07:08

Kecskeméten, augusztus 13-án, pénteken ünnepélyes keretek között nyitották meg a XIII. Helyi Termék Ünnepet és Hungarikum Fesztivált. A nemzeti és települési értékek háromnapos seregszemléjén városunkat a Kalocsai Múzeumbarátok Köre, Kézműves Csoportja képviselte, hogy ezzel is felhívja a figyelmet hungarikumainkra, települési értékeinkre, a városban folyó értékőrző és értékteremtő azon tevékenységekre, amelyek a magyar, a kalocsai életérzés legfőbb megjelenítői, kifejezői.

A nagy meleg ellenére, kalocsai értékeit mutatják be: Kalocsai Múzeumbarátok Köre, Kézműves Csoportja! 

Amália Mészárosné, Mari Romsicsné, Ildikó Madarászné


Augusztus 13-án, péntek délután rekkenő melegben nyitották meg a XIII. Helyi Termék Ünnepet és Hungarikum Fesztivált Kecskemét Főterén. A rendezvény a közösségi oltalom alatt álló hungarikumokról és települési értéktárak, hagyományőrző szervezetek bemutatásáról szólt.


A fesztivált V. Németh Zsolt, a kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos nyitotta meg, aki köszöntő beszédében annak a véleményének adott hangot:

Kiváló példa a kecskeméti fesztivál arra, hogyan lehet hozzáilleszteni, belesimítani a helyi értékeket, a nemzeti értékek közé. Ráadásul ez a vidék számos kiemelkedő nemzeti értékkel és hungarikummal is büszkélkedhet. Azt látom, hogy a világban a népek, nemzetek a tradícióhoz való viszonyukkal jövőképet és mindennapokra kiterjedő életformát is választanak maguknak. Ezt az életformát, a magyar életformát élteti ez a fesztivál.”A rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet a hungarikumokra, a nemzeti és települési értékekre, megismertesse azok széles spektrumát, amelyek értékőrző- és teremtő üzenetet hordoznak, kifejezik a magyar életérzést.Kecskemét és térsége élelmiszereit, illetve kézműves termékeit mutatjuk be, valamint mesterségek utcáját hívtunk létre. Csodálatos színpadi produkciókat mutatunk be, természetesen a hungarikumok mutatkoznak be a zenei produkciókban is, de a programelemek, a karikásostor-csattogtatás, citeramuzsika, különböző kézműves foglalkozások, mesterség bemutatók, ezek mind a hungarikumokat célozzák."- mondta Hamzáné Lakó Judit, az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület titkára.

A Kecskeméti Települési Értéktár Bizottság elnöke szerint Kecskeméten mindig lesz helye ennek a fesztiválnak. Prof. dr. Sztachó-Pekáry István azt mondta, sorra érkeznek a javaslatok az értékké nyilvánításhoz.

Kecskemét nagyon sok kecskeméti nemzeti értékkel rendelkezik, melyekből számtalan, a hungarikum és a kiemelt nemzeti értékek sora is. Amikor az Országgyűlés megalkotta a Hungarikum Törvényt, Kecskemét városa az elsők között csatlakozott ahhoz a mozgalomhoz, alapította meg a települési értéktárát, melybe már számtalan érték van, az összes kategóriában."- emelte ki az elnök.

A fesztivál minden generációnak szolgált izgalmas és szórakoztató programmal.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 28., 16:57
Már nagyban zajlanak a Paprikfaesztivál előkészítő munkálatai! Még >>>
2023. 03. 28., 16:19
A legalább 20 főt foglalkoztató cégek közel háromnegyede véli úgy, hogy árat fog emelni a közeljövőben egy kutatás szerint. Még >>>
2023. 03. 28., 13:33
Nem kell hozzá PhD kelt tésztából, sőt komolyabb felszerelés sem, csak egy kis idő. Kicsit több, mint amennyi idő alatt a boltban levennénk a polcról, de az eredmény kárpótol. Még >>>
2023. 03. 28., 09:52
Hét gyanúsítottból álló bűnbanda ügyében fejezték be a nyomozást a kalocsai rendőrök. Még >>>
2023. 03. 28., 09:45
A kisfiú keresésében jelenleg is több százan vesznek részt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK