2022. 05. 23. hétfő
Dezső
: 385 Ft   : 364 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Kalocsai siker a kecskeméti XIII. Hungarikum Fesztiválon – Videóval!

Zsiga Ferenc  |  2021. 08. 22., 07:08

Kecskeméten, augusztus 13-án, pénteken ünnepélyes keretek között nyitották meg a XIII. Helyi Termék Ünnepet és Hungarikum Fesztivált. A nemzeti és települési értékek háromnapos seregszemléjén városunkat a Kalocsai Múzeumbarátok Köre, Kézműves Csoportja képviselte, hogy ezzel is felhívja a figyelmet hungarikumainkra, települési értékeinkre, a városban folyó értékőrző és értékteremtő azon tevékenységekre, amelyek a magyar, a kalocsai életérzés legfőbb megjelenítői, kifejezői.

A nagy meleg ellenére, kalocsai értékeit mutatják be: Kalocsai Múzeumbarátok Köre, Kézműves Csoportja! 

Amália Mészárosné, Mari Romsicsné, Ildikó Madarászné


Augusztus 13-án, péntek délután rekkenő melegben nyitották meg a XIII. Helyi Termék Ünnepet és Hungarikum Fesztivált Kecskemét Főterén. A rendezvény a közösségi oltalom alatt álló hungarikumokról és települési értéktárak, hagyományőrző szervezetek bemutatásáról szólt.


A fesztivált V. Németh Zsolt, a kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos nyitotta meg, aki köszöntő beszédében annak a véleményének adott hangot:

Kiváló példa a kecskeméti fesztivál arra, hogyan lehet hozzáilleszteni, belesimítani a helyi értékeket, a nemzeti értékek közé. Ráadásul ez a vidék számos kiemelkedő nemzeti értékkel és hungarikummal is büszkélkedhet. Azt látom, hogy a világban a népek, nemzetek a tradícióhoz való viszonyukkal jövőképet és mindennapokra kiterjedő életformát is választanak maguknak. Ezt az életformát, a magyar életformát élteti ez a fesztivál.”A rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet a hungarikumokra, a nemzeti és települési értékekre, megismertesse azok széles spektrumát, amelyek értékőrző- és teremtő üzenetet hordoznak, kifejezik a magyar életérzést.Kecskemét és térsége élelmiszereit, illetve kézműves termékeit mutatjuk be, valamint mesterségek utcáját hívtunk létre. Csodálatos színpadi produkciókat mutatunk be, természetesen a hungarikumok mutatkoznak be a zenei produkciókban is, de a programelemek, a karikásostor-csattogtatás, citeramuzsika, különböző kézműves foglalkozások, mesterség bemutatók, ezek mind a hungarikumokat célozzák."- mondta Hamzáné Lakó Judit, az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület titkára.

A Kecskeméti Települési Értéktár Bizottság elnöke szerint Kecskeméten mindig lesz helye ennek a fesztiválnak. Prof. dr. Sztachó-Pekáry István azt mondta, sorra érkeznek a javaslatok az értékké nyilvánításhoz.

Kecskemét nagyon sok kecskeméti nemzeti értékkel rendelkezik, melyekből számtalan, a hungarikum és a kiemelt nemzeti értékek sora is. Amikor az Országgyűlés megalkotta a Hungarikum Törvényt, Kecskemét városa az elsők között csatlakozott ahhoz a mozgalomhoz, alapította meg a települési értéktárát, melybe már számtalan érték van, az összes kategóriában."- emelte ki az elnök.

A fesztivál minden generációnak szolgált izgalmas és szórakoztató programmal.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 18., 07:59
Hatalmas tömeget vonzott május 14-én, szombaton az Érsekkertben megtartott veterán járművek találkozója, a „bőregértől” az amerikai országúti cirkálóig mindenféle gépcsodát láthatott az érdeklődő közönség.
2022. 05. 16., 08:03
Két év kényszerszünet után ebben a tanévben végre újra a hagyományos keretek között rendezhette ballagási ünnepségét a Kalocsai Szent István Gimnázium is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 22., 19:07
Nyárias, de változékony idő lesz a jövő héten. Még >>>
2022. 05. 22., 10:15
Belgiumban három majomhimlő által fertőzött embert vettek nyilvántartásba. Emellett már Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Portugáliában, Olaszországban, Svédországban, Franciaországban, sőt a szomszédos Szlovákiában és Ausztriában is megjelent a vírus. Még >>>
2022. 05. 21., 11:34
A 49 éves férfi elkövető élettársa az eladás során működött közre, neki fizették a vételárat. Még >>>
2022. 05. 20., 17:11
GyIÖK: Sajnos Alee lebetegedett, ezért este az USNK duó fog koncertet tartani a Csilás Parkban. Még >>>
2022. 05. 20., 13:16
Két megkülönböztető jelzést használó rendőrautó ütközött össze az 5301-es úton, Kiskőrösnél. Még >>>
2022. 05. 20., 09:43
A sértettek nem sejtették, hogy a férfi az összes kölcsönkért pénzt azonnal szerencsejátékokra költi, kevés sikerrel: elbukott mindent. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés