2023. 03. 26.
Emánuel
: 388 Ft   : 362 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Karácsonyi élménypiac, kistermelői vásár a sétálóutcában – A járásból és távolabbról is érkeztek termelők

Karácsonyi élménypiac, kistermelői vásár a sétálóutcában – A járásból és távolabbról is érkeztek termelők
Zsiga Ferenc  |  2022. 12. 18., 08:51

A sétálóutcában december 17-én, 10 órakor a hideg, szeles idő ellenére élénk érdeklődés mellett nyílt meg az először idén januárban a hagyományteremtés szándékával megrendezett, ezúttal Advent idején, szombattól szerdáig tartó kistermelői vásár. A fölállított pavilonokban élelmiszerkülönlegességek széles választékát – mézet és más méhészeti termékeket, bort, aszalt gyümölcsöket, ivóleveket, konyhakész és feldolgozott húsárukat, sajtokat - ugyanúgy megtalálhattunk, mint a kézműves szappanokat, vagy fa dísztárgyakat. Aki fázott, forralt borral és a kürtőskalács - sütő parazsánál melegedhetett, aki megéhezett, az a kóstolóra kihelyezett húsárukkal, sajtokkal, a Kalocsa Jövőjéért Egyesület sátránál tea és forralt bor kíséretében házi süteményekkel, hagymás zsíros kenyérrel csillapíthatta éhségét. A kézműves vásár rangját az is emelte, hogy annak megnyitójára városunkba érkezett dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért felelős államtitkára, Negrutz Ágoston, az agrárminiszter főtanácsadója, dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke, Pogonyi Tibor, a NÉBIH osztályvezetője.

Szigeti Tamás, a Közép-Duna Menti Kiemelt Körzet agrárbiztosa köszöntő beszédében emlékeztetett:

Az első ilyen jellegű vásár az önkormányzattal közös szervezésében, hagyományteremtő szándékkal valósult meg. A kóstolóval egybekötött élménypiac és kistermelői vásár szombattól szerdáig várja a látogatókat.

A kalocsai agrármérnök felidézte, hogy néhány éve dr. Filvig Géza polgármesterrel és az önkormányzattal elhatározták, hogy visszaállítják Kalocsa agrárhírnevét, az itt előállított agrártermékek népszerűségét. Szigeti Tamás szerint ennek a célnak az elérése érdekében sokat tettek: szakmai fórumokat szerveztek, együttműködő öntözési közösséget szerveztek, képzést indítottak, és folyamatosan lobbiznak Kalocsa népművészetének és fűszerpaprikájának méltó híréért és megbecsüléséért. Advent időszakáéban első alkalommal rendezik meg a termelői kézműves vásárt, az időpontot ezúttal a lakossági igényekhez igazították. A vásár több családi programmal van kiegészítve, mind a fiatalok, mind az idősebbek megtalálhatják a számukra leginkább megfelelő rendezvényt. Szigeti Tamás ezt az alkalmat is megragadta, hogy megköszönje az Agrárminisztériumnak és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatnak az együttműködő támogatását.

Képgaléria megtekintése (27 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Dr. Filvig Géza örömét fejezte ki, hogy a város Advent időszakában egy ilyen eseményt tud a város lakosságának biztosítani.

Advent idején célszerű kicsit lassítani, kicsit jobban a családunkra, egymásra figyelni. Bármilyen rendszerek, nehéz időszakok jöttek-mentek, karácsony mindig is a legnagyobb ünnepnek számított és számít. Ilyenkor kerülnek a legjobb ételek, a legjobb termékek, italok az asztalra, megajándékozzuk egymást, meghitt, ünnepi hangulatot teremtünk otthon. A most megnyíló termelői vásár is ezt hivatott szolgálni"

– mondta a polgármester, aki szerint

ezzel azt is megmutatjuk, hogy Kalocsa az ország közepe, a város egy fontos, stratégiai helyen helyezkedik el, komoly agrármúlttal rendelkezik, amelynek érdemeit, vívmányait tovább kell vinni. A jövőre elkészülő Kalocsa-Paks Duna-híd újabb lehetőséget ad majd, hogy ezt a stratégiát tovább erősítsük, és az ország más települései irányába is nyissunk. Örömteli az a kormányzati szándék, hogy a vidéket, a vidéki termelőket támogatja, és a hazai termékek fogyasztására ösztönöz.

Dr. Filvig Géza végül megköszönte a kiállítóknak, hogy eljöttek a városba, majd mindenkinek jó kikapcsolódást, jó hangolódást kívánt az ünnepekre.

Képgaléria megtekintése (27 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Dr. Nobilis Márton államtitkár beszédében rámutatott:

Kalocsa mindig is egy híres város volt, hiszen érseksége van, minden család asztalán ott volt, van a kalocsai paprika, a városban ma is jelen van az élő, hungarikumnak számító népművészet. Advent a várakozás ideje: Kalocsa is várakozik a Duna-hídra, a kalocsaiak is várjuk Jézus Krisztus megszületésének megünneplését, várják, hogy boldogan, a családjuk körében ünnepelhessenek. A Magyar Kormánynak kiemelten fontos, hogy ezeken az ünnepeken a családok asztalára jó minőségű és biztonságos magyar élelmiszer kerüljön. Ehhez legjobb közvetítő a termelői piac

mutatott rá az államtitkár.

Hozzátette:

Ennek egyik nagy előnye, hogy míg a nagy áruházláncokban kapható termékek sok kézen mennek át, itt közvetlenül, a termelőktől vásárolhatjuk meg az áru, amelyek helyiek, jó minőségűek és jó, személyes kapcsolat alakulhat ki a vásárló és a kistermelő között. Jó az is, hogy ilyenkor a családoknak van hová elmenni egy forró teára, forralt borra, beszélgetni tudnak egymással, és így is kapcsolatokat teremtenek. Azt kívánom Önöknek, hogy mindenkinek legyen áldott, békés karácsonya, és ezekben a nehéz időkben, amikor túl a Covidon, egy háború kellős közepén vagyunk, majd egy sokkal szebb és boldogabb új évünk!

Képgaléria megtekintése (27 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A folytatásban a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület táncosai dr. Kovács Istvánné felvezetője után egy „karikázót” mutattak be, majd pedig a Sétálóutcában lévő betlehemi jászol előtt a „Szent család járást” mutatták be, felidézve, amikor a Jézussal várandós Mária sehova nem kapott bebocsátást, és végül a jászolban szülte meg Jézust. Már a produkció végéhez közeledve felcsattant a termelői piacot látogatók elismerő tapsa.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-21 13:01:32
A Kalocsai Városi Balesetmegelőzési Bizottság első alkalommal rendezi meg a Szelidi-tó kerülő túrát, melyre nevezni a Holdfény Campingben lehet reggel 9 órától. Az utolsó túrázók 12 órakor indulnak útnak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 25., 11:49
Magánszemély belföldön csak nemzeti dohányboltban szerezhet be dohánygyártmányt, azaz "snüsszt" is. Még >>>
2023. 03. 25., 08:37
Szombaton rendezik meg az idei Föld órája akciót: 20 óra 30 perctől a bolygó számos nevezetessége elsötétül egy órára. Még >>>
2023. 03. 24., 11:24
Elektromos hálózatépítési munkálatok miatt huzamosabb időre hol részlegesen, hol teljes egészében lezárnak több járdaszakaszt. Az Az időszakos korlátozások egy parkolót is érintenek. MVM Démász tájékoztatása! Még >>>
2023. 03. 24., 09:06
A két vádlottat jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett pénzmosás bűntettével, társaikat bűnpártolás és lopás bűntettével, valamint sikkasztás vétségével vádolják. Még >>>
2023. 03. 24., 08:29
Csapadékosabbra fordul az időjárás a hétvégére és lehűlés kezdődik. Még >>>
2023. 03. 23., 17:46
Tavaly kifejezetten súlyos aszály pusztított az ország mezőgazdasági területeinek 80 százalékán, melyből 1,45 millió hektárra jelentettek be aszálykárt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK