2021. 10. 26. kedd
Dömötör
: 365 Ft   : 315 Ft Benzin: 492.0 Ft/l   Dízel: 506.5 Ft/l   Írjon nekünk

Meghitt, vidám Idősek Napja a Színházban – Korda Györgyöt és Balázs Klárit kitörő taps fogadta

Zsiga Ferenc  |  2021. 10. 02., 09:04

„Nagy baj az öregség, de ez az egyetlen esély a hosszú ̇életre” –idézte tréfásan Bismarckot az egyik szépkorú kalocsai pedagógus október 1-jén, az Idősek Világnapja alkalmából a Kalocsai Színház előterében egészségszűréssel kezdődő programon. A vidám, optimista felütés óhatatlanul elgondolkodásra késztetette a körülötte álló idősebbeket és fiatalabbakat: Hogyan lehet pozitívumként, értékként megélni a ma ünnepelt életszakaszt? Bizonyára tudják a választ azok az ünneplő ruhába öltözött, a színháztermet zsúfolásig megtöltő idősödő kalocsai hölgyek és urak, akik közvetlenségből, egymás szívélyes üdvözléséből, az egy városhoz, egy közösséghez tartozás, a kulturált, közös szórakozás élményének megéléséből ezúttal is példát adtak. Ám ha igaz a sokat emlegetett állítás, miszerint „amennyit most adsz, annyit kapsz majd vissza” – a szervezők, a Kalocsa Jövőjéért Egyesület tagjai bátran nézhetnek a jövőbe, mert szívüket-lelküket adták, hogy az ünnepelteknek emlékezetes, örömmel teli legyen ez a nap.

Jó volt látni, hogy már 11 órától sokan ellátogattak a Kalocsai Színház előtermében végzett szűrővizsgálatra, ahol mások mellett a vérnyomásmérésen, a személyes tanácsadáson túl különböző, az egészséges életmódot népszerűsítő kiadványok várták a látogatókat.

Kár lenne tagadni, volt egy kis izgalom a szervezőkben, hogy a színház befogadóképessége miatt korlátozó intézkedések nélkül megtartott ünnepségen jut-e hely majd mindenkinek. Örömmel jelenthetjük: mind a teremben, mind a fehérasztalnál mindenki helyet foglalt, szinte hajszál pontosan tartani tudták a közel 250 főnyi létszámot.

Képgaléria megtekintése (21 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


A közönséget, a meghívottakat a konferanszié szerepét is betöltő Pécsi Vivien, a képviselő-testület kulturális, szociális és oktatási bizottságának elnöke köszöntötte, aki elsőként dr.Grabarits Istvánt, az ünnepséget szervező Kalocsa Jövőjéért Egyesület elnökét szólította ünnepi beszéde magtartására. Az elnök emelkedett mondatait szó szerint idézzük:

„Tisztelt nyugdíjas közönségünk!

Szeretettel köszöntöm Önöket a Kalocsa Jövőjéért Egyesület nevében. Örömmel látjuk, hogy ennyien ellátogattak erre a napra. Bízom benne, hogy a szórakoztató délután mellett a délelőtti egészségmegőrzési programmal is kedveskedhettünk önöknek.
Egyesületünk megalakulása óta próbál nagy figyelmet szentelni az idős lakosságnak. Alapvető célunk, hogy a családoknak szolgáljunk programokkal, hogy a fiatalok és az idősek is megszólítva érezzék magukat Kalocsán. Visszaemlékezve, együtt szórakozhattunk 2018-ban, a Fővárosi Operettszínház három csillagával, 2019-ben a Szírt Együttessel, amúgy tavaly a közös ünneplés sajnos a járványhelyzet miatt elmaradt.


Ma, amikor a fiatalság kultusza szövi át mindennapjainkat, egyre nehezebb elfogadni, hogy bármennyire is szeretnénk, az időt nem tudjuk megállítani. Ezernyi praktika, kozmetikum, orvosi találmány kínálgatja számunkra a fiatalodás lehetőségét, de valljuk be, lássuk be: csak áltatnak minket, csak áltatjuk magunkat. A külsőségek világát éljük, és közben megfeledkezünk olyan tulajdonságokról és értékekről, melyek éppen az idősödéssel járnak együtt, és milyen jó, hogy együtt járnak!

A derűs életszemlélet. A bölcs világlátás. A tengernyi tapasztalat. A türelem. A kitartás. A hit. Csupa olyan tulajdonság, amit csak az életkor előrehaladtával lehet megszerezni, magunkévá tenni. Ezekre az értékekre pedig hatalmas szüksége van társadalmunknak, minden időben, de a maiban, úgy érzem, különösen.

Önöktől tanuljuk, tanulhatjuk meg ezt a türelmet, ezt a hitet, ezt a kitartást, ezt az erős akaratot. Ezeket az értékeket csakis Önök adhatják át és tovább nekünk.

Szeretnénk, ha még sokáig derűsen és boldogan köszönthetnénk egymást, ezért időről időre, ahogy módunkban áll, szeretnénk kedveskedni Önöknek, ahogy a mai napon is.

Végezetül szeretnék egy verssel kedveskedni Önöknek.

Aranyosi Ervin:

Ölelj, szeress kortalanul

Az ölelés, tudod,/nem köt a korhoz./A megfáradt szív is,/örömöt hordoz./Lenni kell álomnak,/lenni kell oknak,/– legyen céljuk/a fáradt karoknak! /Ölelés, és mosoly?/– Várja a lélek!/Érzi, – még itt vagyok,/– érzi, hogy – élek!/Szeretet parazsát/ne hagyd kihűlni!/A lélek fájdalmát/arcodra ülni./Tárd ki a szívedet,/élj szeretettel!/– Öleljen, örüljön,/
míg él, az ember!


Isten áldja Önöket az Idősek Világnapján!” – mondta dr. Grabarits István, a Kalocsa Jövőjéért Egyesület (KJE) elnöke.

Az elismerő taps elültével a Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület fiatal táncosai adtak fergeteges műsort.


Az ütemes tapssal is kísért táncosok fellépése után dr. Filvig Géza polgármester mondta el ünnepi beszédét, amelyet az alábbiakban olvashatnak.

Köszöntöm Önöket október elsején, az Idősek Világnapja alkalmából!

Köszöntöm mindazokat az embereket, akik hosszú élet munkáját, tapasztalatait tudják már maguk mögött!

A mai nap az idős emberekről, az ő tiszteletükről, szeretetükről szól, mely különösen fontos számomra! Fontos, hiszen amikor én ülök majd az Önök helyén, tudom, fontos lesz az is, hogy érezzem gyermekeim, az ifjabb korosztály megbecsülését, láthassam a hálát szemükben!

E világnap kiváló alkalom kell legyen arra, hogy felülvizsgáljuk időseink iránt tanúsított, néha-néha bizony hiányos gondoskodásunkat, hiszen felgyorsult világunkban, a mindennapi teendők mellett, sokszor pont azokra nincs elég időnk, akiknek a leginkább szüksége lenne rá. (Neked is mondom, Édesanyám!) Hajlamosak vagyunk arra, hogy elfeledkezzünk róla: törődéssel tartozunk időseink felé!

Megragadom e nap adta lehetőséget, hogy elmondhassam, nagy szükségünk van Önökre! A társadalomnak igen is szüksége van mindarra az élettapasztalatra, bölcsességre, türelemre, elfogadásra, amivel csakis Önök rendelkeznek. Tiszteletünk magába kell foglalja elfogadásunkat, szeretetünket és annak mindenfajta kifejezését.

A mi feladatunk lehetővé tenni drága öregjeinknek az időskorhoz méltó életet, ahogy évtizedekkel ezelőtt ők tették számunkra lehetővé a felhőtlen gyermekkori éveket. A felnőtté válás rögös útján fogták kezünket, botlásainknál támogattak, és sikereinknél velünk örültek.

Támaszt nyújtani, vigyázni rájuk, segíteni őket, ez a mi feladatunk, hogy örömmel, nyugalom járta boldogsággal teljen életük e szakasza. Fontos, hogy érezzék, nem hagyjuk magukra őket, hiszen meghatározó részei életünknek!

Goethe szavaival zárom szavaim:

Szeretni, és szeretve lenni a legnagyobb boldogság a világon!”Kívánom, hogy nem csak e napon, de az év valamennyi napján éreztessék ezt Önökkel, hiszen aki a múltját nem becsüli, a jövőjét sem építheti!”

Idősek napja alkalmából ezekkel a gondolatokkal kívánok Önöknek nagyon jó egészséget, hosszú, boldog életet! A mai délutánhoz pedig kellemes szórakozást! Legyen a mai nap egy maradandó emlék mindannyiunk számára!”
– fejezte be ezekkel a gondolatokkal ünnepi beszédét a polgármester.

Képgaléria megtekintése (21 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


Karácsonyra érkezik az ötezer forint

Dr. Filvig Géza búcsúzásul hozzátette: valamennyi nyugdíjasnak jó hír, hogy a kormány döntött a jelentősnek mondható kiegészítő nyugdíjemelésről. Mivel az önkormányzat bevételei a világjárvány miatt Kalocsán is csökkentek, többen kérdezték tőle: a nyugdíjasoknak karácsonykor juttatott ötezer forintos támogatásra számíthatnak-e?
A polgármester leszögezte: ugyan a bevételek valóban csökkentek, de az időskorúak megbecsülése nem, így még az ünnepek előtt valamennyi érintett nyugdíjas megkapja az ötezer forintot. Ezt ígérte, és azt a város - ígéretéhez híven - bárhogyan is alakulnak a bevételek, az idős polgárai számára most és a jövőben is biztosítani fogja - ebből nem enged!

A felcsattanó erős taps félreértetlenül jelezte, hogy a terem közönsége a bejelentést örömmel fogadta.

Képgaléria megtekintése (21 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


Korda György és Balázs Klári a színpadon

Az ünnepi beszédek elhangzását követően Korda György és Balázs Klári adott egy órás koncertet hol duóban, hol szólóban.

Az összekötő szövegből kiderült, hogy Korda György 60 éve alkot, dolgozik, énekel, és minden kérésnek eleget tesz, ha a közönségről van szó. A közönség iránti feltétlen szeretetének, alázatának is köszönhető, hogy az 1958-ban először színpadra lépett, idén 82 éves előadóművész a mai napig óriási népszerűségnek örvend mind a fiatalok, mind az idősebbek körében.

Boldogok vagyunk, hogy beindultak végre a koncertek, imádjuk, hogy hívnak és szeretnek minket, a közönség, a fiatalok szeretete tart minket fiatalon és a színpadon."– mondta Gyuri „bácsi”, aki mint kiderült, az elméjét a kártyával is fitten tartja. Balázs Klári pedig nem művésznő otthon, hanem süt, főz, takarít, bármilyen strapás is a világjárvány szorítása utáni, fellépést fellépés követi időszak.

Vendéglátás, kötetlen beszélgetés a tiszti klubban

A volt tiszti klub éttermében megrendezett ültetős vendéglátás egyik különlegessége az volt, hogy a bort Font Sándor országgyűlési képviselő ajánlotta fel rozé és fehér bor formájában, és a pohárköszöntőt is ő mondta. A képviselő ezúttal a szomalié szerepében is bemutatkozott, amikor rutinosan, szakszerűen mutatta be az asztalra kerülő borait, és mint megtudhattuk: az idei termés ismeretében a borok is ígéretesnek mutatkoznak- de azokat majd csak jövőre kóstolhatjuk.

A KJE szervezte jól sikerült idősek napi rendezvény nótázással, kötetlen beszélgetéssel 18 órakor zárult.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 10. 23., 11:49
A kezdeményezés küldetése egy olyan politikától független kitüntető cím adományozása, amelynek megkérdőjelezhetetlen értéke van a közvélemény szemében. Évek óta több száz jelölés érkezik elbírálásra az előre meghirdetett 10 kategóriában, a jelölt lehet egyetlen személy vagy alkotói csoport, közösség illetve egyesület. A VOSZ kibővült elnökségi ülésén szakmai érveket figyelembe véve választják ki közülük a kategóriagyőzteseket.
2021. 10. 22., 15:51
Mit csinál a TDM? Mit csinál a Kalocsa mellett több települési önkormányzat, valamint több közcélú civil és gazdálkodó szervezetek közös tulajdonában álló Kalocsa és Térsége Turisztikai Kft.? Kevesen látnak bele a nonprofit Kft. működésébe, ők most a társaság működéséről szóló beszámoló elfogadását célzó képviselő-testületi előterjesztés mellékletéből kaphatnak választ kérdéseikre.
2021. 10. 21., 15:31
Még az előző kiállítás – Magyar Zita kerámiái – is látható volt a Fazekas Alkotóházban vasárnap délután, ahol a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület tagjai által a krumplis pogácsa készítésének tudományával, egyúttal, a házigazda Kovács László jóvoltából a kemencés sütés-főzés fortélyaival ismerkedhettek az érdeklődők.
2021-10-20 13:18:23
Az ellátásbiztonságot garantáló Paks II. beruházáshoz jelentős infrastruktúra-fejlesztés társul. A beruházási terület elérését, a munkaerő- és áruszállítást elősegítő közút-, illetve vasútfejlesztés, amelynek már látható eredményei vannak, csak egy kis szelete a feladatoknak – tájékoztatott Dr. Becskeházi Attila államtitkár. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 10. 26., 08:50
33 sofőr esetében helyszíni bírságot alkalmaztak, 39 személynek közigazgatási bírságot szabtak ki, és 173 fővel szemben közigazgatási eljárás indult. Még >>>
2021. 10. 25., 13:39
A pályázat kiírásáról a legutóbbi testületi ülésen döntöttek a képviselők. A határidő: december 7. Még >>>
2021. 10. 25., 08:30
A férfit három nappal később ellenőrizték, miközben ismét vezette járművét. A férfit ismét előállították a rendőrkapitányságra. Még >>>
2021. 10. 24., 11:13
Kettős nemzeti ünnepünket szentmisével és evezős bállal zárta Kalocsa Város polgármestere. Még >>>
2021. 10. 23., 15:23
Lakatos György, fagottművész és Gábor-Nagy Nóra, zongoraművész adott csodálatos koncertet péntek este a Kamarateremben Liszt Ferenc születésnapjának 210. évfordulójára! Még >>>
2021. 10. 23., 14:04
Kalocsa Város Önkormányzata tájékoztatja a lakosságát, hogy a Sörház köz forgalomkorlátozását 2021. október 29-ig meghosszabbították a csapadékcsatorna elvezető rendszer javítása miatt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

Az Európai Védelmi Ügynökség égisze alatt futó Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzés (Helicopter Tactics Instructor Course, HTIC) vette kezdetét az MH Pápa Bázisrepülőtéren október elején.
Második alkalommal rendezték meg Balatonakarattyán a helikopter pilóták és fedélzeti technikusok találkozóját, ahol - a műszaki állomány mellett - a polgári szakszolgálatnál tevékenykedő pilóták is tiszteletüket tették október 9-én, szombaton.
Az Air France Nizza és Párizs – Orly között teljesített járatot az eddigieknél jóval nagyobb arányban, 30 százalékban fenntartható kerozint használó repülőgéppel.
Friss hírek a KC-390-es gyártósoráról, ezúttal azonban még nem a magyar szállítógépekről, hanem az első portugál példányról. Mutatjuk az Embraer videóját!