2024. 06. 15. szombat
Jolán, Vid
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Több mint 11 és fél ezren voltak kíváncsiak a Paprika Piknik programjaira - Filvig Géza és Zsikó Zoltán sajtótájékoztatón értékelt

Illés György Cinó  |  2021. 09. 16., 14:11

Tegnap, szerdán délelőtt 11 órakor a Kalocsai Innovációs Központ (KIK) tárgyalójában közösen tartott sajtótájékoztatót Zsikó Zoltán, a KIK ügyvezető igazgatója és dr. Filvig Géza, Kalocsa polgármestere, amelyen értékelték a múlt péntek délutántól vasárnap estig tartott Csíplek Kalocsa – Paprika Piknik megvalósítását. A mintegy negyvenmilliós rendezvény városunk költségvetésének egyetlen fillérjébe sem került, a forrásokat a KIK teremtette elő támogatásokból. Az ügyvezető és a polgármester reményét fejezte ki, hogy jövőre már korlátozások nélkül, viszont főzőversennyel együtt, a megszokott keretek közt rendezhetik meg a Paprikafesztivált.

Egy nagyon intenzív hétvégén vagyunk túl – kezdte mondandóját Filvig Géza.
A polgármester elmondta, mind az érsekkertben, mind a reptéren csak védettségi igazolvány birtokában lehetett részt venni a programokon.
A 484/2020 kormányrendelet szabályozza, hogy miként lehetett ezt a rendezvényt törvényes keretek közt megtartani. Eszerint az 5000 fő alatti települések esetében a védettségi kártya kötelezettség létszámkorlátja 1500 fő, ezért a környező települések a falunapjaikat a védettségi kártya kötelezettsége nélkül is megtarthatták, azonban az 5000 fő fölötti településeken, amilyen Kalocsa is, ez a létszámkorlát 500 fő. Ezért nálunk kizárt volt, hogy korlátozások nélkül szervezzék meg a rendezvényt – mondta a polgármester, hozzátéve, hogy különböző ötletek láttak napvilágot, hogy kordonnal leválasztva, kerítésekkel elhatárolva teljesítsék a törvényi előírást, de amint mondotta, a cél nem az volt, hogy kijátsszák a törvényeket.
Az engedélyező katasztrófavédelem is felhívta a figyelmet arra, hogy csak a jogszabályi keretek között kerülhet sor a rendezvényekre.
Az ennek ellenére is magas résztvevői létszám azt mutatja, hogy volt létjogosultsága e formában megszervezni a rendezvényt.

Senkit sem szerettünk volna kirekeszteni, magam is nagyon sajnáltam és sajnálom, hogy védettségi kártyával nem rendelkezők nem vehettek részt.”


Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


Hogy miért „piknik” és nem Paprikafesztivál, arról Filvig Géza elmondta, hogy a főzőversenyt az adott keretek között nem lehetett megszervezni, amit sokan, köztük ő maga is hiányoltak, de amennyiben a korlátozások megszűnnek, a későbbiekben visszatér a főzőverseny és a fesztiváli rang.

A polgármester elmondta, hogy Font Sándor országgyűlési képviselővel közösen volt egy jótékonysági főzésük 124.500 Ft-os bevétellel, amit jótékonysági célokra fordíthatnak.
Erről később Zsikó Zoltán hangsúlyozta, hogy a bevételt várhatóan sikerül majd megduplázni, így mintegy 300.000 Ft-ot ajánlhatnak föl Kalocsa lakosságával közösen egy jótékonysági célra, és hogy mi legyen ez, arról a Facebookon és a KIK honlapján indítanak majd szavazást.

Az érsekkertben a három nap alatt több mint 6000 vendég fordult meg, a repülőtéren a Halott Pénz koncerten pedig egyidejűleg mindegy 5.500 néző vett részt. Ezt a kiadott karszalagok pontosan számon tudják tartani.

Filvig Géza hangsúlyozta, hogy ígéretükhöz híven színvonalas rendezvényeket tudtak nyújtani a város lakói számára, országosan ismert fellépőkkel és produkciókkal, amit az is igazol, ami a nagyszínpadon az érsekkertben elhangzott, hogy gyakran több száz kilométert kell utazni és 5000 forintos belépőjegyet kell megvenni olyan rendezvényekért, amilyeneket itt Kalocsán ingyenesen lehetett megtekinteni.

Fontosnak tartotta kiemelni azt is, hogy a programok között sportrendezvény, a Paprikafutásra is szerepelt.

A Halott Pénz koncerttel kapcsolatban úgy fogalmazott a polgármester, hogy ilyen nagyságrendű rendezvényt még sohasem szervezett Kalocsa. A koncertre vidékről is sokan érkeztek, és vitték tovább városunk jó hírét.

Filvig Géza kiemelte: a rendezvények biztonságosan voltak látogathatóak, úgy az egészségügyi, mint a közbiztonsági vonatkozásokat tekintve, ami egy ilyen nagy koncert esetében fontos szempont és komoly kihívás. Erről később Zsikó Zoltán elmondta: a területen egyidejűleg 94 biztonsági szakember dolgozott, több mint 800 méter kerítéskordonnal tudták körbe keríteni a rendezvény helyszínét, 140 méter taposókordon és 140 méter cső kordon kihelyezésére volt szükség.

A polgármester arról is szólt, hogy nagyon sok régi ismerősével, volt osztálytársakkal, barátokkal találkozott, akik Kalocsáról elszármaztak, és most kedvező visszajelzéseket adtak, és biztatták őt és a szervezőket a folytatásra.

Ennek kapcsán azt is elmondta, hogy a jövőben Szülővárosom Kalocsa címmel olyan rendezvény szervezését is tervezik, amelyekkel egy az innen elköltözötteket is megszólítják, ezzel szeretnének egy bázist, találkozási lehetőséget biztosítani számukra. A szervezésbe, népszerűsítésére pedig nagyköveteket is föl fognak kérni.

Tartalmas hétvégét zártunk – mondta végül a polgármester, majd a szervezésért köszönetet mondva átadta a szót Zsikó Zoltánnak.


Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


Az ügyvezető viszonozta köszönetnyilvánítást a polgármester és a város felé a támogatásukért, továbbá a hatóságoknak, a KIK munkatársainak és annak a több száz közreműködőnek, köztük a Művelődési Központ dolgozóinak és minden jóakaratú embernek, akik segítették a szervezést. Külön kiemelte a nagy létszámú biztonsági személyzet és a folyamatosan, szakszerűen dolgozó takarítók munkáját.

Zsikó Zoltán emlékeztetett, hogy a képviselő-testület augusztus 25-én döntött arról, hogy valamilyen rendezvényt mindenképpen szeretnének megszervezni, még ha a megszokott formában nem is lehet megtartani a Paprikafesztivált, amellyel kapcsolatban a céljuk az, hogy az ország öt legnagyobb gasztronómiai fesztiváljának sorába emeljék.

Az ügyvezető úgy vélte, ez a rendezvény az országban bárhol, bármelyik nagyvárosban megállta volna a helyét. Azt is megjegyezte, hogy a nagyvárosok rendezvényeire is csak védettségi igazolvánnyal lehet bejutni, mint például a hétvégén tartandó Szekszárdi Szüreti Napokra, de más nagyvárosokból is vannak ilyen értesítésülései.

Fölidézte: a szabadtéri színpadon öt nagy, országos produkció kapott helyet, a Nemzeti Táncszínház közreműködésével, emellett kalocsai produkció is látható volt a nagyszínpadon, ahol összesen több mint 184 előadót láthatott a közönség.

A kertszínpadon is kiváló fellépők léptek föl, ott összesen hat nagy produkció kapott helyet, a péntek esti táncházban pedig Szalonna és Bandája közreműködésével több száz kalocsai néptáncos táncolt együtt, és érezte nagyon jól magát. Itt összesen 38 előadó és több mint 500 táncházba járó működött közre.
A két színpadon együttesen 390 léptek fel.
Kalocsaiak is, méghozzá több mint 170-en közönség elé álltak a rendezvénysorozat keretében.

A visszajelzések kedvezőek, mondta Zsikó Zoltán, hangsúlyozva, hogy

A ZÁRÓ RENDEZVÉNYEN A KALOTASZEG CÍMŰ PRODUKCIÓVAL TELT HÁZ ELŐTT ZÁRULT A RENDEZVÉNY.

Reptéri helyszínről elmondta, tudomása szerint a kilencvenes évek óta nem volt ekkora horderejű és látogatottságú rendezvény itt, amelynek megszervezéséhez a KIK munkatársainak, a polgármesternek és a képviselő-testületi tagoknak is minden erejére, kapcsolatára és közbenjárására szükség volt, tekintettel a testületi döntés után rendelkezésre álló, alig több mint kéthetes időtartamra.

A koncerten 52 mobil WC állt rendelkezésre, 66 méter hosszú szakaszon dolgoztak a vendéglátó egységek, az ételt-italt mellettük egy food-truck is biztosította, akiknek Zsikó Zoltán ezúton is köszönetet mondott az együttműködésért.

A nagyszínpad tízszer tizenkét méteres volt, több mint ötven irányítótáblát, negyven ivóvizes ballont helyeztek ki, két mentőautó, két tűzoltó autó biztosította a helyszínt, emellett rendőrségi és a katasztrófavédelmi vezetési pontot állítottak föl.

Óriás infrastruktúrával, óriási szervezéssel bíró feladat volt ez a Halott Pénz koncert, és óriási sikert arattunk. Gondolom ezt mindenki megállapította, mindenki jól érezte magát, aki eljött”


Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


Zsikó Zoltán kiemelte, hogy négy autóbusz szállította a helyszínre azokat a vendégeket, akik ezt igényelték. A Margit-malomtól indulva kifele hússzor, visszafele huszonötször fordultak meg az autóbuszok.

Ez a fajta gondoskodás a nagy rendezvényeken is ritkaságszámba megy – mondta az ügyvezető, ezért köszönetet mondott az ötletgazdának, Filvig Gézának, aki nagy figyelmet fordított a közlekedés biztonságának megteremtésére, tekintettel arra, hogy a reptérre más forgalmas szakaszok mellett az elkerülő úton keresztül vezet az út. Ennek ellenére sokan kerékpárral közelítették meg a repteret, a helyszínen több mint háromszáz kerékpárt számoltak meg.

Ez a piknik csak a mi értékrendünk szerint volt piknik, hiszen valójában ez egy óriási nagy fesztivál, óriási nagy rendezvény volt. De ahhoz képest amit majd a későbbiekben szeretnénk, hogy tényleg Magyarország egyik legnagyobb gasztronómiai rendezvénye legyen, ahhoz képest tényleg csak egy piknik volt”– mondta Zsikó Zoltán, mondandóját így zárva:

Azt gondolom, hogy mindenki számára nyilvánvaló, hogy a Kalocsai Innovációs Központ jó partnere és erős szövetségese kíván lenni az itt élő embereknek” Zárszóként Filvig Géza azt emelte ki, hogy amint a testületi döntésnél is csupán egy képviselő tartózkodott, a többiek igennel szavaztak a paprika piknik megszervezésére, úgy

A RENDEZVÉNYRE IS SZINTE A TELJES KÉPVISELŐ TESTÜLET KILÁTOGATOTT,

ami számára azt üzeni, hogy amennyiben egy irányban gondolkodnak, akkor komoly produktumokat tudnak elérni

Hozzátette:

Marsalkó Dávid mondta ezt két alkalommal is a koncert során, és nekem is ez volt a benyomásom: ezen a hétvégén Kalocsa Megmozdult.”

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 12., 15:53
Családias légkört, magas színvonalú szakmai munkakörnyezetet és mások mellett munkába járási támogatást is kínálnak leendő munkatársuknak. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 14., 12:18
A Bács-Kiskun vármegyében lévő többi határátkelőhely az eddig megszokott rendben működik. Még >>>
2024. 06. 14., 08:36
A kulturális, művészeti tematikájú portál a ma kezdődő Kék Madár Fesztivál kapcsán készített interjút a fesztiváligazgatóval. Még >>>
2024. 06. 13., 15:53
Az ösztöndíjat a KIMBA Birkózó Akadémia, a Birkózószövetség és a Testnevelési Egyetem által alapított ösztöndíj évente egy személynek ítélhető oda. Még >>>
2024. 06. 10., 13:24
A nagy érdeklődésre tekintettel két eredetileg nem hirdetett, délutáni turnus is indul Kovács László kalocsai Fazekas Alkotóházban. Még >>>
2024. 06. 08., 08:08
Kalocsán, június 10-én 6 órától 16-án 18 óráig felújítás miatt lezárják a közúti forgalom elől az 51. számú főút és a vasút kereszteződésében lévő Pataji úti átjárót. Még >>>
2024. 06. 08., 07:53
Hosszú ideje nem volt példa ekkora harcsatelepítésre a Dunán, 6 ezer szürkeharcsa kerül a folyamba. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK