2021. 11. 28.
Stefánia
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Magyarország területére csak magyar állampolgárok léphetnek be, 15 órakor zárnak a kávézók, éttermek - 37 gyógyszercég dolgozik a koronavírus elleni vakcina kifejlesztésén

Magyarország területére csak magyar állampolgárok léphetnek be, 15 órakor zárnak a kávézók, éttermek - 37 gyógyszercég dolgozik a koronavírus elleni vakcina kifejlesztésén
2020. 03. 16., 13:56

Az Országgyűlés mai ülésén Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalásban összegezte a koronavírus terjedése, megállítása érdekében a kormány által tett és mától újonnan bevezetett intézkedéseket. Ezek közül a legjelentősebb, hogy mától Magyarország terültére csak magyar állampolgárok léphetnek be, az éttermek, kávézók, cukrászdák 15 óráig tarthatnak nyitva. A kormányfő azt valószínűsítette, hogy az egyedi megbetegedések fázisából a következő napokban átlépünk a csoportok megbetegedések szakaszába.

A kormányfő parlamentben tett tájékoztatása szerint

JELENLEG 37 GYÓGYSZERCÉG DOLGOZIK AZON, HOGY KIFEJLESSZE A KORONAVÍRUS ELLENI VAKCINÁT, DE EGYELŐRE SIKERTELENÜL. A KORMÁNY MAGYAR VIROLÓGUSOKBÓL ÁLLÓ MUNKACSOPORTJA FIGYELEMMEL KÖVETI A NEMZETKÖZI FEJLEMÉNYEKET.

Orbán Viktor hangsúlyozta, a vírus ellen nemhogy vakcina, de globális megoldás sincs, ezért minden ország maga dolgozza ki a teendőket.
Ennek része, hogy a védekezés során folyamatosan konzultálunk mindenkivel, mindenekelőtt a szomszédos országokkal.

A kormányfő leszögezte, különösen fontos az Ausztriával való együttműködés, ezért az osztrák intézkedéseket hazánkban is igyekszünk minél előbb alkalmazni.
Orbán Viktor megköszönte az egészségügyi és rendvédelmi dolgozók munkáját, arra hívott fel, hogy mindenki segítse a munkájukat.
A kormányfő szerint

MAGYARORSZÁG EDDIG AZ EGYEDI MEGBETEGEDÉSEK IDŐSZAKÁBAN VOLT, DE A KÖVETKEZŐ NAPOKBAN ÁT FOGUNK LÉPNI A CSOPORTOS MEGBETEGEDÉSEK SZAKASZÁBA.

Ezért is fontos, hogy mérsékelni tudjuk a vírus terjedésének sebességét.
A miniszterelnök összegezte az erre irányuló eddigi intézkedéseket: az országba történő belépés korlátozása, karantén bevezetése, a rendezvények létszámtól függő megtartásának szabályozása, továbbá valamennyi egyetem, iskola bezárása, az óvodák, bölcsődék bezárásának önkormányzati hatáskörbe adása.

Orbán Viktor a Parlamentben - Fotó: Kovács Tamás / MTI


Orbán Viktor először a parlamentben jelentette be, március 16-án, hétfőtől a kormány újabb intézkedéseket be:

  • Magyarország határait a személyforgalom előtt lezárják – csak magyar állampolgárok léphetnek be az országba,
  • hétfő éjféltől a rendezvényeket általánosan betiltják, sportrendezvényeket is legfeljebb zárt kapuk mögött lehet megtartani,
  • a kávézók, éttermek, boltok 15 óráig tarthatnak nyitva, az élelmiszerboltokat, a drogériákat és a patikákat nem érintik a korlátozások.
  • Bezár az összes színház, és mozi.

A KORMÁNYFŐ ARRA KÉRTE A 70 ÉV FELETTIEKET, HOGY NE HAGYJÁK EL A LAKÁSUKAT, AZ ÖNKORMÁNYZATOKAT PEDIG, HOGY MINDEN SEGÍTSÉGET ADJANAK MEG NEKIK.

Orbán Viktor szerint a világjárványnak már most súlyos gazdasági következményei vannak. Az egész magyar gazdaság megérzi, bajba kerül, de eltérő időpontokban.

A kormányfő bejelentette: felkérte Bártfai-Máger Andreát,a gazdaság újraindításáért felelős akciócsoportot vezetőjét, hogy a bajba jutott ágazatok képviselőivel konzultáljon, javaslataikat, kéréseiket gyűjtse össze.
Egy ilyen kérés már Kalocsán is elhangzott, konkréten a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara turisztikai szezonnyitó rendezvényén, ahol Németh József a vendéglátó szakma nevében kért segítséget, konkrétan megnevezve a járulékok átvállalásának – azaz elengedésének – lehetőségét.

A kormányfő szólt arról is:

AZ ELKÖVETKEZENDŐ NAPOKBAN GYORS INTÉZKEDÉSEKET HOZNAK, A KÖVETKEZŐ HETEKBEN PEDIG A MUNKAHELYEK MEGVÉDÉSRE ÖSSZPONTOSÍTANAK.

Jelezte azt is, hogy

A KÖLTSÉGVETÉSEKET IS ÚJRA KELL TERVEZNI.

Ennek a munkának a koordinálása Varga Mihály pénzügyminiszternek a feladata.
A kormányfő felvette a kapcsolatot a Magyar Nemzeti Bank elnökével is, mert más európai országokhoz hasonlóan nálunk is szükség lesz monetáris eszközökre a válság kezelése érdekében.Borítóképünkön: Orbán Viktor miniszterelnök (balra) parlamenti dolgozószobájában virológus professzorokkal egyeztet a koronavírus-járvány megelőzése érdekében szükséges intézkedésekről 2020. március 16-án.
Fotó: Benko Vivien Cher / MTI

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 28., 16:00
Az ANDA Present Kft. 10 000 db gyermekmaszkot adományozott a Kertvárosi Általános Iskoláért-Gyermekeinkért Alapítványnak. Még >>>
2021. 11. 28., 14:56
A vádlott szándékosan segítséget kívánt nyújtani 4 szír migráns személynek abban, hogy a szerb-magyar államhatár közeléből Nyugat-Európába, Ausztriába eljussanak. A sikeres szállítást követően Belgrádban 1000 eurót kapott volna fizetségül. Még >>>
2021. 11. 28., 11:55
Személyautó árokba hajtott a Dunapataj táblától 100 méterre, Ordas irányában. Még >>>
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei