2024. 05. 23. csütörtök
Dezső
: 387 Ft   : 357 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Turisztikai szezonnyitó Kalocsán – A város hamarosan szakmai vitára bocsátja a turizmusfejlesztési stratégiáját

Zsiga Ferenc  |  2020. 03. 13., 08:52

Az új koronavírus elleni nemzetközi és hazai óvintézkedések miatt nehéz, mondhatni példa nélküli időszakban tartott Turisztikai Szezonnyitó rendezvényt a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Kalocsai Képviselete március 12-én, a kamara kalocsai konferenciatermében. Az ágazatot gyakorlatilag két hónap alatt egész Európában bizonytalan helyzetbe hozó állapot káros hatásai ellenére az önkormányzatok, cégek és egyesületek szakemberei arra készülnek: a nyári turisztikai szezon kezdetére legalább a hazai látogatók száma eléri, vagy meghaladja a tavalyit. Ezt arra alapozzák, hogy a nem, vagy nehezen megközelíthető, fertőzésveszélynek kitett külföldi úti célok helyett az emberek a megyén, illetve a kalocsai járáson belüli turisztikai célpontokat választják.

Az esemény vendégeit Péjó Zoltán, a kirendeltség vezetője köszöntötte, majd előadása megtartására elsőként dr. Filvig Gézát kérte fel. Kalocsa város polgármestere bejelentette:a város új önkormányzata centrális szerepet szeretne betölteni a járás turizmusában. Az önkormányzat elkészítette a város turizmusfejlesztési stratégiáját. A munkaanyagot várhatóan két hét múlva tárgyalják, majd szakmai vitára terjesztik. Ebben a munkában a rendezvényre meghívott szakemberekre is számítanak.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints!
Forrás: KALOhírek / Zsiga Ferenc


A polgármester elöljáróban elmondta: a stratégiának három fő célcsoportja van: a helyben élő lakosság, a Kalocsa-Paks Duna-híd megépülésével a Paks II. beruházásban résztvevő külföldiek programturizmusa, nem utolsó sorban a belföldről és a külföldről érkezők, és azok minél magasabb szintű kiszolgálása.

Cél, hogy a jelenleg jellemzően egy vendégéjszakát legalább kettőre emeljék.

Ennek érdekében a környező településekkel, például a várossal közösen TDM Irodát működtető Hajós és Dunapataj nagyközségekkel, illetve a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzattal szorosabbra fűzik a kapcsolatot. Ezzel párhuzamosan az internet adata, valamint a közösségi médiában rejlő lehetőségeket is a lehető legnagyobb mértékben kívánják kihasználni, de új, többnyelvű kiadványok is készülnek.

Török Nikolett, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat nemzetközi kapcsolatokért felelős referense előadása első felében az idei Utazás Kiállítás Bács-Kiskun megyei programjairól, a kiállítók, köztük Kalocsa, Hajós, Dunapataj települések, az ezeket képviselő TDM Iroda kedvező bemutatkozásáról, fogadtatásáról számolt be. A referens Megyei turizmusfejlesztési elképzelések című prezentációjában először azokat a 2016-2020-ig megvalósult programelemeket vette számba, amelyek már működnek. Közülük bővebben is szót ejtett a boros, lovas, kerékpáros programokról, a Borútról, a három nyelven megjelent, ötféle kiadványokról, az önálló weblapról.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints!
Forrás: KALOhírek / Zsiga Ferenc


A folyamatban lévő fejlesztések között említette a megyei online éves rendezvénynaptárt, negyedéves bontásban, továbbá az új applikációval kiegészített, megújuló weblapot, a továbbképzési lehetőségeket. A szakember bejelentését, miszerint megyei turisztikai konferenciákat továbbra is tartanak, a közönség örömmel fogadta.


Mint elhangzott, a megyei programokat idén a településekkel közös műhelymunka keretében frissítik. Első alkalommal május végére, június elejére, majd szeptemberben szerveznek az érintettekkel közös találkozókat. Török Nikolett prezentációja végén kiemelte: a megye turizmusában az egészségturizmust szánják zászlóshajónak.

Az előadások sorát Oszvald Anikó, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat 120 milliós TOP pályázati forrásából megvalósított hajósi Cabernet Borturisztikai Látogatóközpont munkatársa folytatta, aki a januári megnyitás óta eltelt idő kedvező tapasztalatait összegezte.


A résztvevők több érdekességről hallhattak Schill Tamás, dunapataji önkormányzati képviselő, a turisztikai bizottság elnöke előadásában. A helyi múzeum vezetője a nagyközség látnivalói mellett a fedett nézőterű, fedett színpadot is magába foglaló Szelidi Turisztikai Központ megvalósításának részleteiről is beszámolt.

A Turisztikai Központ Dunapataj- Szelid üdülőfalu legnagyobb beruházása. A többfunkciós Központ a „Szelidi-tó infrastruktúra fejlesztése” című komplex projekt keretében, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat TOP pályázatán elnyert 333 millió forint vissza nem térítendő támogatásból épült fel – mondta a képviselő. Hozzátette: az építészeti munkálatok november 29-én fejeződtek be, a létesítmény jelentős színvonal emelkedést eredményez az üdülőfalu által nyújtott szolgáltatások körében. Mint elhangzott: a Turisztikai Látogató Központ átadási ünnepségét május 31-én tartják, amelyre valamennyi érdeklődőt szeretettel várnak.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints!
Forrás: KALOhírek / Zsiga Ferenc


A szezonnyitó rendezvény Bíró Csabának, a Korona Tours Kft programmenedzsere Beutaztatás, programkínálat Kalocsán című, majd Kovács Jánosnak, a Kalocsa és Térsége Turisztikai Egyesület elnökének Összefogás a turizmusban - Turizmusfejlesztési csomópontok című előadásával folytatódott, majd kötetlen formában, szekció megbeszélésekkel zárult.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 22., 10:42
Az új atomerőművi blokkok alatti talaj megerősítése érdekében 17 hektáron összességében 75 ezer furat, vagyis egymással átfedésben lévő cementált talajoszlop készül, melyek összessége alkotja a vízzáró lemezt és annak oldalfalait. (x)
2024. 05. 21., 12:57
A kerek évforduló alkalmából rendezett pénteki ünnepséghez – három vendég fotókör meghívásával – fotóklubok találkozója is kapcsolódott. Köszöntőt mondott Simon Zoltán alpolgármester és Péjó Zoltán klubelnök. A Művelődési Ház folyosóin berendezett kiállítást Lakatos György fagottművész nyitotta meg.
2024. 05. 21., 10:49
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024. 05. 20., 08:52
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 23., 13:15
A Reels műfaj sajátossága miatt dr. Filvig Gézának másfél percbe kellett sűríteni az elmúlt évek eredményeit. Még >>>
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK