2022. 09. 29. csütörtök
Mihály
: 420 Ft   : 435 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Turisztikai szezonnyitó Kalocsán – A város hamarosan szakmai vitára bocsátja a turizmusfejlesztési stratégiáját

Zsiga Ferenc  |  2020. 03. 13., 08:52

Az új koronavírus elleni nemzetközi és hazai óvintézkedések miatt nehéz, mondhatni példa nélküli időszakban tartott Turisztikai Szezonnyitó rendezvényt a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Kalocsai Képviselete március 12-én, a kamara kalocsai konferenciatermében. Az ágazatot gyakorlatilag két hónap alatt egész Európában bizonytalan helyzetbe hozó állapot káros hatásai ellenére az önkormányzatok, cégek és egyesületek szakemberei arra készülnek: a nyári turisztikai szezon kezdetére legalább a hazai látogatók száma eléri, vagy meghaladja a tavalyit. Ezt arra alapozzák, hogy a nem, vagy nehezen megközelíthető, fertőzésveszélynek kitett külföldi úti célok helyett az emberek a megyén, illetve a kalocsai járáson belüli turisztikai célpontokat választják.

Az esemény vendégeit Péjó Zoltán, a kirendeltség vezetője köszöntötte, majd előadása megtartására elsőként dr. Filvig Gézát kérte fel. Kalocsa város polgármestere bejelentette:a város új önkormányzata centrális szerepet szeretne betölteni a járás turizmusában. Az önkormányzat elkészítette a város turizmusfejlesztési stratégiáját. A munkaanyagot várhatóan két hét múlva tárgyalják, majd szakmai vitára terjesztik. Ebben a munkában a rendezvényre meghívott szakemberekre is számítanak.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints!
Forrás: KALOhírek / Zsiga Ferenc


A polgármester elöljáróban elmondta: a stratégiának három fő célcsoportja van: a helyben élő lakosság, a Kalocsa-Paks Duna-híd megépülésével a Paks II. beruházásban résztvevő külföldiek programturizmusa, nem utolsó sorban a belföldről és a külföldről érkezők, és azok minél magasabb szintű kiszolgálása.

Cél, hogy a jelenleg jellemzően egy vendégéjszakát legalább kettőre emeljék.

Ennek érdekében a környező településekkel, például a várossal közösen TDM Irodát működtető Hajós és Dunapataj nagyközségekkel, illetve a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzattal szorosabbra fűzik a kapcsolatot. Ezzel párhuzamosan az internet adata, valamint a közösségi médiában rejlő lehetőségeket is a lehető legnagyobb mértékben kívánják kihasználni, de új, többnyelvű kiadványok is készülnek.

Török Nikolett, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat nemzetközi kapcsolatokért felelős referense előadása első felében az idei Utazás Kiállítás Bács-Kiskun megyei programjairól, a kiállítók, köztük Kalocsa, Hajós, Dunapataj települések, az ezeket képviselő TDM Iroda kedvező bemutatkozásáról, fogadtatásáról számolt be. A referens Megyei turizmusfejlesztési elképzelések című prezentációjában először azokat a 2016-2020-ig megvalósult programelemeket vette számba, amelyek már működnek. Közülük bővebben is szót ejtett a boros, lovas, kerékpáros programokról, a Borútról, a három nyelven megjelent, ötféle kiadványokról, az önálló weblapról.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints!
Forrás: KALOhírek / Zsiga Ferenc


A folyamatban lévő fejlesztések között említette a megyei online éves rendezvénynaptárt, negyedéves bontásban, továbbá az új applikációval kiegészített, megújuló weblapot, a továbbképzési lehetőségeket. A szakember bejelentését, miszerint megyei turisztikai konferenciákat továbbra is tartanak, a közönség örömmel fogadta.


Mint elhangzott, a megyei programokat idén a településekkel közös műhelymunka keretében frissítik. Első alkalommal május végére, június elejére, majd szeptemberben szerveznek az érintettekkel közös találkozókat. Török Nikolett prezentációja végén kiemelte: a megye turizmusában az egészségturizmust szánják zászlóshajónak.

Az előadások sorát Oszvald Anikó, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat 120 milliós TOP pályázati forrásából megvalósított hajósi Cabernet Borturisztikai Látogatóközpont munkatársa folytatta, aki a januári megnyitás óta eltelt idő kedvező tapasztalatait összegezte.


A résztvevők több érdekességről hallhattak Schill Tamás, dunapataji önkormányzati képviselő, a turisztikai bizottság elnöke előadásában. A helyi múzeum vezetője a nagyközség látnivalói mellett a fedett nézőterű, fedett színpadot is magába foglaló Szelidi Turisztikai Központ megvalósításának részleteiről is beszámolt.

A Turisztikai Központ Dunapataj- Szelid üdülőfalu legnagyobb beruházása. A többfunkciós Központ a „Szelidi-tó infrastruktúra fejlesztése” című komplex projekt keretében, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat TOP pályázatán elnyert 333 millió forint vissza nem térítendő támogatásból épült fel – mondta a képviselő. Hozzátette: az építészeti munkálatok november 29-én fejeződtek be, a létesítmény jelentős színvonal emelkedést eredményez az üdülőfalu által nyújtott szolgáltatások körében. Mint elhangzott: a Turisztikai Látogató Központ átadási ünnepségét május 31-én tartják, amelyre valamennyi érdeklődőt szeretettel várnak.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints!
Forrás: KALOhírek / Zsiga Ferenc


A szezonnyitó rendezvény Bíró Csabának, a Korona Tours Kft programmenedzsere Beutaztatás, programkínálat Kalocsán című, majd Kovács Jánosnak, a Kalocsa és Térsége Turisztikai Egyesület elnökének Összefogás a turizmusban - Turizmusfejlesztési csomópontok című előadásával folytatódott, majd kötetlen formában, szekció megbeszélésekkel zárult.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 09. 25., 15:17
Az elvi döntés már korábban megszületett Kalocsa víziközmű-vagyonának és az ivóvíz és szennyvíz ellátás – benne a rendszer fejlesztése és karbantartása – feladatainak az állam részére történő átadásáról. Kedden a testület zárt ülésen véglegesítette a döntést. A testületi ülés után Király Róbert képviselő tartott sajtótájékoztatót.
2022-09-23 09:23:00
Budapesti és pécsi állásbörzéken vesz részt a következő hetekben a Paks II. Zrt. – Karrierportálunkon minden fontos információt közzéteszünk, de az ilyen rendezvények a személyes találkozás lehetőségét teremtik meg, ami meghatározó lehet egy életpályára vonatkozó döntés során – fogalmazott Mittler István kommunikációs igazgató. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 09. 29., 18:11
Az egyik csapat Bács-Kiskun megyében, Kecskeméten és Kecelen működött. Tagjai marihuána termesztésével, feldolgozásával és a terjesztésével is foglalkoztak. Még >>>
2022. 09. 29., 15:51
Mivel a víz után a kávé a leggyakrabban fogyasztott ital a világon, így joggal érdemel meg egy saját világnapot. Még >>>
2022. 09. 29., 13:05
A takarékosság jegyében idén nem lesz őszi szünet. Még >>>
2022. 09. 29., 13:01
A sofőrt és utasát a Bács-Kiskun megyei rendőrök őrizetbe vették, a határsértőket pedig visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz. Még >>>
2022. 09. 29., 09:46
Nagy szeretettel hívják városunk idősebb, nyugdíjas korú lakóit a Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ udvarán tartandó ünnepi műsorra! Még >>>
2022. 09. 29., 09:25
Petőfi kora címmel rendezett tudományos konferenciát a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat a Magyar Nemzeti Levéltár Bács-Kiskun Megyei Levéltára XXI. Levéltári Napja alkalmából 2022. szeptember 28-án, szerdán 10 órától a Cifrapalotában. A program moderátora dr. habil. Fülöp Tamás, a Neumann János Egyetem rektora volt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK