2023. 06. 05. hétfő
Fatime
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

A kalocsai Jakab Kinga 16 év dialízis után gyalogolta le a mezőnyt a Dialzáltak EB-jén, Cagliariban – Interjú az Európa-bajnokkal

Illés György Cinó  |  2018. 10. 04., 16:44

Ha nincs a betegsége, talán sohasem kezd versenysportba. Heti három alkalommal kap dialízis-kezelést. Máig kalocsainak vallja magát, noha ide már csak temetőbe és a barátaihoz jön, és tizennégy éve már az esztergomiak is sajátjukként tekinthetnek rá. A Cagliariban a nyáron megtartott, Transzplantáltak és Dializáltak Európa Bajnokságának három-kilométeres gyaloglás versenyszámában szerzett aranyérme kapcsán az esztergomi onlájn televízió is interjút készített vele. Jakab Kinga most a KALOhíreknek nyilatkozott, többek közt betegségéről, a sportpályafutásáról, a hónap közepére esedékes, újabb komoly versenyéről, de mindenekelőtt kalocsai gyökereiről és kötődéseiről, így az itteni dialízisközpont pácienseként eltöltött csaknem két évéről és az ott köttetett emberi kapcsolatairól, onnan kapott, talán sorsfordító lelki támogatásról is.

Jakab Kinga 1968. szeptember 30-án született – ezúton is sok boldog születésnapot kívánunk neki –, majd a Minta Óvoda és az Ének-Zenei általános Iskola növendékeként töltötte városunkban gyermekéveit. Húszéves koráig élt itt, később elköltözött, egy ideig hajózott is, végül Esztergomban telepedett le. A sorsát nagyban befolyásolta betegsége, amelynek következtében heti három dialízis kezelésre szorul.
Miután évtizedek óta nem él Kalocsán, már kevesen ismerik itt személyesen, de aki az Ének-Zenei Általános iskolába járt a ’70-80-90-es években, az emlékezhet rá, vagy legalább családjára: ők laktak a földszinti folyosó végi szolgálati lakásban, és

AZ Ő NAGYMAMÁJA, MARGIT NÉNI ADTA A GYEREKEKNEK MINDEN NAP AZ UZSONNÁT AZ ÉZI-BEN.

A KALOhíreknek adott nyilatkozatát is a városunkhoz fűződő kapcsolatával kezdte:

Jakab Kinga:
– Jó szívvel gondolok Kalocsára mindig, oda köt a teljes gyermekkorom, általános iskolába is ott jártam, az ÉZI-be.
Ezt ki ne hagyd!

[Itt kérünk elnézést, ha a közvetlen hangnem feszegeti az interjú műfaj kereteit! Az ok: szerzőnk interjúalanya osztálytársa volt az általános iskolában – A szerk.]

Húszéves koromban költöztem el, de mai napig kalocsainak vallom magam! Sajnos már mindenkim meghalt.

Kinga elmondta, hogy van ugyan még egy-két élő rokona Kalocsán, de velük inkább már csak internetes kapcsolatban van, így barátai által ápolja a kapcsolatát szülővárosával.

Évente legalább háromszor biztosan járok Kalocsán. Ekkor a temetőbe látogatok. Édesanyámon kívül mindenkim ott van eltemetve. Ő Bácsborsódon nyugszik. Temető látogatásom alkalmával ki nem hagynám a Nyárfa vendéglő pacalját. Hiába kell diétát tartanom, ilyenkor megszegem. És máris elérkeztünk a betegség témaköréhez. Aki dialízisre szoruló vesebeteg, annak ez a tény az egész életére, mindennapjaira, életmódjára időbeosztására is hatással van.

– 2001 júniusában kezdődött ez az egész. Akkor még nem tudták, mi bajom lehet. Majd  2002-ben kiderült,hogy autoimmun betegségem van. Ez annyira elhatalmasodott rajtam, hogy 2002. október 4-én meg kellett kezdeni a művesekezelést. Annyira rossz állapotba kerültem, hogy vissza kellett költöznöm Kalocsára, édesapámhoz. A kalocsai művese állomásra majdnem két évig jártam, ugyanakkor még Gambro volt a neve, ma már Diaverum állomás. Az akkor főnővérnek, Mike Andreának nagyon sokat köszönhetek. Ha Ő nem támogat lelkileg, most nem itt tartanék. Természetesen az összes nővérnek is mindent nagyon hálás vagyok, mindent köszönök nekik, innen is! Bár eleinte a régi gépek kissé „nyúzottá” tettek, de az új gépekkel már semmi kellemetlenséget sem éreztem.

Egy dializált beteg bárhová megy, a műveseközpont élete részévé válik, nem is lehet másképp, hiszen néhány naponta meg kell ott jelennie:

– Tizennégy éve az esztergomi Fresenius Művese Állomásra járok, heti háromszor négy órában. Itt szintén egy „új családra” leltem, de a kalocsai nővérekkel a mai napig internetes kapcsolatban vagyok.
Apropó, internet! A világhálón olvastam azt is, hogy keresnek dializált beteget futóversenyre. Ezzel kezdődött a sportpályafutásom. Jelentkeztem, azzal, hogy futni ugyan nem tudok, de jó szívvel részt veszek. A futóversenyeken majdnem mindig indítanak gyaloglást is, én ezeken indultam. Később kérdezték az egyesületnél, hogy nem volna-e kedvem versenyszerűen csinálni az atlétikát. Volt! Ennek immáron négy éve.

Kinga azóta versenyszerűen sportol, és annak megfelelően, versenysportolóhoz méltó rendszerességgel edz is. A Magyar Szervátültetettek Szövetségének biztosításával a Budapesti Honvéd atlétikai pályáján, illetve egyénileg a Duna-parton javítja technikáját és erőnlétét. A sportolói mindennapjairól, versenysikereiről így számolt be portálunknak:

– Edzőm Jung Ági. Akkor még Ő volt a szövetségi edző is. Azóta is sok-sok gyakorlás mellett tanítja nekem a versenygyaloglás csínját-bínját. Az évek alatt volt több „házi verseny”, ott is sikerült jó eredményeket elérnem. Közben kvalifikációs versenyeken is részt vettem, sikerrel, majd egy nagy mérföldkő következett 2016-ban, amikor részt vehettem a Transzplantáltak és Dializáltak Atlétikai Európa Bajnokságán a finnországi Vantaaban. Sőt nem csak részt vettem, hanem sikerült egy bronzérmet is szereznem.
Szakadó esőben. Tíz fokban. Júliusban.

Beszélgetésünkből megtudtuk, hogy a dializáltak és transzplantáltak számára kétévente rendeznek EB-t, a közbe eső években pedig Világbajnokságot tartanak, amelyen azonban csak transzplantáltak vehetnek részt. A versenyeken nem csak gyaloglásban indul, emellett például legutóbb futásban és kislabda hajításban is megmérette. Az idei Transzplantáltak és Dializáltak Európa Bajnokságáról, amelyet Olaszországban, a Szardínia szigetén fekvő Cagliariban tartották meg június 17-24-ig. Arról, mint eddigi legnagyobb versenyélményéről így számolt be a kalocsai származású sportoló:

–. A verseny fantasztikus élmény volt. Huszonöt országból Magyarország a második helyen végzett. Csak az angolok előztek meg minket. Itt az edzőm már más számban is benevezett, így indultam 100 m-es futásban és kislabda hajításban is, de a főszámom a 3 km-es versenygyaloglás volt. Ezen transzplantáltakkal együtt indítottak, de így is sikerült 24’8” alatt első helyen célba érnem a hét induló közül. A futásban hatodik helyezett lettem tíz indulóból, a kislabda hajításban pedig negyedik helyezett a tizenkét indulóból.

Hogyan készülsz a versenyekre? Milyen erőpróbák várnak rád?

–. Az EB után továbbra is heti egy edzésem van Jung Ágival, de a versenyek előtt, persze, sűrűbben. A többi napokon az esztergomi Duna-parton edzem. Nem szabad kiesni a formából mivel október 14-én is lesz egy versenyem Budapesten. Igyekszem ott is jól szerepelni, de még fontosabb cél, hogy 2020-ban az Írországban tartandó EB-re is ki tudjak jutni! De nem csak nagyvadra lövök, továbbra is el-el járogatok futóversenyekre, amilyen például a Coca-cola, vagy a Vivicitta, és ott a gyaloglásban indulok. Ezek mellett teljesítménytúrára is járok, a dialízis-központból egy nővérrel, Béres Deák Beátával. Itt 15-20 km-es távokon indulunk, és mindig sikerül a szintidőn belül megtenni a távot.

Mit csinálsz szabadidődben?

–. Van egy hobbim, a horgászat. Még egy vesebetegeknek kiírt horgászversenyt is nyertem, méghozzá háromszor is, így a „vándor kupa” sem vándorol tovább, hanem végleg az enyém lett.
De visszakanyarodva az atlétikához, a Szövetségi edző már Szabó Gábor, de én továbbra is Jung Ágival edzem. Végül is mindent neki köszönhetek! Nagyon sokat foglalkozik velem. De itt szeretnék köszönetet mondani Berente Juditnak, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének elnök asszonya is, mivel az EB-ken való részvételt neki is köszönhetem – nyilatkozta a KALOhíreknek Jakab Kinga, akinek sikereire mai lakóhelyén, Eszergomban is büszkék, ahol a helyi online médium, az RTVE is interjút készített vele.
A szűk félórás beszélgetést az Életek és sorsok című sorozatuk részeként tették közzé, amiből egy-két érdekes információt mi is átvettünk Napi gyors rovatunk mai cikkében, például a horgászszenvedélyével kapcsolatban azt, hogy fogott már kukoricával csukát is, amit azért nem minden horgász mondhat el magáról…


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints! 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 06. 01., 18:49
Egyéni tájékoztatás adással, pódiumbeszélgetésekkel csábítják a leendő rendőröket, de egészségügyi és pszichológiai konzultáción is részt vehetnek az érdeklődők.
2023-06-01 10:54:39
Kalocsa Város Önkormányzata idén is megemlékezést tart az Asztrik téren, az Országzászlónál a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából. Az eseményen ünnepi beszédet mond Buzogány Szabolcs István, a Kalocsai Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola tanára.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 05., 13:30
Az alaptantervi jogszabályi keretek közötti szabad óraszámok terhére, egyedi megoldással, a helyi tanrend részeként oktatnák. Még >>>
2023. 06. 05., 09:27
Eszméleténél volt, és nem volt alkohol befolyása alatt. Még >>>
2023. 06. 05., 09:17
A hazai forrás a magyar vidék gazdaságának gerincét adó mezőgazdaság és élelmiszertermelés teljes modernizációjára nyújt lehetőséget. Még >>>
2023. 06. 05., 07:40
Csapadékosabbá válik az időjárás a hét elején: többfelé kell esőre, záporra, zivatarra számítani, emellett élénk, olykor erős szél valószínű. Még >>>
2023. 06. 04., 09:39
Június 8-18. között ivóvíz hálózat fertőtlenítési és hálózat tisztítási munkát végeznek a kalocsai járásban. Még >>>
2023. 06. 02., 11:07
Azonban aggodalomra semmi ok, Lakatos György, a fesztivál atyja máris gondoskodott a megoldásról. Még >>>