2021. 10. 27. szerda
Szabina
: 365 Ft   : 315 Ft Benzin: 492.0 Ft/l   Dízel: 506.5 Ft/l   Írjon nekünk

Hazánk elnyerte a Sakkolimpia rendezési jogát

Hazánk elnyerte a Sakkolimpia rendezési jogát
Tamás Ferenc  |  2020. 12. 12., 04:36

A Nemzetközi Sakkszövetség döntése értelmében, hazánkban kerül majd megrendezésre a 46. sakkolimpia, amelyet várhatóan a fővárosban, a Hungexpo területén rendeznek meg mintegy 3500 résztvevővel.

Ezzel a döntéssel az a megtiszteltetés érte országunkat, hogy a világ ötödik legnagyobb sporteseményének adhat otthont Budapest, amely már önmagában is több, mint sportdiplomáciai siker, dicső sakkhagyományaink elismerése és annak megkoronázása.

Mindezt Szabó László, a magyar szövetség elnöke így kommentálta:
„A sakk Magyarországon otthon van. Hazánk legalább százötven éve a versenysakk élvonalába tartozik. Az olimpiai érmek tekintetében pedig végképp az egyik legsikeresebb sakknemzet vagyunk.”
Hiszen már az első olimpiát is mi rendeztük meg 1926-ban (amely akkor még nem volt hivatalos – A szerk.), amit mi nyertünk meg.
A Szovjetunió, illetve Oroszország után öt-öt győzelemmel az Amerikai Egyesült Államok és Magyarország voltak a legeredményesebbek a sakk olimpiák történetében. Már az első két hivatalos sakkolimpiát Magyarország nyerte 1927-ben és 1928-ban. Olyan csapattagok ültek nemzeti színeikben az asztaloknál, mint Maróczy Géza, Nagy Géza, Vajda Árpád, Havasi Kornél, Steiner Endre.

A magyar válogatott csapat dicső eredménysorát a sakkolimpiákon 3 arany, 7 ezüst és 2 bronzérem fémjelzi. Az eddigi sakkolimpiák összesített eredményei alapján Magyarország csapata szerezte a legtöbb pontot, valamint a legtöbb mérkőzést is válogatottunk nyerte.

Portisch Lajos játszotta a legtöbb játszmát sakkolimpián (260-at), ő aratta a legtöbb győzelmet (121) és szerezte a legtöbb pontot (176,5), aki csapatban már kétszeres olimpiai bajnoknak vallhatja magát.


Ma hazánkban közel százhetven egyesületben sakkozik versenyszerűen mintegy 10000 játékos a pepita táblák varázslatos világában. Ennek igazolására álljon itt egy töredék versrészlet, hogy miért népszerű játék a sakk.

„Soha még e játéknál szebb játék nem létezett;
Egyszerre van művészet a játékban és játék a művészetben”. 
(ismeretlen perzsa szerzőtől)

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 10. 23., 11:49
A kezdeményezés küldetése egy olyan politikától független kitüntető cím adományozása, amelynek megkérdőjelezhetetlen értéke van a közvélemény szemében. Évek óta több száz jelölés érkezik elbírálásra az előre meghirdetett 10 kategóriában, a jelölt lehet egyetlen személy vagy alkotói csoport, közösség illetve egyesület. A VOSZ kibővült elnökségi ülésén szakmai érveket figyelembe véve választják ki közülük a kategóriagyőzteseket.
2021. 10. 22., 15:51
Mit csinál a TDM? Mit csinál a Kalocsa mellett több települési önkormányzat, valamint több közcélú civil és gazdálkodó szervezetek közös tulajdonában álló Kalocsa és Térsége Turisztikai Kft.? Kevesen látnak bele a nonprofit Kft. működésébe, ők most a társaság működéséről szóló beszámoló elfogadását célzó képviselő-testületi előterjesztés mellékletéből kaphatnak választ kérdéseikre.
2021. 10. 21., 15:31
Még az előző kiállítás – Magyar Zita kerámiái – is látható volt a Fazekas Alkotóházban vasárnap délután, ahol a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület tagjai által a krumplis pogácsa készítésének tudományával, egyúttal, a házigazda Kovács László jóvoltából a kemencés sütés-főzés fortélyaival ismerkedhettek az érdeklődők.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 10. 26., 21:19
Egy Land Rover és egy Mercedes-Benz S350 személyautó akadt fenn az ellenőrzésen. Még >>>
2021. 10. 26., 08:50
33 sofőr esetében helyszíni bírságot alkalmaztak, 39 személynek közigazgatási bírságot szabtak ki, és 173 fővel szemben közigazgatási eljárás indult. Még >>>
2021. 10. 25., 13:39
A pályázat kiírásáról a legutóbbi testületi ülésen döntöttek a képviselők. A határidő: december 7. Még >>>
2021. 10. 25., 08:30
A férfit három nappal később ellenőrizték, miközben ismét vezette járművét. A férfit ismét előállították a rendőrkapitányságra. Még >>>
2021. 10. 24., 11:13
Kettős nemzeti ünnepünket szentmisével és evezős bállal zárta Kalocsa Város polgármestere. Még >>>
2021. 10. 23., 15:23
Lakatos György, fagottművész és Gábor-Nagy Nóra, zongoraművész adott csodálatos koncertet péntek este a Kamarateremben Liszt Ferenc születésnapjának 210. évfordulójára! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

Az Európai Védelmi Ügynökség égisze alatt futó Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzés (Helicopter Tactics Instructor Course, HTIC) vette kezdetét az MH Pápa Bázisrepülőtéren október elején.
Második alkalommal rendezték meg Balatonakarattyán a helikopter pilóták és fedélzeti technikusok találkozóját, ahol - a műszaki állomány mellett - a polgári szakszolgálatnál tevékenykedő pilóták is tiszteletüket tették október 9-én, szombaton.
Az Air France Nizza és Párizs – Orly között teljesített járatot az eddigieknél jóval nagyobb arányban, 30 százalékban fenntartható kerozint használó repülőgéppel.
Friss hírek a KC-390-es gyártósoráról, ezúttal azonban még nem a magyar szállítógépekről, hanem az első portugál példányról. Mutatjuk az Embraer videóját!