2024. 05. 22. szerda
Júlia, Rita
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Színes, tartalmas programokkal zárta a 2021. évet a Logikusakk Egyesület – Csodákra képes az együttjátszás öröme

Színes, tartalmas programokkal zárta a 2021. évet a Logikusakk Egyesület – Csodákra képes az együttjátszás öröme
Zsiga Ferenc  |  2022. 01. 10., 13:46

A Nemzeti Tehetség Program „Hazai és határon túli Sporttehetségeket Fejlesztő Tehetséggondozó Programok Támogatására” elnyert támogatás (NTP – SFT – 20- 0026) segítségével színes, tartalmas programokkal zárta a 2021. évet a kalocsai Logikusakk Oktatási Kulturális és Sport Közhasznú Egyesület. Az elmúlt év eseményeiről, sikereiről az egyesült elmúlt évet felölelő tartalmas beszámolója alapján tájékoztatjuk olvasóikat.

„Sakk tehetségek Kalocsán"

Képgaléria megtekintése (7 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


Az egyesület pályázati programja egyidejűleg több tehetség területet fejlesztve végezte a tehetségígértek gondozását a sakk, a matematika és a logika újra gondolt oktatásán keresztül, több szakember bevonásával, ami nagyon sikeres volt.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


A program célja azvolt, hogy olyan tehetségfejlesztő, problémamegoldó módszerek és játékok kerüljenek alkalmazásra a tehetséges gyermekekkel, akikről tudják, hogy tehetséget mutatnak a logikus gondolkodás, sakk területein. Feladatul tűzték, hogy javuljon a tanulók iskolai - és életbeli problémamegoldó kompetenciája. Fejlődjön a kommunikációs készség, a figyelem, a megértés, a helyzetértékelés, a döntési képesség, a stressz tűrésének képessége, kudarcok és sikerek elfogadása, végső soron a sakk, versenysakk, és a családi, valamint iskolai élet összhangja.

Minden foglalkozás alkalmával közreműködtek az egyesület közérdekű önkéntesei, valamint az Iskolai Közösségi Szolgálatban érdekelt középiskolai diákok is, akik nagy örömmel vettek részt a foglalkozásokon.

A tehetségek szűrése programba beválogatott gyerekek többsége már részt vett tehetségfejlesztő és sakk rendezvényeken. Az újonnan jelentkezők életkora 6-9 év. Esetükben játék közben beszélgetés, Raven IQ teszt, Guilford kreativitás kérdőív, és igényszint teszt segített a megismerésben, beválogatásban.

Mint a beszámolóban megállapítják, a szituációs játék, társas játék feloldja a szorongásokat, stresszt. Éppen ezért a játékok élményre hangolva, ugyanakkor fejlesztendő képességekre tervezve voltak összeállítva.

Fejlesztő feladatok, játékok

Képgaléria megtekintése (7 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!

 

A Fejlesztő feladatok, játékok része volt a relaxáció tanulása gyermekbarát környezetben. Előre megbeszélt szerepek alapján rövid szituációs játékokat adtak elő a gyerekek. Közben cél volt az érzelmek kifejezésének tanulása, és a helyes kommunikáció gyakorlása. Kirakós, építő játékokban a felfedezés, és élmény megtapasztalása volt a cél a siker és önbizalom erősödése által.

Az önbizalom és a teljesítmény között közvetlen összefüggés van

Az alcímbe foglalt jellemzőt a sporttehetség kibontakoztatása kapcsán egyértelműen az egyik legalapvetőbb tényezőnek tartották. Az önbizalom növelésében, a kognitív technikákra helyezték a hangsúlyt, mint például a helyzetek pozitív átkeretezése, a negatív gondolkodás megállítása vagy negatív gondolatok pozitívokkal történő helyettesítése. Az önbizalom fejlesztését éppen ezért egyszerre több szinten is érdemes volt megragadnii, kihasználva a különböző befolyásoló tényezők kölcsönhatásait. Az önbizalom erősödésének egyik legfontosabb forrása az önbecsülés növekedése. A gyerekek gyorsan megtanulták, hogy az önértékelésük nagyban attól függ, hogy mennyire képesek teljesíteni, és a győzelem egyenlő a sikerességgel, a vesztés egyenlő a kudarccal. Amit tanítani kell, az az, hogy minden mérkőzés után fel kell tenni a kérdést: Ebből a vereségből (vagy győzelemből) mit lehet tanulni a következő mérkőzésre? –áll a beszámolóban, ami a társas játékok elemzésével folytatódik.

A játékos foglalkozásokra többféle típusú játékokat terveztek. Az egyik típusba az egyszemélyes játékok, a másikba a csoportos (3-4 fős) társasjátékok kerültek, ezen kívül voltak kooperatív játékok és szójátékok.

Vannak a kudarckerülő gyerekek, akik alacsonyabb önbizalommal rendelkeznek. A foglalkozások során, ahogy látják társaik önfeledt játékát, ők is bekapcsolódnak ezekbe a játékokba. Ilyen tervezett játék a Dobble. Itt leginkább a jó megfigyelő készségnek, koncentrálásnak, összpontosításnak, gyorsaságnak van szerepe.

A másik hasonló több személyes játék, amit rendszeresen használtak a foglalkozások alkalmával a SET. Ebben a játékban szükség van a jó megfigyelő készségre, kombinatorikus képességre, gyors gondolkodásra. A gyerekek játék közben egymástól tanulhatnak, segíthetik egymást. A lassúbbaknak gyakran kudarc élményük volt amiatt, mert lemaradtak a gyorsabb társaik mellett. Ezt úgy kezelték, hogy a gyorsabbak időnként megvárták, amíg a lassúbb társaik is rátalálnak a SET-re. Ezáltal ők is elkezdtek fejlődni, gyorsabban észrevenni a hármas csoportokat.

A pályázati programban többszemélyes 3-6 fős játékokat használtak

  • a kommunikációt fejlesztő Activity,
  • társas készségeket fejlesztő Szuperfarmer, Kingdomino, Azul.
  • Önbizalmat fejlesztő Brain boksz.
  • Együttműködést fejlesztő a Rókanyom,
  • kreativitást fejlesztő a Kelbazar.
  • Lazítás és feltöltés élményét adja a Twister, és a Shuttle box,
  • alkotás és felfedezés élményét fejlesztő a Tantrix, és Palago világa.


A játékok fejlesztették a gyerekek gondolkodási képességeit is, hiszen játék közben ki kell alakítani stratégiát, gyors döntéseket kell hozni, előre kell tervezni, figyelni kell az ellenfélre is. A társasjáték erősítette a gyerekek kudarctűrő képességét és a vágyteljesítés késleltetését. Ezek a játékok leginkább az érzelmi intelligencia, motiváció, küzdő képesség területét fejlesztik.

Összegezve, a játékos foglalkozásokon a gyerekek játékos élményekkel teli órákat töltöttek el. Az érzések széles skáláján mozogtak játék közben: izgatottság, öröm, szorongás, ijedtség, boldogság, sikeresség, vesztes érzés, kíváncsiság, lehangoltság, sikeresség, önfeledtség. Az együtt játszás örömében a gyerekeknek észrevétlenül gazdagodik a személyiségük, fejlődnek képességeik és érzelmi intelligenciájuk, valamint a küzdő képességük. A küzdő képesség fontos eleme a versenysport (sakk) világának. Az alkalmazott módszerek: bátorítás, dicséret, új helyzetek alkalmazása, döntések meghozatala, nemet mondás, önérvényesítés ezt a célt szolgálták.

Mint megtudtuk, a pályázati programnak a Kalocsa Hunyadi János utca 82. szám alatti Közösségi Ház adott helyet. Együttműködő partnerszervezet volt aMikkamakka Alapítvány, a Kalocsai Sport Egyesület és Kalocsa Város Önkormányzata.
A pályázat megvalósításábanHerczeg József, Csupor Péter, önkéntes segítőként Dr. Törökné Móczár Györgyi, Molnár Krisztián, Csupor Katalin vett részt.

Valamennyi résztvevőnek gratulálunk a pályázati célok sikeres eléréséhez!




Forrás: Logikusakk szakmai beszámoló

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 21., 10:49
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024. 05. 20., 12:57
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2024. május 23-án, csütörtökön 18:30 óráról a Kalocsai Színházban lakossági fórumot tart. Az est házigazdája dr. Filvig Géza polgármester és Font Sándor országgyűlési képviselő lesz. Kapunyitás 17:30 órától, helyfoglalás a szabad helyek függvényében.
2024. 05. 20., 08:52
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.
2024. 05. 18., 10:25
Dr. Tóth Roland alaposan beleállt Bolvári Ferdinándba, ugyanis szerinte nem csak a pártok használják ugródeszkának az álfüggetlen és álcivil polgármesterjelöltet, ő is ugródeszkának használja a pártokat. A képviselőjelölt szerint úgy tűnik, bármi áron összefogna lassan bárkivel, hogy polgármester lehessen, most éppen a Tisza Párt kegyeit keresi.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>
2024. 05. 20., 08:48
A 14 éves fiú jobb kezéhez egy kést nyomott, miközben ráfogott a bal kezében tartott telefonjára. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK