2022. 12. 09. péntek
Natália
: 414 Ft   : 395 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Színes, tartalmas programokkal zárta a 2021. évet a Logikusakk Egyesület – Csodákra képes az együttjátszás öröme

Színes, tartalmas programokkal zárta a 2021. évet a Logikusakk Egyesület – Csodákra képes az együttjátszás öröme
Zsiga Ferenc  |  2022. 01. 10., 13:46

A Nemzeti Tehetség Program „Hazai és határon túli Sporttehetségeket Fejlesztő Tehetséggondozó Programok Támogatására” elnyert támogatás (NTP – SFT – 20- 0026) segítségével színes, tartalmas programokkal zárta a 2021. évet a kalocsai Logikusakk Oktatási Kulturális és Sport Közhasznú Egyesület. Az elmúlt év eseményeiről, sikereiről az egyesült elmúlt évet felölelő tartalmas beszámolója alapján tájékoztatjuk olvasóikat.

„Sakk tehetségek Kalocsán"

Képgaléria megtekintése (7 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


Az egyesület pályázati programja egyidejűleg több tehetség területet fejlesztve végezte a tehetségígértek gondozását a sakk, a matematika és a logika újra gondolt oktatásán keresztül, több szakember bevonásával, ami nagyon sikeres volt.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


A program célja azvolt, hogy olyan tehetségfejlesztő, problémamegoldó módszerek és játékok kerüljenek alkalmazásra a tehetséges gyermekekkel, akikről tudják, hogy tehetséget mutatnak a logikus gondolkodás, sakk területein. Feladatul tűzték, hogy javuljon a tanulók iskolai - és életbeli problémamegoldó kompetenciája. Fejlődjön a kommunikációs készség, a figyelem, a megértés, a helyzetértékelés, a döntési képesség, a stressz tűrésének képessége, kudarcok és sikerek elfogadása, végső soron a sakk, versenysakk, és a családi, valamint iskolai élet összhangja.

Minden foglalkozás alkalmával közreműködtek az egyesület közérdekű önkéntesei, valamint az Iskolai Közösségi Szolgálatban érdekelt középiskolai diákok is, akik nagy örömmel vettek részt a foglalkozásokon.

A tehetségek szűrése programba beválogatott gyerekek többsége már részt vett tehetségfejlesztő és sakk rendezvényeken. Az újonnan jelentkezők életkora 6-9 év. Esetükben játék közben beszélgetés, Raven IQ teszt, Guilford kreativitás kérdőív, és igényszint teszt segített a megismerésben, beválogatásban.

Mint a beszámolóban megállapítják, a szituációs játék, társas játék feloldja a szorongásokat, stresszt. Éppen ezért a játékok élményre hangolva, ugyanakkor fejlesztendő képességekre tervezve voltak összeállítva.

Fejlesztő feladatok, játékok

Képgaléria megtekintése (7 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!

 

A Fejlesztő feladatok, játékok része volt a relaxáció tanulása gyermekbarát környezetben. Előre megbeszélt szerepek alapján rövid szituációs játékokat adtak elő a gyerekek. Közben cél volt az érzelmek kifejezésének tanulása, és a helyes kommunikáció gyakorlása. Kirakós, építő játékokban a felfedezés, és élmény megtapasztalása volt a cél a siker és önbizalom erősödése által.

Az önbizalom és a teljesítmény között közvetlen összefüggés van

Az alcímbe foglalt jellemzőt a sporttehetség kibontakoztatása kapcsán egyértelműen az egyik legalapvetőbb tényezőnek tartották. Az önbizalom növelésében, a kognitív technikákra helyezték a hangsúlyt, mint például a helyzetek pozitív átkeretezése, a negatív gondolkodás megállítása vagy negatív gondolatok pozitívokkal történő helyettesítése. Az önbizalom fejlesztését éppen ezért egyszerre több szinten is érdemes volt megragadnii, kihasználva a különböző befolyásoló tényezők kölcsönhatásait. Az önbizalom erősödésének egyik legfontosabb forrása az önbecsülés növekedése. A gyerekek gyorsan megtanulták, hogy az önértékelésük nagyban attól függ, hogy mennyire képesek teljesíteni, és a győzelem egyenlő a sikerességgel, a vesztés egyenlő a kudarccal. Amit tanítani kell, az az, hogy minden mérkőzés után fel kell tenni a kérdést: Ebből a vereségből (vagy győzelemből) mit lehet tanulni a következő mérkőzésre? –áll a beszámolóban, ami a társas játékok elemzésével folytatódik.

A játékos foglalkozásokra többféle típusú játékokat terveztek. Az egyik típusba az egyszemélyes játékok, a másikba a csoportos (3-4 fős) társasjátékok kerültek, ezen kívül voltak kooperatív játékok és szójátékok.

Vannak a kudarckerülő gyerekek, akik alacsonyabb önbizalommal rendelkeznek. A foglalkozások során, ahogy látják társaik önfeledt játékát, ők is bekapcsolódnak ezekbe a játékokba. Ilyen tervezett játék a Dobble. Itt leginkább a jó megfigyelő készségnek, koncentrálásnak, összpontosításnak, gyorsaságnak van szerepe.

A másik hasonló több személyes játék, amit rendszeresen használtak a foglalkozások alkalmával a SET. Ebben a játékban szükség van a jó megfigyelő készségre, kombinatorikus képességre, gyors gondolkodásra. A gyerekek játék közben egymástól tanulhatnak, segíthetik egymást. A lassúbbaknak gyakran kudarc élményük volt amiatt, mert lemaradtak a gyorsabb társaik mellett. Ezt úgy kezelték, hogy a gyorsabbak időnként megvárták, amíg a lassúbb társaik is rátalálnak a SET-re. Ezáltal ők is elkezdtek fejlődni, gyorsabban észrevenni a hármas csoportokat.

A pályázati programban többszemélyes 3-6 fős játékokat használtak

  • a kommunikációt fejlesztő Activity,
  • társas készségeket fejlesztő Szuperfarmer, Kingdomino, Azul.
  • Önbizalmat fejlesztő Brain boksz.
  • Együttműködést fejlesztő a Rókanyom,
  • kreativitást fejlesztő a Kelbazar.
  • Lazítás és feltöltés élményét adja a Twister, és a Shuttle box,
  • alkotás és felfedezés élményét fejlesztő a Tantrix, és Palago világa.


A játékok fejlesztették a gyerekek gondolkodási képességeit is, hiszen játék közben ki kell alakítani stratégiát, gyors döntéseket kell hozni, előre kell tervezni, figyelni kell az ellenfélre is. A társasjáték erősítette a gyerekek kudarctűrő képességét és a vágyteljesítés késleltetését. Ezek a játékok leginkább az érzelmi intelligencia, motiváció, küzdő képesség területét fejlesztik.

Összegezve, a játékos foglalkozásokon a gyerekek játékos élményekkel teli órákat töltöttek el. Az érzések széles skáláján mozogtak játék közben: izgatottság, öröm, szorongás, ijedtség, boldogság, sikeresség, vesztes érzés, kíváncsiság, lehangoltság, sikeresség, önfeledtség. Az együtt játszás örömében a gyerekeknek észrevétlenül gazdagodik a személyiségük, fejlődnek képességeik és érzelmi intelligenciájuk, valamint a küzdő képességük. A küzdő képesség fontos eleme a versenysport (sakk) világának. Az alkalmazott módszerek: bátorítás, dicséret, új helyzetek alkalmazása, döntések meghozatala, nemet mondás, önérvényesítés ezt a célt szolgálták.

Mint megtudtuk, a pályázati programnak a Kalocsa Hunyadi János utca 82. szám alatti Közösségi Ház adott helyet. Együttműködő partnerszervezet volt aMikkamakka Alapítvány, a Kalocsai Sport Egyesület és Kalocsa Város Önkormányzata.
A pályázat megvalósításábanHerczeg József, Csupor Péter, önkéntes segítőként Dr. Törökné Móczár Györgyi, Molnár Krisztián, Csupor Katalin vett részt.

Valamennyi résztvevőnek gratulálunk a pályázati célok sikeres eléréséhez!
Forrás: Logikusakk szakmai beszámoló

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 12. 08., 16:37
Perecet vont ki a forgalomból a Rossmann idegen anyag miatt! Még >>>
2022. 12. 08., 14:15
Novemberben 22,5 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos hónapjához képest! Még >>>
2022. 12. 08., 09:40
Volt ahol csak rongáltak, de nem loptak semmit, ugyanis a kórház egyik üvegajtaját törték be, a kár 100.000 forintra rúgott. Az egyik szórakozóhelyre is besurrantak, innen hangfalakat vittek el. Még >>>
2022. 12. 08., 09:17
Idén Dr. Meszlényi Rózsa, a Tomori Pál Főiskola alapító rektora kapta a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége 2022-es Év Vállalkozója díját. Még >>>
2022. 12. 08., 08:28
A kormány 95 százalékos extraprofitadót vetett ki a Molra, az erről szóló rendeletmódosítás szerdán jelent meg a Magyar Közlönyben. Még >>>
2022. 12. 08., 08:10
A nyolcadik játéknaphoz érkeztünk, lássuk a feladványt! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK