2024. 07. 24. szerda
Kinga, Kincső
: 390 Ft   : 359 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Búzaszentelés Kalocsa-Negyvenszálláson

Búzaszentelés Kalocsa-Negyvenszálláson
Illés György Cinó  |  2021. 05. 11., 13:51

A tavaszi szertartást a falu templomának közösségét pasztoráló dr. Mészáros István mutatta be. A negyveni templomtól a közeli búzatáblához – stílusosan- egy mezőgazdasági gépudvaron keresztül haladó körmenethez csatlakozott keresztaljakban sokan népviseletet viseltek. A kalocsai önkormányzatot a körzet képviselője és a polgármester képviselte.

A búzaszentelést vasárnap délután, három órai kezdettel tartották, ragyogó verőfényes, kora nyári időben.
A búzaszentelő körmenet a délutáni szentmise kezdetén, a templom elől indult. A résztvevők dr. Mészáros István, és a kántori szolgálatot ellátó Eperjesi György vezetésével, énekszóval vonultak a közeli búzatáblához.

A körmeneten és az azt követő szentmisén részt vett dr. Filvig Géza polgármester, Tihanyi Tiborné, a Negyvenszállást is magában foglaló választói kerület képviselője, és Kákonyi István képviselő.

Képgaléria megtekintése (31 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


A szertartás során előbb a négy égtáj felé fordulva áldást mondtak, majd egy-egy evangéliumi igehely felolvasása után könyörgés hangzott el a jó termésért, a vetemények természeti csapások elleni oltalmáért. Végül a szertartást bemutató pap a búzatábla mellett szentelt vízzel megáldotta a határ többi veteményét, kiemelten a szőlőt is.

A menet a litánia strófáit énekelve tért vissza a templomba, ahol szentmisével erősítették meg a termőföldek megóvásáért mondott fohászt.

A hívek közül többen szakítottak egy csokrocskára valót a megszentelt búzából, hogy azt otthonukba vigyék. A hagyomány szerint ereszre, ablakba akasszák, egy-egy szálát pedig az imakönyvbe, énekeskönyvbe tegyék, hogy könyvjelzőként hasznosuljon. .

Mint a körmenet egyik tagja elmondta: a szállás életében nagy jelentősége van ennek a napnak, amelyet rendszeresen megtartanak, amióta a templom hitéletének szervezését István atya végzi.

Képgaléria megtekintése (31 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


Évezredek hagyománya él tovább

A katolikus lexikon vonatkozó szócikke is megemlíti, hogy a búzaszentelés szertartása közben vagy után tépett zöld gabonaszálaknak a néphagyomány szentelményi erőt tulajdonít. Népi alkalmazásáról, a Márk-napi búzakoszorú gyógyításra, varázslásra való fölhasználásáról először a 17. századból van adat. A gabonából a hívek a templom zászlókra és a keresztre koszorúkat fontak, sokan haza is vittek néhány szálat (…) Az asszonyok a szentelt búza füvét imakönyvükben tartják, a férfiak korábban a kalapjuk mellé tűzték.

Bár a körmenet neve búzaszentelő, a vetés minden fajtáját, a fákat és szőlőket is megáldották ilyenkor – írja róla a Wikipedia. Az online enciklopédia szerint a búzaszentelés a határ, a búza- és gabonaföldek megáldása a keresztény liturgiákban, pogány eredetű népszokás. A római katolikusoknál a népszokás napja Szent Márk napja (április 25.),vagy egy ehhez közel eső nap – noha magának a szertartásnak nincs kapcsolata Szent Márk ünnepével –, a bizánci szertartásban április 23., amikor ott Szent György napját is ünneplik
A Katolikus Lexikonból azt is megtudhatjuk, hogy az eredetileg húsvéti időben, a természeti csapások elhárítására tartott bűnbánati-áldáskérő körmenetet a hagyomány szerint a IV. század közepén Liberius pápa a pogány ambarvalia ünnep helyettesítésére rendelte el.

Képgaléria megtekintése (31 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 23., 13:54
És ez csak Bács-Kiskun vármegye „termése”… Még >>>
2024. 07. 21., 18:54
A jövő hét végén már a közepes szintet is elérheti a pollenkoncentráció. Még >>>
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK