2024. 07. 24. szerda
Kinga, Kincső
: 390 Ft   : 359 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Kétnapos egyházi konferencia kezdődött Kalocsán – Az egyházak helyzete a trianoni diktátum után

Zsiga Ferenc  |  2021. 07. 14., 11:03

Az Egyházi Közművelődési Egyesület (EKE) és a Magyar Művelődési Intézet (MMI) közös szervezésében kétnapos egyházi konferencia kezdődött július 13-án, Kalocsán. Az egyházak helyzete a trianoni diktátum után című szimpóziumnak a Tomori Pál Városi Könyvtár adott helyet.

Az eseményt megnyitó dr. Filvig Gézát a szervezők részéről Kereszti Ferenc, az Egyházi Közművelődési Egyesület nyugalmazott regionális referense köszöntötte, majd a polgármestert felkérte a konferencia megnyitására.  

Dr. Filvig Géza üdvözlő beszédében megköszönte, hogy a konferencia helyszínének Kalocsát választották. Mint mondta, azt a várost, amely jelentős egyházi központ, ugyanakkor nagyon erős civil szervezetekkel, színes egyesületi élettel rendelkezik.

Az Egyházi Közművelődési Egyesület 19 év óta folytatja tevékenységét, és nem múlik el év, hogy hasonló témájú rendezvényeket ne szervezne – mondta a polgármester, aki rámutatott:

az egyházak mindig tevékenyek voltak akár az oktatás, akár a közművelődés területén. Attól a néhány, szocializmusnak nevezett évtizedtől eltekintve, ami a rendszerváltozásig tartott, Kalocsán virágzott, most újra felvirágzott az egyházi oktatás, de az egyház a kulturális élet szervezésében is egyre nagyobb szerepet vállal"

- mondta a városvezető, akik záró mondatában jó tanácskozást kívánt, majd az első, az Ipolyi Arnold Népfőiskola elnöke, Harangozó Imre által „A máriaradnai kegyhely változásai” című előadást is végighallgatta.

A délelőtt folyamán az Erdélyi Szövetség részéről Bácsfainé dr. Hévizi Józsa történész „Erdélyi magyar keresztény egyházak elleni jogfosztó román politika” címmel tartotta meg előadását.

A folytatásban Szenn Péter püspök, a Horvátországi Magyar Református Keresztyén Egyház képviseletében „Egyházi élet az elszakított országrészben” címmel értekezett.

Még a fél órás előadások délelőtti részét képezte a Szelke László dr. adjunktus „A Trianonhoz vezető út Szekfű Gyula: Három nemzedék című művében” elnevezéssel megtartott prezentációja.

A 14 órakor kezdődő délutáni program az Összefogás a kalocsai sportéletben (Hartmann János, Szépen szól a kalocsai nagyharang (Dr. Kovács Istvánné), Nagycsaládos tevékenység (Kissné Szirtes Andrea), Kreatív életjobbítás (Bagó István, Octopus Egyesület), Virág és faültetés nyilvános helyeken (Boromisza Viktor) című előadásaival telt, amelyeknek levezető elnöke Kádár Zsolt dr., református esperes volt.

A konferencia második napján, július 14-én, szerdán „A Magyarországi Unitárius Egyház Trianon előtt és után” (Szabó Csengele lelkész), „Közművelődés a pandémia alatt és utána” (Szedlacsek Emília), „A Nemzeti Művelődési Intézet lakiteleki székhelyének épülete” (Hévizi Róbert), Értékek és közművelődés Bács-Kiskun megyében (Imre Károly) című előadások hangzottak el, majd a szünet után egy újabb prezentációsorozat következett.

A Kalocsai Művelődési Központ és Könytár (Zsikó Zoltán), Kalocsa története (Romsics Imre), Tevékenység a beteg gyerekekért (Lakatos György), Bábszínházi programok (Fejes Józsefné) című előadásokat követően hozzászólásokkal zárult a kétnapos, Kalocsára szervezett konferencia.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 21., 08:54
Július második hetében immár a második turnusát tartotta a Méhecskék SE Kalocsa egyik legnépszerűbb nyári, nem bentlakásos focitáborának, amely ezúttal is telt házzal üzemelt mindkét turnusában.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 23., 13:54
És ez csak Bács-Kiskun vármegye „termése”… Még >>>
2024. 07. 21., 18:54
A jövő hét végén már a közepes szintet is elérheti a pollenkoncentráció. Még >>>
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK