2021. 11. 29. hétfő
Taksony
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Kétnapos egyházi konferencia kezdődött Kalocsán – Az egyházak helyzete a trianoni diktátum után

Zsiga Ferenc  |  2021. 07. 14., 11:03

Az Egyházi Közművelődési Egyesület (EKE) és a Magyar Művelődési Intézet (MMI) közös szervezésében kétnapos egyházi konferencia kezdődött július 13-án, Kalocsán. Az egyházak helyzete a trianoni diktátum után című szimpóziumnak a Tomori Pál Városi Könyvtár adott helyet.

Az eseményt megnyitó dr. Filvig Gézát a szervezők részéről Kereszti Ferenc, az Egyházi Közművelődési Egyesület nyugalmazott regionális referense köszöntötte, majd a polgármestert felkérte a konferencia megnyitására.  

Dr. Filvig Géza üdvözlő beszédében megköszönte, hogy a konferencia helyszínének Kalocsát választották. Mint mondta, azt a várost, amely jelentős egyházi központ, ugyanakkor nagyon erős civil szervezetekkel, színes egyesületi élettel rendelkezik.

Az Egyházi Közművelődési Egyesület 19 év óta folytatja tevékenységét, és nem múlik el év, hogy hasonló témájú rendezvényeket ne szervezne – mondta a polgármester, aki rámutatott:

az egyházak mindig tevékenyek voltak akár az oktatás, akár a közművelődés területén. Attól a néhány, szocializmusnak nevezett évtizedtől eltekintve, ami a rendszerváltozásig tartott, Kalocsán virágzott, most újra felvirágzott az egyházi oktatás, de az egyház a kulturális élet szervezésében is egyre nagyobb szerepet vállal"

- mondta a városvezető, akik záró mondatában jó tanácskozást kívánt, majd az első, az Ipolyi Arnold Népfőiskola elnöke, Harangozó Imre által „A máriaradnai kegyhely változásai” című előadást is végighallgatta.

A délelőtt folyamán az Erdélyi Szövetség részéről Bácsfainé dr. Hévizi Józsa történész „Erdélyi magyar keresztény egyházak elleni jogfosztó román politika” címmel tartotta meg előadását.

A folytatásban Szenn Péter püspök, a Horvátországi Magyar Református Keresztyén Egyház képviseletében „Egyházi élet az elszakított országrészben” címmel értekezett.

Még a fél órás előadások délelőtti részét képezte a Szelke László dr. adjunktus „A Trianonhoz vezető út Szekfű Gyula: Három nemzedék című művében” elnevezéssel megtartott prezentációja.

A 14 órakor kezdődő délutáni program az Összefogás a kalocsai sportéletben (Hartmann János, Szépen szól a kalocsai nagyharang (Dr. Kovács Istvánné), Nagycsaládos tevékenység (Kissné Szirtes Andrea), Kreatív életjobbítás (Bagó István, Octopus Egyesület), Virág és faültetés nyilvános helyeken (Boromisza Viktor) című előadásaival telt, amelyeknek levezető elnöke Kádár Zsolt dr., református esperes volt.

A konferencia második napján, július 14-én, szerdán „A Magyarországi Unitárius Egyház Trianon előtt és után” (Szabó Csengele lelkész), „Közművelődés a pandémia alatt és utána” (Szedlacsek Emília), „A Nemzeti Művelődési Intézet lakiteleki székhelyének épülete” (Hévizi Róbert), Értékek és közművelődés Bács-Kiskun megyében (Imre Károly) című előadások hangzottak el, majd a szünet után egy újabb prezentációsorozat következett.

A Kalocsai Művelődési Központ és Könytár (Zsikó Zoltán), Kalocsa története (Romsics Imre), Tevékenység a beteg gyerekekért (Lakatos György), Bábszínházi programok (Fejes Józsefné) című előadásokat követően hozzászólásokkal zárult a kétnapos, Kalocsára szervezett konferencia.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!
2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 28., 16:00
Az ANDA Present Kft. 10 000 db gyermekmaszkot adományozott a Kertvárosi Általános Iskoláért-Gyermekeinkért Alapítványnak. Még >>>
2021. 11. 28., 14:56
A vádlott szándékosan segítséget kívánt nyújtani 4 szír migráns személynek abban, hogy a szerb-magyar államhatár közeléből Nyugat-Európába, Ausztriába eljussanak. A sikeres szállítást követően Belgrádban 1000 eurót kapott volna fizetségül. Még >>>
2021. 11. 28., 11:55
Személyautó árokba hajtott a Dunapataj táblától 100 méterre, Ordas irányában. Még >>>
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei