2022. 08. 15. hétfő
Mária
: 393 Ft   : 381 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Kétnapos egyházi konferencia kezdődött Kalocsán – Az egyházak helyzete a trianoni diktátum után

Zsiga Ferenc  |  2021. 07. 14., 11:03

Az Egyházi Közművelődési Egyesület (EKE) és a Magyar Művelődési Intézet (MMI) közös szervezésében kétnapos egyházi konferencia kezdődött július 13-án, Kalocsán. Az egyházak helyzete a trianoni diktátum után című szimpóziumnak a Tomori Pál Városi Könyvtár adott helyet.

Az eseményt megnyitó dr. Filvig Gézát a szervezők részéről Kereszti Ferenc, az Egyházi Közművelődési Egyesület nyugalmazott regionális referense köszöntötte, majd a polgármestert felkérte a konferencia megnyitására.  

Dr. Filvig Géza üdvözlő beszédében megköszönte, hogy a konferencia helyszínének Kalocsát választották. Mint mondta, azt a várost, amely jelentős egyházi központ, ugyanakkor nagyon erős civil szervezetekkel, színes egyesületi élettel rendelkezik.

Az Egyházi Közművelődési Egyesület 19 év óta folytatja tevékenységét, és nem múlik el év, hogy hasonló témájú rendezvényeket ne szervezne – mondta a polgármester, aki rámutatott:

az egyházak mindig tevékenyek voltak akár az oktatás, akár a közművelődés területén. Attól a néhány, szocializmusnak nevezett évtizedtől eltekintve, ami a rendszerváltozásig tartott, Kalocsán virágzott, most újra felvirágzott az egyházi oktatás, de az egyház a kulturális élet szervezésében is egyre nagyobb szerepet vállal"

- mondta a városvezető, akik záró mondatában jó tanácskozást kívánt, majd az első, az Ipolyi Arnold Népfőiskola elnöke, Harangozó Imre által „A máriaradnai kegyhely változásai” című előadást is végighallgatta.

A délelőtt folyamán az Erdélyi Szövetség részéről Bácsfainé dr. Hévizi Józsa történész „Erdélyi magyar keresztény egyházak elleni jogfosztó román politika” címmel tartotta meg előadását.

A folytatásban Szenn Péter püspök, a Horvátországi Magyar Református Keresztyén Egyház képviseletében „Egyházi élet az elszakított országrészben” címmel értekezett.

Még a fél órás előadások délelőtti részét képezte a Szelke László dr. adjunktus „A Trianonhoz vezető út Szekfű Gyula: Három nemzedék című művében” elnevezéssel megtartott prezentációja.

A 14 órakor kezdődő délutáni program az Összefogás a kalocsai sportéletben (Hartmann János, Szépen szól a kalocsai nagyharang (Dr. Kovács Istvánné), Nagycsaládos tevékenység (Kissné Szirtes Andrea), Kreatív életjobbítás (Bagó István, Octopus Egyesület), Virág és faültetés nyilvános helyeken (Boromisza Viktor) című előadásaival telt, amelyeknek levezető elnöke Kádár Zsolt dr., református esperes volt.

A konferencia második napján, július 14-én, szerdán „A Magyarországi Unitárius Egyház Trianon előtt és után” (Szabó Csengele lelkész), „Közművelődés a pandémia alatt és utána” (Szedlacsek Emília), „A Nemzeti Művelődési Intézet lakiteleki székhelyének épülete” (Hévizi Róbert), Értékek és közművelődés Bács-Kiskun megyében (Imre Károly) című előadások hangzottak el, majd a szünet után egy újabb prezentációsorozat következett.

A Kalocsai Művelődési Központ és Könytár (Zsikó Zoltán), Kalocsa története (Romsics Imre), Tevékenység a beteg gyerekekért (Lakatos György), Bábszínházi programok (Fejes Józsefné) című előadásokat követően hozzászólásokkal zárult a kétnapos, Kalocsára szervezett konferencia.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022-08-09 07:48:00
Szombaton már kora reggel megkezdődött a falunap rendezvénysora a sokéves hagyományokkal rendelkező horgászversennyel, majd sportprogrammal folytatódott a műsor. Délután három órakor a falunap ünnepélyes megnyitóján beszédet mondott Katona György polgármester. A napot retro buli zárta, a hajnali kifulladásig.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 14., 18:15
A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 29 és 34 fok között valószínű. Még >>>
2022. 08. 13., 08:47
Augusztus második felében már érdemes megkezdeni a gyermek felkészítését az iskolára. Nem feltétlenül az olvasókönyvet vagy az írásfüzetet kell elővenni, hanem inkább játékos feladatokkal érdemes ráhangolni őket - javasolta a szakember. Még >>>
2022. 08. 12., 17:02
A képen látható birkapörköltet a solti Benda István, a városban jól ismert főzőmester készítette. Még >>>
2022. 08. 12., 16:06
A Földtől mintegye 395 fényévre található az az exobolygó, ami körül egy gyűrű is kering. Még >>>
2022. 08. 12., 12:28
Hatrészes nyílt kerekasztal-beszélgetés sorozat veszi kezdetét ma délután. Az első alkalom témája: a lokálpatriotizmus. A programsorozat jövő héten folytatódik és szeptember közepén zárul. A szervezők minden érdeklődőt várnak! Még >>>
2022. 08. 11., 18:01
Erőszakkal elvette két fiú telefonját és egyikük biciklijét egy 14 éves és 18 éves fiatal. A támadókat hamar beazonosították és őrizetbe vették a bajai rendőrök. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés