2024. 07. 24. szerda
Kinga, Kincső
: 390 Ft   : 359 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Mézszentelő szentmise a Szent István király templomban – Március 10-e a méhek napja

Mézszentelő szentmise a Szent István király templomban – Március 10-e a méhek napja
Zsiga Ferenc  |  2021. 03. 10., 16:41

A kalocsai Szent István király templomban 2020-ban rendeztek először mézszentelő szentmisét, amit mézkóstolás is követett. A hagyományteremtő szándékú kezdeményezés nyomán idén március 7-én is szentmisén vettek részt a méhészek, jóllehet, a pandémiás helyzet miatt a mézkóstolás ezúttal elmaradt.

A február derekán kezdődött nagyböjti időszak a lélek megtisztulásáról, a tavasz pedig a természet megújulásáról szól. A Lakatos Ákos kalocsai méhésztől származó ötletet először az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Kalocsai Szervezete, majd a Szent István király templom karolta fel a múlt évben.

Dr. Mészáros István templomigazgató a szentmisén tartott prédikációjában hangsúlyozta: „Az áldás nemcsak a méznek, mint terméknek szól, hanem a méhészeknek és maguknak a méheknek is, amelyek szerepe talán sosem volt fontosabb az ökoszisztémában, mint ma.” 


Nem véletlenül került éppen március elejére a mézszentelés, hiszen a katolikus egyház nagyböjti időszakának lényege a megtisztulás, a méhek pedig éppen ilyenkor végzik „tisztuló repüléseiket”. 


A március 7-én 17.00 órai kezdettel megtartott mézszentelő szentmisén sok környékbeli méhész jelent meg, hogy áldást kérjen az általa készített termékre. Magyarországon idén, március 10-én először szentelnek külön napot ezeknek az értékes beporzó rovaroknak. A magánkezdeményezésből induló természetvédelmi nap mellé támogatóként sorakoztak fela tudományos élet, a civil szervezetek, a közoktatás és a média érdekelt képviselői és a beporzók szorgos munkájának ünneplésére, segítésére és védelmére szólítva fel a társadalmat.

A virágos növények 87 százaléka, köztük a legfontosabb termesztett növények háromnegyede igényli a beporzók közreműködését a termés-, illetve a magképzéséhez. Ezek között találunk sok zöldség- és gyümölcsfélét, melyek táplálkozásunk alapjai, valamint gyógy- és fűszernövényeket. Hogy csak néhányat emeljünk ki: ilyen a bab, burgonya, hagyma, karfiol, káposzta, padlizsán, paprika, retek, sárgarépa, tök, uborka, alma, áfonya, barack, cseresznye, dinnye, gesztenye, körte, kakaóbab, kávé, narancs, szilva, citrom, mandula, mustár- és szezámmag, gyapot, napraforgó, repce, takarmánylucerna.
Az emberiség egyik első édesítőszeréről, a mézről se feledkezzünk meg, az is a beporzás mellékterméke.

Kívánunk a méhészek munkájához jó erőt, egészséget!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 21., 08:54
Július második hetében immár a második turnusát tartotta a Méhecskék SE Kalocsa egyik legnépszerűbb nyári, nem bentlakásos focitáborának, amely ezúttal is telt házzal üzemelt mindkét turnusában.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 23., 13:54
És ez csak Bács-Kiskun vármegye „termése”… Még >>>
2024. 07. 21., 18:54
A jövő hét végén már a közepes szintet is elérheti a pollenkoncentráció. Még >>>
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK