2022. 08. 07.
Ibolya
: 395 Ft   : 386 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Mézszentelő szentmise a Szent István király templomban – Március 10-e a méhek napja

Mézszentelő szentmise a Szent István király templomban – Március 10-e a méhek napja
Zsiga Ferenc  |  2021. 03. 10., 16:41

A kalocsai Szent István király templomban 2020-ban rendeztek először mézszentelő szentmisét, amit mézkóstolás is követett. A hagyományteremtő szándékú kezdeményezés nyomán idén március 7-én is szentmisén vettek részt a méhészek, jóllehet, a pandémiás helyzet miatt a mézkóstolás ezúttal elmaradt.

A február derekán kezdődött nagyböjti időszak a lélek megtisztulásáról, a tavasz pedig a természet megújulásáról szól. A Lakatos Ákos kalocsai méhésztől származó ötletet először az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Kalocsai Szervezete, majd a Szent István király templom karolta fel a múlt évben.

Dr. Mészáros István templomigazgató a szentmisén tartott prédikációjában hangsúlyozta: „Az áldás nemcsak a méznek, mint terméknek szól, hanem a méhészeknek és maguknak a méheknek is, amelyek szerepe talán sosem volt fontosabb az ökoszisztémában, mint ma.” 


Nem véletlenül került éppen március elejére a mézszentelés, hiszen a katolikus egyház nagyböjti időszakának lényege a megtisztulás, a méhek pedig éppen ilyenkor végzik „tisztuló repüléseiket”. 


A március 7-én 17.00 órai kezdettel megtartott mézszentelő szentmisén sok környékbeli méhész jelent meg, hogy áldást kérjen az általa készített termékre. Magyarországon idén, március 10-én először szentelnek külön napot ezeknek az értékes beporzó rovaroknak. A magánkezdeményezésből induló természetvédelmi nap mellé támogatóként sorakoztak fela tudományos élet, a civil szervezetek, a közoktatás és a média érdekelt képviselői és a beporzók szorgos munkájának ünneplésére, segítésére és védelmére szólítva fel a társadalmat.

A virágos növények 87 százaléka, köztük a legfontosabb termesztett növények háromnegyede igényli a beporzók közreműködését a termés-, illetve a magképzéséhez. Ezek között találunk sok zöldség- és gyümölcsfélét, melyek táplálkozásunk alapjai, valamint gyógy- és fűszernövényeket. Hogy csak néhányat emeljünk ki: ilyen a bab, burgonya, hagyma, karfiol, káposzta, padlizsán, paprika, retek, sárgarépa, tök, uborka, alma, áfonya, barack, cseresznye, dinnye, gesztenye, körte, kakaóbab, kávé, narancs, szilva, citrom, mandula, mustár- és szezámmag, gyapot, napraforgó, repce, takarmánylucerna.
Az emberiség egyik első édesítőszeréről, a mézről se feledkezzünk meg, az is a beporzás mellékterméke.

Kívánunk a méhészek munkájához jó erőt, egészséget!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022-07-31 09:20:00
Szakmáron iskolaépület és tornaterem, az önkormányzat harkányi üdülője és óbányai diákszállója megújítása, az elbontott romos házak helyén épült új, korszerű játszótér és szabadidő park építése fémjelzi a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány (JETA) által biztosított pályázati, összesen 72,8 millió forint hatékony felhasználását.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 07., 18:27
Egy nigériai férfi és két magyar nő alkotta csaló banda hálózta be az eddig ismeretlen számú áldozatokat, összesen több tízmillió forintos értékű kárt okozva nekik. Még >>>
2022. 08. 07., 09:17
Személyautó és motoros ütközött össze Kecskemétnél. Egy 21 éves férfi életét vesztette. Még >>>
2022. 08. 07., 08:55
A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján 2022. augusztus 7-én 4 óra körül az 53-as számú főút 50-es kilométerénél - Kiskunhalasnál - egy személyautó és egy kisbusz eddig tisztázatlan körülmények között frontálisan összeütközött. Még >>>
2022. 08. 06., 15:30
A rendelet szerint már az állami tulajdonú erdőben is csak ajánlás a vágásérettségi kor, gyorsan növő fafajoknál tíz, lassan növőknél húsz évvel a vágásérettség előtt is kitermelhető a fa. Még >>>
2022. 08. 06., 08:28
Szombaton eleinte a hőség, majd egy érkező hidegfront okozhat kellemetlen panaszokat az arra érzékenyek körében. Még >>>
2022. 08. 05., 17:24
A miskei elágazás közelében félpályás útlezárás mellett helyszínelnek. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés