2021. 11. 29. hétfő
Taksony
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Történelmi randevú Kalocsán – Érsek és király találkozója a holnapi ünnepi misén

Történelmi randevú Kalocsán – Érsek és király találkozója a holnapi ünnepi misén
Illés György Cinó  |  2019. 08. 18., 14:35

Augusztus 19-én, hétfőn, Szent István király főünnepe előestéjén este hat órakor ünnepi szentmisét celebrál a Szent István király (egykori Jezsuita) templomban Mons. Dr. Tóth Tamás pápai káplán, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára. A szentmise keretében katonai tiszteletadás mellett elhelyezik a templomban Szent Asztrik, első kalocsai érsek ereklyéjét, ahol már megtalálható az államalapító királyunk csontereklyéje is, akik így mintegy ezer év után találkozhatnak újra városunkban.

Asztrik csontereklyéjét a holnapi, augusztus 19-én délután hat órakor kezdődő ünnepi szentmisén helyezik el a Szent István király templomban.

AZ ASZTRIK CSONTEREKLYÉJÉT BEFOGADÓ EREKLYETARTÓ RESTAURÁLÁSÁT ÉS A KAPCSOLÓDÓ MUNKÁLATOKAT A MAGYAR KÉPZŐMŰVÉSZETI EGYETEMEN FÉM-ÖTVÖS RESTAURÁTOR SZAKÁN VÉGZETT HORVÁTH NÁNDOR KALOCSAI SZÁRMAZÁSÚ ARANYMŰVES VÉGEZTE BUDAPESTEN.

Mészáros István templomigazgató arra kéri a híveket, hogy aki teheti, viseletbe öltözve vegyen részt a szentmisén, és a szokott módon az oltár mellett álljon föl.

Emlékezetes: Asztrik földi maradványainak azonosítását dr. Bábel Balázs érsek 2014. áprilisában sajtóközleményben jelentette be.

KALOCSA ELSŐ ÉRSEKÉNEK SÍRJÁT FOERK ERNŐ TALÁLTA MEG AZ 1910-1911 KÖZÖTT VÉGZETT ÁSATÁSA SORÁN.

A sírhely a Szent István kori székesegyház szentélyének közelében, a főhajó tengelye mellett, a mai főszékesegyház szentélye alatt csaknem 3,80 m mélységben került napvilágra.
A föllelt vörös márvány szarkofágban gazdag sírmelléklet utalt az oda temetett személy magas rangjára és érseki voltára, ugyanis

A CSONTOK MELLETT EGY ÉRSEKI EZÜST KEHELY, PATÉNA, EZÜST PÁSZTORBOT FANYÉLLEL, FŐPAPI GYŰRŰ, KIS ARANY MELLKERESZT, VALAMINT HÁROM ÉRSEKI PALLIUMTŰ KERÜLT ELŐ.


Forrás: Magyar Kurír


Asztrik maradványait a kalocsai Nagyboldogasszony főszékesegyház akkor kialakított kriptájában helyezték el, de a csontokat egy téves szakvélemény nyomán – bár Foerk Ernő első feltételezése a leletet Asztrikhoz kötötte – nem az István koronáját hozó érsekkel, hanem egy korai utódához, a Győr nembeli Saul (1193-1202) kalocsai érsekkel azonosították.

A mostani felújítási munkálatok során a száz éve kialakított sírhelyet újra fölnyitották, és két ujjpercén AMS radiokarbon vizsgálatot végeztek. A szénizotópos vizsgálat eredményeképpen a lelet kalibrált naptári korát 1001-1030-ra datálták, ami cáfolja a maradványokat Győri Saullal azonosító föltételezést, helyette

MINDEN VALÓSZÍNŰSÉG SZERINT ASZTRIK (KORABELI NEVÉN ASCHERIK) CSONTLELETÉT TALÁLTA MEG FOERK ERNŐ.


Forrás: Magyar Kurír


Asztrik élete, dióhéjban

A magyar kereszténység alapjait letevő hierarchia jeles és legismertebb képviselője, Asztrik a Duna-Tisza táján előbb Szent Adalbert segítőtársa volt, Rómában bencés szerzetes, élt Szent Márton hegyén, és Szent Benedek tiszteletére megalapította a pécsváradi apátságot. Onnan hívta el első szent királyunk, és nagy valószínűséggel már érsekként járt Rómában a király megbízottjaként.
Ezzel egy időben lett Kalocsa első püspöke-érseke. Rövid ideig helyettesítette Sebestyén esztergomi érseket, majd visszatért egyházmegyéjébe, Kalocsára, s most már bizonyos, hogy az első székesegyházban temették el.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!
2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 28., 16:00
Az ANDA Present Kft. 10 000 db gyermekmaszkot adományozott a Kertvárosi Általános Iskoláért-Gyermekeinkért Alapítványnak. Még >>>
2021. 11. 28., 14:56
A vádlott szándékosan segítséget kívánt nyújtani 4 szír migráns személynek abban, hogy a szerb-magyar államhatár közeléből Nyugat-Európába, Ausztriába eljussanak. A sikeres szállítást követően Belgrádban 1000 eurót kapott volna fizetségül. Még >>>
2021. 11. 28., 11:55
Személyautó árokba hajtott a Dunapataj táblától 100 méterre, Ordas irányában. Még >>>
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei