2024. 07. 24. szerda
Kinga, Kincső
: 390 Ft   : 359 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Történelmi randevú Kalocsán – Érsek és király találkozója a holnapi ünnepi misén

Történelmi randevú Kalocsán – Érsek és király találkozója a holnapi ünnepi misén
Illés György Cinó  |  2019. 08. 18., 14:35

Augusztus 19-én, hétfőn, Szent István király főünnepe előestéjén este hat órakor ünnepi szentmisét celebrál a Szent István király (egykori Jezsuita) templomban Mons. Dr. Tóth Tamás pápai káplán, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára. A szentmise keretében katonai tiszteletadás mellett elhelyezik a templomban Szent Asztrik, első kalocsai érsek ereklyéjét, ahol már megtalálható az államalapító királyunk csontereklyéje is, akik így mintegy ezer év után találkozhatnak újra városunkban.

Asztrik csontereklyéjét a holnapi, augusztus 19-én délután hat órakor kezdődő ünnepi szentmisén helyezik el a Szent István király templomban.

AZ ASZTRIK CSONTEREKLYÉJÉT BEFOGADÓ EREKLYETARTÓ RESTAURÁLÁSÁT ÉS A KAPCSOLÓDÓ MUNKÁLATOKAT A MAGYAR KÉPZŐMŰVÉSZETI EGYETEMEN FÉM-ÖTVÖS RESTAURÁTOR SZAKÁN VÉGZETT HORVÁTH NÁNDOR KALOCSAI SZÁRMAZÁSÚ ARANYMŰVES VÉGEZTE BUDAPESTEN.

Mészáros István templomigazgató arra kéri a híveket, hogy aki teheti, viseletbe öltözve vegyen részt a szentmisén, és a szokott módon az oltár mellett álljon föl.

Emlékezetes: Asztrik földi maradványainak azonosítását dr. Bábel Balázs érsek 2014. áprilisában sajtóközleményben jelentette be.

KALOCSA ELSŐ ÉRSEKÉNEK SÍRJÁT FOERK ERNŐ TALÁLTA MEG AZ 1910-1911 KÖZÖTT VÉGZETT ÁSATÁSA SORÁN.

A sírhely a Szent István kori székesegyház szentélyének közelében, a főhajó tengelye mellett, a mai főszékesegyház szentélye alatt csaknem 3,80 m mélységben került napvilágra.
A föllelt vörös márvány szarkofágban gazdag sírmelléklet utalt az oda temetett személy magas rangjára és érseki voltára, ugyanis

A CSONTOK MELLETT EGY ÉRSEKI EZÜST KEHELY, PATÉNA, EZÜST PÁSZTORBOT FANYÉLLEL, FŐPAPI GYŰRŰ, KIS ARANY MELLKERESZT, VALAMINT HÁROM ÉRSEKI PALLIUMTŰ KERÜLT ELŐ.


Forrás: Magyar Kurír


Asztrik maradványait a kalocsai Nagyboldogasszony főszékesegyház akkor kialakított kriptájában helyezték el, de a csontokat egy téves szakvélemény nyomán – bár Foerk Ernő első feltételezése a leletet Asztrikhoz kötötte – nem az István koronáját hozó érsekkel, hanem egy korai utódához, a Győr nembeli Saul (1193-1202) kalocsai érsekkel azonosították.

A mostani felújítási munkálatok során a száz éve kialakított sírhelyet újra fölnyitották, és két ujjpercén AMS radiokarbon vizsgálatot végeztek. A szénizotópos vizsgálat eredményeképpen a lelet kalibrált naptári korát 1001-1030-ra datálták, ami cáfolja a maradványokat Győri Saullal azonosító föltételezést, helyette

MINDEN VALÓSZÍNŰSÉG SZERINT ASZTRIK (KORABELI NEVÉN ASCHERIK) CSONTLELETÉT TALÁLTA MEG FOERK ERNŐ.


Forrás: Magyar Kurír


Asztrik élete, dióhéjban

A magyar kereszténység alapjait letevő hierarchia jeles és legismertebb képviselője, Asztrik a Duna-Tisza táján előbb Szent Adalbert segítőtársa volt, Rómában bencés szerzetes, élt Szent Márton hegyén, és Szent Benedek tiszteletére megalapította a pécsváradi apátságot. Onnan hívta el első szent királyunk, és nagy valószínűséggel már érsekként járt Rómában a király megbízottjaként.
Ezzel egy időben lett Kalocsa első püspöke-érseke. Rövid ideig helyettesítette Sebestyén esztergomi érseket, majd visszatért egyházmegyéjébe, Kalocsára, s most már bizonyos, hogy az első székesegyházban temették el.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 23., 13:54
És ez csak Bács-Kiskun vármegye „termése”… Még >>>
2024. 07. 21., 18:54
A jövő hét végén már a közepes szintet is elérheti a pollenkoncentráció. Még >>>
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK