2024. 05. 24. péntek
Eliza, Eszter
: 387 Ft   : 357 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Atomexpo Szocsiban a Paks II. és Paks I. szakembereinek részvételével – 150 atomenergetikai cég mutatta be a legfejlettebb technológiát

Zsiga Ferenc  |  2018. 05. 30., 09:59

Tíz éves jubileumát, ehhez méltóan fennállása egyik legjelentősebb expoját, azaz nemzetközi nukleáris konferenciáját és kiállítását rendezte a Roszatom Szocsiban május 14-16-án, melynek részleteiről, magyar vonatkozásairól Lenkei István, a Paks II. vezérigazgatója és Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatta a sajtót a témában Pakson megtartott médiaeseményen. Az „Olcsó, Biztonságos, Klímabarát” szlogen jegyében rendezett vásáron a Paks II. beruházásért felelős team mellett a szakmisztérium is komoly delegációval képviseltette magát, de 40 olyan magyar, a nukleáris iparban meghatározó szerepet betöltő cégek és munkatársaik ott voltak, akiknek jelentős szerep jut abban, hogy a Paks II. megvalósításakor a hazai beszállítók aránya elérje, akár meg is haladja a 40 százalékot. Az Atomexpon három magyar vonatkozású megállapodást is aláírtak és kihirdették az Atomexpo Awards eredményét, amelyen két paksi projekt részesült elismerésben.

Lenkei István az expo eseményein túl arról is beszámolt: a vásár alkalom volt arra is, hogy a Roszatom Service és a magyar fél együttműködési megállapodást kössön. Ennek lényege, hogy üzemeltetési, karbantartási kérdésekben nem közvetítők útján, hanem közvetlenül működnek együtt.

A szakember szólt arról is, hogy a nemzetközi atomfórumon tájékoztatást adott a Paks II. építésének jelenlegi állásáról, a létesítési engedélyről és a beruházáshoz kapcsolódó kérdésekről.

Mint elhangzott: az expo kerekasztal megbeszélésein jelentős figyelem irányult az új magyar atomerőmű építésére kötött magyar-orosz szerződésre. Elsősorban az EU tagállamok képviselői voltak kíváncsiak arra, a szerződésben miként lehetett az EU szabályozását, az uniós jogot, de még a finanszírozást is EU-komforttá tenni.


Forrás: Paks II. Zrt.

Lenkei István azt is megemlítette, hogy ugyan Finnországban egy a Paks II.-höz hasonló, már a befejezés stádiumában lévő atomerőmű épül, a résztvevők figyelme mégis inkább a magyar beruházásra, annak előkészítésére irányult. Ennek oka, hogy a „magyar modell” esetleg más országok számára is mintaként szolgálhat. A vezérigazgató szerint nem kimondottan a Paks II.-höz kapcsolódóan, de a másfél éves előkészítő munka eredményeként egy másik együttműködési megállapodás is született a Magyar Atomfórum (mások mellett 40, a magyar nukleáris iparban érintett céget tömöríti) és a Roszatom között, amely a szakmai kérdéseken túl az oktatási területet is érinti. Lenkei István hangsúlyozta: ez az együttműködési megállapodás ugyan Paks II-ön kívüli, de annak az érdekeit is szolgálja. A Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartására irányuló projekt megvalósításának támogatásáról szóló szándéknyilatkozatot Vagyim Tyitov, a Rosatom Central Europe igazgatója és Lenkei István, a Magyar Atomfórum Egyesület elnöke, aki egyben a Paks II. Zrt. vezérigazgatója írta alá.

A szándéknyilatkozat szerint a felek törekednek arra, hogy a Paks 2. Atomerőmű a legmagasabb műszaki színvonalon épüljön meg. A dokumentum tartalmazza azt is, hogy az együttműködés célja a tervezett magyar beszállítói hányad elérése, ennek érdekében a felek szakmai információkat cserélnek, az érintetteket folyamatosan tájékoztatják az aktuális kérdésekről.

A vezérigazgató elmondta azt is: ugyan az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kérdéseiben nem illetékes, de annyit a konferencia részeként megemlít, hogy az expon a Paks I. és a Roszatom Service között is született egy együttműködési megállapodás. Ez a megállapodás a működtetési, karbantartási kérdéseket rögzíti, valamint, hogy a kooperáció közvetlenül valósul meg a két társaság között.


Forrás: Paks II. Zrt.

Újságírói kérdésre válaszolva Lenkei István elmondta: a kerekasztal beszélgetéseken Aszódi Attila államtitkár is részt vett, aki sok kérdést kapott. Ezek közül is a leghangsúlyosabbak a Paks II. üzemanyagára és a létesítéssel kapcsolatos kommunikációra irányultak. A beszélgetésekből kiviláglott, hogy a külföld számára fontos, miként született meg a végleges szerződés az Orosz- és a Magyar Állam között, amely egyfajta mintaként szolgálhat a jövőre nézve. Az érdeklődést az is fokozta, hogy a Paks II. építésével és üzembe helyezésével egy új típusú blokk jelenik meg a térségben.

Lenkei István az idei évre tervezett feladatokat is számba vette. Mint elmondta, a közeljövő legfontosabb feladata a létesítési engedély kérelem „komplettírozása”, az ezzel kapcsolatos anyagok belső elfogadása, hogy azt követően a kérelmet az Országos Atomenergiai Hivatalhoz nyújtsák be. A hivatalnak 15 hónapja lesz arra, hogy az engedélyt kiadja.

A vezérigazgató az idei második fő feladatnak a Paks I-től megvásárolt, az orosz fél részére átadott területen épülő felvonulási létesítmények, irodaépület, étterem, műszaki épület megvalósítását nevezte. Az ezzel kapcsolatos földmunkák már rövid időn belül megkezdődnek. A magyar fél a villamos megtáplálás feladatait végzi el.

A szükséges humánerőforrásról szólva a vezérigazgató arról számolt be: elsősorban a már végzett szakemberekre számítanak, akiket aztán a speciális feladatokra külön kiképeznek. Országos szinten az egyetemekkel, főiskolákkal, szakképzési centrumokkal, közöttük a szekszárdival az együttműködési megállapodásokat az úgynevezett „kerítésen kívüli államtitkárság” köti meg. Ennek az államtitkárságnak lesz a feladata, hogy az építéshez és a majdani üzemeltetéshez szükséges szakember utánpótlást is biztosítsa.

Mittler István, a Paks II. kommunikációs igazgatója a sajtó munkatársainak elmondta: az idei Atomexpon először hirdették meg azt a kommunikációs pályázatot, amelyben a magyar tájékoztató kamion a társadalmi kommunikáció kategóriában a TOP háromközé került. Ebben a kategóriában egy tucat pályázatot nyújtottak be. Ezért jelentős siker, hogy a magyarok más országoknak tudtak jó példával szolgálni. Mint az igazgató emlékeztetett: amikor a tájékoztató jármű 2009-ben Bodáról elindult, a vezérigazgatót Süli Jánosnak, a bővítésért felelős igazgatót Lenkei Istvánnak, a kommunikációs igazgatót pedig Mittler Istvánnak hívták. Amint arról korábban beszámoltunk: a speciális jármű Paks Város Napján is ott volt és mintegy 1500 látogatót vonzott. Mittler István aláhúzta: a tájékoztató kamion jelenleg Budapesten van, a főváros kerületeit járja, majd onnan indul a nagy nyári fesztiválokra.


Forrás: Paks II. Zrt.

A médiaeseményen arról is szó esett, hogy az exporól az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. is egy szép elismeréssel tért haza. Humánerőforrás kategóriában került a legjobb négy pályázó közé. A különdíjat Hamvas István vezérigazgató vette át. Ezzel kapcsolatban Lenkei István azt hangsúlyozta: a két különdíj is azt demonstrálja, hogy a működő és az épülő atomerőmű között szoros az együttműködés.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 22., 14:27
A rendezvényen a Békés Kalocsáért Egyesület és a Kalo Lokálpatrióta Egyesület polgármester- és képviselőjelöltjeit láttuk Bolvári Ferdinánd és dr. Bagó Zoltán vezetésével, de a szónok az ő politikai ambícióikat direkt módon egyetlen szóval nem támogatta, még csak meg sem említette.
2024. 05. 22., 10:42
Az új atomerőművi blokkok alatti talaj megerősítése érdekében 17 hektáron összességében 75 ezer furat, vagyis egymással átfedésben lévő cementált talajoszlop készül, melyek összessége alkotja a vízzáró lemezt és annak oldalfalait. (x)
2024. 05. 21., 10:49
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024-05-20 08:52:00
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 23., 13:15
A Reels műfaj sajátossága miatt dr. Filvig Gézának másfél percbe kellett sűríteni az elmúlt évek eredményeit. Még >>>
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK