2021. 12. 05.
Vilma
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Elkezdődött a karácsonyi készülődés – Ünnepi díszben a sétálóutca

Borbély-Juhász Ágnes  |  2015. 11. 30., 01:09

A Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár szervezésében vasárnap este kigyúlt az első gyertya lángja a sétálóutcában felállított városi adventi koszorún, majd ünnepi fényekbe öltözött a sétálóutca és városháza előtt álló néhány fa is. Mészáros István atya lélekemelő gondolatokat osztott meg a hallgatósággal, a Kalocsai Fegyház és Börtön Kamarakórusa karácsonyi dalokkal készült az alkalomra.

Már délután négy órától karácsonyi dallamok és forralt bor illata csalogatta a sétálóutcába a közös ünneplésre vágyó kalocsaiakat, akiket fél ötkor dr. Magóné Tóth Gyöngyi a kulturális központ vezetője A négy gyertya meséjével köszöntött.

A Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola Kertvárosi Általános Iskolájának nebulói szavalatokkal készültek az alkalomra. Mezei Adél, 5.A osztályos tanuló Sarkadi Sándor: Három királyok című versét adta elő, András Gergő 5.B osztályos kisdiák pedig Végh György: Csillagszórós karácsonyfa című versét szavalta. A gyerekeket Lakatos Ignácné készítette fel.

Képgaléria megtekintése (36 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

„A világ nem háborús övezet, mert nem lehet az, és az ember nincs egyedül”

Dr. Mészáros István atya szomorú aktualitások köré fonta mondandóját, épp ezzel kiemelve a közelgő ünnepek lélekmelengető, szeretettel teli időszakát.

– Hogy mennyire érünk rá foglalkozni az adventi koszorún most felgyulladó első gyertya lángjával, még kérdéses. Mert ha körülnézünk a világban, szorongva látjuk, hogy nem a józanész és a szeretet irányítja az életünket, sőt az egész emberi közösség is, mintha történelmi, társadalmi csapdába került volna.

Képgaléria megtekintése (36 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek


Riadtan keressük, de mindmáig nem találjuk a módját, hogyan tudnánk megvédeni magunkat a fegyveres konfliktusoktól, a terrortól. Mégis, talán éppen a Karácsony, Isten egyszülött fia születésének ünnepe erősíti meg bennünk a reményt, és tudunk a nehézségek ellenére is bizalommal a jövőbe tekinteni. Mert annak a betlehemi éjszakának ma is élő üzenete van. Micsoda? Az, hogy ha kétezer éve nincs az emberiség a világban önmagára utalva, azaz a látható világ nem értelem és cél nélkül sodródik a létben, akkor továbbra is tudunk felelősséget vállalni a jövőért, és reménykedünk abban, hogy életünk munkájának, igyekezetének és akár szenvedésének is valamilyen értelme és értéke van.
Karácsony, a gyermek születésének ünnepe kézzelfoghatóvá, élményszerűvé teszi számunkra, hogy a világ nem háborús övezet, mert nem lehet az, és az ember nincs egyedül.

Jézus személyében maga Isten szeret bennünket, gondoskodik rólunk és létünket is fenyegető botladozásainkat mégiscsak átöleli jóságával. Ő a béke. Most, miközben tartalmas adventi készülődést, és majd áldott, szent, békés Karácsonyt kívánok mindannyiuknak, itt a sétálóutca kellős közepén imádkozzunk úgy, ahogyan a mi Urunk, Jézus Krisztus tanított minket imádkozni – kérte Mészáros István atya a jelenlévőket, akik egy emberként kezdték el a Miatyánkot.

Képgaléria megtekintése (36 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

A templomigazgató ezt követően megáldotta a városi adventi koszorút, majd felkapcsolta annak első gyertyáját. A díszkivilágítás dr. Bálint József polgármester jóvoltából ragyogott fel, így a Kalocsai Fegyház és Börtön Kamarakórusa már ünnepi fényekben kezdhette el Hangolódás a Karácsonyra című műsorát. A hölgyek Eperjesi György bv. százados vezényletével közel negyedórán keresztül énekeltek szebbnél szebb ünnepi dalokat.

Műsorukat követően Loibl László, a Kalocsai Parkgondozó és Közszolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetője szólt arról, hogy cégük egyik legfontosabb küldetésének tekinti a város folyamatos szépítését, az esztétikai értékek növelését. Ennek jegyében a sétálóutca világításán felül a Szent István utca egy szakaszát is – jelenleg 4 fa feldíszítésével – karácsonyi fényekbe öltöztették. Mint mondta, arra fognak törekedni, hogy előbb utóbb az egész főutcát feldíszítsék az adventi időszakra.

Végül Magóné Gyöngyi a Mikulás hívó szavát tolmácsolta a gyerekek felé, miszerint jövő pénteken a nagyszakállú az Öko Pont épületében várja őket mindenféle finomsággal, még palacsinta, csillámtetoválás, és bábműsor is lesz!

Képgaléria megtekintése (36 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Az ünneplők a gyertyagyújtás után egy-egy pohár bor vagy tea és zsíros kenyér elfogyasztásával a kalocsai rászoruló óvódás gyermekek szebb karácsonyához is hozzájárulhattak, hiszen minden ételért, italért kifizetett forintból nekik fognak ajándékokat vásárolni.

A második adventi gyertyát jövő héten ugyanebben az időpontban Pajor Tamás, a Hit Gyülekezete lelkésze fogja meggyújtani.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)
2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>
2021. 12. 04., 08:57
A negyedik játéknaphoz értünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2021. 12. 04., 08:52
A TEIT támogatásával tette egy-egy mikuláscsomaggal örömtelibbé a kalocsai óvodás gyerekeknek a Mikulás-napot a koronavírus-járvány árnyékában a kalocsai önkormányzat. Még >>>
2021. 12. 03., 17:15
Sajnálattal tudatjuk, hogy elhunyt a kedd délután történt Vasút utcai baleset sérültje. Még >>>
2021. 12. 03., 14:15
A dekoratív mikulásos ajtódíszeket akár kisgyerekkel együtt is el lehet készíteni. Még >>>
2021. 12. 03., 13:12
December 5-én, Advent második vasárnapján délután 17.00 órakor érseki szentmise keretében megáldják a Szent István király (egykori Jezsuita) templomban az idei év új főzésű pálinkáit Szent Miklós püspök, a pálinkafőzők védőszentje közbenjárását kérve. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés