2022. 12. 07. szerda
Ambrus
: 414 Ft   : 395 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Elkezdődött a karácsonyi készülődés – Ünnepi díszben a sétálóutca

Borbély-Juhász Ágnes  |  2015. 11. 30., 01:09

A Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár szervezésében vasárnap este kigyúlt az első gyertya lángja a sétálóutcában felállított városi adventi koszorún, majd ünnepi fényekbe öltözött a sétálóutca és városháza előtt álló néhány fa is. Mészáros István atya lélekemelő gondolatokat osztott meg a hallgatósággal, a Kalocsai Fegyház és Börtön Kamarakórusa karácsonyi dalokkal készült az alkalomra.

Már délután négy órától karácsonyi dallamok és forralt bor illata csalogatta a sétálóutcába a közös ünneplésre vágyó kalocsaiakat, akiket fél ötkor dr. Magóné Tóth Gyöngyi a kulturális központ vezetője A négy gyertya meséjével köszöntött.

A Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola Kertvárosi Általános Iskolájának nebulói szavalatokkal készültek az alkalomra. Mezei Adél, 5.A osztályos tanuló Sarkadi Sándor: Három királyok című versét adta elő, András Gergő 5.B osztályos kisdiák pedig Végh György: Csillagszórós karácsonyfa című versét szavalta. A gyerekeket Lakatos Ignácné készítette fel.

Képgaléria megtekintése (36 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

„A világ nem háborús övezet, mert nem lehet az, és az ember nincs egyedül”

Dr. Mészáros István atya szomorú aktualitások köré fonta mondandóját, épp ezzel kiemelve a közelgő ünnepek lélekmelengető, szeretettel teli időszakát.

– Hogy mennyire érünk rá foglalkozni az adventi koszorún most felgyulladó első gyertya lángjával, még kérdéses. Mert ha körülnézünk a világban, szorongva látjuk, hogy nem a józanész és a szeretet irányítja az életünket, sőt az egész emberi közösség is, mintha történelmi, társadalmi csapdába került volna.

Képgaléria megtekintése (36 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek


Riadtan keressük, de mindmáig nem találjuk a módját, hogyan tudnánk megvédeni magunkat a fegyveres konfliktusoktól, a terrortól. Mégis, talán éppen a Karácsony, Isten egyszülött fia születésének ünnepe erősíti meg bennünk a reményt, és tudunk a nehézségek ellenére is bizalommal a jövőbe tekinteni. Mert annak a betlehemi éjszakának ma is élő üzenete van. Micsoda? Az, hogy ha kétezer éve nincs az emberiség a világban önmagára utalva, azaz a látható világ nem értelem és cél nélkül sodródik a létben, akkor továbbra is tudunk felelősséget vállalni a jövőért, és reménykedünk abban, hogy életünk munkájának, igyekezetének és akár szenvedésének is valamilyen értelme és értéke van.
Karácsony, a gyermek születésének ünnepe kézzelfoghatóvá, élményszerűvé teszi számunkra, hogy a világ nem háborús övezet, mert nem lehet az, és az ember nincs egyedül.

Jézus személyében maga Isten szeret bennünket, gondoskodik rólunk és létünket is fenyegető botladozásainkat mégiscsak átöleli jóságával. Ő a béke. Most, miközben tartalmas adventi készülődést, és majd áldott, szent, békés Karácsonyt kívánok mindannyiuknak, itt a sétálóutca kellős közepén imádkozzunk úgy, ahogyan a mi Urunk, Jézus Krisztus tanított minket imádkozni – kérte Mészáros István atya a jelenlévőket, akik egy emberként kezdték el a Miatyánkot.

Képgaléria megtekintése (36 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

A templomigazgató ezt követően megáldotta a városi adventi koszorút, majd felkapcsolta annak első gyertyáját. A díszkivilágítás dr. Bálint József polgármester jóvoltából ragyogott fel, így a Kalocsai Fegyház és Börtön Kamarakórusa már ünnepi fényekben kezdhette el Hangolódás a Karácsonyra című műsorát. A hölgyek Eperjesi György bv. százados vezényletével közel negyedórán keresztül énekeltek szebbnél szebb ünnepi dalokat.

Műsorukat követően Loibl László, a Kalocsai Parkgondozó és Közszolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetője szólt arról, hogy cégük egyik legfontosabb küldetésének tekinti a város folyamatos szépítését, az esztétikai értékek növelését. Ennek jegyében a sétálóutca világításán felül a Szent István utca egy szakaszát is – jelenleg 4 fa feldíszítésével – karácsonyi fényekbe öltöztették. Mint mondta, arra fognak törekedni, hogy előbb utóbb az egész főutcát feldíszítsék az adventi időszakra.

Végül Magóné Gyöngyi a Mikulás hívó szavát tolmácsolta a gyerekek felé, miszerint jövő pénteken a nagyszakállú az Öko Pont épületében várja őket mindenféle finomsággal, még palacsinta, csillámtetoválás, és bábműsor is lesz!

Képgaléria megtekintése (36 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Az ünneplők a gyertyagyújtás után egy-egy pohár bor vagy tea és zsíros kenyér elfogyasztásával a kalocsai rászoruló óvódás gyermekek szebb karácsonyához is hozzájárulhattak, hiszen minden ételért, italért kifizetett forintból nekik fognak ajándékokat vásárolni.

A második adventi gyertyát jövő héten ugyanebben az időpontban Pajor Tamás, a Hit Gyülekezete lelkésze fogja meggyújtani.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 12. 02., 13:56
Két év alatt 150 millióval csökkentek Kalocsa éves adóbevételei, miközben a következő évben mintegy 350 milliós rezsiköltség-növekedéssel kell számolni, így a bevételek növelése elkerülhetetlen. A Vállalkozói Klub levélben kérte a javaslat elvetését, de a fentiekre tekintettel a szerda délutáni testületi ülésen mégis megszavazta azt a grémium többsége. A döntéstől bő 60 milliós bevétel-növekedést várnak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 12. 06., 22:49
E percekben is tart Gulyás Gergely és Hernádi Zsolt MOL elnök-vezérigazgatója. A továbbiakban az ár kutanként és naponként változhat, a ma éjjeltől érvényes árakat már ismertették. Még >>>
2022. 12. 06., 16:15
A Mol a karbantartás után ugyan újraindította a százhalombattai Dunai Finomítót, de a teljes kapacitás elérése több hetes folyamat, egyik napról a másikra nem oldódnak meg az ellátási problémák, és ahhoz az importnak is helyre kellene állnia a jelenlegi pánikvásárlások és készletfelhalmozások mellett - jelentette be a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója a Kossuth rádió Déli krónikájában kedden. Még >>>
2022. 12. 06., 16:03
Szilikonból készült muffinsütőformát hívott vissza a forgalomból a Pepco - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján kedden közzétett felhívásban. Még >>>
2022. 12. 06., 09:38
Eltűnt a 16 éves Tóth Alisa Angelika! A fiatal, kalocsai lány december 3-án tűnt el, a rendőrség keresi. Még >>>
2022. 12. 06., 08:40
A hatodik játéknaphoz érkeztünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2022. 12. 05., 10:52
Folytatódik a változékony idő a jövő héten is, a hét elején egy érkező hidegfront miatt csapadékra kell számítani, a hét második felében pedig inkább felhős, borult idő várható, többfelé esővel, záporral. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK