A kalocsai fűszerpaprika-őrlemény, mint hungarikum is olyan nemes örökség, amelynek múltja, jelene és jövője összefonódik Kalocsával. A paprikatermesztés, feldolgozás, értékesítés és kutatás nehézségei, és hogy a magyar, a kalocsai fűszerpaprika miként töltheti be méltán kivívott helyét és szerepét a világban, az a város és az egész tájkörzet szempontjából stratégiai fontosságú kérdés. Német Józsefet, a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. vezérigazgatóját, a Fűszerpaprika Tanács elnökét az elmúlt év értékelésére kértük fel, az idei esztendőre kitűzött célokról kérdeztük.
A város vállalkozói körben legnagyobb munkáltatója, a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. vezérigazgatója kifejtette:
„Az elmúlt év nehézségeket okozott, szerencsére túléltük. A zöldség ágazatokra rendkívüli módon hatott az időjárás,
a termés csupán a 30 százaléka volt a korábbi éveknek. Azt gondoltuk, nem lesz elegendő nyersanyag 2020-2021-re.”Nagyon meg voltunk ijedve augusztusban, a betakarítás kezdetekor, de szerencsére sikerült importtal, – ami egyenértékű a magyar paprikával – Szerbiából származó paprikával pótolni a nyersanyagalapokat.
Így sikerült a 2020-as évet lezárni szerény eredménnyel és remélhetjük, hogy a vevőinket jövőre is ki tudjuk szolgálni.”
Milyen várakozásokkal tekintenek a 2021. év elé?
„Szeretnénk, ha a magyar paprikaszabályozásba bizonyos változtatásokat léptetnének életbe. Ez azt jelenti, hogy szankció nélkül ne lehessen a paprikát a kistermelőkön túl nagyobb termelőknek a jelenlegi formában forgalomba hozni, hiszen ezek rendkívül nagy forgalmat végeznek, és azzal együtt nem vesznek részt a fajtafenntartásban, a fajta előállításban és az egész termelés integrációjának a megszervezésében.”
Ugyanakkor élvezik a feldolgozásnak, a házi feldolgozásnak a hasznait. Reménykedem abban, hogy az Agrárminisztérium segítségével sikerült olyan szabályozást elérni, amely kedvezően hat a nagyvállalati paprikák előállítására, s legálisabb mederbe szorítja a kistermelők, a kisvállalkozók előállítását.
Ebben reménykedünk. Amennyiben ez nem következik be,
akkor a magyar paprikának a lassú elsorvadása várható, hiszen a termelési költségek állandóan nőnek, az árainkat nem lehet emelni, és ezek nem adnak megfelelő fedezetet, eredményt arra, hogy a cég ellássa, megtartsa a 150 dolgozóját, illetve a termelésfejlesztésben vegyen részt.”Hiába adunk el 1200 tonna paprikát, nem marad rajta nyereség – mondta Németh József, a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. vezérigazgatója az évértékelő, évindító interjú zárásaként.