2022. 05. 23. hétfő
Dezső
: 383 Ft   : 359 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Évértékelő, évindító beszélgetés Németh Józseffel, a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. vezérigazgatójával

Évértékelő, évindító beszélgetés Németh Józseffel, a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. vezérigazgatójával
Zsiga Ferenc  |  2021. 01. 04., 09:38

A kalocsai fűszerpaprika-őrlemény, mint hungarikum is olyan nemes örökség, amelynek múltja, jelene és jövője összefonódik Kalocsával. A paprikatermesztés, feldolgozás, értékesítés és kutatás nehézségei, és hogy a magyar, a kalocsai fűszerpaprika miként töltheti be méltán kivívott helyét és szerepét a világban, az a város és az egész tájkörzet szempontjából stratégiai fontosságú kérdés. Német Józsefet, a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. vezérigazgatóját, a Fűszerpaprika Tanács elnökét az elmúlt év értékelésére kértük fel, az idei esztendőre kitűzött célokról kérdeztük.

A város vállalkozói körben legnagyobb munkáltatója, a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. vezérigazgatója kifejtette:

„Az elmúlt év nehézségeket okozott, szerencsére túléltük. A zöldség ágazatokra rendkívüli módon hatott az időjárás,

a termés csupán a 30 százaléka volt a korábbi éveknek. Azt gondoltuk, nem lesz elegendő nyersanyag 2020-2021-re.”Nagyon meg voltunk ijedve augusztusban, a betakarítás kezdetekor, de szerencsére sikerült importtal, – ami egyenértékű a magyar paprikával – Szerbiából származó paprikával pótolni a nyersanyagalapokat.

Így sikerült a 2020-as évet lezárni szerény eredménnyel és remélhetjük, hogy a vevőinket jövőre is ki tudjuk szolgálni.”
Milyen várakozásokkal tekintenek a 2021. év elé?

„Szeretnénk, ha a magyar paprikaszabályozásba bizonyos változtatásokat léptetnének életbe. Ez azt jelenti, hogy szankció nélkül ne lehessen a paprikát a kistermelőkön túl nagyobb termelőknek a jelenlegi formában forgalomba hozni, hiszen ezek rendkívül nagy forgalmat végeznek, és azzal együtt nem vesznek részt a fajtafenntartásban, a fajta előállításban és az egész termelés integrációjának a megszervezésében.”

Ugyanakkor élvezik a feldolgozásnak, a házi feldolgozásnak a hasznait. Reménykedem abban, hogy az Agrárminisztérium segítségével sikerült olyan szabályozást elérni, amely kedvezően hat a nagyvállalati paprikák előállítására, s legálisabb mederbe szorítja a kistermelők, a kisvállalkozók előállítását.

Ebben reménykedünk. Amennyiben ez nem következik be, 

akkor a magyar paprikának a lassú elsorvadása várható, hiszen a termelési költségek állandóan nőnek, az árainkat nem lehet emelni, és ezek nem adnak megfelelő fedezetet, eredményt arra, hogy a cég ellássa, megtartsa a 150 dolgozóját, illetve a termelésfejlesztésben vegyen részt.”Hiába adunk el 1200 tonna paprikát, nem marad rajta nyereség – mondta Németh József, a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. vezérigazgatója az évértékelő, évindító interjú zárásaként.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 21., 08:52
Katonai tiszteletadás mellett, katonazenekar közreműködésével és a Dózsa György technikum rendészeti szakos tanulóinak részvételével tartották meg a magyar hősökről, a magyar honvédelem daliás időszakairól és fájdalmas veszteségeiről és Kalocsa katonavárosi múltáról való megemlékezést a honvédelmi nap keretében.
2022. 05. 18., 07:59
Hatalmas tömeget vonzott május 14-én, szombaton az Érsekkertben megtartott veterán járművek találkozója, a „bőregértől” az amerikai országúti cirkálóig mindenféle gépcsodát láthatott az érdeklődő közönség.
2022. 05. 16., 08:03
Két év kényszerszünet után ebben a tanévben végre újra a hagyományos keretek között rendezhette ballagási ünnepségét a Kalocsai Szent István Gimnázium is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 23., 10:20
A 70 éves doktornő pénzért állított ki hivatalos igazolást a sóoldatot kapó betegeknek, így megkaphatták a védettségi igazolványt. Még >>>
2022. 05. 22., 19:07
Nyárias, de változékony idő lesz a jövő héten. Még >>>
2022. 05. 22., 10:15
Belgiumban három majomhimlő által fertőzött embert vettek nyilvántartásba. Emellett már Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Portugáliában, Olaszországban, Svédországban, Franciaországban, sőt a szomszédos Szlovákiában és Ausztriában is megjelent a vírus. Még >>>
2022. 05. 21., 11:34
A 49 éves férfi elkövető élettársa az eladás során működött közre, neki fizették a vételárat. Még >>>
2022. 05. 20., 17:11
GyIÖK: Sajnos Alee lebetegedett, ezért este az USNK duó fog koncertet tartani a Csilás Parkban. Még >>>
2022. 05. 20., 13:16
Két megkülönböztető jelzést használó rendőrautó ütközött össze az 5301-es úton, Kiskőrösnél. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés