2022. 08. 19. péntek
Huba
: 405 Ft   : 398 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Exkluzív: Hirtelen felindulásból elkövetett engedély nélküli faültetés az Érsekkertben

Illés György Cinó  |  2019. 04. 03., 16:46

Sem a terület fenntartójától, sem a tulajdonosától nem kért engedélyt a Jobbik kalocsai pártszervezetének elnöke és a párt szimpatizánsaiból és tagjaiból álló csoport, akik hétfő délután öt órakor az Érsekkert bejáratánál tavaly tavaszig állott Öreg Tölgy tuskója mellett gyülekezve egy tölgycsemetét ültettek el – tudta meg portálunk. Méghozzá magától Szabó Balázstól, a helyi elnöktől, aki polgári engedetlenségi akciójukat úgy indokolta, hogy amennyiben bárki is – a akár hatósági engedélyek birtokában –, kivághatta az Öreg Tölgyet a lakosság értesítése nélkül, úgy ők is megtehetik, hogy a hatóság értesítése nélkül elültetnek ott egy fát a város és az Érsekkert emblematikus fájának emlékére.

Ha már ott jártunk, körbepillantottunk az ébredező Érsekkertben, ahol a bejárat mellett elégedetten konstatálhattuk:

A tavalyi parkosítás gyepe szépen fejlődik

Az Öreg Tölgy teteme melletti gyepesítés a jelek szerint remekül sikerült, szépen sarjad a fű, és közte gombamód nő a gyapjas tintagomba, jelezve a jó víz- és tápanyag-ellátottságot. Erről a lágyságot sejtető nevű gombáról azonban ebből a videóból és hozzá kapcsolódó cikkünkből kiderül: egy könyörtelen, gyilkos bestia.

De most nem emiatt érkeztünk ide, hanem a tavaly tavasszal kivágott emblematikus, vén fa, az Öreg Tölgy tönkje mellett, annak emlékére, de engedély nélkül elültetett tölgycsemete miatt, amelyet Szabó Balázs, a Jobbik kalocsai elnöke a javarészt a párt szimpatizánsaiból és tagjaiból álló, a pártelnökkel nyilvánvaló szándékegységet mutató csoportosulással együtt ültetett el.

A KALOhírek élő közvetítésben tudósított a szomorú eseményről: a minden kalocsai családban családtagnak számító famatuzsálem kivágásáról készült helyszíni videóinkat – köztük olyat is, amely most látható először – itt kronológiai sorba rendezve nézheti meg!
bővebben ...

Hagyományteremtő szándékkal állítottak élő emléket a tavalyi lemészárlásáig Kalocsa legnagyobb fájának címét viselő vén tölgynek az Érsekkert bejáratánál a fajogi aktivisták, akiknek akciójáról előzetesen Szabó Balázs tájékoztatta a KALOhíreket, de az összejövetel tárgyát nem jelölve meg, meghívásában mindössze annyit közölt, hogy a városban szerinte elharapózott fakivágásokkal kapcsolatos ügyben fog gyülekezni néhány ezt nehezményező helybéli.


Forrás: Illés György / KALOhírek

A helyszínen Szabó mellett Faragó László tájékoztatta a sereglet céljáról. Faragó így foglalta össze indítékaikat:
A Jobbik Kalocsai Alapszervezete a városszerte tapasztalt fakivágások ellentételezésére úgy döntött, hogy gyarapítani kívánja a kalocsai faállományt, és mivel leginkább azt nehezményezte – sokakkal egyetértésben –, hogy a érsekkerti Öreg Tölgy kivágása a városban élők megkérdezése nélkül történt, kiváltva a lakosság felháborodását.

A faültetők szószólója reményét fejezte ki, hogy ez a csemete legalább ugyanolyan nagyara nő majd, mint az elődje. Abban bíznak, hogy senki nem fogja bántani, hanem mindenki úgy fog tekinteni rá, mint Kalocsa egy fontos részére.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Faragó László hozzátette: azt is szeretnék, ha példájuk ragadós lenne, és a fák kivágása helyett,vagy legalább mellett minél többen és egyre több fát ültetnének el városunkban és a környékén.

A fakivágásokról és a mostani faültetésről a jelenlévők közül a helyszínen többen elmondták gondolataikat portálunknak, ezeket a véleményeket az alábbi videó narrációjában kivonatosan foglaljuk össze:

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 08. 17., 08:25
Pénteken indult az a hatalkalmas kerekasztalbeszélgetés-sorozat, amely Kalocsa értékeit helyezi fókuszba, és a különbségek helyett a közös pontok kiemelésével az itteni lokálpatrióták közti együttműködés erősítését tűzi célul. Elsőként a lokálpatriotizmus mibenlétét igyekeztek megragadni a résztvevők. Ma a népművészet lesz a téma.
2022-08-16 15:57:56
Hirtelen zuhant rá a gyász és vele együtt a váratlan élethelyzet sok nehezen megoldható problémája arra a kalocsai családra, amely fiatal édesanyját néhány hete veszítette el. Az apa segítség nélkül maradt, a gyermeket felügyelet nélkül nem hagyhatja, így fővárosi állását föladni kényszerült. Könnyű belátni: e helyzetben minden segítség jól jön!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 19., 09:11
Balotaszállás külterületén, az előre megadott helyszínen 13 migráns személyt vett fel a gépjárművébe és elindult velük a nyugati határ felé. Még >>>
2022. 08. 19., 08:14
Csütörtök délután gyulladt ki az aljnövényzet Pécs külterületén, az Akó dűlőn, ahol lángra kapott egy ház is, majd az erős szél miatt sebesen terjedő lángok miatt egyre több ingatlan került veszélybe. Még >>>
2022. 08. 18., 13:24
Egyelőre az látható, hogy „labilisabb lesz a légállapot”, növekszik az ismétlődő záporok, zivatarok esélye, és akár hevesebb zivatarok is kialakulhatnak, ismertette a meteorológiai szolgálat. Még >>>
2022. 08. 18., 12:50
Nem lehet vele hibázni. Eredetileg gyümölcstortából alakult a recept, ami mindig túl kevés volt. Még >>>
2022. 08. 18., 12:37
Szintén augusztus 15-én nyílik újra a Közfoglalkoztatásból a versenyszférába program Még >>>
2022. 08. 18., 08:27
A Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület és és a Piros Rózsa Néptánc Egyesület elsődleges célja a megalakulástól kezdve a gyermekek, a fiatal korosztály és a felnőttek népi játékkal, néptánccal való megismertetése volt, és ennek a tudásnak a bemutatása helyi, térségi, országos és nemzetközi rendezvényeken. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés