2024. 05. 27. hétfő
Hella
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Az érsekkerti Öreg Tölgy utolsó napjai – Kivágását videoriportban és fotógalériával dokumentáltuk

Illés György Cinó  |  2018. 04. 15., 11:00

Csütörtökön és pénteken egy, ha egy ma már nem is élő, de legendának mond búcsút Kalocsa – írta kedden honlapján a Korona Rádió az akkor a róla szóló hírekkel dacolva már épp rügyeit bontó Öreg Tölgyről, az Érsekkert egyik jellegzetességéről. Sajnos, szerkesztőségünk csak onnan, és a választások híreinek feldolgozásával járó elfoglaltságok miatt kis késedelemmel értesült a megrázó eseményről. Mindez épp elég volt ahhoz, hogy – noha Tóth Barna kollégánk rugalmasságának és gyorsaságának hála, élőben tudtunk közvetíteni a drámai eseményről – méltóképpen felkészülni rá, sem szakmailag, sem emberileg, sem a város lakosságával együtt közösségileg ne legyen módunk. Ez utóbbi feladatok pótlása tehát, amennyire lehetséges, a következő időkre maradt, nem könnyítve meg az újságírónak sem az eset feldolgozását.

Ennek ellenre, vagy épp ezért először a rendelkezésünkre álló dokumentumok – videók és fotók – közreadásával színesített, fotógalériával kiegészített, szándékunk szerint visszafogott hangnemű, tömör és tárgyilagos tudósítással számolunk be a város egyik, ha nem éppen legidősebb polgárának haláláról.

Mivel majd másfélszer olyan vastag volt, mint tavaly a mostanihoz hasonló hirtelenséggel a szabadtéri színpad mögötti területen kidöntött testvérei, meglepő, hogy az évgyűrűk számolgatása által többé-kevésbé megállapíthatóan egykorú volt azokkal. Így

KÖRÜLBELÜL JÓK VOLTAK A KÉTSZÁZ ÉVES KORT JÓSLÓ BECSLÉSEK.

A fa korát ennél pontosabban jelenleg eléggé nehézkes megállapítani, mivel a metszlap szabálytalan, itt-ott roncsolódott felülete nehezíti a munkát, ahogyan azt is csak saccolni tudjuk, hogy hány éves lehetett, amikor a vágás magasságát elérte.

Akárhány éves volt is, most a területet fenntartó Parkgondozó Kft. ügyvezetője szakértők bevonásával életveszélyesnek nyilváníttatta a fát, és az elhangzott médianyilatkozatok szerint a megfelelő hozzájárulások és engedélyek birtokában megszületett az ítélet a fa kivágásáról.

2018. ÁPRILIS 13-ÁN, PÉNTEKEN REGGEL 9 ÓRA 30 PERC KÖRÜL AZ ÉRSEKKERT BEJÁRATÁNÁL ÁLLÓ, HOZZÁVETŐLEG KÉTÉVSZÁZADOS KORÚ ÓRIÁS ŐSTÖLGYÖN VÉGREHAJTOTTÁK A HALÁLOS ÍTÉLETET.

Képgaléria megtekintése (21 db kép)

Forrás: Tóth Barna / KALOhírek

Ha vicces megjegyzésre alkalmas lenne a pillanat, mondhatnánk, hogy az, amilyen eréllyel ekkor már fakadt a vén tölgy – csattanós választ adva azokra a híradásokra, amelyek szerint ő már magától kipusztult volna –, Rejtő Jenő sorait juttatja eszünkbe:

A kórboncnok felemelte kését, lehúzta a leplet, ám ekkor legnagyobb csodálkozására a halott felült, és mutatóujját figyelmeztetően kinyújtva, így szólt: – Pardon, a boncolás előtti illem előírja, hogy bemutatkozzamÁm ez nem tréfa, már csak azért sem, mert az előzetes vizsgálatok szerint a fa 60%-ban odvas, korhadt volt – ám ennek a vágási felületen nyoma sincs. Így meglehet, hogy vagy öt köbméter épületfát és majd’ ugyanennyi bútorfát kinyerhetünk belőle. Amennyivel az épületfa esetleg csökken, a bútorfa majdnem ugyanannyival nő, tehát nem szemét, azaz

NEM TRÉ FA.

Képgaléria megtekintése (21 db kép)

Forrás: Tóth Barna / KALOhírek

Legfeljebb az a fél köbméternél biztosan nem nagyobb rész kerülhet a tűzifa választékba, amelyet az utóbbi időben rovarkártevők kezdtek károsítani, no meg az igényesebb hasznosításra alkalmatlan vékony ágak, gallyak, amelyekből csak tűzifa, illetve komposzt lehet.

EZEN, A CINCÉRRÁGTA RÉSZEN ESETLEG VALÓBAN A KERESZTMETSZET NAGY RÉSZÉT ÉRINTHETI AZ EGY-KÉT HELYEN MÁR MEGFIGYELHETŐ, A FA „ÖREGECSKEDÉSÉT” JELZŐ ÁLGESZTESEDÉS

– ez pedig az érintett részeken az igényes faipari, asztalosipari felhasználást kizáró tényező volna, a hasznosítható rönkhosszúság lerövidülése miatt építőipari szerkezetfaként való felhasználást ki is zárná.

Ezt az álgesztesedést a fa anyagát lebontó gombák tevékenysége okozza, és a fa odvasodásához, korhadásához vezet – ám itt ez a folyamat még nem volt túl előrehaladott.
A fának volt más baja is, amely ráadásul erősítette, vagy részben okozhatta is:

KÍVÜLRŐL NEM VOLT UGYAN LÁTHATÓ, DE SZINTE AZ EGÉSZ TÖRZSET – NEM TUDNI MILYEN MAGASSÁGIG, DE VALÓSZÍNŰLEG TÖBB MÉTERIG – ÚGYNEVEZETT FAGYLÉC HASÍTOTTA KETTÉ.

Képgaléria megtekintése (21 db kép)

Forrás: Tóth Barna / KALOhírek

Visszatérve a történtekre:

A fa kivágásához a nagyobb ágak levágásával már csütörtökön hozzákezdtek. Erről is készült videónk, bár az még nem élő bejelentkezésként. Ezt a filmünket is Tóth Barna készítette, és most először látható, itt, a KALOhíreken!

A tölgy csonkolása a vékonyabb ágakkal kezdődött, majd sorra jöttek az öles oldalágak, alábbi videónkban!

Másnap reggel a törzs ledöntésével folytatódott a fa élveboncolása, miközben a közeli térburkolat megvédése végett előző nap halomba rakott gallyakon tovább hajtottak a zsenge levelek.

Képgaléria megtekintése (21 db kép)

Forrás: Tóth Barna / KALOhírek

Ekkor kezdte meg facebookos élő közvetítését a KALOhírek oldalán munkatársunk, Tóth Barna aki egymást követő három bejelentkezésben tudósította a videót már akkor is hangulatjelek tömegével elhalmozó nézőket.

Az adásba e sorok írója is a közösségi oldalról értesült, majd Napi gyors cikkünkben is felhívtuk olvasóink figyelmét az élő közvetítésre.
Az első videón a fa kidöntésének viszonylag hosszadalmas folyamatát láthatjuk. Berregni kezdett a láncfűrész, és hiába a tövénél majd’ kétméteres vastagság, az egyik legkeményebb mérsékeltövön termő faanyag alkotta, szívós test,

LASSAN UGYAN, DE MEGADTA MAGÁT AZ ÉLES VASNAK, ÉS DŐLT MÉLTÓSÁGGAL A VÁROS EGYIK LEGIDŐSEBB LAKÓJA, ÉGETŐ HIÁNY GYÓGYÍTHATATLAN SEBÉT ÜTVE MINDEN KALOCSAI SZÍVÉBEN.

Az első videó, amelyet a fa kidöntéséről élőben közvetítettünk:

Második élő adásunkban a már kidőlt öreg tölgyet jártuk körbe, ami ekkorra már óriási méreteivel a földön feküdt. A helyszínen tartózkodó munkások és közönség mellett, mi is arra a kérdésre kerestük a választ, vajon tényleg annyira rossz állapotban volt-e a tölgy, hogy nem maradt más lehetőség – alternatíva a megmentésére - csak annak kivágása. Ekkor is folytatódtak a munkálatok, több vastagabb ágat is levágtak a „térdre kényszerített” matuzsálemi fáról!

Megtekinthető a 2. videóban, amit élőben közvetítettünk:

Riporterünk nem esett ki a szerepéből, és talán a közösség oldal nyilvánosságának és mozgósító erejének, talán részben figyelemfelkeltő Napi gyors írásunknak, és az annak nyomán kibontakozó aktivitásnak köszönhetően

AZ ESEMÉNY VÁRATLANSÁGÁNAK DACÁRA ELÉG SZÉP SZÁMBAN JELENTKEZŐ NÉZŐKET TÓTH BARNA INTERAKTÍV MÓDON VONTA BE A HELYSZÍNI TAPASZTALATSZERZÉSBE.

A nézők által feltett kérdéseket közvetítette az illetékeseknek, a válaszaikat pedig az élő közvetítést sugárzó kamerán keresztül osztotta meg a virtuális térben.

Az akkori élő közvetítést most utólag is visszanézhetjük, ami már csak azért is hasznos lehet, mert ezzel az esettel kapcsolatban egész biztosan sok vélemény el fog hangozni különböző fórumokon, akár szűkebb körben személyes ismerősök között, ezért jó, ha tudjuk, miről beszélnek.

A harmadik videó, amikor igyekeztünk a kérdéseinkre választ kapni:

Nehéz mindehhez bármit hozzáfűznie egy kalocsainak.

Miközben a szövetek közt lévő víztartalékból talán még ma, így, ezer darabra szabdalva is fakadt, hajtott a történteket nem is értő szegény fa, a folyamat már visszafordíthatatlan:

BÁR MÉG LÉLEGZIK, LEVELEIVEL MOST IS OXIGÉNT AD ÉS SZÉNDIOXIDOT KÖT MEG, ÁM AZ ÉLETTEL ÖSSZEEGYEZTETHETTLEN SÉRÜLÉSE MIATT GYAKORLATILAG KIJELENTHETJÜK, HOGY MINDEN KALOCSAI SZÁMÁRA A FÁK ANYJÁT JELENTŐ, ÉRSEKKERTI ÖREG TÖLGY HALOTT.

Képgaléria megtekintése (21 db kép)

Forrás: Tóth Barna / KALOhírek

Mindnyájan, akik sorsunkon viseljük a szép, idős kalocsai fák sorsát, tudtuk, hogy egyszer eljön ez a nap, hiszen aki figyelt, láthatta rajta a rovarkártételt, és a gombás elváltozás jeleit is.
Ennek ellenére sokan úgy gondolják, hogy

HA MÁR KORÁBBAN IS JOBBAN FIGYELÜNK ÖNAGYSÁGÁRA, AKKOR MÉG SOKÁ BÜSZKESÉGE LEHETETT VOLNA VÁROSUNKNAK, ÉS A MEGFELELŐ KEZELÉSEKKEL ÉS BEAVATKOZÁSOKKAL MÉG ÍGY, EBBEN AZ ÁLLAPOTÁBAN IS MEG LEHETETT VOLNA MENTENI EZT A GYÖNYÖRŰ TÖLGYFÁT.

Igaz már csak egy kis időre.
Csupán arra a neki „röpke” két-három emberöltőnyire…
Ezért a témakörben véleménycikkünk is készül, amelyben a Tisztelt Olvasók véleményét is kérni fogjuk, ki-ki hegyezze a klaviatúrát!

Az Öreg Tölgy végső búcsúztatásáról később gondoskodnak.

Testét részben Farkas Tibor, kalocsai szobrászművész igyekszik majd átmenteni az utókorra, illetve a helyszínen valamiféle emlékmű felállításának szándékáról is szólt az eseményeket kísérő egyik médianyilatkozatában a kérdésben nem illetékes Loib László ügyvezető.

Ezekkel kapcsolatos részletekkel tájékozódás után jelentkezünk!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 22., 14:27
A rendezvényen a Békés Kalocsáért Egyesület és a Kalo Lokálpatrióta Egyesület polgármester- és képviselőjelöltjeit láttuk Bolvári Ferdinánd és dr. Bagó Zoltán vezetésével, de a szónok az ő politikai ambícióikat direkt módon egyetlen szóval nem támogatta, még csak meg sem említette.
2024. 05. 22., 10:42
Az új atomerőművi blokkok alatti talaj megerősítése érdekében 17 hektáron összességében 75 ezer furat, vagyis egymással átfedésben lévő cementált talajoszlop készül, melyek összessége alkotja a vízzáró lemezt és annak oldalfalait. (x)
2024-05-21 10:49:00
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 27., 07:50
A baleset következtében a jármű utasa súlyos sérüléseket szenvedett. Még >>>
2024. 05. 25., 10:16
A férfi hollétéről Kiskőrösön landolt az információ. A helyi erők egészen Zsanáig fejtették vissza a szálakat, ahol megtaláltak és elfogták a rejtőzködőt. Még >>>
2024. 05. 23., 13:15
A Reels műfaj sajátossága miatt dr. Filvig Gézának másfél percbe kellett sűríteni az elmúlt évek eredményeit. Még >>>
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK