2022. 01. 25. kedd
Pál
: 359 Ft   : 317 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Indul az 51-es főút Kalocsa és Dusnok közti szakaszának felújítása – A pályázat határideje: február 16.

Illés György Cinó  |  2022. 01. 05., 12:25

Az 51-es főút rekonstrukciójának keretében több mint 24 kilométer út megújul, több mint 16 kilométeren új kerékpárút létesül, további 8 kilométer megújul, több körforgalmat is kiépítenek, és hat hidat is felújítanak. Hogy pontosan kik, azt még nem tudni, épp a kivitelező kiválasztására írt ki pályázatot a NIF Zrt. december végén.

Emlékezetes:
Az 51-es rekonstrukciójáról 2018-ban született kormányzati döntés.
Az út tervezésére 2019 októberében hirdettek tendert. A nyertesnek az út felújítása mellett a Csorna-Foktői-csatorna, a Vajas-fok, a Váradi-fok-csatorna és a Garábi-csatorna felett meglévő hidak vagy átereszek korszerűsítését, illetve újjáépítését is meg kellett terveznie.
Az 51-es főút felújításához a kalocsai önkormányzat hozzájárulására is szükség volt – ezt tavaly szeptemberben adta meg a képviselő-testület, egyidejűleg a nyugati elkerülő út megépítéséhez szükséges adminisztratív lépéseket is megtéve.
Egy másik projekt keretében a nagy forgalmat lebonyolító út Dusnoktól Bajáig vezető szakasza is megújul.

Font Sándor, térségünk országgyűlési képviselője ma tette közzé közösségi médiás oldalán, hogy az 51-es felújítása a megvalósulás szakaszához érkezett azzal, hogy a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) kiírta a kivitelező kiválasztására irányuló pályázati felhívását.

Magyarország előre megy, nem hátra!”
– indítja a kormánypárt választási szlogenjével a képviselő ma délelőtt közzétett posztját, amelyben összefoglalja a tervezett útfelújítás főbb paramétereit.

A NIF AZ UNIÓS KÖZBESZERZÉSI KÖZLÖNYBEN KÖZZÉTETTE AZ 51-ES FŐÚT KALOCSA ÉS AZ M9 GYORSFORGALMI ÚT KÖZÖTTI SZAKASZ FEJLESZTÉSÉRE VONATKOZÓ AJÁNLATI FELHÍVÁST.


A felújítás keretében az 51-es főút 5122. jelű úti csatlakozásától az M9 gyorsforgalmi út csomópontjáig,

TÖBB MINT 24 KILOMÉTER HOSSZAN MEGERŐSÍTIK AZ ÚTBURKOLATOT, VALAMINT AZ ÚT MENTÉN KERÉKPÁRUTAT IS KIÉPÍTENEK.

A kerékpárutat 16,5 kilométer hosszú szakaszon új nyomvonalon alakítják ki, további 8 kilométer hosszon a meglévő nyomvonal felújításával kétszer egy sávos önálló, vagy gyalog- és kerékpárutat építenek ki – derül ki Font Sándor bejegyzéséből.

Három új körforgalom épül, hat híd megújul

A szakaszon új körforgalmakat alakítanak ki az 51-es főúton:

 • az 5122. jelű út csatlakozásánál,
 • a Szent István úti csomópontban, valamint
 • az 5301. jelű út csatlakozásánál.


A MEGLÉVŐ HIDAK ÁTÉPÍTÉSÉVEL 6 ÚJ MŰTÁRGYAT ALAKÍTANAK KI.

Az átépülő Csorna−Foktői-csatorna feletti közúti híd mellett új kerékpárúti híd épül. Kalocsa belterületén a Vajas-fok feletti közúti, illetve kerékpárúti híd átépül. Kalocsa belterületén a kerékpárúton a foktői iparvágány keresztezésénél új vasúti közúti átkelőhelyet létesítenek, továbbá a szakaszon 6 forgalomcsillapító szigetet is kiépítenek – írja Font Sándor.

A beruházás horderejét jelzi, hogy a pályázat kiírása kapcsán a Magyar Építők című tematikus honlap is önálló cikket közölt ma délelőtt, amelyben a kiírás részleteiről szólva azt írják:

a nyertes ajánlattevő feladata az 51-es főút 5122. jelű úti (elkerülő úti) csatlakozásától az M9 gyorsforgalmi út csomópontjáig tartó 2x1 sávos szakasz 115 kilonewton tengelyterhelésre történő burkolat-megerősítése 24,46 kilométer hosszban, valamint párhuzamos kerékpárút kiépítése.”A portál a beruházással kapcsolatban további részleteket is közöl:
A szakaszon a jelenlegi csomópontok megtartása mellett

NÉGY ÚJ SZINTBENI CSOMÓPONTOT LÉTESÍTENEK:

 • Bátya belterületén,
 • a fajszi 51355. jelű bekötőútnál,
 • Dusnok belterületén az 53118. jelű út csatlakozásánál és
 • szintén Dusnok belterületén az 53118. jelű út csatlakozásánál.


KÉT ÚJ KÖRFORGALMÚ CSOMÓPONT ÉPÜL

 • Az 5122. jelű út csatlakozásánál, valamint
 • Kalocsán a Szent István úti csomópontban, az 5301. jelű út csatlakozásánál.


KORSZERŰSÍTIK A HIDAKAT

 • A meglévő hidak átépítésével 6 új műtárgyat alakítanak ki. Az átépülő a Csorna−Foktői-csatorna feletti közúti híd mellett új kerékpárúti híd épül.
 • Kalocsa belterületén a Vajas-fok feletti közúti, illetve kerékpárúti híd átépül. Dusnokon a Vajas-fok feletti meglévő hidat elbontják, helyette új közúti és kerékpáros híd létesül.
 • A Váradi-fok-csatorna keresztezésénél a vasbeton kerethidat, valamint a Garábi-csatorna keresztezésénél 2 keretátereszt építenek át.
 • Kalocsa belterületén a kerékpárúton a foktői iparvágány keresztezésénél új vasúti közúti átkelőhelyet létesítenek, továbbá a szakaszon 6 forgalomcsillapító szigetet is kiépítenek.

 Az uniós közbeszerzési közlönyben közzétett pályázatrafebruár 16-áig várják az ajánlatokat.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 01. 19., 14:00
Indulnak a választási előkészületek. A kampány hivatalosan a február közepén kezdődik, ám az eseményre nem csak a pártoknak és a választóknak, hanem a lebonyolító szerveknek is föl kell készülniük. A kalocsai Választási Iroda felhívást tett közzé a szavazatszámláló bizottságokba való jelentkezésre.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 24., 17:59
Számos médium közölte a gyászhírt, a Kossuth Rádió adását megszakítva tájékoztatott olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornászunk halálhíréről. Még >>>
2022. 01. 24., 17:35
Kedden, szerdán és csütörtökön gallyazási munkálatok miatt körültekintőbben kell közlekedni. Még >>>
2022. 01. 24., 09:36
A két egyesület az új polgárőr autókat a Magyar Falu Program Falusi Civil Alapjának pályázati forrásából szerezte be. Még >>>
2022. 01. 24., 09:02
A másik vendéget lopta meg a delikvens, sőt, a keresztelési ajándékát is visszalopta. Még >>>
2022. 01. 23., 19:10
Ma egész délután zajlottak a baráti meccsek az EMIKA koripályán! Még >>>
2022. 01. 23., 18:29
Élhetőbb város kialakításához hozzátartozik, hogy jó nemzetközi kapcsolatokat ápoljunk olyan partnerekkel, akik a térségünkben jelen vannak. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés