2022. 05. 23. hétfő
Dezső
: 383 Ft   : 359 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Kihirdették az 51-es főút rekonstrukciójának tervezői közbeszerzési pályázatát – Új hír, egy a főúttal párhuzamos kerékpárút építését is előkészítik

Zsiga Ferenc  |  2019. 10. 11., 09:00

A napokban a Magyar Építők szakportálon fedeztük fel a jó hírt: a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kihirdette az 51-es főút fejlesztéséről szóló tervezői ajánlati felhívás első részét. A felhívás az 51-es főút 24 kilométer hosszú, a város belterületi részét is magába foglaló, Kalocsa és az M9-es körforgó közötti szakaszára vonatkozik. A múlt év novembere óta rendelkezésre álló információk ezúttal újabb jó hírrel bővültek: a főúttal párhozamosan egy kerékpárutat is előkészítenek.

Az útrekonstrukció kezdőpontja pontja az Ipari bekötőút, végpontja a Duna felett a Szent László híddal átívelő M9-es gyorsforgalmi út dusnoki körforgalmi csomópontja.

A FŐÚTTAL PÁRHUZAMOSAN EGY KERÉKPÁRUTAT IS ELŐ KELL KÉSZÍTENI.

A Magyar Építők oldalán az 51-es főút mellett az 55-ös főút felújításának tervezésére kiirt tenderrel is foglalkoznak. Ebből számunkra is fontos, hogy az 55-ös főút is jelentős felújításon esik át, továbbá a bajai Duna-híd felújítását is megterveztetik.


Forrás: KALOhírek archív

A közbeszerzésre kiírt tervezés mérnöki feladatai közé tartozik, hogy

A PROJEKTBEN A CSORNA-FOKTŐI-CSATORNA, A VAJAS-FOK, A VÁRADI-FOK-CSATORNA ÉS A GARÁBI-CSATORNA FELETT MEGLÉVŐ HIDAK VAGY ÁTERESZEK KORSZERŰSÍTÉSÉT VAGY AZ ÁLLAPOTFELMÉRÉS FÜGGVÉNYÉBEN AZ ÚJJÁÉPÍTÉSÉT IS MEG KELL TERVEZNI.

Ezeken a csatornahidakon, átereszeken gyakorlatilag úgy autózunk át, hogy szinte észre se vesszük őket, pedig az út megnövekedett tengelyterhelésre való előkészítése miatt ezekhez is komoly ráfordítással kell hozzányúlni.


Forrás: KALOhírek archív

Mint emlékezetes, múlt év novemberében először Font Sándor közéleti Facebook oldaláról adtunk hírt, hogy jelentős részben a Paks II. létesítéséhez kapcsolódón, gyakorlatilag soha nem látott útrekonstrukciós program indul a Duna jobb és bal partján, így Kalocsán és vonzáskörzetében is.

Az országgyűlési képviselő több másik, térségi út projekt előkészítését is bejelentette, de a jó hírek között is a legjobb, hogy Kalocsától az M9-es felhajtóig, tehát a dusnoki körforgóig megújul az 51-es számú főút. A projekt előkészítése, a tervezés még az idén megkezdődik.
bővebben ...

Az új elnevezéssel Közép-Duna menti térségben tervezett országos és helyi közúti fejlesztések választókörzetét érintő részéről Font Sándor országgyűlési képviselő a Magyar Közlöny 177. számában megjelent 1573/2018. (XI. 15.) kormányhatározat alapján, Bács-Kiskun megye úthálózati térképén nyomon követve tájékoztatta a sajtó képviselőit Kalocsán, november 28-án.

Előkészítő szakaszba léptek azok a Kalocsát és vonzáskörzetét jelentős mértékben érintő útkorszerűsítési és rekonstrukciós beruházások, amelyek alapvetően a Paks II. projekthez kapcsolódnak.
bővebben ...

Mint elhangzott,vasúti fejlesztés nem érinti térségünket, ám a projektlistán Paks és környékével azonos hangsúllyal szerepel Kalocsa és vonzáskörzete.

A bennünket érintő legnagyobb horderejű változás, hogy a Kormány döntése értelmében a Kalocsától az M9-es felhajtóig, tehát a dusnoki körforgóig megújul az 51-es számú főút.


Forrás: KALOhírek archív

A fejlesztésnek fontos része, hogy Kalocsánál egy új, úgynevezett nyugati elkerülő út épül, amely 5125 számozással Bátya irányába kerüli el a várost és Bátya Alsónál csatlakozik vissza az 51. számú főútba. Ám ez nem jelenti azt, hogy az 51-es Kalocsa-Bátya belterületi szakasza ne újulna meg. Sőt, a rekonstrukció egészen az M9-ig kap teljes felújítást.

EZ UTÓBBIRA ÍRTÁK KI MOST ELSŐ ÜTEMBEN A TERVEZŐI KÖZBESZERZÉSI PÁLYÁZATOT.

Az 51-es megújítása az M9-es körforgótól tovább folytatódik Baja irányába. Ezen a szakaszon is elkerülő út épül Sükösdnél és Érsekcsanádnál, hogy a Bajáról és a két településről Budapestre tartók gyorsabban tudják elérni az M6-os autópályát.

Ugyan információnk szerint erről még nincs tervezői kiírás, az a második ütemben történhet meg, deafejlesztés fontos része a Duna-menti községeken áthaladó 5106. jelű összekötő út Dunapataj-Ordas-Géderlak-Dunaszentbenedek-Uszód-Foktő irányába történő korszerűsítése.


Forrás: KALOhírek archív

Fontos tudnivaló, hogy Kormányhatározatban szereplő  projektlista magába foglalja az 5301.jelű, tehát a Kalocsa-Kiskőrös közötti út Homokmégyi elágazótól Szakmár irányába történő fejlesztését, Öregcsertő belterületi főútjának korszerűsítését, továbbá az említett elágazástól a Homokmégy irányába tartó út, valamint Homokmégy belterületi főútjának felújítását is.

Mint megtudtuk, a jelenlegi tervezői közbeszerzői pályázatok kiírását a közeljövőben továbbiak követik. Számunkra is öröm lesz, ha ezeknek az utaknak a korszerűsítésére kiírt tervezői közbeszerzési pályázatairól tájékoztathatjuk majd olvasóinkat.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 21., 08:52
Katonai tiszteletadás mellett, katonazenekar közreműködésével és a Dózsa György technikum rendészeti szakos tanulóinak részvételével tartották meg a magyar hősökről, a magyar honvédelem daliás időszakairól és fájdalmas veszteségeiről és Kalocsa katonavárosi múltáról való megemlékezést a honvédelmi nap keretében.
2022. 05. 18., 07:59
Hatalmas tömeget vonzott május 14-én, szombaton az Érsekkertben megtartott veterán járművek találkozója, a „bőregértől” az amerikai országúti cirkálóig mindenféle gépcsodát láthatott az érdeklődő közönség.
2022. 05. 16., 08:03
Két év kényszerszünet után ebben a tanévben végre újra a hagyományos keretek között rendezhette ballagási ünnepségét a Kalocsai Szent István Gimnázium is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 23., 10:20
A 70 éves doktornő pénzért állított ki hivatalos igazolást a sóoldatot kapó betegeknek, így megkaphatták a védettségi igazolványt. Még >>>
2022. 05. 22., 19:07
Nyárias, de változékony idő lesz a jövő héten. Még >>>
2022. 05. 22., 10:15
Belgiumban három majomhimlő által fertőzött embert vettek nyilvántartásba. Emellett már Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Portugáliában, Olaszországban, Svédországban, Franciaországban, sőt a szomszédos Szlovákiában és Ausztriában is megjelent a vírus. Még >>>
2022. 05. 21., 11:34
A 49 éves férfi elkövető élettársa az eladás során működött közre, neki fizették a vételárat. Még >>>
2022. 05. 20., 17:11
GyIÖK: Sajnos Alee lebetegedett, ezért este az USNK duó fog koncertet tartani a Csilás Parkban. Még >>>
2022. 05. 20., 13:16
Két megkülönböztető jelzést használó rendőrautó ütközött össze az 5301-es úton, Kiskőrösnél. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés