2024. 06. 12. szerda
Villő
: 395 Ft   : 367 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Font Sándor részleteiben ismertette az útrekonstrukciókról szóló kormányhatározatot – Öregcsertő, Homokmégy belterületi főútjával bővült a projektcsomag

Zsiga Ferenc  |  2018. 11. 29., 21:02

Amint azt a múlt héten Font Sándor közéleti Facebook oldalán hírül adta, és portálunk is beszámolt róla, jelentős részben a Paks II. létesítéséhez kapcsolódón, gyakorlatilag soha nem látott útrekonstrukciós program indul a Duna jobb és bal partján, így Kalocsán és vonzáskörzetében is. Az új elnevezéssel Közép-Duna menti térségben tervezett országos és helyi közúti fejlesztések választókörzetét érintő részéről Font Sándor országgyűlési képviselő az 1573/2018. (XI. 15.) kormányhatározat alapján, Bács-Kiskun megye úthálózati térképén nyomon követve tájékoztatta a sajtó képviselőit Kalocsán, november 28-án.

Mint elhangzott: előkészítő szakaszba léptek azok az útberuházások, amelyek alapvetően a Paks II. projekthez kapcsolódnak. A Kormány 1573/2018. (XI. 15.) határozatáról, a Közép-Duna menti térségben tervezett országos és helyi közúti, valamint vasúti felújítások és fejlesztések előkészítésének megvalósításáról a Magyar Közlöny 177. számában adott tájékoztatást.

Vasúti fejlesztés nem érinti térségünket, ám

a projektlistán Paks és környékével azonos hangsúllyal szerepel Kalocsa és vonzáskörzete.

A bennünket érintő legnagyobb horderejű változás, hogy a Kormány döntése értelmében a Kalocsától az M9-es felhajtóig, tehát a dusnoki körforgóig megújul az 51-es számú főút.


Forrás: KALOhírek

Ennek a szakasznak az előkészítése, a tervezés még az idén megkezdődik. A fejlesztésnek fontos része, hogy Kalocsánál egy új, úgynevezett nyugati elkerülő út épül, amely 5125 számozással Bátya irányába kerüli el a várost és Bátya Alsónál csatlakozik vissza az 51. számú főútba. Ám ez nem jelenti azt, hogy az 51-es Kalocsa-Bátya belterületi szakasza ne újulna meg. Sőt, a rekonstrukció egészen az M9-ig kap teljes felújítást.

Az 51-es megújítása az M9-es körforgótól tovább folytatódik Baja irányába. Ezen a szakaszon is elkerülő út épül Sükösdnél és Érsekcsanádnál, hogy a Bajáról és a két településről Budapestre tartók gyorsabban tudják elérni az M6-os autópályát.

Az országgyűlési képviselő több másik, térségi út projekt előkészítését is bejelentette, de a jó hírek között is a legjobb, hogy Kalocsától az M9-es felhajtóig, tehát a dusnoki körforgóig megújul az 51-es számú főút. A projekt előkészítése, a tervezés még az idén megkezdődik.
bővebben ...


A fejlesztés fontos része az 5106. jelű összekötő út Dunapataj-Ordas-Géderlak-Dunaszentbenedek-Uszód-Foktő irányába történő korszerűsítése. 

Font Sándor a Kormány határozat szakmai nyelven, útszámozással körül írt fejlesztéseit magyarázva elmondta: a projektlista valójában magába foglalja az 5301.jelű, tehát a Kalocsa-Kiskőrös közötti út Homokmégyi elágazótól Szakmár irányába történő fejlesztését, Öregcsertő belterületi főútjának korszerűsítését, továbbá az említett elágazástól a Homokmégy irányába tartó út, valamint Homokmégy belterületi főútjának felújítását is. 


Forrás: KALOhírek

Újságírói kérdésre válaszolva a képviselő elmondta, hogy az 51-es Ipari úti elágazástól a város határáig terjedő szakaszának felújítása vélhetően tervezői, vagy adminisztratív hiba miatt kimaradt a kormányhatározatból, de ez a mintegy 1,5 kilométer hosszú szakasz nyilvánvalóan része lesz az 51-es teljes hosszban történő rekonstrukciójának. 

Font Sándor fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a hivatkozott kormányhatározat nem a projektlistán szereplő utak korszerűsítésének tényleges megvalósításról, hanem a munkálatok előkészítéséről szól. A Kormány ennek a munkának teremtette meg a pénzügyi fedezetét.

2018. évben közel 604 millió, 2019. évben 3 milliárd 246 millió, 2020. évben 334 millió forint áll rendelkezésre a tervező és a szükséges előkészítő munka, benne a kisajátítási eljárások lefolytatására. A fizikai megvalósításról majd újabb kormányhatározat születik.

Amennyiben az előkészítés megtörténik, az útrekonstrukciók 2021-ben, 2022-ben kezdődhetnek.


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 10., 13:24
A nagy érdeklődésre tekintettel két eredetileg nem hirdetett, délutáni turnus is indul Kovács László kalocsai Fazekas Alkotóházban. Még >>>
2024. 06. 08., 08:08
Kalocsán, június 10-én 6 órától 16-án 18 óráig felújítás miatt lezárják a közúti forgalom elől az 51. számú főút és a vasút kereszteződésében lévő Pataji úti átjárót. Még >>>
2024. 06. 08., 07:53
Hosszú ideje nem volt példa ekkora harcsatelepítésre a Dunán, 6 ezer szürkeharcsa kerül a folyamba. Még >>>
2024. 06. 07., 09:32
Egy polgárőr kiszúrta, a rendőrök felderítették: a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt kell felelnie egy 36 éves kalocsai és 28 éves bátyai lakosnak – közli a Police.hu. Még >>>
2024. 06. 05., 16:22
„Hogy nem tudtak volna közéjük dobni egy bombát!!!!” – Hogy kik közé? Ugye, nem ezen fog múlni az ilyen hozzászólás megítélése?! Még >>>
2024. 06. 05., 11:01
Avagy: kis hírünk a nagyvilágban... FRISSÍTVE! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK