2023. 03. 31. péntek
Árpád
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Font Sándor részleteiben ismertette az útrekonstrukciókról szóló kormányhatározatot – Öregcsertő, Homokmégy belterületi főútjával bővült a projektcsomag

Zsiga Ferenc  |  2018. 11. 29., 21:02

Amint azt a múlt héten Font Sándor közéleti Facebook oldalán hírül adta, és portálunk is beszámolt róla, jelentős részben a Paks II. létesítéséhez kapcsolódón, gyakorlatilag soha nem látott útrekonstrukciós program indul a Duna jobb és bal partján, így Kalocsán és vonzáskörzetében is. Az új elnevezéssel Közép-Duna menti térségben tervezett országos és helyi közúti fejlesztések választókörzetét érintő részéről Font Sándor országgyűlési képviselő az 1573/2018. (XI. 15.) kormányhatározat alapján, Bács-Kiskun megye úthálózati térképén nyomon követve tájékoztatta a sajtó képviselőit Kalocsán, november 28-án.

Mint elhangzott: előkészítő szakaszba léptek azok az útberuházások, amelyek alapvetően a Paks II. projekthez kapcsolódnak. A Kormány 1573/2018. (XI. 15.) határozatáról, a Közép-Duna menti térségben tervezett országos és helyi közúti, valamint vasúti felújítások és fejlesztések előkészítésének megvalósításáról a Magyar Közlöny 177. számában adott tájékoztatást.

Vasúti fejlesztés nem érinti térségünket, ám

a projektlistán Paks és környékével azonos hangsúllyal szerepel Kalocsa és vonzáskörzete.

A bennünket érintő legnagyobb horderejű változás, hogy a Kormány döntése értelmében a Kalocsától az M9-es felhajtóig, tehát a dusnoki körforgóig megújul az 51-es számú főút.


Forrás: KALOhírek

Ennek a szakasznak az előkészítése, a tervezés még az idén megkezdődik. A fejlesztésnek fontos része, hogy Kalocsánál egy új, úgynevezett nyugati elkerülő út épül, amely 5125 számozással Bátya irányába kerüli el a várost és Bátya Alsónál csatlakozik vissza az 51. számú főútba. Ám ez nem jelenti azt, hogy az 51-es Kalocsa-Bátya belterületi szakasza ne újulna meg. Sőt, a rekonstrukció egészen az M9-ig kap teljes felújítást.

Az 51-es megújítása az M9-es körforgótól tovább folytatódik Baja irányába. Ezen a szakaszon is elkerülő út épül Sükösdnél és Érsekcsanádnál, hogy a Bajáról és a két településről Budapestre tartók gyorsabban tudják elérni az M6-os autópályát.

Az országgyűlési képviselő több másik, térségi út projekt előkészítését is bejelentette, de a jó hírek között is a legjobb, hogy Kalocsától az M9-es felhajtóig, tehát a dusnoki körforgóig megújul az 51-es számú főút. A projekt előkészítése, a tervezés még az idén megkezdődik.
bővebben ...


A fejlesztés fontos része az 5106. jelű összekötő út Dunapataj-Ordas-Géderlak-Dunaszentbenedek-Uszód-Foktő irányába történő korszerűsítése. 

Font Sándor a Kormány határozat szakmai nyelven, útszámozással körül írt fejlesztéseit magyarázva elmondta: a projektlista valójában magába foglalja az 5301.jelű, tehát a Kalocsa-Kiskőrös közötti út Homokmégyi elágazótól Szakmár irányába történő fejlesztését, Öregcsertő belterületi főútjának korszerűsítését, továbbá az említett elágazástól a Homokmégy irányába tartó út, valamint Homokmégy belterületi főútjának felújítását is. 


Forrás: KALOhírek

Újságírói kérdésre válaszolva a képviselő elmondta, hogy az 51-es Ipari úti elágazástól a város határáig terjedő szakaszának felújítása vélhetően tervezői, vagy adminisztratív hiba miatt kimaradt a kormányhatározatból, de ez a mintegy 1,5 kilométer hosszú szakasz nyilvánvalóan része lesz az 51-es teljes hosszban történő rekonstrukciójának. 

Font Sándor fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a hivatkozott kormányhatározat nem a projektlistán szereplő utak korszerűsítésének tényleges megvalósításról, hanem a munkálatok előkészítéséről szól. A Kormány ennek a munkának teremtette meg a pénzügyi fedezetét.

2018. évben közel 604 millió, 2019. évben 3 milliárd 246 millió, 2020. évben 334 millió forint áll rendelkezésre a tervező és a szükséges előkészítő munka, benne a kisajátítási eljárások lefolytatására. A fizikai megvalósításról majd újabb kormányhatározat születik.

Amennyiben az előkészítés megtörténik, az útrekonstrukciók 2021-ben, 2022-ben kezdődhetnek.


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 03. 29., 08:23
Kalocsán ugyan némileg csökkent a munkaerő iránti igény, de ezúttal vidéken jóval több munkahelyre keresnek dolgozókat, mint egy hete. Így összesen már 134 munkahelyre várják a jelentkezőket térségünkből, ami a múlt hetinél hárommal több, miközben Szegedre továbbra is létszámkorlát nélkül toborozzák a határvadászokat.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 31., 10:31
Húsvétkor is ér mézeskalácsot sütni, de most turbózzátok fel egy kis répával. Nem beszélve arról, hogy így a gyerekek egy kicsivel több zöldséget is tudnak enni, teljesen észrevétlenül. Még >>>
2023. 03. 30., 10:55
A rókák veszettség elleni immunizálására idén tavasszal is sor kerül, melyhez kapcsolódóan az ebzárlat és a legeltetési tilalom életbe lépése sem marad el az érintett térségekben. Még >>>
2023. 03. 30., 09:49
Alig két perc, néhány kattintás, pár adat, és már hozzá is járultunk a Kék Madár Alapítvány céljaihoz, a fesztivál megszervezéséhez, illetve a beteg gyerekek támogatásához, ráadásul úgy, hogy az nekünk egyetlen fillérünkbe sem kerül! Hogyan? – Ebből a kevesebb mint két perces videóból kiderül! Még >>>
2023. 03. 29., 16:00
Zöld erdőben jártunk már sokszor, most íme néhány tradicionális húsvéti vers gyerekeknek, felnőtteknek. Még >>>
2023. 03. 28., 16:57
Már nagyban zajlanak a Paprikfaesztivál előkészítő munkálatai! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK