2023. 02. 01. szerda
Ignác
: 390 Ft   : 358 Ft Benzin: 655.9 Ft/l   Dízel: 717.8 Ft/l   Írjon nekünk

Kalocsai kulináris örömök Székelykeresztúron – Böllérfesztivál a testvérvárosban

Kalocsai kulináris örömök Székelykeresztúron – Böllérfesztivál  a testvérvárosban
Zsiga Ferenc  |  2018. 01. 24., 08:56

Testvérvárosunkban, Székelykeresztúron február 10-én, farsang utolsó hétvégéjén, tehát a húsvéti böjt előtti utolsó pillanatban tartják a hagyományos Böllérfesztivált, hivatalos nevén a X. Hagyományőrző Disznótoros Találkozót, amelyre városunkból egy kiemelkedő kvalitásokkal rendelkező főzőcsapat indul. A gasztrocsapat vezetőjétől, Németh József Venesz-díjas mesterszakácstól a neves esemény részleteiről tájékozódtunk.

A más fontos tisztségek mellett a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Vendéglős és Hagyományőrző Bizottsága elnöki  tisztét is betöltő Németh József portálunknak arról számolt be: Kalocsa legutóbb  tavaly előtt kapott meghívást a  fesztiválra, amelyen rendszerint 12-15 csapat vesz részt. A kalocsai csapat kipróbált,  összeszokott gárdával fog a helyben biztosított egész, várhatóan 120-130 kilogramm elő súlyú  sertés feldolgozásához. A rajta kívül Blaskó János Venesz-díjas mesterszakács, Benke Csaba, Németh Norbert, Ferencz Zsoltné Edina alkotta  team már csütörtökön megérkezik Székelykeresztúrra, hogy a szabadtéri feldolgozáshoz, főzéshez szükséges előkészületeket, egyebek mellett a sátor kalocsai motívumokkal való feldíszítését, illetve a  komplett konyha  berendezését  elvégezze.

A  fűszereket itthonról viszik, és mi sem természetesebb, hogy az ételsor összeállításánál  a hagyományos kalocsai  és  környékbeli  disznótorok étkeit  készítik el.  Hagymásvér, böllérpecsenye, „agyas” leves savanyú káposztával,  vegyes sertéspörkölt és meglepetés édesség alkotja majd  a menüsort.  Aki bekukkant  a kalocsai sátorba, azt a paprikás szalámi, frissen sütött tepertő, na’ és persze  az elmaradhatatlan sülthurka, sültkolbász  mellett, forralt borral és pálinkával is kínálják.  A fűszerpaprikával legjobban bánó csapat  az idei Paprikafesztiválra kap meghívást.

Mint Németh József férfiasan bevallotta: a bor ott kuriózumnak számít, így annak nem lesz párja, ám  pálinkában  a székelykeresztúriak verhetetlenek. A jellemzően szilvából, almából készült párlat készítésének olyan apáról fiúra szálló  fortélyait, praktikáit ismerik, ami a finánc által persze soha nem látott házi főzésű  „papramorgó” alkoholtartalmát tekintve a boszorkánysággal ér fel. A pálinka verseny kitétele, hogy benevezni csak 50 foknál magasabb alkoholtartalmú  itallal lehet. Ami ez alatt van, azt a keresztúriak csak  „szenteltvíznek” nevezik és szó nélkül kizárják a versenyből.

Már előre megjósolható, hogy vidámságnak és jó kedélynek  sem lesznek híján, hiszen a székelykeresztúriakhoz kötődő személyes barátságok már jócskán kiállták az idő próbáját. Ezt csak erősíti, hogy ennek a barátságnak még formális elemei is vannak, amit találóan testvérvárosi kapcsolatnak neveznek- mondta Németh József,  a kalocsai gasztrocsapat vezetője.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 01. 30., 15:30
Kocsis Anna és Attila következő állomása egy eldugott faluban lévő biofarm volt. Ahogy a nevéből is adódik - Mindful Farm - a lecsendesedést, kikapcsolódást, természetközeliséget, a jelen pillanat megélését keresték ezen a helyen. Hogy telt el az ott töltött két hét? Vloguk következő epizódjából kiderül, kövessétek a KALOhíreken utazásukat!
2023. 01. 29., 08:24
Január 20-21-én iskolánkat, a Kalocsai Szent István Gimnáziumot képviseltük Kecskeméten, a Neumann János Egyetem által meghirdetett 24 órás logisztikai versenyen. Az Izsáki úti új campuson a logisztikához köthető feladatokat és egy nagy projektfeladatot kellett teljesítenie πz2a nevű csapatunknak, melynek tagjai: Molnár Fruzsina, Rideg Árpád, Vida Zolta - tudtuk meg a portálunknak küldött beszámolóból.
2023. 01. 27., 12:27
A Kamarateremben Cseh Tamás dalait adta elő Papp Róbert, Kalocsa díszpolgára, valamint fia, ifjabb Papp Róbert. Az énekes-gitáros zenéjének egy parafrázisához Papp Róbert dalához Berta-Somogy Lajos írta a dalszöveget, aki prózai szövegek felolvasásával idézte meg Cseh Tamás kivételes egyéniségét.
2023. 01. 26., 08:05
November végén hirdettek nyílt pályázatot a Kossuth Lajos utca 16-18. szám alatti egykori kollégium épületére. A pályázat érvényes ajánlat nélkül zárult. Nem maradtunk le a vásárról. Hasonlóképp sikertelen volt egy Csokonai utcai lakóingatlan értékesítésére kiírt pályázat, amelyet szintén ismét kiírnak.
2023-01-25 16:31:00
A Kalocsa környékén élő képzőművészek több éves hagyományt követve megrendezett tárlathoz ezúttal a Dunatáj Fotókör kiállításra is kapcsolódott. A megnyitón közreműködött és köszöntőt mondott Lakatos György fagottművész, városunk díszpolgára. A kiállítást megnyitotta Budai Viktória művészettörténész, a Schöffer Gyűjtemény vezetője.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 02. 01., 13:27
A tegnapi, házon belüli egyeztetések után ma az intézmények vezetőivel egyeztetnek a Polgármesteri Hivatalban. Még >>>
2023. 02. 01., 08:45
Tíz hónapostól 3 évesig jöhetnek szóba az egészséges kutyusok. Gazdáik február 17-éig, e-mailben küldhetnek ajánlatot a vásárra. Még >>>
2023. 01. 31., 09:09
A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség életveszélyt okozó testi sértés miatt vádat emelt egy férfival szemben, aki egy vita során olyan súlyosan bántalmazta a nehezen mozgó, leromlott egészségi állapotú feleségét, hogy 11 bordája eltört. Még >>>
2023. 01. 30., 14:56
Így alakult a Duna és a Tisza vízállása hétfőre a hydroinfo.hu adatai alapján. Még >>>
2023. 01. 30., 10:35
A szívroham és a stroke valószínűsége 40 és 50 százalékkal alacsonyabb volt azok körében, akik ennyit gyalogoltak. Még >>>
2023. 01. 29., 17:35
Minden olyan rövid időn belül történt, hogy a két pilótának esélye sem volt a katapultálás folyamatának beindítására. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK