Testvérvárosunkban, Székelykeresztúron február 10-én, farsang utolsó hétvégéjén, tehát a húsvéti böjt előtti utolsó pillanatban tartják a hagyományos Böllérfesztivált, hivatalos nevén a X. Hagyományőrző Disznótoros Találkozót, amelyre városunkból egy kiemelkedő kvalitásokkal rendelkező főzőcsapat indul. A gasztrocsapat vezetőjétől, Németh József Venesz-díjas mesterszakácstól a neves esemény részleteiről tájékozódtunk.
A más fontos tisztségek mellett a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Vendéglős és Hagyományőrző Bizottsága elnöki tisztét is betöltő Németh József portálunknak arról számolt be: Kalocsa legutóbb tavaly előtt kapott meghívást a fesztiválra, amelyen rendszerint 12-15 csapat vesz részt. A kalocsai csapat kipróbált, összeszokott gárdával fog a helyben biztosított egész, várhatóan 120-130 kilogramm elő súlyú sertés feldolgozásához. A rajta kívül Blaskó János Venesz-díjas mesterszakács, Benke Csaba, Németh Norbert, Ferencz Zsoltné Edina alkotta team már csütörtökön megérkezik Székelykeresztúrra, hogy a szabadtéri feldolgozáshoz, főzéshez szükséges előkészületeket, egyebek mellett a sátor kalocsai motívumokkal való feldíszítését, illetve a komplett konyha berendezését elvégezze.
A fűszereket itthonról viszik, és mi sem természetesebb, hogy az ételsor összeállításánál a hagyományos kalocsai és környékbeli disznótorok étkeit készítik el. Hagymásvér, böllérpecsenye, „agyas” leves savanyú káposztával, vegyes sertéspörkölt és meglepetés édesség alkotja majd a menüsort. Aki bekukkant a kalocsai sátorba, azt a paprikás szalámi, frissen sütött tepertő, na’ és persze az elmaradhatatlan sülthurka, sültkolbász mellett, forralt borral és pálinkával is kínálják. A fűszerpaprikával legjobban bánó csapat az idei Paprikafesztiválra kap meghívást.
Mint Németh József férfiasan bevallotta: a bor ott kuriózumnak számít, így annak nem lesz párja, ám pálinkában a székelykeresztúriak verhetetlenek. A jellemzően szilvából, almából készült párlat készítésének olyan apáról fiúra szálló fortélyait, praktikáit ismerik, ami a finánc által persze soha nem látott házi főzésű „papramorgó” alkoholtartalmát tekintve a boszorkánysággal ér fel. A pálinka verseny kitétele, hogy benevezni csak 50 foknál magasabb alkoholtartalmú itallal lehet. Ami ez alatt van, azt a keresztúriak csak „szenteltvíznek” nevezik és szó nélkül kizárják a versenyből.
Már előre megjósolható, hogy vidámságnak és jó kedélynek sem lesznek híján, hiszen a székelykeresztúriakhoz kötődő személyes barátságok már jócskán kiállták az idő próbáját. Ezt csak erősíti, hogy ennek a barátságnak még formális elemei is vannak, amit találóan testvérvárosi kapcsolatnak neveznek- mondta Németh József, a kalocsai gasztrocsapat vezetője.