2024. 06. 21. péntek
Alajos, Leila
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Kalocsai lakáspiac: a koronavírus-járvány sem vetette vissza a folyamatos drágulást

2020. 09. 24., 14:43

A járványügyi korlátozások időszakában, azaz március és május között sem volt tapasztalható csökkenés a megyei átlagárak esetén.

Korábbi cikkünkben beszámoltunk arról, hogy az elmúlt öt évben a kalocsai ingatlanpiacot folyamatos drágulás jellemezte mind a panel- és téglalakások, mind a családi házak tekintetében. Most a koronavírus-járvány hatását vizsgáltuk meg a kalocsai lakóingatlanok négyzetméter árainak tekintetében!


Járvány ide vagy oda: folyamatos az áremelkedés


Bács-Kiskun megye ingatlanpiacán a világjárvány következtében sem volt tapasztalható visszaesés, hanem épp ellenkezőleg. A lakóingatlanok átlagos négyzetméter árai 2020. január és július között – vagyis 7 hónap alatt – közel 4%-ot emelkedtek. Idén júliusban megyei szinten a lakóingatlanok átlagos négyzetméter ára 355 ezer forint, ami a tavalyi év azonos időszakához képest 15,5%-kal magasabb. Ennek értelmében a megyei statisztikák szerint például egy 75 négyzetméteres lakás 25 millió forint, míg egy 115 négyzetméteres családi ház 35 millió forint körül mozog. A járványügyi korlátozások időszakában, azaz március és május között sem volt tapasztalható csökkenés a megyei átlagárak esetén.

 

Kalocsa még mindig a drágulás útján halad

A koronavírus megjelenése ellentétes irányban befolyásolta Kalocsa ingatlanpiacát is. Azonban az országos adatokhoz képest a kalocsai lakóingatlanok megfizethetőnek bizonyultak. A családi házak négyzetméteréért a júliusi adatok szerint 165 ezer forintot kérnek a hirdetők, ennek értelmében egy átlagos paraméterekkel rendelkező családi házért 20-25 millió forint közötti összeget kell fizetni.

A téglalakások eladási árai idén már 4%-os emelkedést mutattak. 2020 januárjában a téglalakások átlagos négyzetméter ára 230 ezer forint volt, ez júliusra 12 500 forinttal emelkedett. Így például egy 80 nm-es téglalakásért közel ugyanannyit kell fizetni, mint egy kisebb családi házért.
A panellakások esetében 2019 októberétől folyamatos stagnálás volt megfigyelhető. A járvány megjelenésének következtében azonban egy enyhe árcsökkenés volt tapasztalható március és május között a panellakások négyzetméterenkénti árában. Ez mindössze 3%-os csökkenést jelentett. A júliusi adatok szerint az enyhe csökkenés hamar ellentétes irányba fordult: május és július között a panelek átlagos négyzetméterenkénti ára 4%-ot emelkedett. A jelenlegi statisztikák szerint a panellakások átlagos eladási árai 12 és 15 millió forint közé tehetők.

 

Elképzelhető a lakásárak visszaesése az év végén

A hazánkba 2020 márciusában betörő világjárvány bizony a magyar ingatlanpiacot is a feje tetejére állította, olvasható a Magyar Nemzeti Bank júniusi Lakáspiaci jelentésében. A lakásmegtekintési hajlandóság a kijárási korlátozások bevezetése után hirtelen visszaesett, így a második hullámra való tekintettel biztosan nem lesz magasabb az elkövetkezendő időszakban sem.

Természetesen a jövőre vonatkozóan az ingatlanpiacra sem lehet pontos előrejelzéseket adni, de minden bizonnyal a szakértők is biztosabb információkkal tudnak majd szolgálni az elkövetkezendő időszak történéseit figyelve.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 21., 18:00
Az ügyészség a nőt többrendbeli közokirat-hamisítás bűntettével vádolja Még >>>
2024. 06. 21., 16:51
Bock József életműve példa arra, hogy szívós, kitartó munkával milyen eredményeket lehet elérni. Még >>>
2024. 06. 20., 09:01
Három év alatt 12 magyar és 4 cseh gazdasági társaságot vontak be az adóelkerülő tevékenységbe. Még >>>
2024. 06. 19., 14:34
Két bajai rendőr és mentős húzták vissza a hídra az öngyilkossággal fenyegetőző férfit. Még >>>
2024. 06. 19., 10:56
Az asszonnyal szemben több körözés volt érvényben. Még >>>
2024. 06. 18., 08:45
Bejelentés érkezett arról, hogy Akasztón valaki ittasan furikázik egy kék autóval délután. A rendőrök hamar az autó nyomára bukkantak, ami az egyik kereszteződésben, az út mellett egy virágosládán egyensúlyozott. A jármű vezetője ugyanis kanyarodás közben túlkormányozta a kocsit és felhajtott a betonból kiöntött elemre. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK