2022. 08. 19. péntek
Huba
: 405 Ft   : 398 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Kalocsai lakáspiac: a koronavírus-járvány sem vetette vissza a folyamatos drágulást

2020. 09. 24., 14:43

A járványügyi korlátozások időszakában, azaz március és május között sem volt tapasztalható csökkenés a megyei átlagárak esetén.

Korábbi cikkünkben beszámoltunk arról, hogy az elmúlt öt évben a kalocsai ingatlanpiacot folyamatos drágulás jellemezte mind a panel- és téglalakások, mind a családi házak tekintetében. Most a koronavírus-járvány hatását vizsgáltuk meg a kalocsai lakóingatlanok négyzetméter árainak tekintetében!


Járvány ide vagy oda: folyamatos az áremelkedés


Bács-Kiskun megye ingatlanpiacán a világjárvány következtében sem volt tapasztalható visszaesés, hanem épp ellenkezőleg. A lakóingatlanok átlagos négyzetméter árai 2020. január és július között – vagyis 7 hónap alatt – közel 4%-ot emelkedtek. Idén júliusban megyei szinten a lakóingatlanok átlagos négyzetméter ára 355 ezer forint, ami a tavalyi év azonos időszakához képest 15,5%-kal magasabb. Ennek értelmében a megyei statisztikák szerint például egy 75 négyzetméteres lakás 25 millió forint, míg egy 115 négyzetméteres családi ház 35 millió forint körül mozog. A járványügyi korlátozások időszakában, azaz március és május között sem volt tapasztalható csökkenés a megyei átlagárak esetén.

 

Kalocsa még mindig a drágulás útján halad

A koronavírus megjelenése ellentétes irányban befolyásolta Kalocsa ingatlanpiacát is. Azonban az országos adatokhoz képest a kalocsai lakóingatlanok megfizethetőnek bizonyultak. A családi házak négyzetméteréért a júliusi adatok szerint 165 ezer forintot kérnek a hirdetők, ennek értelmében egy átlagos paraméterekkel rendelkező családi házért 20-25 millió forint közötti összeget kell fizetni.

A téglalakások eladási árai idén már 4%-os emelkedést mutattak. 2020 januárjában a téglalakások átlagos négyzetméter ára 230 ezer forint volt, ez júliusra 12 500 forinttal emelkedett. Így például egy 80 nm-es téglalakásért közel ugyanannyit kell fizetni, mint egy kisebb családi házért.
A panellakások esetében 2019 októberétől folyamatos stagnálás volt megfigyelhető. A járvány megjelenésének következtében azonban egy enyhe árcsökkenés volt tapasztalható március és május között a panellakások négyzetméterenkénti árában. Ez mindössze 3%-os csökkenést jelentett. A júliusi adatok szerint az enyhe csökkenés hamar ellentétes irányba fordult: május és július között a panelek átlagos négyzetméterenkénti ára 4%-ot emelkedett. A jelenlegi statisztikák szerint a panellakások átlagos eladási árai 12 és 15 millió forint közé tehetők.

 

Elképzelhető a lakásárak visszaesése az év végén

A hazánkba 2020 márciusában betörő világjárvány bizony a magyar ingatlanpiacot is a feje tetejére állította, olvasható a Magyar Nemzeti Bank júniusi Lakáspiaci jelentésében. A lakásmegtekintési hajlandóság a kijárási korlátozások bevezetése után hirtelen visszaesett, így a második hullámra való tekintettel biztosan nem lesz magasabb az elkövetkezendő időszakban sem.

Természetesen a jövőre vonatkozóan az ingatlanpiacra sem lehet pontos előrejelzéseket adni, de minden bizonnyal a szakértők is biztosabb információkkal tudnak majd szolgálni az elkövetkezendő időszak történéseit figyelve.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 08. 17., 08:25
Pénteken indult az a hatalkalmas kerekasztalbeszélgetés-sorozat, amely Kalocsa értékeit helyezi fókuszba, és a különbségek helyett a közös pontok kiemelésével az itteni lokálpatrióták közti együttműködés erősítését tűzi célul. Elsőként a lokálpatriotizmus mibenlétét igyekeztek megragadni a résztvevők. Ma a népművészet lesz a téma.
2022-08-16 15:57:56
Hirtelen zuhant rá a gyász és vele együtt a váratlan élethelyzet sok nehezen megoldható problémája arra a kalocsai családra, amely fiatal édesanyját néhány hete veszítette el. Az apa segítség nélkül maradt, a gyermeket felügyelet nélkül nem hagyhatja, így fővárosi állását föladni kényszerült. Könnyű belátni: e helyzetben minden segítség jól jön!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 19., 09:11
Balotaszállás külterületén, az előre megadott helyszínen 13 migráns személyt vett fel a gépjárművébe és elindult velük a nyugati határ felé. Még >>>
2022. 08. 19., 08:14
Csütörtök délután gyulladt ki az aljnövényzet Pécs külterületén, az Akó dűlőn, ahol lángra kapott egy ház is, majd az erős szél miatt sebesen terjedő lángok miatt egyre több ingatlan került veszélybe. Még >>>
2022. 08. 18., 13:24
Egyelőre az látható, hogy „labilisabb lesz a légállapot”, növekszik az ismétlődő záporok, zivatarok esélye, és akár hevesebb zivatarok is kialakulhatnak, ismertette a meteorológiai szolgálat. Még >>>
2022. 08. 18., 12:50
Nem lehet vele hibázni. Eredetileg gyümölcstortából alakult a recept, ami mindig túl kevés volt. Még >>>
2022. 08. 18., 12:37
Szintén augusztus 15-én nyílik újra a Közfoglalkoztatásból a versenyszférába program Még >>>
2022. 08. 18., 08:27
A Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület és és a Piros Rózsa Néptánc Egyesület elsődleges célja a megalakulástól kezdve a gyermekek, a fiatal korosztály és a felnőttek népi játékkal, néptánccal való megismertetése volt, és ennek a tudásnak a bemutatása helyi, térségi, országos és nemzetközi rendezvényeken. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés