2021. 12. 06. hétfő
Miklós
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Lakossági fórum Paks II. telephely-engedélyezéséről – a kalocsai oldal a hidat sürgeti

Zsiga Ferenc  |  2016. 12. 06., 15:40

Az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. hétfőn 17 órától a városháza dísztermében tartott lakossági fórumot az új atomerőművi blokkok létesítésének folyamatába tartozó telephely-engedélyezési eljárásról. A prezentációt Dr. Aszódi Attila, a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos tartotta, majd a professzor a felmerülő kérdésekre válaszolt.

Ha a témában egyébként is jártas TEIT települések polgármesterei, a sajtó munkatársai nincsenek jelen, akár azt is írhatnánk, hogy a fórum a lakosság részéről csekély érdeklődést váltott ki. Talán azért, mert szinte mindenki tényként kezeli, hogy Paks II. megépül. Immár csak az a kérdés, pontosan mikor veszi kezdetét a megaberuházás. A hallgatóság soraiban többnyire azok foglaltak helyet, akikről már régóta tudható, hogy egyértelműen a Kalocsa-Paks Duna-híd mellett elkötelezettek.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Dr. Aszódi Attila először a környezetvédelmi eljárás már megjárt, portálunkon is bemutatott stációit ismertette, és hogy a környezetvédelmi hatástanulmányra alapított környezetvédelmi engedélyt jelenleg másodfokon bírálják el. Ennek oka, hogy a Baranya Megyei Kormányhivatal erre vonatkozó határozatát két zöldszervezet megtámadta.
A professzor a lényeget megragadva elmondta: a környezetvédelmi engedélynek gyakorlatilag arra a kérdésre kell választ adnia, hogy a megépülő létesítménynek milyen hatása van a környezetre. Az elvégzett munka, egyebek mellett a környező országokban is tartott közmeghallgatások, lakossági fórumok konklúziója, hogy Paks II. az eredeti szándéknak megfelelően, mindenben az EU környezetvédelmi szabályainak megfelelően fog megépülni.

A kormánybiztos ezt követően a tudós mérnökemberre jellemző alapossággal és részletességgel ismertette a telephely-engedélyezés folyamatát, annak szerteágazó, több tudományágat érintő területeit. Ezek közül valamennyi arra a kérdésre keresi a választ: a környezetből milyen veszélyeztetési hatások érhetik az atomerőművet?

Még felsorolni is hosszú, nem hogy elmagyarázni, hogy egy működő atomerőműnek mi mindennek kell megfelelnie. Ezek között éppúgy ott vannak a természeti eredetű veszélyforrások, például a földrengés, vagy a Duna szélsőségesen magas vagy alacsony vízállása, mint az esetleges emberi mulasztásokra való felkészülés.

Dr. Aszódi Attila arról számolt be, hogy a tervezéskor még olyan elméleti helyzeteket is modelleztek, mint például ha a dunaföldvári löszfal beleszakad a Dunába, vagy ha olyan vegyi anyag kerülne a folyamba, ami a víz élővilágát tömegesen elpusztítja.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A professzor prezentációjában külön fejezetet szentelt a földtani vizsgálatoknak, a földrengések valószínűségének. Mint elhangzott, e tekintetben nem elég az a tény, hogy a paksi atomerőmű 30 éve a tervezett telephely mellett zavartalanul működik. Az eltelt három évtized alatt a tudomány e területen is óriásit fejlődött, új vizsgálati módszerek állnak rendelkezésre. Természetesen ezeket a vívmányokat is bevetették. Például 8 darab mélyfúrást végeztek, a legmélyebb furat több mint 1500 mélységbe ér. A bemutatott adatok, a helyszínen is látható furatminták még a laikusokat is meggyőzhették arról, hogy a telephely ilyen szempontból is alkalmas az új létesítmény befogadására.

Amint az várható volt, amikor a fórumot vezető Mittler István, az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. kommunikációs igazgatója az esetleges kérdések feltevésére kérte a lakosságot, Varajti László kért szót.

A város nyugdíjba vonult városfejlesztési és üzemeltetési osztályvezetője arra a 2015. május 17-ei, „teltházas” lakossági fórumra emlékeztetett, amikor a Duna bal partján élő, Kalocsa környéki lakosság nem utasította el, elfogadta a paksi bővítést.
Ám azt kérte, hogy a Kormány segítse 100 éves álma megvalósítását, építse meg a Kalocsa-Paks közötti Duna-hidat. Ezzel is ellentételezzék azt a negatív hatást, amit az atomerőmű közelsége miatt akár befektetői, akár lakossági oldalon jelentkezik. Segítsék, hogy az itt élők is részt vehessenek a megaberuházás megvalósításában, vállalkozásaik és munkájuk révén jussanak jövedelemhez.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A nyugdíjas mérnök felidézte azt az akkor három pontba szedett kéréscsomagot, amelynek élén az új Duna-híd állt. Ezt követte, hogy a Paks II. bővítéssel összefüggésben fejlesszék a kalocsai kórházat. Végül harmadikként, hogy az önkormányzat megnövekedett feladatai ellátáshoz plusz forrásokhoz jusson. A felszólaló azt is sürgette, hogy mielőbb kössenek szerződést a híd tervezésére.

Dr. Aszódi Attila ígéretet tett arra, hogy a híd tervezésének aktuális állásáról tájékozódik.

A lakossági fórum végén bejelentették, hogy a telephely-engedélyezési eljárásról Pakson, december 13-án, 16 órától a művelődési házban tartanak lakossági fórumot.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)
2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>
2021. 12. 05., 10:13
Újabb nap, újabb feladvány. Sok sikert, fejtsétek meg az ötödik feladványt is! Még >>>
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>
2021. 12. 04., 08:57
A negyedik játéknaphoz értünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2021. 12. 04., 08:52
A TEIT támogatásával tette egy-egy mikuláscsomaggal örömtelibbé a kalocsai óvodás gyerekeknek a Mikulás-napot a koronavírus-járvány árnyékában a kalocsai önkormányzat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés