2024. 05. 24. péntek
Eliza, Eszter
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Négy évre szóló szerződést kötött az MVM Paksi Atomerőmű és a TEIT – Több száz millió forint a településeknek

Zsiga Ferenc  |  2019. 05. 30., 11:23

Ahogy arról beszámoltunk, Pakson május 28-án, kedden négy évre szóló együttműködési és vállalkozási megállapodást kötött az MVM Paksi Atomerőmű és a Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás (TEIT). Az Erzsébet Nagyszállóban a tagtelepülések polgármestereivel közösen megtartott tanácskozás főbb dokumentumait dr. Kovács Antal, az MVM Paksi Atomerőmű kommunikációs igazgató és dr. Bálint József, a TEIT elnöke, továbbá a tagtelepülések polgármesterei látták el kézjegyükkel.

Mint megtudtuk, a 2018 végén lejárt szerződés megújítása három szerződés keretében valósult meg. Négyéves együttműködést rögzítő keretszerződést írtak alá, 200 millió forint értékben, amelyben az MVM Paksi Atomerőmű és a TEIT feladatait állapították meg.


Forrás: TelePaks

Ezzel egy időben írták alá a szintén négy évre szóló vállalkozási szerződést, amelyben az érintett települések vállalták, hogy sugárzásmérést végeznek. A függetlenül mért adatokat rögzítik és közzéteszik. A szerződésben rögzített összeg 30 millió forint.

Az MVM Paksi Atomerőmű és a TEIT egy évre szóló támogatási megállapodást is kötött, ennek keretösszege 170 millió forint.

Mint emlékezetes, az egyes települések közötti,

támogatói pénzelosztás az adott település lélekszáma és az atomerőműtől való távolsága arányában történik.

Ahogy arra tegnapi írásunkban már kitértünk, a megállapodás Dunapataj, Györköny és Madocsa, mint a Társulásba frissen felvett tagokra is érvényes.

A tagfelvétellel kapcsolatban Dusnoki Csaba, Dunapataj polgármestere a KALOhíreknek kifejtette:

a három település közel tíz éve szeretett volna bejutni a a TEIT rendes tagjai közé, de ezek a kísérletek rendre elutasításra kerültek.

Ugyan a polgármester az okot nem részletezte, de köztudott volt, hogy a Társulással való egyezkedési kísérletek azért futottak zátonyra, mert a TEIT tagjai nem kívántak további három településsel osztozni az ellátandó feladatokra kapott pénzen.


Forrás: TelePaks

A megoldást végül az jelentette, hogy

az MVM Paksi Atomerőmű a korábbi keretösszeget megemelte a három településnek juttatandó összeggel.

Erre figyelemmel a TEIT tagtelepüléseinek polgármesterei azzal szavazták meg a három új tag felvételét, hogy a részükre megállapított keret folytatólagos és változatlan marad.


Forrás: TelePaks

Dr. Kovács Antal, az MVM Paksi Atomerőmű kommunikációs igazgatója szerint a Társulás tagjai megértették, hogy a TEIT a belépő három új taggal erősebb lesz. Az új tagtelepüléseken is régóta magas az atomerőmű, valamint az új blokkok építésének társadalmi elfogadottsága, melynek köszönhetően a három település megvalósításban játszott háttér szerepe is felértékelődik.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 22., 14:27
A rendezvényen a Békés Kalocsáért Egyesület és a Kalo Lokálpatrióta Egyesület polgármester- és képviselőjelöltjeit láttuk Bolvári Ferdinánd és dr. Bagó Zoltán vezetésével, de a szónok az ő politikai ambícióikat direkt módon egyetlen szóval nem támogatta, még csak meg sem említette.
2024. 05. 22., 10:42
Az új atomerőművi blokkok alatti talaj megerősítése érdekében 17 hektáron összességében 75 ezer furat, vagyis egymással átfedésben lévő cementált talajoszlop készül, melyek összessége alkotja a vízzáró lemezt és annak oldalfalait. (x)
2024. 05. 21., 10:49
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024-05-20 08:52:00
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 23., 13:15
A Reels műfaj sajátossága miatt dr. Filvig Gézának másfél percbe kellett sűríteni az elmúlt évek eredményeit. Még >>>
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK