2024. 07. 21.
Dániel, Daniella
: 391 Ft   : 360 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Paks után Kalocsán robban az ingatlanpiac – Az atomvárosban 300 ezer Ft/négyzetméterért sincs panel, nálunk házakra, albérletre vadásznak

Zsiga Ferenc  |  2018. 04. 30., 12:34

Az április 8-i választás a kormányalakítás mellett arról is döntött, hogy megépül Paks II., ami korábban előfeltétele, immár egyenes következménye annak, hogy elkészül a Kalocsa-Paks Duna-híd. Az új atomerőmű üzemi területe közelebb lesz Foktőhöz és Kalocsához, mint Paks belvárosához, így érthető, hogy paksi befektetők a korábbinál is nagyobb intenzitással járják a várost, keresik a kínálat szűkülése miatt nálunk is egyre drágább panellakásokat. Ezekből ha van is eladó, az egy-két nap alatt elkel, így az érdeklődés a sátortetős házak felé fordult. Tájékozódásunk alapján elmondható: az üresen álló panellakások eladása miatt Kalocsán alig van kiadó albérlet, az árak ezen a területen is egyre feljebb kúsznak. A Duna-híd átadása, vagy már előtte egy nagy befogadású, télen-nyáron járó komphajó üzembe helyezése alapjaiban változtathatja meg az itteni ingatlanpiacot.

Ugyan a paksi oldal egyelőre a géderlaki komppal vagy a szekszárdi Duna-hídon át érhető el a leghamarabb, érdemes átnéznünk a túloldalra, ahol a helyi befektetők előrelátásának köszönhetően a panellakások ára négyzetméterenként eléri a 300 ezer forintot.

Pontosabban csak elérné, mert még ilyen áron sem lehet találni. Ennek oka, hogy a jelenleg mintegy 19 ezer lakost számláló atomváros a Paks II. építésének derekán plusz 8-10 ezer fővel gyarapodhat, amire a jelenlegi infrastruktúra nincs felkészülve.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Ám Pakson átfogó városfejlesztési koncepciót alakítottak ki, amely szerint a bontásra ítélt, régi házak, összevont telkek helyére legfeljebb 3-4 lakásos új társasházakat lehet építeni, ám a város határán kívüli építkezést megtiltották.

Görög Zoltán, az OTP Ingatlanpont városi irodájának vezetője egy korábbi nyilatkozatában elmondta: egyelőre inkább csak a helyiek vásárolnak befektetési szándékkal, és az új építésű lakásprojekteket is főleg helyi vállalkozók indították. Már az árakon is látszik a bővítés hatása, ugyanis amíg 2013-ban még 177 ezer forintos átlagos négyzetméterárakat regisztráltak, ez 2017-re 266 ezerre nőtt, ami

nagyságrendileg olyan tempójú növekedés, mint amekkora ebben az időszakban Budapestet jellemezte.

Ha az új Duna-híd legalább az építés időtartamának első harmadában, rosszabb esetben annak félidejében elkészül, Kalocsa és vonzáskörzete úgy Hartával, Miskével bezáróan közvetlen hasznot húzhat a csúcsidőben kár 6-8 ezer embert foglalkoztató beruházásból.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A Duna menti települések polgármesterei portálunknak már a választások előtt, de után is megerősítették, hogy náluk is megjelentek az ingatlan befektetők, de a Paks II. beruházás előkészítésén dolgozó szakemberek is megkezdték a lehetséges szálláshelyek felmérését, mely munkához az önkormányzatok segítségét kérik.

Katona Györggyel, Géderlak polgármesterével beszélgetve tudtuk meg, hogy polgármestertársai mellett nála is rendszeresen érdeklődnek paksiak, folyamatosan eladó lakások, házak után kutatnak, de más települések magánbefektetői figyelme is feléjük fordult.

Látó Endre, a KalocsaIngatlan.hu iroda tulajdonos vezetője, ingatlanszakértő korábbi, január 24-i nyilatkozatát aktualizálva arról tájékoztatta portálunkat: általánosságban továbbra is elmondható, hogy az egyre nagyobb számú paksi érdeklődők tipikusan Széchenyi lakótelepi lakásokat keresnek és vásárolnak. Ám ezek már annyira kis számban állnak rendelkezésre, hogy gyakorlatilag pár nap alatt elkelnek. A földszinti, első emeletihez képest a harmadik, negyedik emeleti lakások 10-15 százalékkal olcsóbbak, de ezek is gyorsan vevőre találnak.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Az eladási Top-listát tehát a földszinti és első emeleti Széchenyi lakótelepi lakások vetetik.

Eltekintve az egyes lakótelepi lakások elhelyezkedésétől, fekvésétől és állapotától, általánosságban elmondható, hogy az

átlagos ár négyzetméterenként 150 ezer forint körül mozog,

ami a közeli választások, tehát Paks II. biztos megvalósítása óta nálunk egyelőre nem változott.

Viszont a paksi érdeklődők elmondják, náluk ugyanez az ár most 300 ezer forint négyzetméterenként. Az új építésű lakosok négyzetméterenkénti ára pedig eléri az 500 ezer forintot. Kalocsán ugyanez az új ár 300 ezer forint körül mozog.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A városban a lakásárak különösen annak tükrében mutatnak látványos emelkedést, hogy pillanatnyilag a 2012-2013-as válsághoz képest mintegy 30-35 százalékkal magasabbak. A paksi, de a kalocsai vásárlók is általában a 1,5-2 szobás, 5-7 millió forint értékű lakásokat keresik – mondta Látó Endre.

A szakember rámutatott: a lakáspiac élénkülése, a CSOK igénybevétele a családi házak esetében is meghozta a vásárlási kedvet.

Jelenleg a 10-15 millió forint értékű, az 1970-es években épült sátortetős ház a favorit,

holott erre később legalább ennyit költ majd az új tulajdonos. Rákölt ugyan, de ha már megvásárolta, semmi nem sürgeti. Van hol laknia, és majd a bevételeihez ütemezve felújítja. Ezeknek a házaknak az elhelyezkedése Kalocsán jó, ráadásul ott építési telek nincs, vagy ha mégis van, azért akár egy régi ház árát kell kifizetni.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Az 1960-as, 1970-es években épült családi házak átlagára azok állapotának különbözősége miatt nehezen behatárolható, de

egy belvároshoz közeli, közepes állapotú sátortetős ház négyzetméterenkénti ára pillanatnyilag eléri a 120-140 ezer forintot.

A szakember szerint vélhetően ezeknek a házaknak az értéke is növekedni fog. Ugyanakkor

egy már az 1990-es években épült, jó állapotban lévő ház négyzetméterenkénti ára 180 ezer forint.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A szakember szerint figyelemre érdemes, hogy városunkban egyelőre befektetési céllal nem épül új ingatlan, ami a város fejlődését tekintve hátrány, hiszen ezek az új épületek jelentenék igazából az innovációt. Egyelőre az emelkedő számú magánbefektetők, vagy a család elhelyezését biztosítani akaró fiatalok érdeklődnek leginkább kalocsai ingatlanok iránt.

A spekulációs, vagy befektetési célú tőke tehát nincs jelen, de ahogy a használt panelek és régi családi házak ára eléri azt a lélektani határt, hogy a használt és az új építésű lakás négyzetméterenkénti ára éppen a hiány árfelhajtó hatására közelít egymáshoz, erre is számítani lehet.

Ilyen összefüggésben is

nagy kérdés tehát, hogy az új Duna-hídon a Paks II. beruházás melyik stádiumában lehet majd átjutni a túloldalra.

Látó Endre szerint az már egy következő lépés lehet, hogy a beruházásban résztvevők nagy száma miatt a városban és a környéken is megmozdul a kereskedelmi, üzleti célú helyiségek, épületek iránti kereslet. Ahogy emelkedik a lakosságszám, növekszik a vásárlóerő, úgy lehet egyre inkább vonzó a jó elhelyezkedésű, üresen álló, üzleti célra alkalmas ingatlan.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Mint elhangzott: ezeket pillanatnyilag olyan lokálpatrióták vásárolják meg, akik valamilyen formában vagy kötődtek az ingatlanhoz, vagy nem szeretnék, ha a környezetükben az utca vagy városképet ezek az elhagyott, egyre rosszabbodó állapotú ingatlanok rontanák.

Látó Endre, a KalocsaIngatlan.hu iroda tulajdonos vezetője, ingatlanszakértő azzal zárta mondanivalóját: a pillanatnyi helyzet az, hogy szinte bármilyen paksi ingatlanról beszélünk, annak az ára éppen a duplája annak, mint egy kalocsainak. Ám szerinte ez a Duna-híd átadását, vagy egy nagy kapacitású, télen-nyáron járó komphajó üzembe helyezését követően egyre inkább közelíthet egymáshoz.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 14:32
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>
2024. 07. 19., 09:46
Rendőrök, katonák és a lánglovagok közös erővel mentették az állatokat. Még >>>
2024. 07. 17., 15:33
A helyszínre több mentőautót és mentőhelikoptert, valamint a kiskőrösi és a kiskunhalasi hivatásos tűzoltókat riasztották. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK