2022. 05. 21. szombat
Konstantin
: 385 Ft   : 364 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Pályázati pénzesővel és igénybenyújtással zárult a tavalyi év – Összesen közel egymilliárdról tárgyalt az önkormányzat

Illés György Cinó  |  2022. 01. 17., 08:54

A nagyobb figyelmet kapott óvodai fejlesztések mellett ivó- és szennyvízhálózati fejlesztéseket lehetővé tevő pályázatok, valamint a városüzemeltetést segítő támogatások szerepeltek a tavaly decemberi képviselő-testületi ülésen. A forrásokból 5 kilométernyi ivóvíz-gerincvezeték újulhat meg a kapcsolódó bekötésekkel együtt, egy másik forrás a szennyvíztelep és a szennyvízhálózat fejlesztését teszi lehetővé, egyes városüzemeltetési feladatok utólagos finanszírozása is lehetővé vált.

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében március 31-ei pályázati határidővel van lehetőség pályázat benyújtására, több célterületen. A kiírásban megjelölt három célterület közül városunk az ivó- és szennyvízhálózatok fejlesztését célzó kiírásra nyújt be pályázatot.

A kalocsai ivóvízhálózat leromlott állapota közismert. Az elmúlt években egyre gyakoribbá váló csőtörések aláhúzták a fejlesztések szükségességét: a helyreállítások költségei, a közlekedési nehézségek, átmeneti vízellátási nehézségek, illetve az évtizedekkel ezelőtt lefektetett elöregedett hálózat miatt szükséges, egyre gyakoribb fertőtlenítési időszakok is ésszerűvé teszik, hogy az önkormányzat mielőbb lépéseket tegyen – áll indoklásképpen az előterjesztésben.

A pályázati konstrukció szerint legalább ötvenmillió, legfeljebb tízmilliárd forint értékű beruházás támogatható. Az önkormányzat és a kalocsai hálózatot üzemeltető Kiskunsági Víziközmű-Szolgáltató Kft. között szakmai egyeztetés történt, amelyen a város közel 134 km hosszúságú ivóvíz hálózatából ebben az ütemben

MINTEGY ÖT KILOMÉTERNYI VEZETÉKSZAKASZ FEJLESZTÉSÉT, FELÚJÍTÁSÁT JAVASOLTÁK VÉGREHAJTANI A SZAKEMBEREK.

A pályázat kedvező elbírálása esetén az elnyert forrás gerincvezeték-szakaszok és a bekötések cseréjét, illetve a szükséges bontási és helyreállítási munkálatokat is fedezi majd, azonban a kiírás értelmében legalább 30%-os önerőre is szükség lesz.

A felújítás alá kerülő utcák és vezetékszakaszok meghatározása még folyamatban van, arra a hálózatot üzemeltető szolgáltató ad javaslatot.

A BERUHÁZÁS BECSÜLT KÖLTSÉGE 280-300 MILLIÓ FORINT KÖRÜL ALAKULHAT.

Az eredményes pályázásnak azonban feltétele az vállalkozói előszerződés megkötése, vagyis a pályázat benyújtási határideéig hátralévő szűk három hónap alatt el kell készíteni a tervdokumentációkat, és a feltételes közbeszerzési eljárást is le kell folytatni.

Szennyvízhálózati fejlesztések

A Víziközmű Rendszerek Állami Rekonstrukciós Alapjából energiahatékonyságot célzó műszaki fejlesztésére szolgáló pályázat tárgyában mintegy harmincmillió forintot nyert Kalocsa, illetve a szennyvíztelepet vele közösen működtető települések konzorciuma.
A vissza nem térítendő támogatás mellé közel kilencmillió forintos önrészt kell majd biztosítani.

A pályázat műszaki tartalmát azonban a kiíró indítványára módosítani kellett, ezért került a kérdés a testület elé.


A járványügyi szabályok értelmében korábban a polgármester döntött arról, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium pályázatára támogatási igényt nyújtsunk be. A sikeres lebonyolítás érdekében a Kiskunvíz Kft.-vel konzorciumi megállapodás jött létre, a pályázatot konzorciumvezetőként a Kft. nyújtotta be tavaly februárban.

Novemberben Mátyus Zoltán, a Kft. ügyvezetője arról tájékoztatta az önkormányzatot, hogy a pályázat elbírálása megtörtént, és a konzorcium mintegy 82 millió forint támogatást nyert el, a pályázatot azonban módosítani szükséges, mivel a kiíró az ivó- és szennyvíz-beruházások elkülönítését kérte, és mindkettőre minimális beruházási költséget határozott meg.

Az eredetileg tervezett ivóvíz-hálózati fejlesztések értéke a minimálisan meghatározott szintet nem érte el, ezért ezek helyett szennyvízhálózati beruházások valósulhatnak meg – ennek jóváhagyását javasolta az előterjesztés.

A pályázat keretében a Kossuth Lajos utcán, az Ecetgyár utcán, illetve a Miskei úton szennyvízátemelő szivattyúk cseréjére kerül sor, és a szennyvíztisztító telepen is megtörténik egy közös érdekű műtárgy korszerűsítése. Ez utóbbi berendezés mintegy 13 millió forint támogatásban részesül, közel 4 milliós önrész igénnyel, összesen pedig 29,5 milliós vissza nem térítendő támogatást nyert a konzorcium, amely mellé 8,9 milliós önrészt kell biztosítani.

82 milliós támogatás városüzemeltetési feladatokra

Településüzemeltetés és -fejlesztés Kalocsán címmel 82 millió forint támogatást igényelt Kalocsa a tavaly december 9-én érkezett felkérésre, a PIP Közép-Duna Menti Térségfejlesztési Nonprofit Kft. mint támogató felhívására. A támogatási összeget a miniszterelnökség hazai forrásból biztosítja, a pályázat benyújtására tavaly december 16-ai határidővel volt lehetőség.

Az előzetes egyeztetések alapján 82 milliós támogatást részben már megvalósult, részben ez évre tervezett fejlesztésekre és járulékos költségeik finanszírozására lehetett igényelni. A támogatás révén a tavalyi útkátyúzási munkákat és a meszesi Duna-híd felújítását önerő biztosítása nélkül lehet finanszírozni, a támogatás fönnmaradó része a bölcsőde épületére telepített napelemek fedezetére fordítható.

Emellett a víziközmű-hálózattal és annak műtárgyaival kapcsolatos rendkívüli költségek fedezetére is jut az összegből, illetve a Kubinszky utca idén tavasszal kezdődő felújítása előtt célszerű ivóvízhálózat-cserére is ebből a forrásból jut pénz.
Az út felújítását a Belügyminisztériumhoz benyújtott, és az óta elnyert, negyvenmilliós pályázati forrás teszi lehetővé, azonban az útburkolat felújítására nyert összeg az ivóvízhálózat felújítására nem nyújt fedezetet, ezért azt más forrásból kellett megoldani.

A fenti kérdéseket tárgyaló képviselő-testületi ülésen az egyik napirend keretében foglalkozott a grémium azzal a 250 millió forintos, elnyert pályázattal is, amelynek forrásiból a temetői kápolna és környezete újulhat meg, körülötte napelemes közvilágítás létesülhet, valamint részlegesen a temető kerítését is felújítják, illetve a Csajda-kertben új játszótér létesülhet.

Erről azonban már korábban is olvashattakportálunkon.
Az új óvoda átadása kapcsán szintén írtunk már az új és az Ifjúsági Házban létesítendő ideiglenes óvoda berendezésére, további fejlesztésükre szolgáló pályázati pénzekről, illetve a többi óvoda fenntarthatóságát, állagmegóvását segítő, most induló programról, amelyekhez együttesen szintén mintegy negyedmilliárd forintos pályázati forrást használhat föl Kalocsa városa.

Mindezzel együtt összesen közel egymilliárd forintos támogatásról döntött a kalocsai önkormányzati képviselő-testület a tavaly decemberi ülésén. Ezek egy része már elnyert pályázati forrás, egy részének pedig az igénylés benyújtásáról született döntés.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 18., 07:59
Hatalmas tömeget vonzott május 14-én, szombaton az Érsekkertben megtartott veterán járművek találkozója, a „bőregértől” az amerikai országúti cirkálóig mindenféle gépcsodát láthatott az érdeklődő közönség.
2022. 05. 16., 08:03
Két év kényszerszünet után ebben a tanévben végre újra a hagyományos keretek között rendezhette ballagási ünnepségét a Kalocsai Szent István Gimnázium is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 20., 17:11
GyIÖK: Sajnos Alee lebetegedett, ezért este az USNK duó fog koncertet tartani a Csilás Parkban. Még >>>
2022. 05. 20., 13:16
Két megkülönböztető jelzést használó rendőrautó ütközött össze az 5301-es úton, Kiskőrösnél. Még >>>
2022. 05. 20., 09:43
A sértettek nem sejtették, hogy a férfi az összes kölcsönkért pénzt azonnal szerencsejátékokra költi, kevés sikerrel: elbukott mindent. Még >>>
2022. 05. 19., 18:03
Nem maradunk idén fecskék nélkül: a kalocsai városházán már javában csinosítják, építgetik a fészkeiket. Fészkenként, évente 4-5 utód várható, de CSOK-ot - talán kellő jövedelem híján - nem igényelnek. Nézzék meg rövid videónkon, hogyan csinálják! Még >>>
2022. 05. 19., 17:47
A Kalocsai Közétkeztetési Intézmény hirdeti a pályázatot. Még >>>
2022. 05. 19., 11:02
Az agár sisakoskosbor a legkorábban nyíló és leggyakoribb orchideánk, megyénkben sokfelé találkozhatunk vele. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés