2022. 12. 09. péntek
Natália
: 414 Ft   : 395 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

TEIT közmeghallgatás és tájékoztató a kalocsai városházán

Zsiga Ferenc  |  2021. 11. 26., 15:02

A Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás (TEIT) november 25-én, csütörtökön 14 órától tartotta éves közmeghallgatását a kalocsai városháza dísztermében. A fórumon dr. Filvig Géza, a TEIT elnöke számolt be az előző közmeghallgatás óta eltelt időszakról, majd a jelenlévők és az eseményt élő közvetítésen keresztül figyelemmel kísérők dr. Kovács Antal, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatójának „Atomenergia a jó megoldás” című előadását láthatták, hallhatták. A közmeghallgatást - mivel a közönség soraiból kérdés nem hangzott el - Bara László, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. üzemvezetőjének tájékoztatója zárta.

Dr. Filvig Géza beszámolójában kifejtette:

A TEIT önkormányzati társulásként működik, így számára is kötelező az éves közmeghallgatás megtartása. A társulás az információs csatornáin keresztül évközben is a nukleáris ipart és a radioaktív hulladék tárolását érintő tartalmakat jelentet meg, közérdekű adatokat szolgáltat.

A Társulás tagjai a pandémiás helyzet miatt az első félévben csupán informális üléseken, a járványügyi szabályokat betartva találkozhattak. A 2021. év első ülését szeptember 29-én, Géderlakon tartották. A tagok a TEIT számára ajánlott nemzetközi konferenciákon is csupán online módon tudtak részt venni, a virtuális tér nyújtotta lehetőségeket kihasználva igyekeztek a nukleáris ipart érintő információkról, változásokról első kézből értesülni.
Idén a hazánkkal szomszédos Szlovéniát választották szakmai tanulmányútjuk célpontjául. A döntés a földrajzi közelségen kívül annak is köszönhető, hogy Szlovénia Magyarországhoz hasonlóan hosszú évtizedek óta elkötelezett az atomenergia alkalmazása mellett, és hazánkhoz hasonlóan a jövőben is támaszkodni kíván erre az alacsony széndioxid kibocsátású energiaforrásra. A szlovén tanulmányút jó lehetőséget biztosított a TEIT polgármesterei számára, hogy összehasonlítsák a magyar gyakorlatot a szlovénnel. A látogatás megerősítette a résztvevőket abban: az atomenergia alkalmazása a jövőben is fontos eleme lesz a villamosenergia termelésnek. Például Szlovénia és Magyarország esetében is – mondta dr. Filvig Géza.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)


Az elnök hozzátette: augusztus első hetében rendezték meg a már hagyományokkal rendelkező nemzetközi fotótábort Gerjenben. A fotótáborban készült képekből vándorkiállítás nyílik a közeljövőben a TEIT - településeken.
A beszámolási időszakban tartották meg a szokásos éves rendezvényt, a TEIT Napot is, idén Madocsa látta vendégül a TEIT 16 településének résztvevőit. Az idei évben először próbáltak egy térben szakmai előadásokat és kulturális szórakozást is nyújtani az érdeklődőknek. A szakmai kisfilmeket követően gyermek és felnőtt kvízjátékkal igyekeztek a nukleáris téma iránt az érdeklődést felkelteni.

Dr. Filvig Géza szerint a TEIT NAP kiválóan sikerült. Ugyan jövőre lehetnek módosítások a szervezésben, de a rendezvény fő mondanivalóját, üzenetét, a társulás célkitűzését fent kívánják tartani.

Az elnök szólt arról is: A TEIT Hírek nyomtatott kiadvány idén eddig négy számban jelent meg, az ötödik lapszám nyomdai előkészítés alatt áll. A hatodik lapszám decemberben kerül a társulás településeinek összes háztartásába, ám a megfelelő információátadás érdekében honlapot és Facebook oldalt is működtetnek.

Dr. Filvig Géza a beszámolóját azzal zárta: A 2020-ban újraszervezett Ellenőrző Bizottság az idén két ellenőrzést tartott. Az egyiket a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójában, ahol a bővítési munkálatokat tekintették meg.

A TEIT továbbra is működteti az önálló háttérsugárzási ellenőrzési pontjait, amely az atomerőműtől független eredmények mérését teszi lehetővé. A sugárzási adatok a TEIT honlapján követhetők nyomon. A TEIT célkitűzése a továbbiakban is az, hogy a lakosság bizalma tovább erősödjön a térségben működő nukleáris létesítmények biztonságos működése terén. A TEIT polgármesterek arra törekszenek, hogy a tagtelepülésekkel való kapcsolattartás folyamatos legyen. Ennek érdekében részt vesznek a szervezett találkozókon és figyelemmel kísérik az új információkat – zárta beszámolóját dr. Filvig Géza, a TEIT elnöke.

Dr. Kovács Antal, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója „Atomenergia a jó megoldás” című prezentációjában globális, európai és hazai, valamint az Európai Bizottság Kutatóintézete, a Közös Kutató Központ kutatási eredményeit bemutatva vont le következtetéseket az atomenergia és más energiaforrások hasznossága és környezetre gyakorolt hatása között.
Mint egyebek mellett elhangzott: az atomerőmű területigénye akkora, mint a gázerőműé, és jelentősen kisebb, mint a szél és naperőműveké; Az atomerőmű egységnyi áramra jutó anyagigénye sokkal kisebb, mint a megújuló energiáké; Az atomerőmű teljes életciklusra vonatkoztatott radiológiai és nem radiológiai hatása hasonló a tengeri szélerőművekéhez.
Az előadó a fő következtetések sorát azzal zárta: jelenleg széles tudományos konszenzus alakult ki, hogy a sugárzó anyagok mélységi elhelyezése geológiai tárolókban megfelelő és biztonságos megoldást jelent a bioszférától való hosszú időtartamú elszigetelésre.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)


Dr. Kovács Antal előadása egyik fontos megállapítás szerint a jövő a nukleáris-megújuló hibrid rendszerek.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


A kommunikációs igazgató prezentációját egy csattanós ábrával és annak feliratával zárta: Ha süt. Ha fúj. Ha egyik sem.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


A közmeghallgatás Bara Lászlónak, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. üzemvezetőjének beszámolójával folytatódott. A szakember a tároló műszaki adatainak, az ott folyó tevékenységnek, az előttük álló feladatoknak az ismertetésén túl azt a megnyugtató információt is megosztotta a hallgatósággal: a tárolót az atomerőműhöz hasonlóan nemzetközi és hazai szakmai szervezetek, hatóságok ellenőrzik, ezek az ellenőrzések mind az RHK, mind a lakosság számára megnyugtató megállapításokkal záródtak.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 12. 08., 16:37
Perecet vont ki a forgalomból a Rossmann idegen anyag miatt! Még >>>
2022. 12. 08., 14:15
Novemberben 22,5 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos hónapjához képest! Még >>>
2022. 12. 08., 09:40
Volt ahol csak rongáltak, de nem loptak semmit, ugyanis a kórház egyik üvegajtaját törték be, a kár 100.000 forintra rúgott. Az egyik szórakozóhelyre is besurrantak, innen hangfalakat vittek el. Még >>>
2022. 12. 08., 09:17
Idén Dr. Meszlényi Rózsa, a Tomori Pál Főiskola alapító rektora kapta a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége 2022-es Év Vállalkozója díját. Még >>>
2022. 12. 08., 08:28
A kormány 95 százalékos extraprofitadót vetett ki a Molra, az erről szóló rendeletmódosítás szerdán jelent meg a Magyar Közlönyben. Még >>>
2022. 12. 08., 08:10
A nyolcadik játéknaphoz érkeztünk, lássuk a feladványt! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK