2024. 05. 24. péntek
Eliza, Eszter
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

TEIT közmeghallgatás és tájékoztató a kalocsai városházán

Zsiga Ferenc  |  2021. 11. 26., 15:02

A Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás (TEIT) november 25-én, csütörtökön 14 órától tartotta éves közmeghallgatását a kalocsai városháza dísztermében. A fórumon dr. Filvig Géza, a TEIT elnöke számolt be az előző közmeghallgatás óta eltelt időszakról, majd a jelenlévők és az eseményt élő közvetítésen keresztül figyelemmel kísérők dr. Kovács Antal, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatójának „Atomenergia a jó megoldás” című előadását láthatták, hallhatták. A közmeghallgatást - mivel a közönség soraiból kérdés nem hangzott el - Bara László, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. üzemvezetőjének tájékoztatója zárta.

Dr. Filvig Géza beszámolójában kifejtette:

A TEIT önkormányzati társulásként működik, így számára is kötelező az éves közmeghallgatás megtartása. A társulás az információs csatornáin keresztül évközben is a nukleáris ipart és a radioaktív hulladék tárolását érintő tartalmakat jelentet meg, közérdekű adatokat szolgáltat.

A Társulás tagjai a pandémiás helyzet miatt az első félévben csupán informális üléseken, a járványügyi szabályokat betartva találkozhattak. A 2021. év első ülését szeptember 29-én, Géderlakon tartották. A tagok a TEIT számára ajánlott nemzetközi konferenciákon is csupán online módon tudtak részt venni, a virtuális tér nyújtotta lehetőségeket kihasználva igyekeztek a nukleáris ipart érintő információkról, változásokról első kézből értesülni.
Idén a hazánkkal szomszédos Szlovéniát választották szakmai tanulmányútjuk célpontjául. A döntés a földrajzi közelségen kívül annak is köszönhető, hogy Szlovénia Magyarországhoz hasonlóan hosszú évtizedek óta elkötelezett az atomenergia alkalmazása mellett, és hazánkhoz hasonlóan a jövőben is támaszkodni kíván erre az alacsony széndioxid kibocsátású energiaforrásra. A szlovén tanulmányút jó lehetőséget biztosított a TEIT polgármesterei számára, hogy összehasonlítsák a magyar gyakorlatot a szlovénnel. A látogatás megerősítette a résztvevőket abban: az atomenergia alkalmazása a jövőben is fontos eleme lesz a villamosenergia termelésnek. Például Szlovénia és Magyarország esetében is – mondta dr. Filvig Géza.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)


Az elnök hozzátette: augusztus első hetében rendezték meg a már hagyományokkal rendelkező nemzetközi fotótábort Gerjenben. A fotótáborban készült képekből vándorkiállítás nyílik a közeljövőben a TEIT - településeken.
A beszámolási időszakban tartották meg a szokásos éves rendezvényt, a TEIT Napot is, idén Madocsa látta vendégül a TEIT 16 településének résztvevőit. Az idei évben először próbáltak egy térben szakmai előadásokat és kulturális szórakozást is nyújtani az érdeklődőknek. A szakmai kisfilmeket követően gyermek és felnőtt kvízjátékkal igyekeztek a nukleáris téma iránt az érdeklődést felkelteni.

Dr. Filvig Géza szerint a TEIT NAP kiválóan sikerült. Ugyan jövőre lehetnek módosítások a szervezésben, de a rendezvény fő mondanivalóját, üzenetét, a társulás célkitűzését fent kívánják tartani.

Az elnök szólt arról is: A TEIT Hírek nyomtatott kiadvány idén eddig négy számban jelent meg, az ötödik lapszám nyomdai előkészítés alatt áll. A hatodik lapszám decemberben kerül a társulás településeinek összes háztartásába, ám a megfelelő információátadás érdekében honlapot és Facebook oldalt is működtetnek.

Dr. Filvig Géza a beszámolóját azzal zárta: A 2020-ban újraszervezett Ellenőrző Bizottság az idén két ellenőrzést tartott. Az egyiket a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójában, ahol a bővítési munkálatokat tekintették meg.

A TEIT továbbra is működteti az önálló háttérsugárzási ellenőrzési pontjait, amely az atomerőműtől független eredmények mérését teszi lehetővé. A sugárzási adatok a TEIT honlapján követhetők nyomon. A TEIT célkitűzése a továbbiakban is az, hogy a lakosság bizalma tovább erősödjön a térségben működő nukleáris létesítmények biztonságos működése terén. A TEIT polgármesterek arra törekszenek, hogy a tagtelepülésekkel való kapcsolattartás folyamatos legyen. Ennek érdekében részt vesznek a szervezett találkozókon és figyelemmel kísérik az új információkat – zárta beszámolóját dr. Filvig Géza, a TEIT elnöke.

Dr. Kovács Antal, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója „Atomenergia a jó megoldás” című prezentációjában globális, európai és hazai, valamint az Európai Bizottság Kutatóintézete, a Közös Kutató Központ kutatási eredményeit bemutatva vont le következtetéseket az atomenergia és más energiaforrások hasznossága és környezetre gyakorolt hatása között.
Mint egyebek mellett elhangzott: az atomerőmű területigénye akkora, mint a gázerőműé, és jelentősen kisebb, mint a szél és naperőműveké; Az atomerőmű egységnyi áramra jutó anyagigénye sokkal kisebb, mint a megújuló energiáké; Az atomerőmű teljes életciklusra vonatkoztatott radiológiai és nem radiológiai hatása hasonló a tengeri szélerőművekéhez.
Az előadó a fő következtetések sorát azzal zárta: jelenleg széles tudományos konszenzus alakult ki, hogy a sugárzó anyagok mélységi elhelyezése geológiai tárolókban megfelelő és biztonságos megoldást jelent a bioszférától való hosszú időtartamú elszigetelésre.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)


Dr. Kovács Antal előadása egyik fontos megállapítás szerint a jövő a nukleáris-megújuló hibrid rendszerek.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


A kommunikációs igazgató prezentációját egy csattanós ábrával és annak feliratával zárta: Ha süt. Ha fúj. Ha egyik sem.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


A közmeghallgatás Bara Lászlónak, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. üzemvezetőjének beszámolójával folytatódott. A szakember a tároló műszaki adatainak, az ott folyó tevékenységnek, az előttük álló feladatoknak az ismertetésén túl azt a megnyugtató információt is megosztotta a hallgatósággal: a tárolót az atomerőműhöz hasonlóan nemzetközi és hazai szakmai szervezetek, hatóságok ellenőrzik, ezek az ellenőrzések mind az RHK, mind a lakosság számára megnyugtató megállapításokkal záródtak.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 22., 14:27
A rendezvényen a Békés Kalocsáért Egyesület és a Kalo Lokálpatrióta Egyesület polgármester- és képviselőjelöltjeit láttuk Bolvári Ferdinánd és dr. Bagó Zoltán vezetésével, de a szónok az ő politikai ambícióikat direkt módon egyetlen szóval nem támogatta, még csak meg sem említette.
2024. 05. 22., 10:42
Az új atomerőművi blokkok alatti talaj megerősítése érdekében 17 hektáron összességében 75 ezer furat, vagyis egymással átfedésben lévő cementált talajoszlop készül, melyek összessége alkotja a vízzáró lemezt és annak oldalfalait. (x)
2024. 05. 21., 10:49
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024-05-20 08:52:00
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 23., 13:15
A Reels műfaj sajátossága miatt dr. Filvig Gézának másfél percbe kellett sűríteni az elmúlt évek eredményeit. Még >>>
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK