2022. 11. 30. szerda
András, Andor
: 408 Ft   : 394 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Ugrásra készen áll a betonüzem építése a „Csirkelábban” – Év végéig 10-15 új munkahely jöhet létre

Illés György Cinó  |  2021. 01. 25., 08:35

A város egyik legjobb adottságokkal rendelkező ipari területét 2019 tavaszán vásárolta meg az önkormányzattól a B.Téker Kft. és a Beerstone Kft., hogy azon közös beruházással, több lépésben egy építőipari gyártó és kereskedelmi komplexumot hozzon létre. Az első ütemben egy betonelemgyártó csarnok épülhet meg, a hozzá tartozó nyersbetonüzemmel. Ezekre már a jogerős építési engedély is megvan, sőt az építőelemek gyártását is megkezdték már, az alapozással pedig csak a fagymentes időre várnak – tudtuk meg Beer Attilától, a két céget tömörítő családi vállalkozás közös tevékenységeit koordináló családfőtől, a B.Téker Kft. tulajdonos ügyvezetőjétől, akivel a készülő beruházás helyszínén beszélgettünk.

Annak idején portálunk írt az induló beruházások helyszínét adó, korábban önkormányzati tulajdonú telek eladásáról, benne a vevő munkahelyteremtő, barnamezős beruházásra vonatkozó vállalásáról, amelyeket a vételi ajánlattal egyidejűleg ismertettek. Ám a telek eladásáról csak nyílt értékesítési pályáztatás után döntött a kalocsai grémium, amelynek során azonban az eredeti ajánlattevőénél jobb ajánlat nem érkezett.

Abban az időszakban számos ipari célú, önkormányzati tulajdonú telket értékesítettek Kalocsán. Az eladásra irányuló javaslatok kivétel nélkül beruházási tervek ígéretével kerültek a képviselő-testület elé. Ez a beruházás azon kevesek egyike, amelyek a telek eladása után ténylegesen a megvalósulás útjára léptek, ezért is fordult felé szerkesztőségünk figyelme.

Egyelőre a tereprendezésen, a szükséges bontási munkák elvégzésén és terület megtisztításán, az építkezésre való előkészítésen vannak túl – akik a Paksi-köz felé hagyták el városunkat, vagy érkeztek ide, láthatták is a munkálatokat a tavalyi év folyamán –, de egyidejűleg lezajlott a beruházás előkészítése is, így az első ütemet jelentő két üzemegységnek nemcsak a tervei készültek el, hanem azokra már jogerős engedély is rendelkezésre áll. Így az építkezéssel, az alapozási munkálatok megkezdésével már csak a tartósan fagymentes talajra várnak – tudtuk meg Beer Attilától.

Tulajdonképpen már meg is kezdtük az építkezést, hiszen megkezdtük a csarnok kialakításához szükséges betonelemek gyártását, és a szükséges építőanyagok felhalmozását az építési területen”– mondta Beer Attila, az épp mellettünk található acélgerendákra és a mellettük látható betonacél-szerkezetekre mutatva.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


Ezekből lesznek a pillérek, ugyanis részben szakterületünkből fakadóan saját gyártású vasbeton pilléreken nyugvó I-acél gerendás födémszerkezettel építjük meg a betonelemgyártó csarnokot, a szociális épület mellett, amelynek a kialakítását már szintén megkezdtük”– mutat az ügyvezető a hosszúkás telek északi felében lévő, elsimított, gyepes területre, hozzátéve, hogy a szigorodó tűzvédelmi előírások miatt más beruházók és beruházások esetében is mind népszerűbb a vasbeton-szerkezetes építkezés, ezért is optimista a leendő üzem majdani piaci lehetőségeit illetően.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


A továbbiakból kiderült, a két, egy család tulajdonában álló, közösen beruházó vállalkozás számára csak a telephely lesz új, az üzemcsarnokok építésében bőségesen van tapasztalatuk.

– Mi már hosszú ideje üzemcsarnokok építésével foglalkozunk. Mivel az acélszerkezetek alkalmazása a tűzvédelmi besorolások miatt egyre nehézkesebb, így előtérbe kerül a betonvázas csarnokok építése. Ezt próbáljuk Magyarországon forradalmasítani azzal, hogy meghonosítjuk az új technológiákat. Elsősorban csarnokokhoz gyártunk pilléreket, tartógerendákat, de természetesen a lakosságot is igyekszünk majd kiszolgálni, így a családi házas építkezésekhez is előállítunk igény szerint pilléreket, sarokmegerősítő elemeket, lábazati elemeket.

Az új telephelyen azonban új technológiát is alkalmaznak majd, új termékcsalád fejlesztésére:

– Ami újdonság lesz, nem csak nálunk, hanem szerintem egész Magyarországon is, hogy már nem csak oszlopokat, pilléreket, hanem házgyári technológiával falakat is fogunk gyártani, nem kizárólag betonból, hanem tégla felhasználásával.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)
Beer Attila a tervezett beruházások helyszínén
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


– Reményeim szerint nyáron már előrehaladott építkezést mutathatok, hiszen tavaly év végén megkaptuk az engedélyt is az tervezett első beruházási ütem építményeire, a leendő betonelemgyártó csarnok mellett a szociális épület pedig már a tél folyamán teljesen elkészülhet. Ebben ötözők, zuhanyzók, valamint étkező kerül kialakításra a munkások részre.
Mellette épül majd a betonelemgyártó üzemegységet befogadó, 3.000 négyzetméteres csarnok, amelyhez a belső utunk másik oldalán egy betonkeverő üzem kapcsolódik majd, amely elsősorban a betonelemgyártó egységet fogja ellátni alapanyaggal.

Hogy tervezik a beruházás ütemezését?

– Ezt, az első ütemet teljes egészében szeretnénk ebben az évben megvalósítani. Reméljük, az év végére az új üzemrészben már gyártás folyik majd. Ennek érdekében mihelyt tartósan fagymentes lesz a talaj, megkezdjük az alapozási munkákat.

Mik a további tervek?

– A telephely középső harmadában egy habarcsgyártó részleget tervezünk kialakítani, itt a Ciglédi kertekben található üzemünkben jelenleg is folytatott tevékenységünket végeznénk, de egyelőre megtartva mostani funkciójában azt a telephelyet is. Így ez egy kapacitásbővítő lépés lesz majd.
A telephely fönnmaradó részében logisztikai központot szeretnénk kialakítani, egy 6.000 négyzetméteres raktárcsarnokkal, mellette pedig barkácsrészleggel is kiegészülő építőipari áruházat tervezünk építeni.

Itt a saját termékeiket forgalmaznák?

– Részben azokat, de más termékeket is, mindent, amire az építkezéshez szükség lehet. Ezt az elkerülő út felől, egy ott kialakítandó bejáraton keresztül közelíthetik majd meg a vevők – foglalta össze közeljövőre vonatkozó terveiket Beer Attila, akivel a telephelyről kifele jövet az útról is jól látható két sajátos, henger formájú épület mellett jöttünk el, amelyek korábban víztisztítóként működtek. Ezek további sorsára is kíváncsiak voltunk, tekintettel az építmények jellegzetes formájára.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


– Ezeket sem fogjuk elbontani. Egyrészt az épületek különleges formája is figyelmet érdemel, és az állékonyságuk is indokolja a megtartásukat. Itt a két épületrészt megfelelő építészeti eszközökkel össze fogjuk kötni, és az így létrejövő épületben alakítjuk majd ki az irodánkat. Az elhelyezésük is tökéletes e célra, mivel azt tartjuk ésszerűnek, hogy a közeli lakóövezet felé eső részen, egyúttal az üzemi bejárat közelében álljon az irodánk, a gyártás pedig a lakóházaktól minél messzebb kapjon helyet, bár az általunk itt végezni tervezett tevékenységek nem fognak különösebb zajhatással járni – zárta tájékoztatását induló beruházásaikról Beer Attila, akitől azt is megtudtuk, hogy a már kialakított tűzivíztároló tavat halastóként szeretnék majd kialakítani.
Ami pedig a Kalocsán és környékén élők számára a legfontosabb:

AZ ELSŐ ÜTEM LEZÁRÁSA UTÁN, ŐSSZEL 10-15, A KÉSŐBBI ÜTEMEK MEGVALÓSULÁSA UTÁN TOVÁBBI 60-70 ÚJ MUNKAHELY LÉTESÜL VÁROSUNKBAN.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 11. 25., 08:00
November 12-én tartották a Kamarateremben és a Művelődési Ház első emeletén a Bács-Kiskun megyei Zongoristák XIX. Találkozóját. A két kalocsai kötődésű zenész, a két Szendrei – apja, fia – emlékének tisztelgő eseményre 32 felkészítő tanár nyolcvanhárom növendéke regisztrált, hogy rangos zsűri előtt számot adjon az elmúlt évi fejlődésükről.
2022-11-28 13:21:11
A rendezvény legfőbb célja az, hogy egy kulturális produkciókkal gazdagított, közösségi élmények megélésére alkalmas karácsonyi vásáron és bolhapiacon vehessenek részt a város és a térség lakói.
2022-11-23 13:47:00
A nemzetközi szakmai párbeszéd és együttműködés aktív résztvevője a Paks II. Zrt. Munkatársai fontos tevékenységet végeznek a nukleáris ágazat kulcsfontosságú szakmai szervezeteiben, elősegítve a döntés-előkészítést és a hatékony érdekképviseletet. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 11. 29., 09:13
A Merriam-Webster az év szavát az online felületén végzett keresések alapján választja ki, miután kizárta a versenyből a minden évben gyakran keresett, örökzöld szavakat. Még >>>
2022. 11. 29., 08:59
A légköri változások nem befolyásolják számottevő mértékben szervezetünk működését. Még >>>
2022. 11. 28., 14:46
2022. december 6., kedd, 16:30-kor ünnepélyes szalagavatással megnyitja kapuit és vár minden érdeklődőt az Alapszolgáltatási Központ udvarán (Solt, Posta Utca 10) a városi Mikulás Udvar. Még >>>
2022. 11. 28., 09:32
A verseny december végén indul, de a felszerelés ellenőrzésére már előtte sor kerül Franciaországban. Onnan már nem tér haza a felszerelés, hanem egyenesen a rajt helyszínére utazik, majd a csapat ott csatlakozik hozzá karácsony után. Még >>>
2022. 11. 28., 09:19
Kíváncsi a Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás elmúlt egy évi tevékenységére? Javaslata, kérdése van? Még >>>
2022. 11. 28., 08:51
A szaunázás nem csak arról szól, hogy az ember beül a melegbe, vannak szabályai, amikre érdemes odafigyelni. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK