2023. 02. 08. szerda
Aranka
: 393 Ft   : 367 Ft Benzin: 655.9 Ft/l   Dízel: 717.8 Ft/l   Írjon nekünk

Elkelt a város legértékesebb ipari területe – 50,4 millió a vételár, készhabarcs-, betonelemgyártó üzem épül

Zsiga Ferenc  |  2019. 04. 21., 09:00

Elkelt a város egyik legértékesebb ipari hasznosításra alkalmas területe. A 7 hektár 257 négyzetméter nagyságú, kivett telephely művelési ágú, úgynevezett „csirkelábat” nettó 50,4 millió forintért értékesítette az önkormányzat. A kalocsai székhelyű, kalocsai tulajdonosokkal rendelkező B.TÉKER Kft. és a Beerstone Kft. egyedüli pályázati ajánlatáról a képviselő-testület április 18-i ülésén döntöttek. A képviselők egy tartózkodás mellett támogatták, hogy a két kalocsai, helyben munkahelyeket teremtő cég tulajdonába kerüljön az ingatlan, de a vételárat illetően ellenvélemény is megfogalmazódott.

Az előterjesztésből kiviláglik, hogy a kalocsai 0575 helyrajzi számú, a valóságban a Paksi közi új fénysorompós vasúti átjárótól jobbra eső, alaprajzát tekintve csirkelábra hasonlító területet értékesítik. A telket a két vevőnek idei teljesítéssel nettó 40 millió 200 ezer forintért kívánja eladni az önkormányzat. A fennmaradó 10 millió 200 ezer forintot jövő év március végéig kell megfizetnie a két társaságnak, amelyek fele-fele arányban osztoznak az ingatlanon. Az önkormányzat kikötötte, garanciális okból három év visszavásárlási jogot jegyeztet be az ingatlanra, hogy a megvásárolt területet a bejelentett célra és határidőkig hasznosítsák.

Mielőtt szavaztak volna, dr. Angeli Gabriella kért szót, és annak a véleményének adott hangot, hogy a nettó 50,4 millió forint vételár kevés ezért a területért. Amennyiben az adásvétel megtörténik, a város az egyik legértékesebb egybefüggő, ipari hasznosításra alkalmas területét adja el, annak valós értéke alatt.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A hozzászólásra dr. Bálint József reflektált, aki felhívta a figyelmet, hogy a pályázat elbírálásába ingatlanszakértőt is bevontak, aki az árat reálisnak találta. Egy pályázat érkezett, így rangsorolásra sem volt lehetőség.

Miután a pénzügyi és a gazdasági bizottság elnökei bejelentették, hogy támogatják az ingatlan értékesítését, dr. Filvig Géza kért szót.
A képviselő elmondta: valóban egy nagy kiterjedésű terültről van szó, de a két cég ezért jelentős összeget fizet. Az önkormányzatnak azzal is számolnia kell, hogy ezek a társaságok fejlesztenek, fejlődnek, az általuk befizetett iparűzési adóval a város bevételei gyarapodnak. Ám ettől is fontosabb, hogy olyan két kalocsai cégről van szó, amelyek majd hosszútávon foglalkoztatnak kalocsai munkavállalókat,

a bejelentett három fejlesztési terület több évtizedre biztosít munkát az ott dolgozóknak.

Ezt mérlegre téve a jogi bizottság egy tartózkodás mellett támogatja a terület értékesítését – fogalmazott dr. Filvig Géza.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Simon Zoltán képviselő hozzászólásában rámutatott, szerinte a képviselő-testületnek támogatnia kell az adásvételt, és örülnie kell, hogy a kalocsai vállalkozások fejlődnek, fejlesztenek, a két cég a város gazdasága élénküléséhez hozzájárul.

A szavazáskor a képviselő-testület egy tartózkodás mellett elfogadta az előterjesztést, így a polgármester hamarosan megkötheti a szerződést.

A két társaság tulajdonosi köréből Beer Attila vállalkozó személyesen is részt vett a napirend tárgyalásán.

Beer Attila középen
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Beer Attila a döntés követően portálunknak elmondta: a megvásárolt terület 3 ezer négyzetméterén

még az idén elkezdődik, jövőre befejeződik egy szárazhabarcs gyártó üzem, raktár felépítése, a gépek beállítása, a szárazhabarcsgyártás elindítása.

Ezzel szinte egy időben, tehát még 2019-ben kezdődik egy

betonelemgyártó üzem felépítése, kettő darab szárazsiló elhelyezése, ám ennek befejezési határideje 2021 vége.

A fejlesztés harmadik üteme, egy raktáráruház felépítése elkerülő úttal, külön bejárattal 2021-2024-ig tart majd – mondta Beer Attila.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 02. 05., 09:01
Közel 110 ezer gazdálkodónak kell megújítania az egységes kérelem beadásához szükséges meghatalmazást. Minden évben az egységes kérelmek mintegy 70 százalékát, megközelítőleg 108 ezer kérelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászainak közreműködésével nyújtják be a gazdálkodók – hangzott el egyebek mellett Kalocsán a NAK és a MAGOSZ szervezésében, Jakab István, az országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke részvételével Kalocsán megtartott, a Közös Agrárpolitikáról (KAP) szóló agrárfórumon.
2023. 02. 03., 12:49
A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretén belül a Pénzügyminisztérium, mint Támogató által közel 245 millió forint értékű beruházást valósít meg az RBDZS Bölcsőde Nonprofit Kft. kalocsai telephelyén.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 02. 07., 17:29
Igényelje a Gondosórát, hogy biztonságban tudhassa idősebb szeretteit a nap 24 órájában! Még >>>
2023. 02. 06., 16:59
Rövid időn belül két kocsit is nyitva talált Jánoshalmán egy 26 éves helybéli, aki nem volt rest ellopni az autókban fellelt értékeket. A nyomozók azonnal felismerték a kamerafelvételeken. Még >>>
2023. 02. 06., 09:58
A farsang egyik jellegzetes édessége a szalagos fánk. Finom, könnyű a tésztája, nagyon jó fánk recept, készítsd el te is! Még >>>
2023. 02. 06., 09:39
A húsos pástétom maradékmentő receptnek is tökéletes, de friss húst is használhatsz hozzá. Még >>>
2023. 02. 06., 08:59
A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyét dr. Finta József plébános képviselte. Még >>>
2023. 02. 06., 08:58
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet mínusz 10 és mínusz 5 fok között várható egész héten, a fagyzugos helyeken hidegebb is lehet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK