2024. 05. 20. hétfő
Bernát, Felícia
: 388 Ft   : 358 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Elkelt a város legértékesebb ipari területe – 50,4 millió a vételár, készhabarcs-, betonelemgyártó üzem épül

Zsiga Ferenc  |  2019. 04. 21., 09:00

Elkelt a város egyik legértékesebb ipari hasznosításra alkalmas területe. A 7 hektár 257 négyzetméter nagyságú, kivett telephely művelési ágú, úgynevezett „csirkelábat” nettó 50,4 millió forintért értékesítette az önkormányzat. A kalocsai székhelyű, kalocsai tulajdonosokkal rendelkező B.TÉKER Kft. és a Beerstone Kft. egyedüli pályázati ajánlatáról a képviselő-testület április 18-i ülésén döntöttek. A képviselők egy tartózkodás mellett támogatták, hogy a két kalocsai, helyben munkahelyeket teremtő cég tulajdonába kerüljön az ingatlan, de a vételárat illetően ellenvélemény is megfogalmazódott.

Az előterjesztésből kiviláglik, hogy a kalocsai 0575 helyrajzi számú, a valóságban a Paksi közi új fénysorompós vasúti átjárótól jobbra eső, alaprajzát tekintve csirkelábra hasonlító területet értékesítik. A telket a két vevőnek idei teljesítéssel nettó 40 millió 200 ezer forintért kívánja eladni az önkormányzat. A fennmaradó 10 millió 200 ezer forintot jövő év március végéig kell megfizetnie a két társaságnak, amelyek fele-fele arányban osztoznak az ingatlanon. Az önkormányzat kikötötte, garanciális okból három év visszavásárlási jogot jegyeztet be az ingatlanra, hogy a megvásárolt területet a bejelentett célra és határidőkig hasznosítsák.

Mielőtt szavaztak volna, dr. Angeli Gabriella kért szót, és annak a véleményének adott hangot, hogy a nettó 50,4 millió forint vételár kevés ezért a területért. Amennyiben az adásvétel megtörténik, a város az egyik legértékesebb egybefüggő, ipari hasznosításra alkalmas területét adja el, annak valós értéke alatt.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A hozzászólásra dr. Bálint József reflektált, aki felhívta a figyelmet, hogy a pályázat elbírálásába ingatlanszakértőt is bevontak, aki az árat reálisnak találta. Egy pályázat érkezett, így rangsorolásra sem volt lehetőség.

Miután a pénzügyi és a gazdasági bizottság elnökei bejelentették, hogy támogatják az ingatlan értékesítését, dr. Filvig Géza kért szót.
A képviselő elmondta: valóban egy nagy kiterjedésű terültről van szó, de a két cég ezért jelentős összeget fizet. Az önkormányzatnak azzal is számolnia kell, hogy ezek a társaságok fejlesztenek, fejlődnek, az általuk befizetett iparűzési adóval a város bevételei gyarapodnak. Ám ettől is fontosabb, hogy olyan két kalocsai cégről van szó, amelyek majd hosszútávon foglalkoztatnak kalocsai munkavállalókat,

a bejelentett három fejlesztési terület több évtizedre biztosít munkát az ott dolgozóknak.

Ezt mérlegre téve a jogi bizottság egy tartózkodás mellett támogatja a terület értékesítését – fogalmazott dr. Filvig Géza.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Simon Zoltán képviselő hozzászólásában rámutatott, szerinte a képviselő-testületnek támogatnia kell az adásvételt, és örülnie kell, hogy a kalocsai vállalkozások fejlődnek, fejlesztenek, a két cég a város gazdasága élénküléséhez hozzájárul.

A szavazáskor a képviselő-testület egy tartózkodás mellett elfogadta az előterjesztést, így a polgármester hamarosan megkötheti a szerződést.

A két társaság tulajdonosi köréből Beer Attila vállalkozó személyesen is részt vett a napirend tárgyalásán.

Beer Attila középen
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Beer Attila a döntés követően portálunknak elmondta: a megvásárolt terület 3 ezer négyzetméterén

még az idén elkezdődik, jövőre befejeződik egy szárazhabarcs gyártó üzem, raktár felépítése, a gépek beállítása, a szárazhabarcsgyártás elindítása.

Ezzel szinte egy időben, tehát még 2019-ben kezdődik egy

betonelemgyártó üzem felépítése, kettő darab szárazsiló elhelyezése, ám ennek befejezési határideje 2021 vége.

A fejlesztés harmadik üteme, egy raktáráruház felépítése elkerülő úttal, külön bejárattal 2021-2024-ig tart majd – mondta Beer Attila.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 18., 10:25
Dr. Tóth Roland alaposan beleállt Bolvári Ferdinándba, ugyanis szerinte nem csak a pártok használják ugródeszkának az álfüggetlen és álcivil polgármesterjelöltet, ő is ugródeszkának használja a pártokat. A képviselőjelölt szerint úgy tűnik, bármi áron összefogna lassan bárkivel, hogy polgármester lehessen, most éppen a Tisza Párt kegyeit keresi.
2024-05-15 10:51:52
E hét pénteken ünnepli a Dunatáj Fotókör fennállásának 20. évét, melynek keretében Fotóművészeti Napra invitálnak minden érdeklődőt. Az eseményen fellép a Kalocsa Kamarakórus, a Kalocsai Református Kórus és Lakatos György fagottművész is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>
2024. 05. 20., 08:48
A 14 éves fiú jobb kezéhez egy kést nyomott, miközben ráfogott a bal kezében tartott telefonjára. Még >>>
2024. 05. 17., 09:21
Az egyik körzeti megbízott a kezét is megégette, miközben segített egy bajba jutott asszonynak. Még >>>
2024. 05. 16., 09:41
Mézes tészta, főzött csokis krém és sok kókusz: a békebeli édességnek nem lehet ellenállni. Még >>>
2024. 05. 15., 10:26
A járőrök és körzeti megbízottak több egységgel indultak az elkeseredett fiatal keresésére. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK