2022. 01. 20. csütörtök
Fábián, Sebestyén
: 357 Ft   : 315 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Elkelt a város legértékesebb ipari területe – 50,4 millió a vételár, készhabarcs-, betonelemgyártó üzem épül

Zsiga Ferenc  |  2019. 04. 21., 09:00

Elkelt a város egyik legértékesebb ipari hasznosításra alkalmas területe. A 7 hektár 257 négyzetméter nagyságú, kivett telephely művelési ágú, úgynevezett „csirkelábat” nettó 50,4 millió forintért értékesítette az önkormányzat. A kalocsai székhelyű, kalocsai tulajdonosokkal rendelkező B.TÉKER Kft. és a Beerstone Kft. egyedüli pályázati ajánlatáról a képviselő-testület április 18-i ülésén döntöttek. A képviselők egy tartózkodás mellett támogatták, hogy a két kalocsai, helyben munkahelyeket teremtő cég tulajdonába kerüljön az ingatlan, de a vételárat illetően ellenvélemény is megfogalmazódott.

Az előterjesztésből kiviláglik, hogy a kalocsai 0575 helyrajzi számú, a valóságban a Paksi közi új fénysorompós vasúti átjárótól jobbra eső, alaprajzát tekintve csirkelábra hasonlító területet értékesítik. A telket a két vevőnek idei teljesítéssel nettó 40 millió 200 ezer forintért kívánja eladni az önkormányzat. A fennmaradó 10 millió 200 ezer forintot jövő év március végéig kell megfizetnie a két társaságnak, amelyek fele-fele arányban osztoznak az ingatlanon. Az önkormányzat kikötötte, garanciális okból három év visszavásárlási jogot jegyeztet be az ingatlanra, hogy a megvásárolt területet a bejelentett célra és határidőkig hasznosítsák.

Mielőtt szavaztak volna, dr. Angeli Gabriella kért szót, és annak a véleményének adott hangot, hogy a nettó 50,4 millió forint vételár kevés ezért a területért. Amennyiben az adásvétel megtörténik, a város az egyik legértékesebb egybefüggő, ipari hasznosításra alkalmas területét adja el, annak valós értéke alatt.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A hozzászólásra dr. Bálint József reflektált, aki felhívta a figyelmet, hogy a pályázat elbírálásába ingatlanszakértőt is bevontak, aki az árat reálisnak találta. Egy pályázat érkezett, így rangsorolásra sem volt lehetőség.

Miután a pénzügyi és a gazdasági bizottság elnökei bejelentették, hogy támogatják az ingatlan értékesítését, dr. Filvig Géza kért szót.
A képviselő elmondta: valóban egy nagy kiterjedésű terültről van szó, de a két cég ezért jelentős összeget fizet. Az önkormányzatnak azzal is számolnia kell, hogy ezek a társaságok fejlesztenek, fejlődnek, az általuk befizetett iparűzési adóval a város bevételei gyarapodnak. Ám ettől is fontosabb, hogy olyan két kalocsai cégről van szó, amelyek majd hosszútávon foglalkoztatnak kalocsai munkavállalókat,

a bejelentett három fejlesztési terület több évtizedre biztosít munkát az ott dolgozóknak.

Ezt mérlegre téve a jogi bizottság egy tartózkodás mellett támogatja a terület értékesítését – fogalmazott dr. Filvig Géza.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Simon Zoltán képviselő hozzászólásában rámutatott, szerinte a képviselő-testületnek támogatnia kell az adásvételt, és örülnie kell, hogy a kalocsai vállalkozások fejlődnek, fejlesztenek, a két cég a város gazdasága élénküléséhez hozzájárul.

A szavazáskor a képviselő-testület egy tartózkodás mellett elfogadta az előterjesztést, így a polgármester hamarosan megkötheti a szerződést.

A két társaság tulajdonosi köréből Beer Attila vállalkozó személyesen is részt vett a napirend tárgyalásán.

Beer Attila középen
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Beer Attila a döntés követően portálunknak elmondta: a megvásárolt terület 3 ezer négyzetméterén

még az idén elkezdődik, jövőre befejeződik egy szárazhabarcs gyártó üzem, raktár felépítése, a gépek beállítása, a szárazhabarcsgyártás elindítása.

Ezzel szinte egy időben, tehát még 2019-ben kezdődik egy

betonelemgyártó üzem felépítése, kettő darab szárazsiló elhelyezése, ám ennek befejezési határideje 2021 vége.

A fejlesztés harmadik üteme, egy raktáráruház felépítése elkerülő úttal, külön bejárattal 2021-2024-ig tart majd – mondta Beer Attila.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 20., 18:02
Gyopáros Alpár kormánybiztos úr már második alkalommal érkezett körzetünkbe annak érdekében, hogy a vezetése alatt álló Magyar Falu Programról személyesen tájékoztassa településeink polgármestereit. Még >>>
2022. 01. 20., 09:36
Az utóbbi hat évből négyben hullott hó a világ legnagyobb sivatagában, de 2017. előtt 1979. óta nem volt ilyen. Nálunk a meteorológusok cudar hidegre figyelmeztetnek. Még >>>
2022. 01. 20., 09:36
A tanulók magyar nyelvből és matematikából vizsgáznak. Még >>>
2022. 01. 19., 19:54
Filvig Géza polgármester és kísérete a TOP Plusz források adta lehetőségekről a megyei közgyűlés elnökével és a megyei fejlesztési ügynökség képviselőivel egyeztetett a megyeszékhelyen. Még >>>
2022. 01. 19., 17:01
Dollenstein László polgármester úr, Fröhlich Henrikné, a Hartai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökasszonyának és Vejtei András a Hartai Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnokának meghívásra látogatott Hartára Font Sándor országgyűlési képviselő. Még >>>
2022. 01. 19., 13:11
Kiszli Vandának, az Atomerőmű Sportegyesület kajakosának neve is felkerült a magyar kajak-kenu sport örökös bajnokainak márványtáblájára – tájékoztatott az egyesület. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés