2024. 05. 22. szerda
Júlia, Rita
: 386 Ft   : 355 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Kék Madár – Tavaszi költés: két tojást délelőtt, egyet az esti órákban rakott a Korai Kék Madár

Illés György Cinó  |  2024. 04. 28., 08:35

Újra kékmadaras zászlók adták a díszletet múlt csütörtökön Kalocsán, egyelőre csak a Kamarateremben, amikor a Korai Kék Madár rendezvényeinek keretében Lakatos György fagottművész, fesztiváligazgató és vendégei a júniusi zenei és összművészeti Kék Madár Fesztivált immár nem csak a tanulóifjúság körében népszerűsítették, mivel a szokásos, a kalocsai diákoknak délelőtt tartott zenés alkalmak mellett délután öt órai kezdettel könyvbemutató is gazdagította a programsort. Azon Bősze Ádámmal beszélgetett a fesztiváligazgató a Nagy zenészek, nagy szerelmek című kötetéről, amelyet a szerző a zenés beszélgetés után dedikált is a helyszínen.

Délelőtt a középiskolás diákok közé ejtette tojásait a Kék Madár, annak a két előadása formájában, amelyeket Lakatos György zeneakadémiai tanítványai, valamint rendszeres zongorakísérője, Bárkányi Éva zongoraművész közreműködésével tartott a kalocsai iskolák tanulói számára a Kamarateremben.

Tomori Pál Könyvtár / Facebook


Az általános és középiskolás diákokból álló közönségnek két turnusban megtartott interaktív, zenés foglalkozáson az elhangzott zeneszámokat összekötő beszélgetések során Lakatos György beszélgetőpartnere Bősze Ádám volt, akinek új kötetét délután már szélesebb közösségnek mutatták be ugyanott. A délelőtti programokról a Kalocsa Televízió is beszámolt, a világhálón közzétett összefoglalójuk itt is megtekinthető:


Bősze Ádám esti könyvbemutatóján azt is megtudtuk, hogy a szerző őszre újabb, szintén zenei témájú kötettel készül, Muzikális bestiák címmel, amelyben a zeneirodalom bestiáriumát, azaz képzeletbeli lényeinek titkait tárja majd olvasói elé.
A most bemutatott kötete híres zeneszerzők gyakran zajos, máskor nagyon is titokzatos, de sohasem eseménytelen érzelmi életét dolgozza fel, rengeteg apró, izgalmas részletet ismertetve, tudományos igényességgel megalapozva, de olvasmányos formában.


A Kamaratermet megtöltő, mintegy 120 fős hallgatósággal ezekből a zenetörténeti jelentőségű magánéleti epizódokból sokat meg is osztott a szerző, akivel a kötetről és a benne foglaltakról Lakatos György beszélgetett. Az estét a fesztiváligazgató fagottjátékával is színesítette, Bárkányi Éva zongorakíséretével.


A sok levéltárilag adatol tényt, izgalmas zenetörténeti érdekességet felvonultató beszélgetés a szellemi-lelki táplálék mellett a hasizmokra is jótékony, erősítő hatással volt, ugyanakkor fájóan emlékezetessé is tette az a szomorú egybeesés, hogy aznap tartották jeles zeneszerzőnk, a 80 éves korában elhunyt Eötvös Péter búcsúztatóját, akit Lakatos György a legnagyobb kortárs szerzők közé sorolt, és akiről elérzékenyülten, egy zeneszám előadásával is megemlékezett.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 20., 08:52
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.
2024. 05. 18., 10:25
Dr. Tóth Roland alaposan beleállt Bolvári Ferdinándba, ugyanis szerinte nem csak a pártok használják ugródeszkának az álfüggetlen és álcivil polgármesterjelöltet, ő is ugródeszkának használja a pártokat. A képviselőjelölt szerint úgy tűnik, bármi áron összefogna lassan bárkivel, hogy polgármester lehessen, most éppen a Tisza Párt kegyeit keresi.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>
2024. 05. 20., 08:48
A 14 éves fiú jobb kezéhez egy kést nyomott, miközben ráfogott a bal kezében tartott telefonjára. Még >>>
2024. 05. 17., 09:21
Az egyik körzeti megbízott a kezét is megégette, miközben segített egy bajba jutott asszonynak. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK