2023. 03. 28. kedd
Gedeon, Johanna
: 385 Ft   : 356 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Nagy érdeklődés mellett, fergeteges hangulatban zajlott az I. Pünkösdi Népművészeti Fesztivál néptáncos felvonulása – A Duna menti Folklórfesztiválok hangulatát idézte

Nagy érdeklődés mellett, fergeteges hangulatban zajlott az I. Pünkösdi Népművészeti Fesztivál néptáncos felvonulása – A Duna menti Folklórfesztiválok hangulatát idézte
Kastély Béla  |  2022. 06. 06., 11:39

A városházától indulva, a Szent István király úton keresztül, egészen a Szentháromság térig tartó menettánc során, több alkalommal és helyszínen mutatkoztak be a táncosok, melyet az őket kísérő közönség kitörő lelkesedéssel fogadott. A zenét a Kalocsai Fúvószenekar, valamint Pogrányi Miklós és Zenekara szolgáltatta. A táncoslábúak előadásával egyidejűleg a Viski Károly Múzeum előtti járdán is akadt látnivaló, itt népművészeti bemutatóval várták az érdeklődőket.

Újra bebizonyosodott: a kalocsai paprika mellett a több, mint 1000 évvel ezelőtt alapított városunk másik hungarikumára, a kalocsai népművészetre is okkal lehetünk büszkék.

Mint emlékezetes, a népművészeti hagyományokra épülő számos városi program közül a Duna menti Folklórfesztivál volt a legkiemelkedőbb, és a legnagyobb hírű. A sorrendben következő 2020-ban lett volna ez esedékes, de az az akkor tomboló COVID19-járvány miatt elmaradt.

Most pünkösdvasárnap részben annak a hagyományait karolták föl, amikor elhatározták a Pünkösdi Folklórfesztivál életre hívását, több néptáncegyüttes részvételével.

Mint a pünkösdi programokat ismertető sajtótájékoztatón elhangzott: a néptánc egy olyan kulturális tevékenység, amely segíti a közösségi élmény megvalósulását mindannyiunk számára. A hagyományteremtő szándékkal megszervezett I. Pünkösdi Népművészeti Fesztivál célja Kalocsa hagyományos értékeinek a megőrzése és a népszerűsítése.

Képgaléria megtekintése (62 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Kastély Béla / KALOhírek

A látványos és vidám hagyományőrző programhoz az időjárás is kifejezetten kegyes volt. A 15:30-kor kezdődő felvonuláson és menettáncon a kalocsai Liszt Ferenc AMI és a Bokréta Egyesület, a kalocsai Piros Rózsa Táncegyüttes, a testvérváros Kúlából érkezett Népkör Kúla néptáncegyüttese, a Homokmégyi Hagyományőrző Néptáncegyüttes, a Szakmári Hagyományőrző Együttes, az Uszódi Hagyományőrző Táncegyüttes és a Vasi Fergeteges Néptánccsoport vett részt, a Kalocsai Fúvószenekar, valamint Pogrányi Miklós és Zenekara kíséretében.

Képgaléria megtekintése (62 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Kastély Béla / KALOhírek

A folklórfelvonulással egy időben, a Viski Károly Múzeum előtti járdán a Kalocsai Kézműves Kör tagjai népművészeti bemutatóval és foglalkozásokkal várták az érdeklődőket.

Képgaléria megtekintése (62 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Kastély Béla / KALOhírek

A Szentháromság térig tartó lendületes és látványos menettánc után folklórgála vette kezdetén az Érsekkertben. A szabadtéri nagyszínpadon folytatódó rendezvényen először a Kalocsai lakodalmast látták az érdeklődők – ezt Illés Zoltán és Koszta Krisztina közösen koreografálták, kifejezetten erre az alkalomra.

A látványos bemutatóban a lakodalmi szokásokat elevenítették fel a lánybúcsúztatótól a lakodalom végéig. A nap zárásaként a környékbeli csoportok bemutatói és Kalocsa testvérvárosa, Kúla táncosai is bemutatták táncaikat.

Képgaléria megtekintése (62 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Kastély Béla / KALOhírek

Az első, de remélhetőleg nem utolsó I. Pünkösdi Népművészeti Fesztivál az esti órákban a közönség elismerő, szűnni nem akaró tapsviharával zárult. 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-24 13:15:00
Kertészeti eszközök, öntözőberendezések, tápanyag-utánpotló szerek, gasztronómiai különlegességek, termelői vásár és vidékfejlesztési támogatási információs pont is várja majd az expora kilátogatókat.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 28., 13:33
Nem kell hozzá PhD kelt tésztából, sőt komolyabb felszerelés sem, csak egy kis idő. Kicsit több, mint amennyi idő alatt a boltban levennénk a polcról, de az eredmény kárpótol. Még >>>
2023. 03. 28., 09:52
Hét gyanúsítottból álló bűnbanda ügyében fejezték be a nyomozást a kalocsai rendőrök. Még >>>
2023. 03. 28., 09:45
A kisfiú keresésében jelenleg is több százan vesznek részt. Még >>>
2023. 03. 27., 23:39
Egy kisodródott és árokba csapódott személykocsi egyik utasa életét vesztette, egy másik életveszélyesen megsérült – őt újra kellett éleszteni –, és a sofőr is súlyosan megsérült a vasárnap esti balesetben. A beszámolók alapján a túl gyors tempó és a biztonsági öv mellőzése vezethetett a tragédiához. Még >>>
2023. 03. 27., 14:37
A magyar labdarúgó válogatott hétfő este 20 óra 45 perckor megkezdi szereplését a 2024-es Eb-részvételért a selejtezőkben. Még >>>
2023. 03. 27., 14:20
A tepsis tócsni nagy előnye, hogy sütés közben nem kell mellette állni, és olajjal sem szívja tele magát. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK