2022. 07. 07. csütörtök
Appolónia
: 410 Ft   : 400 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Nagy érdeklődés mellett, fergeteges hangulatban zajlott az I. Pünkösdi Népművészeti Fesztivál néptáncos felvonulása – A Duna menti Folklórfesztiválok hangulatát idézte

Nagy érdeklődés mellett, fergeteges hangulatban zajlott az I. Pünkösdi Népművészeti Fesztivál néptáncos felvonulása – A Duna menti Folklórfesztiválok hangulatát idézte
Kastély Béla  |  2022. 06. 06., 11:39

A városházától indulva, a Szent István király úton keresztül, egészen a Szentháromság térig tartó menettánc során, több alkalommal és helyszínen mutatkoztak be a táncosok, melyet az őket kísérő közönség kitörő lelkesedéssel fogadott. A zenét a Kalocsai Fúvószenekar, valamint Pogrányi Miklós és Zenekara szolgáltatta. A táncoslábúak előadásával egyidejűleg a Viski Károly Múzeum előtti járdán is akadt látnivaló, itt népművészeti bemutatóval várták az érdeklődőket.

Újra bebizonyosodott: a kalocsai paprika mellett a több, mint 1000 évvel ezelőtt alapított városunk másik hungarikumára, a kalocsai népművészetre is okkal lehetünk büszkék.

Mint emlékezetes, a népművészeti hagyományokra épülő számos városi program közül a Duna menti Folklórfesztivál volt a legkiemelkedőbb, és a legnagyobb hírű. A sorrendben következő 2020-ban lett volna ez esedékes, de az az akkor tomboló COVID19-járvány miatt elmaradt.

Most pünkösdvasárnap részben annak a hagyományait karolták föl, amikor elhatározták a Pünkösdi Folklórfesztivál életre hívását, több néptáncegyüttes részvételével.

Mint a pünkösdi programokat ismertető sajtótájékoztatón elhangzott: a néptánc egy olyan kulturális tevékenység, amely segíti a közösségi élmény megvalósulását mindannyiunk számára. A hagyományteremtő szándékkal megszervezett I. Pünkösdi Népművészeti Fesztivál célja Kalocsa hagyományos értékeinek a megőrzése és a népszerűsítése.

Képgaléria megtekintése (62 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Kastély Béla / KALOhírek

A látványos és vidám hagyományőrző programhoz az időjárás is kifejezetten kegyes volt. A 15:30-kor kezdődő felvonuláson és menettáncon a kalocsai Liszt Ferenc AMI és a Bokréta Egyesület, a kalocsai Piros Rózsa Táncegyüttes, a testvérváros Kúlából érkezett Népkör Kúla néptáncegyüttese, a Homokmégyi Hagyományőrző Néptáncegyüttes, a Szakmári Hagyományőrző Együttes, az Uszódi Hagyományőrző Táncegyüttes és a Vasi Fergeteges Néptánccsoport vett részt, a Kalocsai Fúvószenekar, valamint Pogrányi Miklós és Zenekara kíséretében.

Képgaléria megtekintése (62 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Kastély Béla / KALOhírek

A folklórfelvonulással egy időben, a Viski Károly Múzeum előtti járdán a Kalocsai Kézműves Kör tagjai népművészeti bemutatóval és foglalkozásokkal várták az érdeklődőket.

Képgaléria megtekintése (62 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Kastély Béla / KALOhírek

A Szentháromság térig tartó lendületes és látványos menettánc után folklórgála vette kezdetén az Érsekkertben. A szabadtéri nagyszínpadon folytatódó rendezvényen először a Kalocsai lakodalmast látták az érdeklődők – ezt Illés Zoltán és Koszta Krisztina közösen koreografálták, kifejezetten erre az alkalomra.

A látványos bemutatóban a lakodalmi szokásokat elevenítették fel a lánybúcsúztatótól a lakodalom végéig. A nap zárásaként a környékbeli csoportok bemutatói és Kalocsa testvérvárosa, Kúla táncosai is bemutatták táncaikat.

Képgaléria megtekintése (62 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Kastély Béla / KALOhírek

Az első, de remélhetőleg nem utolsó I. Pünkösdi Népművészeti Fesztivál az esti órákban a közönség elismerő, szűnni nem akaró tapsviharával zárult. 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 07. 03., 08:34
Kalocsán Jézus Szíve ünnepéhez kapcsolódóan tartották meg a város főbúcsúját június 26-án, vasárnap. Az ünnepen Berta Tibor tábori püspök mutatott be szentmisét a Nagyboldogasszony-főszékesegyházban.
2022. 07. 02., 12:47
Az új utcabútorok napelemes energiaforrással működnek, mobiltelefonok töltésére alkalmasak, illetve környezetükben Wi-Fi szolgáltatást nyújtanak és meteorológiai adatokat is szolgáltatnak. Az okospadok ingyenesen használhatóak, ahogyan a bevezetés időszakában a térnek a malom melletti hídnál lévő sarkánál felállított töltőállomás is.
2022. 06. 29., 15:40
Amíg szüleik a vizsgálatokon vettek részt, a gyerekek ugrálóvárban hancúrozhattak, és az összes résztvevőt egy tál babgulyásra is megvendégelte az egészségnapon a Kalocsa Város Cigány Nemzetiségi Önkormányzata, akiknek hívására hétfőn városunkba érkezett a Nemzeti Népegészségügyi Központ egészségügyi szűrőbusza.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 07. 06., 11:04
2022. július 5-én Jenei Zoltán országos kórházfőigazgató adta át a megbízást dr. Gondos Miklósnak a kecskeméti kórházban. Még >>>
2022. 07. 05., 18:03
A Dunától keletre fordulhat elő elvétve zápor, zivatar. Még >>>
2022. 07. 05., 15:04
A politikus a kórházba kerülés után vakbél műtéten esett át. Még >>>
2022. 07. 05., 14:54
2022. július 07-től 18-ig a víz minőségének romlásával, időszakos vízhiánnyal és nyomás csökkenéssel kell számolni Kalocsán és valamennyi környező településen. Még >>>
2022. 07. 05., 10:15
A horvát kormány célja, hogy biztosítsa az állampolgárok életszínvonalát és az energiaellátás biztonságát, továbbá a bevételeket a turisztikai szezonban. Még >>>
2022. 07. 04., 15:22
Itt az ideje, hogy felálljon egy önálló határvadász testület, ami kizárólag a határvédelemmel foglalkozik! Magyarország biztonságából nem engedhetünk- fogalmazott Kocsis Máté Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK