2022. 06. 26.
János, Pál
: 401 Ft   : 380 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Jön: a Pünkösdi Népművészeti Fesztivál! – Kétnapos folklórprogram több helyszínen a hosszúhétvégén

Illés György Cinó  |  2022. 06. 01., 14:26

Folklórfelvonulás a főutcán, táncbemutatók az érsekkerti szabadtéri színpadon, kézműves foglalkozás a Viski Károly Múzeum előtt, táncház kifulladásig – ezt ígéri a pünkösdi hosszúhétvégére az I. Pünkösdi Népművészeti Fesztivál. A hagyományteremtő szándékkal megszervezett rendezvényt kedd délután közös sajtótájékoztatón népszerűsítette dr. Filvig Géza polgármester, Zsikó Zoltán, a Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ (KIKK) ügyvezetője, Romsics Imre, az együttműködő Viski Károly Múzeum igazgatója, valamint a közreműködő csoportok képviseletében Illésné Koszta Krisztina és Kákonyi István.

A Városháza kis házasságkötő termében kedd délután három órai kezdettel tartott sajtótájékoztatót megnyitó Filvig Gáza polgármester örömét fejezte ki, hogy a világjárvány miatt kimaradt két év után végre újra egy nagyszabású rendezvényt jelenthet be, hiszen a mögöttünk hagyott időszakban nagyon sok rendezvényt el kellett halasztani, sok hagyományos program elmaradt városunkban is.

Széleskörű összefogással és együtt gondolkodással sikerült a programot kialakítaniuk – mondta a polgármester, amint bemutatta a sajtótájékoztató résztvevőit: Illésné Koszta Krisztinát, a Bokréta Népművészeti Egyesület elnökét, a Piros Rózsa Táncegyüttes képviseletében Kákonyi Istvánt, valamint Romsics Imre múzeumigazgatót és Zsikó Zoltánt, a KIKK igazgatóját.

Filvig Géza fölidézte: a népművészeti hagyományokra épülő számos programunk közül a Dunamenti Folklórfesztivál volt a legkiemelkedőbb, amely 2020-ban lett volna ez esedékes. Most részben annak hagyományait karolták föl, amikor elhatározták a Pünkösdi Folklórfesztivál életre hívását sok kalocsai környékbeli néptáncegyüttessel együttműködve.
Így mindkét hungarikumunkra, a paprikára és a népművészeti kincsünkre is épülhet egy-egy éves nagyrendezvény.


Forrás: KALOhírek


Az írás, a hímzés és a pingálás bemutatását a Viski Károly Múzeum vállalta föl, a néptáncos előadások az érsekkerti szabadtéri színpadon lesznek láthatóak.

A VÁROSBAN NÉPTÁNCOS FELVONULÁS IS LESZ, FÖLIDÉZVE A FOLKLÓRFESZTIVÁL HANGULATÁT.

Filvig Géza reményét fejezte ki, hogy a rendezvénnyel hagyományt sikerül teremteni.

Ezt követően Illésné Koszta Krisztina ismertette a két nap néptáncos programját.


Forrás: KALOhírek


Szombaton délután az Érsekkertben a kalocsai Liszt Ferenc AMI néptánc tagozata ad számot az idei évben végzett munkáról, majd a Bokréta Egyesület táncosai fognak fellépni magyarországi és erdélyi táncokkal – az egyesület egyébként a már hagyományos évzáró családi napját illesztette a fesztiváli programba.
A délután folyamán így a háromévestől a 60 éves korosztályig a kalocsai néptáncosok minden generációja bemutatkozik majd.

A gyerekeket népi gyermekjátékokból berendezett játszótér és kézműves sarok várja, ahol kipróbálhatják a különböző kézműves-és népi mesterségeket.

Vasárnap délutáni a néptáncos felvonulás után, várhatóan öt órakor egy nagy kalocsai program néptáncos program veszi kezdetét az Érsekkertben, amelynek keretében először a kalocsai lakodalmast láthatnak az érdeklődők – ezt Illés Zoltán és Koszta Krisztina közösen koreografálták, kifejezetten erre az alkalomra.

A KALOCSAI LAKODALMASBAN HÁROM CSOPORT MINTEGY 80 TÁNCOSA VESZ MAJD RÉSZT.

A Bokréta Egyesületből a Csajgorás és a Bokréta csoport, illetve a Piros Rózsa Tánccsoport közreműködésével megvalósuló produkció a lakodalmi szokásokat eleveníti fel a lánybúcsúztatótól a lakodalom végéig.
Ezt követően a környékbeli csoportok bemutatói következnek, és Kalocsa testvérvárosa, Kúla táncosai is bemutatják táncaikat.

Gondolom, hogy nem kell róla sokat beszélnem, hogy táncosként mit jelent nekünk az, hogy helyi közösség előtt léphetünk fel, főleg így, hogy 2020. január óta nem sok lehetőségünk volt színpadon állni. (…) Nagyon várjuk már, nagyon készülünk már egy ilyen népművészeti fesztiválra, hiszen Folklórfesztivál különböző okok miatt már sok éve nem került megrendezése”– mondta Kákonyi István, reményét fejezve ki, hogy a következő években újra visszatérhet a régi színvonal, aminek a hétvégi rendezvény egy jó kiindulópontja lehet.


Forrás: KALOhírek


Romsics Imre elmondta: a Viski Károly Múzeum a kalocsai népművészet különböző technikáit mutatja be majd a múzeum előtti járdaszakaszra kitelepülve, a tavaly megalakult Kalocsai Kézműves Kör közreműködésével.
Ebből egyébként már ma ízelítőt kaphatunk – a múzeumigazgató az alkalmat ugyanis arra is megragadta, hogy népszerűsítse új, rendszeres, Hungarikum titkok című múzeumi programjukat, amely szintén a kalocsai népművészet kézműves technikáit ismerteti meg a közönséggel, minden szerdán várja majd az érdeklődőket, és épp ma veszi kezdetét.
A program keretében minden szerdán reggel kilenc órától délután kettőig óráig ismerkedhetnek a látogatók a pingálás, hímzés, mintaírás módjával.


Forrás: KALOhírek


A továbbiakban Zsikó Zoltán rámutatott, hogy a Dunamenti Folklórfesztivál nemcsak kalocsaiaknak számított nagy eseménynek, hanem szekszárdiak, bajaiak is szép emlékeket őriznek róla, annál inkább sajnálatát fejezte ki, hogy a pandémia miatt már hosszú ideje nem tudjuk megélni a nagy, nemzetközi, örömteli együtt táncolást, éneklést, és reményét fejezte ki, hogy polgármester úr kohéziós munkája és ez a kezdeményezés nyomán visszatérhet az a hangulat és színvonal.


Forrás: KALOhírek


Az igazgató végül ismertette a részletes programot – lásd a mellékelt plakátot! –, amelynek keretében a népművészeti táncbemutatók, népzenei koncert mellett éjszakába nyúló táncház, vasárnap délután főutcai néptáncos felvonulás és folklórgála színesíti a programot.

A szombat esti koncertet a Prima Primissima-díjas, nemzetközileg elismert cimbalomművész, Balogh Kálmán és a Gipsy Cimbalom Band ad koncertet, vendégelőadóként a délszláv hangulatot elhozó Branka is színpadra áll.

A koncert Után táncház!

A vasárnapi felvonuláson részt vesznek a kalocsai Liszt Ferenc AMI és a Bokréta Egyesület, a kalocsai Piros Rózsa Táncegyüttes, Kúlából érkezett néptáncegyüttesek, a Homokmégyi Hagyományőrző Néptáncegyüttes, a Szakmári Hagyományőrző együttes, az Uszódi Hagyományőrző Táncegyüttes és a Vasi Fergeteges Néptánccsoport, valamint a Kalocsai Fúvószenekar és Pogrányi Miklós és zenekara.

A felvonulás után folklórgála az Érsekkertben!

A PROGRAMOK INGYENESEN LÁTOGATHATÓAK!


Forrás: KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 06. 24., 09:06
Látogass el a Városházára, szelfizz, és nyerj! – Akciót indított az önkormányzat a városháza új látványosságainak népszerűsítésre. A lokálpatriótákra másik csemege is vár: pódiumbeszélgetés lesz a tavasszal hivatalosan is magyar örökséggé, a Magyar Szellem Láthatatlan Múzeumnak elemeivé nyilvánított gyűjtemények vezetőivel tartanak pódiumbeszélgetést.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 06. 25., 10:08
A nyugatira, északnyugatira forduló szelet többfelé élénk, főleg zivatarok idején erős, viharos lökések kísérhetik Még >>>
2022. 06. 24., 16:13
Látogass ki az Érsekkertbe, ahol végigkóstolhatod a kiguruló kocsik kínálatát, és szavazz a szerinted legjobbra! Még >>>
2022. 06. 24., 16:01
Június 22-én, szerda délután a Mezei Virágok Népdalkör látogatta meg a Szociális Otthon lakóit, hogy egy kis kulturális színt vigyenek az idős gondozottak mindennapjaiba. Még >>>
2022. 06. 24., 15:26
Teljes terjedelmében égett egy személyautó a Bátyai úton. Még >>>
2022. 06. 23., 15:50
Nincs is jobb, mint a finom, édes, roppanós főtt kukorica. Hogy ne csalódjunk, mindenképpen alaposan nézzük meg, hogy milyen kukoricát vásárolunk. Még >>>
2022. 06. 23., 15:44
A vállalkozásoknak érdemes mielőbb pótolniuk az esetleges hiányosságokat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK