2022. 06. 26.
János, Pál
: 401 Ft   : 380 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Világ- és népzenei mini fesztivál az Érsekkertben

Zsiga Ferenc  |  2021. 08. 21., 12:28

Az augusztus 20., az államalapítás ünnepe alkalmából szervezett 4 napos programsorozat része a Kalocsa és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft. (TDM) által életre hívott világ- és népzenei mini fesztivál. A programsorozat augusztus 20-án olyan kulturális csemegéket kínált a közönség számára, mint például a Liszt Ferenc-díjas Herczku Ágnes és zenekarának népzenei műsora, a neves Zsikó Zenekar fellépése, vagy épp a rockosabb hangzású Novák Péter és az Etnofon koncertje. Ma, augusztus 21-én, 18 órától folytatódik a program, érdemes kilátogatni a kertbe, részt venni az ingyenes koncerteken, amelyek a holnapi orgonakoncerttel zárulnak.

A Szent István Napi események egy részén már túl vagyunk, és mint írtunk róla, az ünnepségsorozat augusztus 19-én, a Szent István király templomban szentmisével vette kezdetét.

Ugyancsak beszámoltunk arról, hogy augusztus 20-án fél kilenctől a városházán tartották a hagyományos ünnepi képviselő-testületi ülést, amelyen a városi kitüntető díjakat adták az ünnepelteknek, majd érseki szentmise vette kezdetét a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban, 10 órai kezdettel.

Tizenegy órakor az Asztrik téren, az országzászlónál kezdődött a Szent István királyunk tiszteletére rendezett megemlékezés és kenyérszentelés, melynek szónoka dr. Filvig Géza polgármester volt. Erről is olvashatnak portálunkon.

Délután 5 órától ünnepi szentmisét tartottak a Szent István király templomba, mely időponttal egy időben vette kezdetét az EZ ZENE! című programsorozat, az Érsekkertben.

Az augusztus 20-i programok végén Kapitány Alízt, az EZ ZENE! programot szervező TDM iroda vezetőjét kértük fel a nap eseményeinek értékelésére, a mai nap koncertjeinek beharangozására.

Elöljáróban talán érdemes tudni, hogy a Kalocsa és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft. 2020-ban pályázatot nyújtott be az Emberi Erőforrások Minisztériuma Előadó-művészeti többlettámogatások pályázatára. A sikeres pályázat eredményeként kerülhet megrendezésre a kétnapos mini fesztivál, amely a Kultúrpart Egyesület által tömörített művészeti közösség közreműködésével valósult, valósul meg, az Érsekkerti szabadtéri színpadon, az Államalapítás ünnepéhez kapcsolódóan, augusztus 20-án, pénteken, illetve augusztus 21-én, szombaton.

A program az EZ ZENE! címet kapta, hiszen a cél az, hogy komolyabb kulturális értéket képviselő, színvonalas népzenei és világzenei produkciók és előadók mutatkozhassanak be a kalocsai és környékbeli közönségnek.” mondta Kapitány Alíz.


A TDM Iroda vezetője hozzátette:

Az eredeti tervek szerint, mint TDM Iroda ez év májusában szerettük volna megszervezni az első zenei programot, de azt, - úgy, mint sok más rendezvényt – a koronavírus-járvány miatt hozott korlátozó intézkedések megakadályozták. A mostani program viszont kellemes esti koncertélményt eredményezett, amely kora estétől késő estig, többszörösen díjazott, már elismert népzenei-világzenei előadókkal és produkcióikkal kényeztetette, és még ma is fogja az erre kíváncsi közönséget.

Az ügyvezető hangsúlyozta:

Mind a két napon egy-egy húzó név van a fellépők között, valamennyien többszörösen díjazott népzenészek.Augusztus 20-án, azaz tegnap Herczku Ágnes és együttese lépett fel. Arra gondoltunk, hogy mivel már második éve nem tudtunk Kalocsán folklórfesztivált rendezni, ezért jól fog esni az érdeklődőknek egy magasabb szintű, kulturális program. A Liszt-díjas Herczku Ágnes és a Banda kárpát-medencei és balkáni folklórt játszik magyar, szlovák, horvát és bolgár dallamokkal fűszerezve, és ezt hozta el Kalocsára. 

18 órától a Zsikó Zenekar mutatkozott be az Érsekkert színpadán. Az együttes az egyik legtöbbet koncertező magyar népzenekar, a 2014-es Fölszállott a páva legjobb három vonósbandájának egyike, a műfaj ismert előadóművészei a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végeztek A magyar népzenei élet kiemelkedő ifjú muzsikusaiból álló banda, a népzenei kultúra szépségét és értékét hirdeti, és mint tapasztalhattuk az est folyamán, igényes produkciójuk elnyerte a nézőközönség tetszését, kivívta elismerését.”

 


Aki nem ért rá, vagy csak ma, augusztus 21-én, szombaton szeretne bekapcsolódni, annak ajánlom a 18 órakor kezdődő Ágoston Béla és Barátai koncertet. Ezzel a vidám zenei csemegével hangolódhatunk rá a 19 órakor kezdődő, a rendkívül tehetséges és nagyon fiatal zenészekből álló Sarjú Banda előadására.
Végül, de nem utolsó sorban Kiss Ferenc „hangépítész” által életre hívott világzenei formációt, a Novák Péter és az Etnofon kicsit rockosabb, modernebb folklórját, ugyanakkor más ismert dalokat is felvonultató koncertjét élvezhetjük 20 órától, ugyancsak az érsekkertben” – tájékoztatta portálunkat Kapitány Alíz, a TDM Iroda vezetője.


Azt már mi tesszük hozzá, hogy a Szent István Napok augusztus 22-én, este 8 órai kezdettel az OrgonaPont 2021 szervezésében, egy koncerttel zárul. Ez utóbbi rendezvény kivételével valamennyi előadás ingyenesen látogatható.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 06. 24., 09:06
Látogass el a Városházára, szelfizz, és nyerj! – Akciót indított az önkormányzat a városháza új látványosságainak népszerűsítésre. A lokálpatriótákra másik csemege is vár: pódiumbeszélgetés lesz a tavasszal hivatalosan is magyar örökséggé, a Magyar Szellem Láthatatlan Múzeumnak elemeivé nyilvánított gyűjtemények vezetőivel tartanak pódiumbeszélgetést.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 06. 25., 10:08
A nyugatira, északnyugatira forduló szelet többfelé élénk, főleg zivatarok idején erős, viharos lökések kísérhetik Még >>>
2022. 06. 24., 16:13
Látogass ki az Érsekkertbe, ahol végigkóstolhatod a kiguruló kocsik kínálatát, és szavazz a szerinted legjobbra! Még >>>
2022. 06. 24., 16:01
Június 22-én, szerda délután a Mezei Virágok Népdalkör látogatta meg a Szociális Otthon lakóit, hogy egy kis kulturális színt vigyenek az idős gondozottak mindennapjaiba. Még >>>
2022. 06. 24., 15:26
Teljes terjedelmében égett egy személyautó a Bátyai úton. Még >>>
2022. 06. 23., 15:50
Nincs is jobb, mint a finom, édes, roppanós főtt kukorica. Hogy ne csalódjunk, mindenképpen alaposan nézzük meg, hogy milyen kukoricát vásárolunk. Még >>>
2022. 06. 23., 15:44
A vállalkozásoknak érdemes mielőbb pótolniuk az esetleges hiányosságokat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK