2021. 12. 01. szerda
Elza
: 367 Ft   : 323 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Szakértő bevonásával folyik a nyomozás az anyagyilkos foktői asszony ügyében – újabb tragédia a családban

Zsiga Ferenc  |  2018. 04. 20., 08:40

Számos baljós előjele volt, 2018. február 3-án mégis bekövetkezett a békés faluhoz, Foktőhöz köthető horror: a Petőfi Sándor utca egyik családi házában egy nyugdíjas korú asszony brutálisan, több késszúrással megölte 92 éves súlyos beteg, ágyban fekvő édesanyját. Ezt követően az elkövetés eszközével, öngyilkossági szándékkal magát is több helyen megvágta, megszúrta. A bűncselekményt a Kalocsáról érkező rendőrjárőr fedezte fel, a mentőszolgálatot is a rendőrség riasztotta. A tetthelyen tartózkodó, azonnal kórházba szállított 63 éves nő akkor már több évtizede ápolta az anyját. Az idős asszony folyamatos ellátása, időközben gyógyíthatatlan betegséggel kórházba került férje elvesztésének realitása a jó indulatú feltételezés szerint annyira megterhelte a gyanúsított idegrendszerét, hogy e miatt ölt. A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság arról tájékoztatta portálunkat: az előzetes letartóztatása mellett folytatott nyomozást még nem zárták le, az asszonyt büntetés-végrehajtási intézetben tartják fogva. Információnk szerint a börtönben lévő asszony férje nemrégiben meghalt, de érthető okból sem az ő, sem az áldozata temetésére nem engedték ki.

Hamar végigfutott a falun, és megrázta a foktőieket annak a gyilkosságnak a híre, amelyre a településen tegnap reggel derült fény, és amelynek feltételezett elkövetője, a sértett lánya önmagával is végezni akart. Portálunk a megdöbbentő eset részleteiről az érintetteket ismerő falubeliek körében tájékozódott.
bővebben ...

Mint emlékezetes, a rendőr-főkapitányság február 4-én kiadott sajtóközleményében azt írták: „A helyi nő késsel több szúrást ejtett a sértetten, aki belehalt sérüléseibe. Ezt követően többször megszúrta magát, ezért őt sérülései ellátására kórházba szállították. A helyszínre kiérkező járőr az áldozat mellett találta a feltételezett elkövetőt, az asszony lányát, aki cselekménye után véget akart vetni életének. A főkapitányság nyomozói gyanúsítottként hallgatták ki a nőt, aki beismerte tettét. A gyanúsított őrizetbe vételét követően előterjesztést tettek előzetes letartóztatásának indítványozására.”

Azt már a bűncselekményt követő másnap kiderítettük, hogy a családi dráma nem minden előzmény nélküli. A Foktőre 9 éve költözött gyermekes család férfi tagja, a beismerő vallomást tett asszony férje gyógyíthatatlan betegsége miatt a kalocsai kórházba került. Az asszony ezt követően maradt egyedül a másfél évtized óta ápolt anyjával. A gyanúsított végig a későbbi áldozatával közös háztartásban látta el anyját majd a férjét is. Emiatt a kalocsai kórházban végzett ápolói munkáját mintegy 10 éve fel kellett adnia.

Az emberölés bűntettével gyanúsított asszony és férje foktői gyökerekkel rendelkezik, azért vásároltak ott egy sátortetős házat, amelyet kívül-belül rendben tartottak, de zárkózott életet éltek.

Az emberölés bűntettével gyanúsított asszony beismerő vallomást tett.
bővebben ...

A családot ismerő informátorunk szerint a középfokú egészségügyi végzettséggel rendelkező, gyermekes asszony a gyilkosság előtti hetekben úgy 10 kilót fogyott és 

mentálisan is a beteg ember látszatát keltette.

Ám arra azért nem gondoltak, hogy az anyja folyamatos ápolása és kórházba került férje elvesztésének realitása olyannyira kikezdi, hogy ilyen végzetes cselekményre szánja el magát.

Az egyik volt kórházi munkatárs portálunknak arról számolt be: szerinte a pszicho-horrorba hajló eset ismeretében is félrevezető volna azt gondolni, hogy egykori nővértársának a beteg édesanyja iránti teljes érzéketlensége, valamiféle antiszociális személyiségzavara vezetett a legsúlyosabb bűncselekmény elkövetéséhez. Mint visszaemlékezett, a 93 éves áldozat még csak úgy 78-80 éves lehetett, amikor a lánya hónapokig töprengett, miként oldja meg a szeretett, hozzá erős érzelmi szálakkal kötődő édesanyja ápolását.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Végül úgy döntött, inkább vállalja, hogy kevesebb pénzből élnek, de nem adja otthonba az anyját. Úgy tudja, az anyját ápoló asszony hosszú éveken át csak a néhány tízezer forintos ápolási díjat kapta,

valójában áldozatot hozott azzal, hogy otthon maradt a beteggel.

A volt, már nyugdíjas munkatárs szerint azonban nem mindegyik kollégája osztja ezt a véleményt.

Miközben nagyon is kínálkozik a magyarázat, hogy „elvesztette az eszét”, mások azt mondják, ha a pillanat hatása alatt is követhette el tettét, az asszony több esetben

a munkahelyén is ambivalens módon viselkedett.

Jelentéktelen dolgokon is megsértődött, majd inkább felkavaró, mintsem megbánó módon kért bocsánatot.

Figyelemmel arra, hogy az emberölés bűntettével gyanúsított asszony beismerő vallomást tett és ismerjük a nevét, a büntetőeljárás jelenlegi szakaszában legalább monogrammal utalhatnánk a személyére. Ám mert a cselekménye nagy valószínűséggel pszichés állapotával, mentális egészségével van összefüggésben, egy már törölt profilképe családtagjai, barátai körében a facebook-on is fenn volt, ezt áldozata, gyermeke és a rokonság többi tagja miatt nem tesszük meg.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság a nyomozás érdekeire hivatkozva az eljárást érintő konkrét kérdéseinkre nem adott választ, de mint más forrásból megtudtuk, az ügyben

igazságügyi elmeorvos szakértőt rendeltek ki.

Reális a lehetősége annak, hogy a gyanúsított a bűnügyekben gyakran emlegetett Kozma utcai Budapesti Fegyház és Börtön területén lévő Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetbe (IMEI) kerül/került megfigyelésre.

Pszichiáter ismerősünkkel beszélgetve hangzott el: azok a gyilkosok vannak többségben, akik indulatból, a pillanat hatása alatt követik el tettüket, amit aztán őszintén megbánnak, és ha elítélik őket, ha nem, halálos bűnük miatt egy életen át vezekelnek.

A szakember szerint a kriminálpszichológia számára régen ismert jelenség, amikor az emberöléssel, súlyos testi sértéssel megvádolt életútját kutatva kiderül, hogy

gyermekkorában bántalmazták, kemény, kiszolgáltatott életet élt.

Ezzel összefüggésben kirívó esetben az ölés, gyakrabban a bántalmazás egyfajta bosszú az őt ért régi vagy friss sérelemért. Előfordul az is, hogy egy hosszú ideig tartó kiszolgáltatott helyzet, ilyen lehet

egy súlyos beteg hozzátartozó kötelességszerű, fizikailag és lelkileg is kimerítő ápolása vezet bűncselekmény elkövetéséhez.

Ilyenkor sajnos nem érvényesül a feltételezés, hogy valaki a saját rokonát, különösen az anyját, apját már csak a köztük lévő vérségi kötelék miatt sem ölné meg.

Az ügyre a vádemelést, esetleg a nyomozás kóros elmeállapot miatti megszüntetését követően visszatérünk.


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!
2021-11-26 08:05:04
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 30., 20:27
Dulakodás közben még az áruvédelmi-kaput is kidöntötték, amivel több százezer forint kárt okoztak az üzletnek. Még >>>
2021. 11. 30., 15:26
Úgy tudjuk, a motoros sérülései súlyosak, őt a tűzoltók szabadították ki a munkagép alól. Még >>>
2021. 11. 30., 13:37
A Mikulás természetesen idén is ellátogat Kalocsára. Még >>>
2021. 11. 30., 11:12
Iszonyú látványos és elképesztően izgalmas lett a League of Legends videójátékból készült sorozat Még >>>
2021. 11. 30., 11:04
A datolyaszilva ízletes és egzotikus gyümölcs, nemcsak édes és finom, hanem számos egészséges hatása is van, a szem egészségének védelmétől az anyagcsere javításáig. Különböző kultúrákban már évezredek óta ismerik és fogyasztják, és többek között az istenek gyümölcsének is nevezik. Még >>>
2021. 11. 30., 11:01
Advent második vasárnapján, december 5-én Rudolf Péter és Kálloy Molnár Péter Kövek a zsebben című, nagysikerű darabot nézhetik meg az érdeklődők! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés