2024. 07. 13. szombat
Jenő
: 393 Ft   : 361 Ft Benzin: 616.2 Ft/l   Dízel: 625.0 Ft/l   Írjon nekünk

Szakértő bevonásával folyik a nyomozás az anyagyilkos foktői asszony ügyében – újabb tragédia a családban

Zsiga Ferenc  |  2018. 04. 20., 08:40

Számos baljós előjele volt, 2018. február 3-án mégis bekövetkezett a békés faluhoz, Foktőhöz köthető horror: a Petőfi Sándor utca egyik családi házában egy nyugdíjas korú asszony brutálisan, több késszúrással megölte 92 éves súlyos beteg, ágyban fekvő édesanyját. Ezt követően az elkövetés eszközével, öngyilkossági szándékkal magát is több helyen megvágta, megszúrta. A bűncselekményt a Kalocsáról érkező rendőrjárőr fedezte fel, a mentőszolgálatot is a rendőrség riasztotta. A tetthelyen tartózkodó, azonnal kórházba szállított 63 éves nő akkor már több évtizede ápolta az anyját. Az idős asszony folyamatos ellátása, időközben gyógyíthatatlan betegséggel kórházba került férje elvesztésének realitása a jó indulatú feltételezés szerint annyira megterhelte a gyanúsított idegrendszerét, hogy e miatt ölt. A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság arról tájékoztatta portálunkat: az előzetes letartóztatása mellett folytatott nyomozást még nem zárták le, az asszonyt büntetés-végrehajtási intézetben tartják fogva. Információnk szerint a börtönben lévő asszony férje nemrégiben meghalt, de érthető okból sem az ő, sem az áldozata temetésére nem engedték ki.

Hamar végigfutott a falun, és megrázta a foktőieket annak a gyilkosságnak a híre, amelyre a településen tegnap reggel derült fény, és amelynek feltételezett elkövetője, a sértett lánya önmagával is végezni akart. Portálunk a megdöbbentő eset részleteiről az érintetteket ismerő falubeliek körében tájékozódott.
bővebben ...

Mint emlékezetes, a rendőr-főkapitányság február 4-én kiadott sajtóközleményében azt írták: „A helyi nő késsel több szúrást ejtett a sértetten, aki belehalt sérüléseibe. Ezt követően többször megszúrta magát, ezért őt sérülései ellátására kórházba szállították. A helyszínre kiérkező járőr az áldozat mellett találta a feltételezett elkövetőt, az asszony lányát, aki cselekménye után véget akart vetni életének. A főkapitányság nyomozói gyanúsítottként hallgatták ki a nőt, aki beismerte tettét. A gyanúsított őrizetbe vételét követően előterjesztést tettek előzetes letartóztatásának indítványozására.”

Azt már a bűncselekményt követő másnap kiderítettük, hogy a családi dráma nem minden előzmény nélküli. A Foktőre 9 éve költözött gyermekes család férfi tagja, a beismerő vallomást tett asszony férje gyógyíthatatlan betegsége miatt a kalocsai kórházba került. Az asszony ezt követően maradt egyedül a másfél évtized óta ápolt anyjával. A gyanúsított végig a későbbi áldozatával közös háztartásban látta el anyját majd a férjét is. Emiatt a kalocsai kórházban végzett ápolói munkáját mintegy 10 éve fel kellett adnia.

Az emberölés bűntettével gyanúsított asszony és férje foktői gyökerekkel rendelkezik, azért vásároltak ott egy sátortetős házat, amelyet kívül-belül rendben tartottak, de zárkózott életet éltek.

Az emberölés bűntettével gyanúsított asszony beismerő vallomást tett.
bővebben ...

A családot ismerő informátorunk szerint a középfokú egészségügyi végzettséggel rendelkező, gyermekes asszony a gyilkosság előtti hetekben úgy 10 kilót fogyott és 

mentálisan is a beteg ember látszatát keltette.

Ám arra azért nem gondoltak, hogy az anyja folyamatos ápolása és kórházba került férje elvesztésének realitása olyannyira kikezdi, hogy ilyen végzetes cselekményre szánja el magát.

Az egyik volt kórházi munkatárs portálunknak arról számolt be: szerinte a pszicho-horrorba hajló eset ismeretében is félrevezető volna azt gondolni, hogy egykori nővértársának a beteg édesanyja iránti teljes érzéketlensége, valamiféle antiszociális személyiségzavara vezetett a legsúlyosabb bűncselekmény elkövetéséhez. Mint visszaemlékezett, a 93 éves áldozat még csak úgy 78-80 éves lehetett, amikor a lánya hónapokig töprengett, miként oldja meg a szeretett, hozzá erős érzelmi szálakkal kötődő édesanyja ápolását.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Végül úgy döntött, inkább vállalja, hogy kevesebb pénzből élnek, de nem adja otthonba az anyját. Úgy tudja, az anyját ápoló asszony hosszú éveken át csak a néhány tízezer forintos ápolási díjat kapta,

valójában áldozatot hozott azzal, hogy otthon maradt a beteggel.

A volt, már nyugdíjas munkatárs szerint azonban nem mindegyik kollégája osztja ezt a véleményt.

Miközben nagyon is kínálkozik a magyarázat, hogy „elvesztette az eszét”, mások azt mondják, ha a pillanat hatása alatt is követhette el tettét, az asszony több esetben

a munkahelyén is ambivalens módon viselkedett.

Jelentéktelen dolgokon is megsértődött, majd inkább felkavaró, mintsem megbánó módon kért bocsánatot.

Figyelemmel arra, hogy az emberölés bűntettével gyanúsított asszony beismerő vallomást tett és ismerjük a nevét, a büntetőeljárás jelenlegi szakaszában legalább monogrammal utalhatnánk a személyére. Ám mert a cselekménye nagy valószínűséggel pszichés állapotával, mentális egészségével van összefüggésben, egy már törölt profilképe családtagjai, barátai körében a facebook-on is fenn volt, ezt áldozata, gyermeke és a rokonság többi tagja miatt nem tesszük meg.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság a nyomozás érdekeire hivatkozva az eljárást érintő konkrét kérdéseinkre nem adott választ, de mint más forrásból megtudtuk, az ügyben

igazságügyi elmeorvos szakértőt rendeltek ki.

Reális a lehetősége annak, hogy a gyanúsított a bűnügyekben gyakran emlegetett Kozma utcai Budapesti Fegyház és Börtön területén lévő Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetbe (IMEI) kerül/került megfigyelésre.

Pszichiáter ismerősünkkel beszélgetve hangzott el: azok a gyilkosok vannak többségben, akik indulatból, a pillanat hatása alatt követik el tettüket, amit aztán őszintén megbánnak, és ha elítélik őket, ha nem, halálos bűnük miatt egy életen át vezekelnek.

A szakember szerint a kriminálpszichológia számára régen ismert jelenség, amikor az emberöléssel, súlyos testi sértéssel megvádolt életútját kutatva kiderül, hogy

gyermekkorában bántalmazták, kemény, kiszolgáltatott életet élt.

Ezzel összefüggésben kirívó esetben az ölés, gyakrabban a bántalmazás egyfajta bosszú az őt ért régi vagy friss sérelemért. Előfordul az is, hogy egy hosszú ideig tartó kiszolgáltatott helyzet, ilyen lehet

egy súlyos beteg hozzátartozó kötelességszerű, fizikailag és lelkileg is kimerítő ápolása vezet bűncselekmény elkövetéséhez.

Ilyenkor sajnos nem érvényesül a feltételezés, hogy valaki a saját rokonát, különösen az anyját, apját már csak a köztük lévő vérségi kötelék miatt sem ölné meg.

Az ügyre a vádemelést, esetleg a nyomozás kóros elmeállapot miatti megszüntetését követően visszatérünk.


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 10., 10:06
Kimagasló az érdeklődés a Paks II. Zrt. szakmai gyakorlati programja iránt, amelybe idén nyáron huszonöten kapcsolódtak be. A fiatalok Magyarország különböző egyetemeiről érkeztek. Tapasztalatszerzésüket, munkájukat mentorok segítik minden szakterületen. (x)
2024. 07. 09., 11:21
A nukleáris iparban alkalmazott tudásmenedzsmentről, a tudásmegosztásról és a humánerőforrás-fejlesztésről rendezett konferenciát a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség. Az esemény nyitónapján elhangzott, hogy a Paks II. projektben felhasználják az üzemelő blokkokon felhalmozott több mint negyven évnyi tapasztalatot. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 12., 15:09
Korábbi, a választások hivatalos oldalán megjelent információra alapuló cikkünkben valószínűleg tévesen közöltük, hogy jogerős a kalocsai polgármester-választás végeredménye, mivel ennek ellentmondó értesülések jutottak szerkesztőségünk birtokába. De ki lát már itt tisztán? Még >>>
2024. 07. 12., 11:44
Ma reggelre frissült a valasztas.hu oldala. >>> Frissítve! valószínűleg téves választásközlő oldal jelzése! Még >>>
2024. 07. 12., 08:44
Információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás és pénzmosás bűntett gyanúja miatt folytatják a nyomozást. Még >>>
2024. 07. 11., 14:39
2024. 07. 11., 10:00
Egy olyan étteremnél kezdtek vizsgálódni, amely nemcsak helyben fogyasztást kínál, hanem kiszállítást is. Még >>>
2024. 07. 08., 09:54
Ez a videó akár életet is menthet, mondanivalója életbe vágó és sajnos nem avul el... Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK