2024. 07. 23. kedd
Lenke
: 390 Ft   : 358 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Hartán megújul a védőnői szolgálat épülete – évente 30 újszülöttnek ültetnek fát

Zsiga Ferenc  |  2016. 11. 10., 10:19

A kalocsai járásból Dunapataj, Dusnok mellett Harta is pályázatot nyert az önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések támogatására. Dollenstein László polgármester arról tájékoztatta portálunkat: a pályázaton elnyert 2,5 millió forintot az általános iskola „A” épületében lévő védőnői szolgálat helyiségeinek felújítására, egy új babakocsi tároló építésére, a védőnők munkakörülmények javítására fordítják.

A polgármester kitért arra is: Harta azon községek közé tartozik, ahol évente annyi gyermek születik, hogy az önkormányzatnak jogszabályi kötelezés alapján két védőnőt kell foglalkoztatnia. Öröm ez még akkor is, ha több anyuka és gyermeke ugyan Hartára van bejelentve, de esetleg külföldön, vagy másik településen él életvitelszerűen.

A hartai védőnőknek bőven van elfoglaltsága, hiszen a községben évente 25-35 gyermek születik. Egy-egy baba érkezését az önkormányzat is megünnepli, évente két alkalommal ültetnek fát a kis jövevények és családjuk tiszteletére. A fák eddig a közterületen lévő parkokba kerültek, de a település arculatát, a község központját azzal is szépíteni szeretnék, hogy a régi tuják és fák helyére – különösen az óvoda és iskola közelében – ültetik az újszülöttet szimbolizáló fácskát.


Forrás: www.harta.hu

Mint megtudtuk, Hartával egy időben hasonló célra több mint 400 kistelepülés kapott hétmilliárd forint pályázati támogatást.

A főként óvodák, iskolák, sportlétesítmények, utak felújítására kiírt pályázat eredményeként a legnagyobb támogatás 30 millió, a legkisebb 1 millió forint volt.
Ebből adódóan a rangsor elején található Dunapataj, amely 20 millió forint támogatást nyert óvodai, iskolai és az utánpótlás sportinfrastruktúra-fejlesztésre. A kalocsai járásból Dusnok is sikerrel pályázott, ott belterületi utak felújítására, korszerűsítésére költik a 3,3 millió forintos önerővel kiegészített 15 millió forintos támogatást.

Érvényes pályázatot – köztük több a kalocsai járásból – 1895 önkormányzat adott be. A teljes pályázati igény mintegy 35 milliárd forint volt. Az idei hétmilliárd forintos keretből az első, ötmilliárdos ütemben 311, a második, kétmilliárdos ütemben 130 település kapott támogatást.
Az odaítélés fő szempontjai között első helyen a felújítandó intézmények kihasználtsága, energiahatékonysága, a településen élő hátrányos helyzetű gyermekek száma állt. Sportlétesítmények esetében azt vizsgálták, hogy azt több település is igénybe veszi-e. Utaknál a tömegközlekedéssel érintett útvonalak élveztek elsőbbséget.
A most odaítélt támogatásokat a központi költségvetés terhére biztosítják. Ez egyben azt is jelenti, nem feltétlenül szükségesek olyan pályázatírói szakismeretek, mint amilyenek az uniós pályázatokon való eredményes részvételhez gyakorlatilag elengedhetetlenek.


Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-07-16 14:32:06
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 21., 18:54
A jövő hét végén már a közepes szintet is elérheti a pollenkoncentráció. Még >>>
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>
2024. 07. 19., 09:46
Rendőrök, katonák és a lánglovagok közös erővel mentették az állatokat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK