2023. 06. 06. kedd
Cintia, Norbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Hartán megújul a védőnői szolgálat épülete – évente 30 újszülöttnek ültetnek fát

Zsiga Ferenc  |  2016. 11. 10., 10:19

A kalocsai járásból Dunapataj, Dusnok mellett Harta is pályázatot nyert az önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések támogatására. Dollenstein László polgármester arról tájékoztatta portálunkat: a pályázaton elnyert 2,5 millió forintot az általános iskola „A” épületében lévő védőnői szolgálat helyiségeinek felújítására, egy új babakocsi tároló építésére, a védőnők munkakörülmények javítására fordítják.

A polgármester kitért arra is: Harta azon községek közé tartozik, ahol évente annyi gyermek születik, hogy az önkormányzatnak jogszabályi kötelezés alapján két védőnőt kell foglalkoztatnia. Öröm ez még akkor is, ha több anyuka és gyermeke ugyan Hartára van bejelentve, de esetleg külföldön, vagy másik településen él életvitelszerűen.

A hartai védőnőknek bőven van elfoglaltsága, hiszen a községben évente 25-35 gyermek születik. Egy-egy baba érkezését az önkormányzat is megünnepli, évente két alkalommal ültetnek fát a kis jövevények és családjuk tiszteletére. A fák eddig a közterületen lévő parkokba kerültek, de a település arculatát, a község központját azzal is szépíteni szeretnék, hogy a régi tuják és fák helyére – különösen az óvoda és iskola közelében – ültetik az újszülöttet szimbolizáló fácskát.


Forrás: www.harta.hu

Mint megtudtuk, Hartával egy időben hasonló célra több mint 400 kistelepülés kapott hétmilliárd forint pályázati támogatást.

A főként óvodák, iskolák, sportlétesítmények, utak felújítására kiírt pályázat eredményeként a legnagyobb támogatás 30 millió, a legkisebb 1 millió forint volt.
Ebből adódóan a rangsor elején található Dunapataj, amely 20 millió forint támogatást nyert óvodai, iskolai és az utánpótlás sportinfrastruktúra-fejlesztésre. A kalocsai járásból Dusnok is sikerrel pályázott, ott belterületi utak felújítására, korszerűsítésére költik a 3,3 millió forintos önerővel kiegészített 15 millió forintos támogatást.

Érvényes pályázatot – köztük több a kalocsai járásból – 1895 önkormányzat adott be. A teljes pályázati igény mintegy 35 milliárd forint volt. Az idei hétmilliárd forintos keretből az első, ötmilliárdos ütemben 311, a második, kétmilliárdos ütemben 130 település kapott támogatást.
Az odaítélés fő szempontjai között első helyen a felújítandó intézmények kihasználtsága, energiahatékonysága, a településen élő hátrányos helyzetű gyermekek száma állt. Sportlétesítmények esetében azt vizsgálták, hogy azt több település is igénybe veszi-e. Utaknál a tömegközlekedéssel érintett útvonalak élveztek elsőbbséget.
A most odaítélt támogatásokat a központi költségvetés terhére biztosítják. Ez egyben azt is jelenti, nem feltétlenül szükségesek olyan pályázatírói szakismeretek, mint amilyenek az uniós pályázatokon való eredményes részvételhez gyakorlatilag elengedhetetlenek.


Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-06-01 10:54:39
Kalocsa Város Önkormányzata idén is megemlékezést tart az Asztrik téren, az Országzászlónál a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából. Az eseményen ünnepi beszédet mond Buzogány Szabolcs István, a Kalocsai Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola tanára.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 05., 13:30
Az alaptantervi jogszabályi keretek közötti szabad óraszámok terhére, egyedi megoldással, a helyi tanrend részeként oktatnák. Még >>>
2023. 06. 05., 09:27
Eszméleténél volt, és nem volt alkohol befolyása alatt. Még >>>
2023. 06. 05., 09:17
A hazai forrás a magyar vidék gazdaságának gerincét adó mezőgazdaság és élelmiszertermelés teljes modernizációjára nyújt lehetőséget. Még >>>
2023. 06. 05., 07:40
Csapadékosabbá válik az időjárás a hét elején: többfelé kell esőre, záporra, zivatarra számítani, emellett élénk, olykor erős szél valószínű. Még >>>
2023. 06. 04., 09:39
Június 8-18. között ivóvíz hálózat fertőtlenítési és hálózat tisztítási munkát végeznek a kalocsai járásban. Még >>>
2023. 06. 02., 11:07
Azonban aggodalomra semmi ok, Lakatos György, a fesztivál atyja máris gondoskodott a megoldásról. Még >>>