2023. 03. 28. kedd
Gedeon, Johanna
: 386 Ft   : 358 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Hartán számítottak a Hableány áldozatainak feltűnésére – Számos ismeretlen vízbe fúlt pihen a nagyközség temetőjében

Zsiga Ferenc  |  2019. 06. 04., 09:18

A korábbi évtizedek tapasztalataiból kiindulva a hartai polgármester szombaton mondta munkatársainak: „Nem csodálkoznék, ha a múlt hét szerdán elsüllyedt Hableány áldozatai nálunk bukkannának fel, a víz itt vetné partra őket.” Dollenstein László megérzése alig két nap múlva beteljesedett, hétfőn reggel 9 óra körüli időben, a hartai gabonakikötőben berakodás alatt álló hajó rögzítő drótkötelén akadt fenn egy immár bizonyosan a dunai hajókatasztrófa következtében vízbe fúlt, ötvenes éveiben járó, dél-koreai férfi.

Amint arról helyszíni tudósításunkban tegnap beszámoltunk, miközben a J. Strauss gabonaszállító berakodása hétfőn reggel 9 órakor még javában tartott, a hajót rögzítő három sodronykötél egyikén, a középsőn egy vízi holttestet fedeztek fel.


Forrás: Zsiga Ferenc

A futószalagos berakodásban közreműködő egyik munkás lapunknak arról számolt be, hogy ugyan 50 -100 méterre dolgoztak, nem ők, hanem egy arra járó hartai hölgy vette észre a holttestet. A vízbefúlt jobb hónalja alatt, arccal a vízbe bukva akadt fenn a víz felszíne fölött néhány arasznyira kifeszített drótkötélen. Távolról úgy látszott, mintha jobb karjával átölelné a sodronykötelet.

A bejelentés után helyszínre érkező egyenruhások némi tanácskozás után jutattak arra a döntésre, hogy a holttest kiemelése feltalálási helyén a meredek, omladozó part miatt nem lehetséges, ezért annak elvontatásáról döntöttek.


Forrás: Zsiga Ferenc

Az áldozatot kötelekkel körbetekerték, majd óvatosan, lefelé vontatva, a Panoráma Vendéglőnél lévő homokos strandnál emelték partra.
A helyszíni szemle egy a holttest fölé emelt nagy, zöld színű sátorban történt. Még ott tartózkodásunk alatt tolmács kíséretében a helyszínre érkezett a dél-koreai nagykövetség munkatársa.

Az esettel kapcsolatban először az egyik kikötői munkás mondta portálunknak, hogy a

Dunának ezen a szakaszán évente akár több alkalommal fedeznek fel vízbefúlt személyeket,

mert a víz itt sodorja őket partra, vagy a part közelébe.

A dolgozó által elmondottakat Dollenstein László, Harta polgármestere erősítette meg, aki arról számolt be: a Harta fölött kanyarodó Duna az áramlási viszonyok miatt, a hidrodinamika törvényeinek megfelelően a folyó kanyarulatának domború oldalán pusztít, ezért ott meredek falak, alámosások jöhetnek létre, homorú oldalán pedig épít, tehát hordalékot rak le. Ez utóbbiból adódik, hogy a Duna hartai, azaz a kanyarulatból adódóan a folyam „építő” oldalán fedeznek fel olyan vízi holttesteket, amelyeket az áramlási viszonyok miatt itt vet partra a víz.


Forrás: Zsiga Ferenc

A polgármester szerint ezt a helyzetet „jósolta” meg szombaton. A megérzést a tapasztalat sugallta, hiszen a hosszú évtizedek alatt

a hartai temetőben sok olyan névtelen sír van, amelybe a mai napig nem azonosított, de Hartán partra emelt ismeretlen vízbe fulladtakat helyeztek örök nyugalomra, köztemetéssel.

A településvezető rámutatott: ugyan a folyómeder és a part folyamatosan változik, de az idősebb halászok, horgászok, vízirendőrök vízállástól függően be tudják határolni azt a jellemző, mintegy egykilométeres hartai Duna-szakaszt, ahol a folyam rendre partra veti áldozatait.

Mint az egyik neve elhallgatását kérő vízirendőrtől megtudtuk, nincs ez másképp Mohácsnál sem, ott is szinte száz méterre pontosan tudni lehet, hogy a víz építő-romboló hatásából adódóan hol érnek partot a szerencsétlenül járt emberek.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-24 13:15:00
Kertészeti eszközök, öntözőberendezések, tápanyag-utánpotló szerek, gasztronómiai különlegességek, termelői vásár és vidékfejlesztési támogatási információs pont is várja majd az expora kilátogatókat.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 28., 09:52
Hét gyanúsítottból álló bűnbanda ügyében fejezték be a nyomozást a kalocsai rendőrök. Még >>>
2023. 03. 28., 09:45
A kisfiú keresésében jelenleg is több százan vesznek részt. Még >>>
2023. 03. 27., 23:39
Egy kisodródott és árokba csapódott személykocsi egyik utasa életét vesztette, egy másik életveszélyesen megsérült – őt újra kellett éleszteni –, és a sofőr is súlyosan megsérült a vasárnap esti balesetben. A beszámolók alapján a túl gyors tempó és a biztonsági öv mellőzése vezethetett a tragédiához. Még >>>
2023. 03. 27., 14:37
A magyar labdarúgó válogatott hétfő este 20 óra 45 perckor megkezdi szereplését a 2024-es Eb-részvételért a selejtezőkben. Még >>>
2023. 03. 27., 14:20
A tepsis tócsni nagy előnye, hogy sütés közben nem kell mellette állni, és olajjal sem szívja tele magát. Még >>>
2023. 03. 27., 14:11
Egy hegyi patak vízhozamával buzog elő a víz az utca Mikszáth Kálmán és Vidats István utca közötti szakaszán. Az úttest szinte folyóvá vált. Videóval! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK