2023. 06. 05. hétfő
Fatime
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Aláírták a szerződést az 51-es út felújításának tervezőjével – Az 51-es Kalocsa–Dusnok és az 55-ös Baja–Pörböly szakaszait két magyar kkv. tervezi

Aláírták a szerződést az 51-es út felújításának tervezőjével – Az 51-es Kalocsa–Dusnok és az 55-ös Baja–Pörböly szakaszait két magyar kkv. tervezi
Illés György Cinó  |  2020. 04. 17., 08:47

A NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zártkörűen Működő Részvénytársaság írt ki pályázatot az 51-es számú főút Kalocsa és a Szent László-hídra vezető M9-es út csomópontja közti, valamint az 55-ös számú főút Baja-Pörböly közti szakaszára. A kiírás tartalmazza a főút Kalocsa belterületi szakasza fejlesztésének előkészítő munkálatait, továbbá az úttal párhuzamosan haladó kerékpárút létesítésének előkészítését is. Az eredményt hivatalosan közzétették, a szerződéseket már a múlt hónapban meg is kötötték.

A pályázat kiírásáról is hírt adtunk annak idején.
A sikeresen zárult közbeszerzés nyomán a nyertes vállalkozásoknak kell elkészíteniük az említett útszakaszok felújításának

  • előzetes vizsgálati dokumentációját,
  • környezeti hatástanulmányát,
  • nyomvonal-kijelölési dokumentációját, valamint
  • engedélyezési és
  • kiviteli terveit, illetve
  • közreműködniük kell a szükséges engedélyek megszerzésében.

 


Kalocsa északi összekötő – M9 csomópont

A városunkat érintő részfeladat a meglévő nyomvonal 5122 jelű út – azaz az északi elkerülő út – csatlakozásától a Kalocsa belterületi szakaszon át a Kalocsától az M9 gyorsforgalmi út csomópontjáig tartó, jelenleg 24 km hosszú szakasza 115 kN tengelyterhelésre történő burkolat-megerősítésének tervezése. Tehát a most tervezésre kerülő útrekonstrukció nyomán

VÉGRE MEGÚJULHAT AZ ELKERÜLŐ ÚT MEGLÉVŐ SZAKASZÁNAK TORKOLATÁTÓL A VÁROSHATÁRIG TERJEDŐ, A NÉPNYELVBEN „A SZÜRKE ÖTVEN ÁRNYALATA” BECENÉVVEL IS ILLETETT, FOLT-HÁTÁN-FOLT SZAKASZA, VALAMINT AZ 51-ES TELJES BELTERÜLETI SZAKASZ IS.

Emellett a kiírás értelmében megtörténik a párhuzamos kerékpárút megvalósításának előkészítése is, a Csorna-foktői-csatorna, a Vajas-fok környezetében (két helyen: a 116 és a 136 km szelvényeknél), valamint a Váradi-fok-csatorna és a Garábi-csatorna felett meglévő hidak vagy átereszek korszerűsítésével, áttervezésével és/vagy szükség szerint új hidak tervezésével.

Baja – Pörböly

Az 55-ös főút esetében a Baja-Pörböly közötti szakasz felújítása és párhuzamos kerékpárút építése vonatkozóan hasonló tartalmi követelményekkel és műszaki tartalommal írtak ki pályázatot, a meglévő nyomvonal 51-es és az 551-es számú, az 51-est az 55-ös főúttal összekötő elkerülőút csomópontjától a Pörböly előtti vasúti kereszteződésig tartó, jelenleg 9,6 Km hosszú szakaszára.
Erre a szakaszra a tervezési költség a kevesebb mint fele úthosszra több mint 80%-a a kalocsai fejlesztésre vonatkozónak, amit az indokol, hogy ennek a projektelemnek a vonatkozásában még több híd áttervezésével kell megbirkózniuk a mérnököknek, mint a Kalocsát érintő szakaszon.

Túl a szerződéskötésen – a tervezettnél összesen 49,3 millióval kevesebbért

Az 51-es főút Kalocsa belterületi és az M9-escsomópontig terjedő szakaszának tervezésére, valamint a kapcsolódó előkészítő feladatokra öt ajánlat érkezett. Az ajánlattevők kivétel nélkül hazai kis-, illetve középvállalkozások voltak. Közülük a munkát a budapesti székhelyű Via Futura Mérnöki, Tanácsadó és Szolgáltató Kft. nyerte el, az előzetes, a 442,3 milliós költségbecslésnél 22,3 millió forinttal alacsonyabb árajánlattal. Így a munkát nettó 420 millióért végezhetik el. A nyertessel a szerződést ez év március 25-én megkötötték.

Az 55-ös főút Baja-Pörböly közti szakaszának és párhuzamos kerékpárút tervezésnek, valamint a kapcsolódó előkészítő feladatoknak az elvégzésére hat ajánlat érkezett, amelyek közül öt ajánlattevő volt kis-, illetve középvállalkozás.

A munkát az előzetesen nettó 375,6 millió forintos költségbecslésnél 27 millióval kedvezőbb ajánlatot tevő, szintén budapesti székelyű UVATERV Út-, Vasúttervező Zrt. nyerte el, így a vállalat 348, millióért végezheti el a föntebb megjelölt közút-fejlesztési munkákat. A vonatkozó szerződés folyó év március 13-án megköttetett.

A két tervezői részprojektből álló beszerzés végleges összértéke 768,6 millió forint, plusz ÁFA, szemben az előzetes értékbecslésben a tervezői feladatokra előirányzott 817,9 millió forinttal.

A pályázati eredményeket közzétevő hirdetmény elérhető ITT.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 06. 01., 18:49
Egyéni tájékoztatás adással, pódiumbeszélgetésekkel csábítják a leendő rendőröket, de egészségügyi és pszichológiai konzultáción is részt vehetnek az érdeklődők.
2023-06-01 10:54:39
Kalocsa Város Önkormányzata idén is megemlékezést tart az Asztrik téren, az Országzászlónál a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából. Az eseményen ünnepi beszédet mond Buzogány Szabolcs István, a Kalocsai Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola tanára.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 05., 13:30
Az alaptantervi jogszabályi keretek közötti szabad óraszámok terhére, egyedi megoldással, a helyi tanrend részeként oktatnák. Még >>>
2023. 06. 05., 09:27
Eszméleténél volt, és nem volt alkohol befolyása alatt. Még >>>
2023. 06. 05., 09:17
A hazai forrás a magyar vidék gazdaságának gerincét adó mezőgazdaság és élelmiszertermelés teljes modernizációjára nyújt lehetőséget. Még >>>
2023. 06. 05., 07:40
Csapadékosabbá válik az időjárás a hét elején: többfelé kell esőre, záporra, zivatarra számítani, emellett élénk, olykor erős szél valószínű. Még >>>
2023. 06. 04., 09:39
Június 8-18. között ivóvíz hálózat fertőtlenítési és hálózat tisztítási munkát végeznek a kalocsai járásban. Még >>>
2023. 06. 02., 11:07
Azonban aggodalomra semmi ok, Lakatos György, a fesztivál atyja máris gondoskodott a megoldásról. Még >>>