2021. 11. 29. hétfő
Taksony
: 369 Ft   : 327 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Újabb komoly megterhelés előtt a járás településeinek csapadékvíz-elvezető rendszere – Egy havi átlagnak megfelelő eső hullhat a következő hetek egyetlen napján

Zsiga Ferenc  |  2018. 09. 05., 19:50

Egyhavi átlagnak megfelelő mennyiségű eső hullhat le a meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint szeptember, október hónap egyes napjain. Az ítéletidőt orkán erejű szél, dörgés, villámlás, felhőszakadás kísérheti. A szakemberek szerint megismétlődhet az a korábban szinte elképzelhetetlen, rendkívülinek számító helyzet, hogy a vihar fákat, kerítéseket dönt ki, a csapadékvíz-elvezető rendszerek nem bírják a terhelést Kalocsán és a környékén. Ilyenkor a közlekedés is megbénul egy ideig, napokig tart a vihar nyomainak eltakarítása. Idén kélt alkalommal is képes riportban számoltunk be a városra törő viharról és következményeiről, a hírek szerint továbbiakra készülhetünk.

Nem véletlen, hogy pályázati forrásból sorra újulnak meg a csapadékvíz-elvezető rendszerek a községekben, Fajsz, Dusnok után jelenleg Miskén, Öregcsertőn folyik ilyen jellegű beruházás. Bátyán most van előkészítés alatt, de a városi csapadékvíz-elvezető rendszer sincs méretezve ilyen, korábban szinte elképzelhetetlen nagyságú terhelésre.

Két-három méter magas kőfalak, combvastagágú, több mázsás faágak, leszakadt áramvezetékek, a nyomvályúkban hirtelen felgyülemlett víz követelt kis híján emberéletet Kalocsán, amikor pénteken 17 óra után néhány perccel Dunapataj irányából orkán erejű széllel özönvízszerű eső zúdult a városra.
bővebben ...

A hirtelen jött csapadékvíz aknafedeleket emelt fel, a felgyülemlett esővízbe hajtó autók egy része leállt, mert a motor vizet kapott a légszűrőrendszeren keresztül. A kár csak a járművekben milliós nagyságrendű, de a biztosítókhoz mindkét alkalommal rekordszámú ingatlan kárról érkezett bejelentés. Elsősorban beázások, az alagsori és pincehelyiségekben betörő víz vezetik a kárstatisztikát. A biztosítók a nagy számú bejelentést nem is tudták lereagálni, úgy tudjuk, a 100 ezer forint alatti károk esetén telefonon egyeztettek és egyeztek meg az ügyféllel, mert a kárszakértők nem győzték volna a munkát.

Az általunk megkérdezett, agrár végzettségű szakemberek arról számoltak be: kollégáikkal Európát járva azt tapasztalják, hogy a déli országok mellett a Kárpát-medence van leginkább kitéve az éghajlatváltozásnak. Ennek a hegyekkel körülölelt Kárpát-medence sajátos klímája a fő oka. Az idei nyár is igazolni látszik, hogy extrém hőmérsékleti ingadozások és nagy szárazságok egyaránt vannak, az ember mellett mindez érzékenyen érinti a növényi kultúrákat. A medence a szárazföld belsejében van, így a tengerhez közelebbi déli területek vannak leginkább kitéve a klímaváltozásnak. Ezek a régiók európai léptékben is kiemelkedően sérülékenyek.


Forrás: KALOhírek archív

Magyarországon a melegedés a 80-as évektől gyorsul. Az Országos Meteorológia Szolgálat (OMSZ) éghajlati szakértője, Lakatos Mónika úgy nyilatkozott:

minden évszak melegszik, de eltérő mértékben. Leginkább a nyár, amelynek középhőmérséklete közel 2 Celsius-fokkal nőtt az elmúlt 30 évben.

Egyre gyakoribbak az időjárási szélsőségek, a hőhullámos napok száma nő, a csapadék eloszlása pedig egyre végletesebb. Ez az idei nyári időjárás egyértelműen ezt igazolja.

Amint arra a szakember portálunknak rámutatott: az éghajlat jövőbeli változását és ennek hatásait különböző modellekkel tesztelik. Ezeket több bizonytalanság is nehezíti, már csak amiatt is, mert a hatások nem egyszerre és nem azonos módon jelentkeznek. Az éghajlatváltozás mezőgazdaságra gyakorolt hatásáról több kutatás is készült Magyarországon, amelyekben jellemzően különböző forgatókönyvek alapján szimulálják a klímaváltozás következményeit.

Az OMSZ kutatásában a Magyarországon várható éghajlatváltozást borúlátó és átlagos forgatókönyvekkel számított modellkísérletek alapján vizsgálták. Az OMSZ kutatója, Zsebeházi Gabriella szerint egyértelműen kijelenthető:

minden évszakban növekedni fog az átlaghőmérséklet.

A 2071 és 2100 közötti időszakban a nyári átlaghőmérséklet 4-5 fokkal lehet magasabb az 1971 és 2000 között mért átlaghoz képest.


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!
2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 29., 09:54
A baromfi ágazatot érő kár mérséklése érdekében minden könnyítő intézkedést elrendelnek a szakemberek, amint azt a járványhelyzet lehetővé teszi. Még >>>
2021. 11. 29., 09:48
A Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ szervezésében ezúttal a Kolompos együttes mulatságára! Még >>>
2021. 11. 28., 16:00
Az ANDA Present Kft. 10 000 db gyermekmaszkot adományozott a Kertvárosi Általános Iskoláért-Gyermekeinkért Alapítványnak. Még >>>
2021. 11. 28., 14:56
A vádlott szándékosan segítséget kívánt nyújtani 4 szír migráns személynek abban, hogy a szerb-magyar államhatár közeléből Nyugat-Európába, Ausztriába eljussanak. A sikeres szállítást követően Belgrádban 1000 eurót kapott volna fizetségül. Még >>>
2021. 11. 28., 11:55
Személyautó árokba hajtott a Dunapataj táblától 100 méterre, Ordas irányában. Még >>>
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei