2021. 11. 27. szombat
Virgil
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Korszakos jelentőségű úthálózat-felújítás indul a kalocsai járásban – Év végéig a térség szinte összes útja megújul

Korszakos jelentőségű úthálózat-felújítás indul a kalocsai járásban – Év végéig a térség szinte összes útja megújul
Zsiga Ferenc  |  2021. 06. 14., 17:27

A Dunapataji körforgalomtól kiindulva a Duna menti községek és Szelid-Szakmár-Miske irányába korszakos jelentőségű úthálózat-felújítási munkák kezdődnek holnap – jelentették be a Dunapataj-Szelid helységjelző táblánál június 14-én, 10 órakor kezdődő sajtótájékoztatón. Az eseményen Font Sándor országgyűlési képviselő, Dr. Sztana Zoltán, a Magyar Közút Zrt. Bács-Kiskun Megyei Igazgatósága vezetője és a házigazda, Dusnoki Csaba, Dunapataj polgármestere mondott beszédet.

Dusnoki Csaba köszöntő beszédében elmondta:

„A térség, a járás, benne a sok település, köztük Dunanapataj és Szelid meghatározó napra ébredt ma. Olyan napra, amely minden bizonnyal beírja magát a térség történetébe. Mégpedig azért, mert például én akkor születtem, amikor a mellettünk elhaladó út is kiépült, kiszélesedett, majd az 1980-as évek végén is csak egy kőszórást kapott. Tehát elmúlt fél évszázad, ám most képviselő úr közbenjárásával kapunk egy olyan úthálózatot, amely a 21. században alapvető elvárás. Az volt eddig is, csakhogy senki nem tudta teljesíteni, hogy kényelmesen, biztonságosan, balesetmentesen, jó színvonalú úthálózaton közlekedjünk, az erre járók még több turisztikai szolgáltatást vehessenek igénybe.” – hangsúlyozta a polgármester.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


Hozzátette:

Büszkék lehetünk arra, hogy részesei vagyunk ennek a pillanatnak, itt lehetünk ezen a munkaterület átadón, amelyről hisszük, hogy az életünkben nagymértékű pozitív változást hoz.”
A polgármester köszönetét fejezte ki a FIDESZ-KDNP kormánynak, hogy ezt a nem mindennapi fejlesztést lehetővé tette, amelyre az ország 164 járása közül ilyen mértékben csak itt van példa.

Font Sándor országgyűlési képviselő emlékeztetett:

„Amikor a döntés bizonyosságáról értesültem, majd közeledett a munkaterület átadásának a napja, azt kértem igazgató úrtól és Dusnoki Csaba polgármester úrtól: mivel ilyen nagy jelentőségű és volumenű, régen várt beruházásról van szó, a kezdés időpontját kellő hangsúllyal kezeljük, hiszen 74 kilométer úthálózat felújítása kezdődik meg.

Huszonnegyedik éve vagyok országgyűlési képviselő, de ezen időszak alatt soha 74 kilométernyi útszakasz felújítása nem kezdődött el. És most erről van szó, négy- illetve részben öt számjegyű utak felújítása indul.” Mint Font Sándor a továbbiakban kifejtette:

Három nagy, közel 20 kilométeres szakasz van, a beruházás főbb vonalát ezek alkotják. A centrum település Dunapataj, majd innen indulva az út Ordason át a Duna mentén végig, Foktőig kerül felújításra.
Foktőtől Kalocsa irányába is lesz útrekonstrukció, csakhogy ott a Kalocsa-Paks Duna-híd miatt az átkelőre vezető utak kerülnek felújításra. Ezeket a munkálatokat a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) fogja végezni. Mint ahogy az 51. számú út teljes felújítását is a NIF Zrt. végzi, beleértve Kalocsa dél-nyugati elkerülőjét is– mondta Font Sándor, aki ezt követően áttért a Szakmár irányába induló útberuházásra.”
A képviselő aláhúzta:

Dunapatajtól kiindulva az útfelújítás a sajtótájékoztató helyszíne mellett halad, majd az útfelület Szakmáron, Negyvenszálláson keresztül egészen Kalocsa 51-es csomópontjáig kerül felújításra.” A képviselő azzal folytatta:

A harmadik kör Szakmárról indul és Miske irányába halad, ahonnan tovább folytatódik a kivitelezés egészen az 51. számú útig.”

Képgaléria megtekintése (12 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre! | Forrás: Font Sándor / Facebook


Font Sándor mondanivalóját azzal folytatta: a térség valamennyi települése érintett lesz az útfelújítással. Kettő település marad ki, de ott is felújítási munkák kezdődnek; mégpedig Homokmégy több alsóbbrendű bekötőútja, például Alsómégyre, valamint a Csorna-pusztai bekötőút.

Ezt követően a képviselő „szépsége miatt” felsorolta a beruházással érintett utakat és útszakaszokat:

Dunapataj, Ordas, Géderlak, Dunaszentbenedek, Uszód, Foktő, Miske, Drágszél, Homokmégy, Szakmár, Újtelek, Negyvenszállás, Kalocsa, Öregcsertő. Ezeket a településeket figyelembe véve az itt élő 29 ezer állampolgárnak lesz egy jobb minőségben és nagyobb biztonsággal használható útja” mutatott rá Font Sándor, aki szólt arról is:
„Szakmárnak ezen felül lesz még egy örömteli beruházása, ugyanis a NIF beruházásában épül meg a Szakmárról a halastavakhoz vezető belterületi önkormányzati út, ami jelenleg nem érkezik ki a Kalocsa-Kiskőrös útra.

Itt a még hiányzó útszakaszt is megépítik, hogy Szakmárról a halastavak felé elindulva is ki lehessen jutni a Kalocsa- Kiskőrösi útra. Erről már döntés született, a nyomvonal terve megvan, a NIF ezt a beruházást a Kalocsa-Paks Duna-hídhoz kapcsoló útberuházásként fogja megvalósítani.” A képviselő megköszönte mindazoknak, akik erőfeszítést tettek a megvalósításért és hittek abban, hogy ez a beruházás-sorozat  révbe ér. Font Sándor végül a járművezetők türelmét kérte a kivitelezés ideje alatt, mert mint mondta:

„A végeredmény mindenkit kárpótolni fog!”

Képgaléria megtekintése (12 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


Dr. Sztana Zoltán, a Magyar Közút Zrt. megyei igazgatója arra emlékeztetett, a mai napot, a munkaterület átadását hosszú, 2017 óta tartó előkészítő munka előzte meg.

A 74 KILOMÉTER HOSSZÚ ÚT MEGÚJÍTÁSÁRA 16,5 MILLIÁRD FORINT ÁLL RENDELKEZÉSRE, ILYEN ÉRTÉKBEN KÖTÖTTEK VÁLLALKOZÁSI SZERZŐDÉST A KIVITELEZŐVEL.

A terveket a Dunaterv és a Speciálterv cégek készítették. Ezt követte a közbeszerzés, amelyen a Soltút Kft. tette a legjobb ajánlatot, így vele kötöttek vállalkozási szerződést.

Mint elhangzott:

A mai napon a nyolc érintett útból hármat adunk át a kivitelezőnek, ez összesen 59 kilométer hosszú útfelújítást jelent. Ez valamivel több, mint 11 milliárd forintos költséggel fog megvalósulni. A burkolat szélessége nem változik, jellemzően 5,5-6 méteres lesz. A kivitelezés június 15-én kezdődik, először a teherbírás- problémás, lokális szakaszokon hajtanak végre pályaszerkezet cserét, végül a teljes felület, teljes hosszában és szélességében, kettő új aszfaltréteget kap.” Nem csak az út burkolata, hanem az út környezete is megújul, a padka és az árok kitisztítására, majd megújítására is sor kerül.
A közlekedésbiztonság javítása érdekében valamennyi közlekedési jelzést megújítják: megtörténik a közlekedésjelző táblák cseréje, valamint útburkolati jeleket festenek fel. Azokon a szakaszokon, ahol a buszmegállóknál nincs kiépített buszöböl, ott a gyalogosok biztonsága érdekében a padka lesz megerősítve, és szintbeli gyalogváró kerül kialakításra. Továbbá az egyik településen egy lassító szigetet is kiépítenek.

Mind a nyolc útszakasz esetében a kivitelezési szerződés erre az évre szól, amennyiben az időjárás lehetővé teszi, akkor még a tél vége előtt megtörténhet az átadás.  Ám addig azt kérem a közlekedőktől, hogy legyenek türelmesek, mert teljes útzár ugyan nem lesz, de félpályás forgalomkorlátozásokra viszont számtani kell, ami helyenként az 5-10 perces várakozási időt is elérheti”– mondta a sajtótájékoztató zárómondataként Dr. Sztana Zoltán, igazgató.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>
2021. 11. 26., 11:13
Orbán Viktor: „Meghosszabbítjuk az oltási akcióhetet, ezért akik eddig elmulasztották az oltakozás lehetőségét, a jövő héten is felvehetik a vakcinát regisztráció nélkül” Még >>>
2021. 11. 26., 10:15
2021.11.27-én 9:00-18:00 óra között Hagyományőrző nap lesz a Kalocsai Sportcsarnokban. Még >>>
2021. 11. 26., 08:44
Tudtad, hogy Magyarországon minden ötödik nőt ért már élete során fizikai bántalmazás a partnere részéről? A kapcsolati erőszak egyetlen formája sem elfogadható! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei