2024. 07. 13. szombat
Jenő
: 393 Ft   : 361 Ft Benzin: 616.2 Ft/l   Dízel: 625.0 Ft/l   Írjon nekünk

150 éves a Kalocsai Tűzoltóság – Kiállítás a Városi Galériában

150 éves a Kalocsai Tűzoltóság – Kiállítás a Városi Galériában
Illés György Cinó  |  2022. 02. 04., 10:00

Rangos katasztrófavédelmi vezetők, valamint a térség országgyűlési képviselője és polgármesterei jelenlétében, élénk médiaérdeklődés mellett és sok tűzoltó, népes közönség előtt nyílt meg kedd délután a 152 éves magyar tűzoltóság történetét feldolgozó, helyi jellegzetességekkel is kiegészült vándorkiállítás, amelyet városunkban a helyi tűzoltóság megalakulásának 150. évfordulója alkalmából mutatnak be. Az alkalom fényét Betlenné Dajkó Ágnes és Csupor Balázs fuvola–zongora duettje emelte. A tárlatot dr. Berki Imre, a Katasztrófavédelem Központi Múzeum igazgatója nyitotta meg. Köszöntőt mondott Font Sándor országgyűlési képviselő és dr. Filvig Géza polgármester, valamint dr. Farkasinszki Lóránt tűzoltó ezredes, a Bács-Kiskun megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója. A kalocsai tűzoltóság történetéről, és egyebek mellett az itteni folklórhagyományok és a tűzoltóság tevékenysége közti, kevéssé ismert összegfüggésekről Romsics Imre, a kalocsai Viski Károly Múzeum igazgatója osztotta meg gondolatait. Pohárköszöntőt mondott Betlen Zsolt tűzoltó alezredes, a Kalocsai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság vezetője.

A tárlat egyrészt a magyar tűzoltóság fejlődésének 150 éves történetét mutatja be, hiszen 2020-ban volt annak az évfordulója, hogy hivatásos keretek között dolgozhatnak az országban a tűzoltók. A Széchenyi Ödön kezdeményezésére létrejött tűzoltóság történetét a kezdetektől mostanáig bemutató, rengeteg információt tartalmazó és sok fotóval díszített tablók tartalmát a Katasztrófavédelem Központi Múzeumának munkatársai állították össze a múzeum gyűjteményéből, és mutatják be országszerte, mindenütt a helyi tűzoltóság alapításának évfordulójához igazítva.

Kalocsán Simig Rezső kezdeményezésére 1872. június 29-én alakult meg a Kalocsai Önkéntes Tűzoltó Egylet, melynek első főparancsnoka maga a kezdeményező lett, és e tisztségét élete végéig megtartotta. Egy őt ábrázoló fotó reprodukcióját – az eredeti a múzeum fotógyűjteményében található - ajándékozta Romsics Imre a kalocsai tűzoltóknak a 150. évforduló alkalmából.

A kiállítást mindenütt jellegzetességeket bemutató fotókkal, tárgyakkal, helyi relikviákkal egészítik ki. Így itt a kalocsai tűzoltóság, és a környékben működő tűzoltó egyletek részben muzeális, részben még rendszeresített, de már nélkülözhető eszközeit helyezték szemlére a terem középső részén. A falakon pedig különböző korszakok kalocsai tűzoltóinak csoportképei és más érdekes, helytörténeti jelentőségű fotók, információs táblák színesítik a tárlatot.

Dr. Filvig Géza polgármester elismerő szavakkal szólt a tűzoltók férfias bátorságáról, méltatva az értünk végzett, áldozatos munkájukat, amely mindnyájunk biztonságának garanciája.

Képgaléria megtekintése (38 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek


Font Sándor köszöntőjéből megtudhattuk, hogy a képviselő maga is tartalékos állományú önkéntes tűzoltó, ráadásul Soltvadkerten az ottani tűzoltósággal egy utcában lakik, és bemutatott egy csikószőrös bojttal díszített tűzoltó díszsisakot is, amelyet a tűzoltók munkájuk támogatásáért adományoztak neki.

Képgaléria megtekintése (38 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek


Romsics Imre egyebek mellett szólt a Városháza ma már csak fotókon látható tűztornyáról – ennek egyébként a kiállítás helyi vonatkozású állománya is figyelmet szentel. Emellett szólt a szinte mindenütt megalakult tűzoltó zenekarokról, és ennek kapcsán elmondta, hogy a kalocsai népzene és tánc kíséretét hagyományosan a tűzoltózenekar adta, akiket egy itt nem részletezett vita nyomán csak a múlt század harmincas éveiben cseréltek le a cigányzenekarra.

Képgaléria megtekintése (38 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek


A kiállítás-megnyitó ünnepélyességét a kalocsai Liszt Ferenc AMI tanárainak produkciója, Hacsaturján: Keringő című darabja emelt, amelyet Betlenné Dajkó Ágnes adott elő fuvolán Csupor Balázs zongorakíséretével, miközben a falra vetített képek idézték föl a tűzoltók munkájának gyakran drámai, és sokszor szó szerint forró pillanatait.


– Régebben is volt a tűzoltókon sisak, és napjainkban is van rajtuk sisak. Mászó övet szintén használtak akkoriban a tűzoltók, és most is. Zárkapocs volt a mászóöv elején, amelyben az önmentést, biztosítási feladatokat látták el. Emellett baltájuk is volt a tűzoltóknak, sőt, ha nagyon visszagondolunk, akár még a légzőkészülék ősét is megtalálhatjuk az akkori tűzoltók felszerelsében, ugyanis régen egy szivacsot hordtak a táskájukban, amelyet benedvesítve és az orruk alá tartva a füstben is tudtak lélegezni és oltani, menteni –mutatott rá nyilatkozatában a tűzoltói munka korokon átívelő jellegzetességeire és egyben a kezdetektől mostanáig tartó fejlődésre a kiállítást megnyitó dr. Berki Imre, hozzátéve:

A hírközlési eszközök is tulajdonképpen rendelkezésükre álltak. Manapság a legmodernebb EDR technológiával [Egységes Digitális Rádiótávközlő Rendszer – A szerk.] kommunikálnak, annak idején sípszóval jeleztek egymásnak. A nyakban hordott tűzoltó síp segítségével jelezték, hogy „víz állj”, „víz indulj”, „erősítést kérek”, „tömlőt hosszabbíts”! A Katasztrófavédelem Központi Múzeum igazgatója érdekességképp azt is elmondta, hogy

AZ ELSŐ HIVATÁSOS MŰKÖDŐ TŰZOLTÓSÁG A KÁRPÁT-MEDENCÉBEN MÁR A RÓMAI BIRODALOM KORÁBAN, AQUINCUMBAN IS MŰKÖDÖTT.

Ennek bizonyítéka az aquincumi vízi orgona, amelyet időszámításunk szerint 282-ben adományoztak a tűzoltóknak.

EZT EGY ADOMÁNYOZÁSI RÉZTÁBLA BIZONYÍTJA, AMYELY A LEGRÉGEBBI TŰZOLTÓ EMLÉK HAZÁNKBAN.

Később a céhes tűzoltók látták el a tűzoltási feladatokat, ilyen szervezett testület volt a Diák Tűzoltók csoportja is.

KALOCSÁNAK IS MÉLTÓ, A TŰZOLTÓSÁG HŐSKORÁIG NYÚLÓ HAGYOMÁNYAI VANNAK E TÉREN.

Gróf Széchenyi Ödön javaslatára, hosszú harcok árán, önkéntes tűzoltóság kezdett el működni. Széchenyi zsenialitását jelzi, hogy miután 1870 januárjában munkába állt az önkéntes tűzoltóság, egy hónap múltán fölismerte, hogy egy akkora város tűzvédelmét, mint annak idején Pest-Buda volt, nem lehet csak önkéntesekkel ellátni. Ezért megszervezte a hivatásos tűzoltóságokat – idézte föl a hivatásos tűzoltóság kezdeteit Berki Imre.

Betlen Zsolt tűzoltó alezredes, kalocsai tűzoltóparancsnok a helyi vonatkozásokról elmondta: a tárlat nagyrészt a jelenkori és a közelmúltbéli felszerelésekből áll, az országos anyag kiegészítésére főleg a kalocsai laktanyában lévő felszerelések közül válogattak leginkább, de kaptak kiállítási tárgyakat Szabadszállás önkéntes tárgyakat Szabadszállás önkéntes tűzoltóságától, illetve a Solti Tűzoltó Egyesülettől is.

Képgaléria megtekintése (38 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek


A LEGRÉGEBBI KIÁLLÍTOTT TÁRGY, A KÉT VILÁGHÁBORÚ KÖZÖTTI IDŐSZAKBÓL SZÁRMAZIK.

Az 1930-as években készült az a kombinált sugárcső, amelyet a bejárattal szemben állítottunk ki. A szakmabelieknek úgy hiszem, nem tudunk újat mutatni, de nem is ez volt a célunk. A fiatalokat és az iskolásokat próbáljuk megszólítani, nekik újdonságokat jelentenek ezek a felszerelések. Gyakorlatilag mindegyik kiállított felszerelés megállja a helyét még a mai korban is. Természetesen vannak jobbak, újaabbak, modernebbek, amelyeket napjainkban használunk, de a kiállított darabok mind működőképesek, és szükség esetén ugyanúgy ellátnák a funkciójukat, mint régen”– nyilatkozta a tűzoltóparancsnok.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 10., 10:06
Kimagasló az érdeklődés a Paks II. Zrt. szakmai gyakorlati programja iránt, amelybe idén nyáron huszonöten kapcsolódtak be. A fiatalok Magyarország különböző egyetemeiről érkeztek. Tapasztalatszerzésüket, munkájukat mentorok segítik minden szakterületen. (x)
2024. 07. 09., 11:21
A nukleáris iparban alkalmazott tudásmenedzsmentről, a tudásmegosztásról és a humánerőforrás-fejlesztésről rendezett konferenciát a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség. Az esemény nyitónapján elhangzott, hogy a Paks II. projektben felhasználják az üzemelő blokkokon felhalmozott több mint negyven évnyi tapasztalatot. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 12., 15:09
Korábbi, a választások hivatalos oldalán megjelent információra alapuló cikkünkben valószínűleg tévesen közöltük, hogy jogerős a kalocsai polgármester-választás végeredménye, mivel ennek ellentmondó értesülések jutottak szerkesztőségünk birtokába. De ki lát már itt tisztán? Még >>>
2024. 07. 12., 11:44
Ma reggelre frissült a valasztas.hu oldala. >>> Frissítve! valószínűleg téves választásközlő oldal jelzése! Még >>>
2024. 07. 12., 08:44
Információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás és pénzmosás bűntett gyanúja miatt folytatják a nyomozást. Még >>>
2024. 07. 11., 14:39
2024. 07. 11., 10:00
Egy olyan étteremnél kezdtek vizsgálódni, amely nemcsak helyben fogyasztást kínál, hanem kiszállítást is. Még >>>
2024. 07. 08., 09:54
Ez a videó akár életet is menthet, mondanivalója életbe vágó és sajnos nem avul el... Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK