2022. 07. 07. csütörtök
Appolónia
: 410 Ft   : 400 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Agráripari csúcsrendezvény Kiskőrösön

Zsiga Ferenc  |  2016. 03. 20., 09:30

Érdemes volt a naptárban már tavaly előjegyezni a 2016. évi, március 19-én és 20-án, immár hetedik alkalommal megrendezett kiskőrösi Duna-Tisza közi Agrár Expo-t, amely az eltelt évek alatt vitathatatlanul érdemelte ki a régió agráripari csúcsrendezvénye címet. A kalocsai látogatók szerint – egyébként sokan osztották ezt a véleményüket – a kalocsai járás nemcsak a bemutatott, kitűnőbbnél kitűnőbb termékeivel, de választott tisztségviselőinek számát tekintve is felülreprezentálta magát. Kalocsaiként különösen jó volt ott lenni, még ha az agrárgazdaság jelenlegi helyzetéről szóló előadások szerint az ágazat még több figyelmet, még több forrást érdemelne.

A sportcsarnokban 10 órakor kezdődő expo ünnepélyes megnyitását a felharsanó vadászkürtök jelezték, majd a lelátókon helyet foglaló magas rangú vendégeket, köztük a kalocsai járás szinte valamennyi polgármesterét, a kiállítókat és látogatókat Domonyi László, Kiskőrös város polgármestere köszöntötte. Mi sem természetesebb, hogy másodikként rögtön Font Sándor, a választókörzet országgyűlési képviselője, a parlament mezőgazdasági bizottságának elnöke üdvözölte a jelenlévőket. Közülük megkülönböztetett tisztelettel Kis Miklós Zsolt, agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkárt, dr. Gyuricza Csabát, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal elnökét, Domján Gergelyt, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei Szervezetének elnökét, akik rövid tájékoztatást is tartottak az aktuális pályázati, és egyéb fejlesztési lehetőségekről.

Képgaléria megtekintése (63 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Előadásában mindhárom szakember azt hangsúlyozta: a 2016. év különös jelentőséggel bír az uniós pályázatokat tekintve, hiszen nem tudni, hogy 2020 után egyáltalán lesz-e, ha igen, milyen formában valósul meg az agrárium uniós forrásból történő támogatása. Az előadók optimizmusa azonban töretlennek bizonyult a közel száz stand, mintegy 70 élelmiszer-termelő, közel 30 kiállító, és már a megnyitón mintegy félezer érdeklődő láttán.

Azt fontos leszögezni, hogy a kiskőrösi agrár expo elsősorban a térség termelőit felvonultató seregszemle. A rendezvény fő célja az elmúlt hat évben nem változott: a minőségi alapanyagokból készült kézműves magyar élelmiszerek népszerűsítése, értékesítése, lehetőségeik bővítése. Ha már valami kézműves, e szó hallatán a gyakorlott vásárlónak a hagyományos technológiák, illatok, ízek jutnak az eszébe. A képzettársítás ezúttal persze háttérbe szorulhatott, hiszen lehetőség volt az olyan minőségi alapanyagokból készült kézműves élelmek kóstolására és vásárlására is, mint például a házi készítésű füstölt hentes áruk, kézműves sajtok, borok, pálinkák, mézek, lekvárok, olajok, zöldségpástétomok, préselt gyümölcslevek, biotermékek, de túl hosszú lenne a sor, ha a teljességre törekednénk.

Képgaléria megtekintése (63 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

A vásáron szimpátiát keltett, hogy a családok legkülönbözőbb generációi együtt érkeztek, sok apuka, anyuka, nagypapa, nagymama vette a fáradságot, és elmagyarázta a kisebbeknek, hogy egyes élelmiszerek minősége miből adódik, vásárlásuknál mire kell figyelni, és persze, hogy ez az én gyermekkoromban is így készült…

Dicséret illeti a rendezőket, amiért az expo szakmai jellege végig megmaradhat. Nem csupán a látványosságra törekedtek, nem tánccsoportok, énekesek jöttek-mentek, hanem az érdeklődők valóban elmélyült szakmai beszélgetéseket folytathatnak. Mindebből következik, hogy a látogatók vásárlásán kívül beszállítói szerződések is körvonalazódnak, egy-egy termékre, a kívánt mennyiség megjelölésével kértek árajánlatot. A bemutató tehát az üzletről is szól, hiszen például a legnagyobb magyar pénzintézet munkatársai konkrét agrárhitel termékkínálattal érkeztek.

Képgaléria megtekintése (63 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Élénk, egyes, a kalocsai járásból érkezett termelők standjainál talán a legnagyobb volt az érdeklődés. A kalocsai Rácz József kistermelő, valamint a Vénfamília Kft. házi készítésű füstölt és töltelék árui, a Dallos mézeskalács, a hajósi Bercsényi családi méhészet, a hajósi Huszárborház, na és persze az itt nem említett kitűnő termelők produktumai méltán tölthettek el bennünket, kalocsaiakat büszkeséggel. A kalocsai világhírű népművészeti motívumok autentikus megjelenítésében ezúttal is Bolvári Sándorné, Ica néni, Farkas Sándorné pingáló, valamint Dusnoki Bálintné porcelánfestő asszonyok jeleskedtek.

Aki egy igazi jó hangulatú, a szakmai mellett gasztronómiai élményekben is gazdag programra vágyik, az látogasson el Kiskőrösre, a városközpontban lévő sportcsarnokban vasárnap estig, ingyenes belépés mellett várják az érdeklődőket!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 07. 03., 08:34
Kalocsán Jézus Szíve ünnepéhez kapcsolódóan tartották meg a város főbúcsúját június 26-án, vasárnap. Az ünnepen Berta Tibor tábori püspök mutatott be szentmisét a Nagyboldogasszony-főszékesegyházban.
2022. 07. 02., 12:47
Az új utcabútorok napelemes energiaforrással működnek, mobiltelefonok töltésére alkalmasak, illetve környezetükben Wi-Fi szolgáltatást nyújtanak és meteorológiai adatokat is szolgáltatnak. Az okospadok ingyenesen használhatóak, ahogyan a bevezetés időszakában a térnek a malom melletti hídnál lévő sarkánál felállított töltőállomás is.
2022. 06. 29., 15:40
Amíg szüleik a vizsgálatokon vettek részt, a gyerekek ugrálóvárban hancúrozhattak, és az összes résztvevőt egy tál babgulyásra is megvendégelte az egészségnapon a Kalocsa Város Cigány Nemzetiségi Önkormányzata, akiknek hívására hétfőn városunkba érkezett a Nemzeti Népegészségügyi Központ egészségügyi szűrőbusza.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 07. 06., 11:04
2022. július 5-én Jenei Zoltán országos kórházfőigazgató adta át a megbízást dr. Gondos Miklósnak a kecskeméti kórházban. Még >>>
2022. 07. 05., 18:03
A Dunától keletre fordulhat elő elvétve zápor, zivatar. Még >>>
2022. 07. 05., 15:04
A politikus a kórházba kerülés után vakbél műtéten esett át. Még >>>
2022. 07. 05., 14:54
2022. július 07-től 18-ig a víz minőségének romlásával, időszakos vízhiánnyal és nyomás csökkenéssel kell számolni Kalocsán és valamennyi környező településen. Még >>>
2022. 07. 05., 10:15
A horvát kormány célja, hogy biztosítsa az állampolgárok életszínvonalát és az energiaellátás biztonságát, továbbá a bevételeket a turisztikai szezonban. Még >>>
2022. 07. 04., 15:22
Itt az ideje, hogy felálljon egy önálló határvadász testület, ami kizárólag a határvédelemmel foglalkozik! Magyarország biztonságából nem engedhetünk- fogalmazott Kocsis Máté Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK