2021. 10. 27. szerda
Szabina
: 365 Ft   : 315 Ft Benzin: 492.0 Ft/l   Dízel: 506.5 Ft/l   Írjon nekünk

Mindenki büszkén állt a saját terméke mögött –XI. Duna-Tisza közi Agrár Expo és Gasztronómiai Fesztivál Kiskőrösön

Zsiga Ferenc  |  2020. 09. 21., 14:02

A szervezők eltökéltségét, kitartását, a látogatók hazai termékek iránti elkötelezettségét dicséri, hogy a koronavírus-járvány első hulláma miatt tavasszal elmaradt XI. Duna-Tisza közi Agrár Expot és Gasztronómiai Fesztivált szeptember 19-20-án mégis megrendezték. A verőfényes kora őszi időjárás is kedvezett annak, hogy a régió legjelentősebb és leglátogatottabb agráreseményét az új szabadtéri helyszínen, Kiskőrös város Főterén a korábbi vásárokhoz hasonló érdeklődés kísérte. A kétnapos programsorozat mérlegét megvonva elmondható: az expo a pandémiás helyzet közepette is kiérdemelte a térség agráripari csúcsrendezvénye címet.

A Vásárolj hazait! szlogen jegyében, a minőségi magyar élelmiszerek bemutatására, a termelők és a vásárlók összekapcsolására rendezett expo vendégeit és kiállítóit Nagy Tamás, az expo ötletgazdája és főszervezője nevében Harangozó Péter köszöntötte.

Elsőként Farkas Sándort, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkárát, miniszterhelyettest, Kerényi János országgyűlési képviselőt, Font Sándor országgyűlési képviselőt, az expo fővédnökét, Rideg Lászlót, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnökét, Gubány Gyulát, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnökét, Domonyi Lászlót,Kiskőrös város polgármesterét, valamint a térség polgármestereit, köz –és társadalmi életének meghatározó személyiségeit üdvözölték. A rendezvény támogatói közül külön is kiemelték a keceli Pintér Művektől jelen lévő Pintér Józsefnét, Pintér Csabát és Pintérné Farkas Évát.

Domonyi László, az expónak helyet adó város polgármestere köszöntő beszédében rámutatott: A Duna-Tisza közén a kiskőrösi az egyetlen olyan kétnapos rendezvény, amely lehetőséget biztosít arra, hogy a helyi termelők, kézművesek a saját maguk vagy vállalkozásuk által előállított élelmiszereket, egyéb termékeket egy helyen, egy „vásártéren” mutassák be azoknak, akik számára fontos, hogy minőségi élelmiszereket tegyenek a család asztalára.

Képgaléria megtekintése (21 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A polgármester a térség gazdasági szerkezetének átalakulására utalva rámutatott: ugyan már nem az agrárágazat, az abból származó bevételek vannak túlsúlyban a városban, de fontosak a jelent megalapozó mezőgazdasági, szőlőtermesztési, borkészítési gyökerek. Továbbra is nélkülözhetetlen, hogy a mezőgazdaság a hagyományokból építkezve legyen jelen Kiskőrös és a térség életében. A városvezető szerint a pandémiás helyzet még inkább előtérbe helyezte: „Van megújulás, van remény a magyar mezőgazdaság számára” A polgármester szerint az expo leglényegesebb üzenete: „Ilyenkor mindenki megtapasztalhatja,hogy a környékbeli termékek kitűnő minőségűek és versenyképesek. A magyar agráriumban van erő és jövő.” Végül úgy fogalmazott: „Az expo jó emberek, jó kezdeményezésének az ünnepe.”

Font Sándor országgyűlési képviselő, a rendezvény fővédnöke megköszönte Nagy Tamásnak, a szervezőknek, hogy a megváltozott körülmények ellenére tizenegyedik alkalommal is kitartottak, megrendezték a vásárt, amelyet 

az elhivatottság, az ötletek és termékek cseréjének lehetősége tart össze, teszi hitelessé, látogatottá, és szerethetővé évről évre.– mondta a képviselő.

Képgaléria megtekintése (21 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírekHozzátette, azoknak az embereknek, akik számára az agrárium nem csak egy kifejezés, hanem a mindennapi élet része fontos, hogy megmutathatják a családi gazdaságukat, megtalálhatják vásárlóikat. Az emberi fogyasztásra legegészségesebb élelmiszerek egyik garanciája, hogy annak előállítói személyes jelenlétükkel vállalnak garanciát annak minőségéért. 

Font Sándor az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnökeként több, az ágazatot érintő, előremutató intézkedésről számolt be, és bizakodva tekintett az éves szőlőtermés eredménye, a születőben lévő idei új borok minőségére. 

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes beszéde első részében részletes tájékoztatást adott a már betakarított termények országos átlageredményeiről, és mint kiemelte: a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar a rendkívüli, eddig soha nem tapasztalt járványügyi intézkedések közepette is derekasan helyt állt, mindenki számára megnyugtatóan és folyamatosan, a megszokott minőségen biztosította az ország élelmiszerellátását. 

A miniszterhelyettes külön fejezetet szentelt a mezőgazdaság legnagyobb kihívásának, az egyre hektikusabb és szélsőségesebb időjárási viszonyoknak, az ebből származó nehézségeknek, mely gondolatmenetét összekapcsolta a klímavédelem érdekében tett országos községi és városi fatelepítési, valamint erdőtelepítési intézkedésekkel. A tárcavezető helyettes beszédében az idei évben még kiosztásra váró támogatásokról is információkat osztott meg a gazdákkal, termelőkkel. 

Gubán Gyula, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, az Akasztói Hegyközség elnöke rendhagyó módon, a járványügyi intézkedések miatt elmaradt Regionális Borverseny díjkiosztását pótolta az eseményen. Font Sándort szólította a színpadra, akinek átadta a kékfrankos rozé és kövidinka borával kiérdemelt két aranyérmet.

Képgaléria megtekintése (21 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Dél körül, a színpadon zajló események végén a szervezők a bográcsos pacal, birka – és marhapörköltfőzésben hírnevezett szerzett Flórián János és a Spakli Büfé által a helyszínen készített, illatával az egész teret belengő étkekhez invitálta a kiállítókat és a közönséget.

Az expon kiállított termékekről szinte lehetetlen lenne teljes felsorolást adni, de az mindenképpen említésre érdemes, hogy az érdeklődők mások mellett kizárólag magyar terményekből, magyar munkaerővel előállított olyan hungaricumokat is megkóstolhattak, vásárolhattak, mint a nemrégiben Bács-Kiskun Megyéért díjjal kitüntetett Szomor Dezső húsüzemében készült szürkemarha-szalámit, mangalicasonkát, káposztás hurkát, tepertőkrémet és a májast. Ez utóbbi korosztálytól függetlenül osztatlan sikert aratott, elnyerte a vásár közönségének tetszését. Természetesen a sajtkészítők is kirukkoltak, különleges sajtok illatoztak, de minőségi borok, gyümölcs és -zöldséglevek, kézműves sörök, kézműves gyümölcsös csokoládék, népművészeti termékek is színesítették az expo kínálatát.

A tér katolikus templom előtti részén kétnapos, szaktanácsadással egybekötött mezőgazdasági gépkiállítás is várta a gazdákat, amelynek rajtuk kívül a gyerekek örültek a legjobban, hiszen a jövő mezőgazdászai felpattanhattak a katonás sorokban várakozó, szemnek is tetszetős gépek nyergébe. 

A szórakoztatás nagy ágyúi közül 15 órától Hevesi Tamás énekelt és életútjának egy-egy tréfás részletével szórakoztatta a közönséget. A vásár talán ebben az időpontban vonzotta a legnagyobb számú közönséget.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 10. 23., 11:49
A kezdeményezés küldetése egy olyan politikától független kitüntető cím adományozása, amelynek megkérdőjelezhetetlen értéke van a közvélemény szemében. Évek óta több száz jelölés érkezik elbírálásra az előre meghirdetett 10 kategóriában, a jelölt lehet egyetlen személy vagy alkotói csoport, közösség illetve egyesület. A VOSZ kibővült elnökségi ülésén szakmai érveket figyelembe véve választják ki közülük a kategóriagyőzteseket.
2021. 10. 22., 15:51
Mit csinál a TDM? Mit csinál a Kalocsa mellett több települési önkormányzat, valamint több közcélú civil és gazdálkodó szervezetek közös tulajdonában álló Kalocsa és Térsége Turisztikai Kft.? Kevesen látnak bele a nonprofit Kft. működésébe, ők most a társaság működéséről szóló beszámoló elfogadását célzó képviselő-testületi előterjesztés mellékletéből kaphatnak választ kérdéseikre.
2021. 10. 21., 15:31
Még az előző kiállítás – Magyar Zita kerámiái – is látható volt a Fazekas Alkotóházban vasárnap délután, ahol a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület tagjai által a krumplis pogácsa készítésének tudományával, egyúttal, a házigazda Kovács László jóvoltából a kemencés sütés-főzés fortélyaival ismerkedhettek az érdeklődők.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 10. 26., 21:19
Egy Land Rover és egy Mercedes-Benz S350 személyautó akadt fenn az ellenőrzésen. Még >>>
2021. 10. 26., 08:50
33 sofőr esetében helyszíni bírságot alkalmaztak, 39 személynek közigazgatási bírságot szabtak ki, és 173 fővel szemben közigazgatási eljárás indult. Még >>>
2021. 10. 25., 13:39
A pályázat kiírásáról a legutóbbi testületi ülésen döntöttek a képviselők. A határidő: december 7. Még >>>
2021. 10. 25., 08:30
A férfit három nappal később ellenőrizték, miközben ismét vezette járművét. A férfit ismét előállították a rendőrkapitányságra. Még >>>
2021. 10. 24., 11:13
Kettős nemzeti ünnepünket szentmisével és evezős bállal zárta Kalocsa Város polgármestere. Még >>>
2021. 10. 23., 15:23
Lakatos György, fagottművész és Gábor-Nagy Nóra, zongoraművész adott csodálatos koncertet péntek este a Kamarateremben Liszt Ferenc születésnapjának 210. évfordulójára! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

Az Európai Védelmi Ügynökség égisze alatt futó Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzés (Helicopter Tactics Instructor Course, HTIC) vette kezdetét az MH Pápa Bázisrepülőtéren október elején.
Második alkalommal rendezték meg Balatonakarattyán a helikopter pilóták és fedélzeti technikusok találkozóját, ahol - a műszaki állomány mellett - a polgári szakszolgálatnál tevékenykedő pilóták is tiszteletüket tették október 9-én, szombaton.
Az Air France Nizza és Párizs – Orly között teljesített járatot az eddigieknél jóval nagyobb arányban, 30 százalékban fenntartható kerozint használó repülőgéppel.
Friss hírek a KC-390-es gyártósoráról, ezúttal azonban még nem a magyar szállítógépekről, hanem az első portugál példányról. Mutatjuk az Embraer videóját!